10,5 mesačné dieťa sa asymetricky plazí
ahojte moje dieta ma 10a pol mesiaca a iba sa asymetricky plazi. chodime na fyzioterapiu. casto pocuvam ze no a co ani moje dieta nestvornozkovalo. ok. a viete mi prosim vysvetlit ako sa take dieta dostane do sedu ci stoja ci cupu? moje dieta ak ho ja posadim tak sedi ale jasne ze to nerobim lebo sa nevie dostat ani do tej ani z tej polohy cize by sa akurat buchlo. viem ako ma vyzerat spravny vyvoj a neviem si predstavit ako sa bez stvornozky dostat k sedu stoju chodzi. dakujem
No moj najprv sadol a az o 2 týždne potom zacal stvornozkovat. Sadal z lahu- lah na boku-sikmy sed - sed a zo sedu isiel na 4 v 9 mes. Kamoskyn sa asi mesiac dvíhal na nohy popri nábytku a az tak sa pustil na 4 v 10 mesiacoch.
Neviem aku je to "správny" vyvoj nikdy som tieto veci neriešila, nechala som to na dieťati. To ja len k tomu ze nie len pozicie na 4 sa da dostať do sedu 🤷🏼♀️
Zacne sa o nieco chytat a tahat. Mne sa starsia chytala o mna. Tiez sme mali tento problem, ze sa asymetricky plazila a ked sme to konzultovali, tak mi povedi, ze skor sa postavi, ale mam davat pozor, aby tam sla cez koleno - na rytiera... Presne tak aj bolo, plazila sa, zaciatkom maja sa zacala dvihat na mne a potom sa dvihala ku krabiciam (stahovali sme sa) a potom o mesiac si sama sadla, kedze uz vedela byt na kolenach... Ale vies do 4nozkovania aj stimulovat - dat na 4 na kolienka a potom na striedacku 1 kolienko posunut o kusok dopredu a ruky to vybalancuju, aby nespadlo...
A preco je dolezite? Doposiluje sa krizova chrbtica, plus prepajanie hemisfer... A ank, vela deti nestvornozkovalo (ani ja), ale preco? Lebo nemaju moznost - su v pavuku, zacnu ich vodit za ruky...
Náš sa napríklad posadil na začiatku ôsmeho mesiaca, ešte vtedy neštvornožkoval, cez šikmý sed. Normálne sa z ľahu začal dvíhať na jednej ruke do boku až si sadol. A postavil sa prvýkrát v postieľke v ten istý deň. Až potom začal štvornožkovať.
Ahoj, myslim, ze by si mala skusit este aj inu fyzio. Kamoska mala maleho, co tiez nestvorkoval, a kazdy jej vravel, ze no a co, a aj bola u fyzio, no stale sa jej to nezdalo. Rozhodla sa ist za neurologyckou a hned zistili, ze tam je nejaky problem a zdrbali, ze prisla neskoro (co ona samozrejme nemala odkial vediet). Ale potom zacala chodit k inej fyzio, nove cviky, a za par mesiacov uz je to na dobrej ceste. Takze moje odporucanie: skus este inych odbornikov. V 10m by uz mal sediet a aj lekarka jej kazala ho uz davat v tomto veku do sedu.
@guiseppinka my nic z tohto nerobime ani pavuk ani za ruky ani choditka. hlboky kocik spravna manipulacia. ziadne dlhe bytie v autosedacke
To len na margo toho, ze "ani moje dieta ne4nozkovalo"... Nasa obchadzala nabytok uz a az tak sa spustila na kolena... Takze niekedy koniec juna/zaciatok jula
Suhlasim,ze by si mala skusit inu fyzioterapeutku.moje dvojicky su narodene v 34tt,v 9.m (7,5 korigo) sa nam jeden zasekol na lietadielku-teda sa ani neplazil.poslali nas na rehabilitacie.fyzio nam dala 3 cviky,mali sme cvicit 3x denne,ale kedze ocko chodil uz vtedy na tyzdnovky,cvicila som s nim iba 2x denne.boli sme u nej dohromady 3x a na 3.krat nam povedala,ze uz chodit nemusime.nielen,ze sa zacal plazit,ale zacal sa aj stavat popri nabytku a stvornozkovat.a primar rehabilitacneho nam vtedy prizvukoval,aby sme ho urcite neposadzali (co sme ani nikdy nerobili),aj ked niektori pediatri "zo starej skoly" to odporucaju
Ahoj 🙂 mam tri deti (3r, 2r, a najmladsie bude mat 1r.o mesiac). U kazdeho jedneho prebiehal vyvoj inak. Nasa posledna ma 11 mesiacov, 9,5 kg. a nestvornozkuje. Este len nieco vyse mesiaca sa plazi po zemi, da sa na 4 pohupkava sa, vytlaca sa hore. Ked je na zemi matrac z postele, skatula, fľaša od tekutého prášku alebo vyšší vankus, vytiahne sa nan a pekne si sama sadne tak isto ako keby zo stvornozkovania. Sedi pekne pevne, nepadá. Dr. vravel ze to je uplne v poriadku, ze moze fazu stvornozkovania preskocit 🙂 daj bábu čas 🙂
Možno by bolo fajn napísať z akého si mesta a kde chodíš na rehabilitácie?
Možno by ti baby poradili iné rehabilitácie. Alebo nejaké iné cvičenie pre deti s ktorým majú dobre skúsenosti
Moj syn sa zacal plazit v 9 mesiacoch. Zhruba v rovnakom case sa zacal stavat aj na kolienka a nozicky popri nabytku. Postavil sa v postielke, pri gauci, pri mne na zemi a pod. Ako 10-mesacny si sadol tym stylom, ze zo stoja bacol na ritku a sedel bez opory. Postupne sa naucil sadat si aj cez sikmy sed.
Stvornozkovat (na moje prekvapenie, myslela som, ze ani nebude) zacal az ked mal skoro rok. A ako 13m uz chodil. Dlho bol vsak taky "smotko" nemotorny. Na gauc nevedel vyliest, ani prekazku prekrocit a pod. A potom zrazu, zhruba v 20m, zo dna na den zacal byt obratnejsi.
Ja mám tiež 10.5 mesačného syna. Chodíme na neurológii od narodenia. Bol pridusený, a mal apnoe, tak chodíme na rizikovú ambulanciu. Všetky kontroly zatiaľ dopadli okey naposledy mi bolo aj povedané, že je neurológicky v poriadku.
Od malička Bol na brušku pekne dvíhal hlavičku , od 6 mesiacov pivotoval , v 7 zacal valat sudy.
Potom som začala hľadať info a zistila som, že ma slabe rúčky a bruško. Tak sme začali cvičiť podla pani Kiedranovej. Zacal sa dvíhať krásne do druhého vzpriamenie a asymetricky plazit v 9 mesiacoch. Tiež ma to trošku trápi lebo veľa detí už pomalý chodí a my ani nestvornozkujeme, tak niekedy naozaj neviem ci je všetko v poriadku...inak je to zlate babatko hrave, všetko ho zaujíma, všetko spapa aj ockovanie zvládol bez problémov žiadne teploty ani nič podobné...

Moj najstarsi nestvornozkoval, iba sa plazil a sam si sadol cca vo 8-9 mesiaci a chodit zacal okolo 11 mesiaca sam. Normalne sa dal na 4 akoby chcel stvornozkovat a tak si z tejto polohy sadol.