13.mesačný nebehá
Ahojte mamičky.vien ze sa tu o tom uz vela popisalo ale ja som ani neviem ci zufala ci len zbytocne prehanam.nas maly bude mat 13.mes.a vobec sa nechce stavat na nozky.iba sa plazi.sice neskutocne rychlo vsade sa dostane.nasa pediatricka stale tvrdi ze je ok.ah neurolog povedal ze je v poriadku.chodime aj fyzioterapeutke cvicime.dakujem za jazdy nazor
13 mesačný už by mal podľa mňa aspoň štvornožkovať, je to zvláštne, že sa len plazí. Ale keď doktorka aj neurológ tvrdia, že je to ok, tak buď v kľude. Na chôdzu má ešte stále dosť času 🙂
@maminuska nas vobec nechce stvorkovat.mak obdobie kedy sa dal na 4ri a sadol si.teraz len plazi.
@veronikakm to je prechodné obdobie , dať sa na 4 a sadnut , u nás trvalo mesiac. Potom bolo obdobie , kedy niečo malíčko preštvorkoval ale stále uprednosťňoval plazenie. A teda plazil sa ako drak . Celkovo plazenie u nás trvalo veľmi dlho , ak by som ho porovnala sa starším synom ( čo by som teda nemala ) , tak oproti nemu je výrazne pozadu . Deti sa medzi sebou značne líšia, a to aj v rámci rodiny. Sú deti , ktoré sa v roku ešte len samé posadia , 13-14 mesiach začnú štovkovať a v 18 chodia, ide o zdravé deti ktoré len pomalšie dozrievajú , teda ich motorická časť.
@veronikakm na tvojom mieste by som sa zatiaľ neznepokojovala , však robíš čo sa dá a skôr by som sa pozrela po nejakom plávaní , kúpila valec na preliezanie.
@maminuska chodime aj pravidelne plavat
@veronikakm si z Ilavy , to je kusok od TN . Pre pokoj svedomia , by som sa ešte možno objednala na kontrolu k inému fyzioterapeutovi , tu v TN je Michal Straka, pracoval aj v Adeli . Skús k nemu .
@veronikakm ved ma este cas. Kazde dietatko je ine. Bude sa stavat aj chodit ked sa na to bude citit
Ste sledovaní u doktora, cvičíte, ste pod dohľadom. Tak to chce cas ;)
@veronikakm Všetko je v poriadku, robíte čo môžete, ste pod vedením odborníkov... A 13 mesiacov nie je vôbec alarmujúcich 🙂
mám viac detí, ale len jedno dieťa začalo chodiť v 12 m....ostatné neskoršie....
skús viac dôverovať lekárom...poznám maminky ktorým deti začali chodiť až okolo 15 m. aj to je ešte v norme....
@kuravesele je X detí čo vôbec neštvornožkuje .
@maminuska áno, a to nie je zdravý vývoj dieťaťa. Štvornožkovanie má veľký význam a je veľmi dôležité.
@ellieellie aj to je zdravý vývoj človeka , motorické vzorce nie sú identické . Nedávajme deti do šablony , jednoducho sú deti a nie je ich málo ktoré neštvornožkujú , je ich asi 8-10 % . Tieto deti sú uplne zdravé , prospievajúce .
Moje obe deti stvornozkovali az ked sa naucili chodit,dovtedy sa len plazili. Dcera zacala chodit ako 15 mesacna a syn az ako 18 mesacny. Takze klud.
Presne zbytočne stresujes, moja dcéra nikdy nestvotnozkovala, začala chodiť v 15,a je úplne v pohode, to ze dieťa musí stvornozkovat je pekná blbosť, ako ho prinútis?

Moja dcéra nestvornozkovala rovno chodila. Má dostatok nábytku a opôr v dosahu? Aby sa mohol chytiť. Naša sa niečoho chytila a tak išla. Kedysi sa dal kúpiť taký vozík čo sa ho dieťa držalo a tak išlo.
Moja dcera dlho plazila, dlho stvornozkovala, no chodit ani nahodou. Prve kroky urobila ako 15-mesacna. Vzapati sa tak nastartovala, ze coskoro zacala chodi po schodoch, striedat nozky, skakat z obrubnika,... Dnes ma 11 rokov a v behu je najrychlejsia zo vsetkych siestakov.
Naopak moj 10-mesacny syn neplazil, odrazu proste zacal rovno z bruska stvornozkovat, stavat sa, cupitat okolo nabytku, par sekund uz postoji sam a myslim, ze do Vianoc bude chodit.
Co tym chcem povedat? Tolkokrat omielana veta - kazde dieta je ine, ma svoje tempo vyvinu. Lekari ho sleduju, tak sa neboj 🙂
Pripajam sa k nazoru, ze este je cas. Lekari vsetci tvrdia ze je v poriadku, to by ta malo dostatocne ukludnit. Nestresuj, neocakavaj upenlivo kazdy den ze sa postavi a zacne cupitat...mozes ten stres preniest na dieta. Neprehanaj ani s tym plavanim a fyzioterapiou. Nepoviem kebyze uz ma cez 18 mesiacov. Poviem co uz bolo povedane...ale pravdive, vyvoj kazdeho dietata je individualny.
Moja mala zacala chodit v 15mes.😉
@veronikakm moj syn nikdy nestvornozkoval, mal 13 mesiacov,ked zacal chodit a az v 14.tich mes. pochopil princip stvornozkovania.Napriek tomu je nadpriemerne inteligentny,skace parkour,tancuje hip hop,naozaj pohybovo veľmi zdatný. Daj mu ešte čas,je pod dohľadom, určite to príde
Chcem sa opýtať. Myslíte, že dieťatko keď zaostáva motoricky napr.v tej chôdzi, že začne chodiť v 18mesiaci.Že bude aj v iných oblastiach pomalší napr.v škole v učení? Ďakujem
Poznam deti, co vobec nestvornozkovali 🤷♀️ Rovno sup na nohy, ked sa im uz zdalo, ze je pre nich ten pravy cas 😉
Ak su lekari OK, nemas sa preco stresovat 😉
@aflou Moj syn zacal chodit v 17 tich mesiacoch. Prave naopak, je velmi sikovny po rozumovej stranke. Mam aj starsiu dceru a je rozumovo niekde inde. Za chvilku ma 5 rokov, ma rad puzzle narocne, pocitanie, cisla, rozne logicke hry. Aj nad chodenim moc rozmyslal, kym nabral odvahu sa pustit sam.
Len je lenivý,nestresuj
Moj 3-nozkoval, mal taku speci namakanu polohu s nohou “vzdy pripravenou” na sadnutie 😂 A to chodil popri nabytku od 10m, ale chodit zacal az takmer v 18m, ked nechcel byt v cukrarni, kde sme zasli so sesterkou na kavu, proste sa postavil a odkracal k dveram, ze odchadza 😂🤷♀️ Nikdy nechcel chodit za ruky, proste - kam potreboval, sa dostal, kym nenastala chvila, ze proste vstal a isiel 😂
A nijak za nicim nezaostava, skor predbieha 😉
Je posledny rok v skolke, uz vie citat, plynule “spikuje” po anglicky, R vedel krasne od 2r. ... 🤷♀️😄
Cize - nestresovat, dieta vie najlepsie, kedy a s cim zacne 😉
@ellieellie no ako sa to vezme.... môj ani neštvornožkuje,ale už chce chodiť no samozrejme za pomoci

@veronikakm no tak nestavia sa alebo nebehá ? Lebo to je značný rozdiel . Môj bude mať o chvíľu rok , ale asi len dva týždne štvorkuje. Dovtedy , tri mesiace, sa len plazil . Pred mesiacom sa sám posadil . Posadí sa tvoj sám . Stavať na nohy sa stavia , chodí okolo nábytku ale sám ... no to si asi ešte počkám. Pediater povedal že je v poriadku , neurolog povedal že je v poriadku , do 18 mesiacov má čas.