icon

17-mesačné dieťa nevie piť z pohára

2. aug 2022

Ahojte, viem, ze by sa deti nemali vo vyvoji porovnavat, ale predsa by ma zaujimalo:
Vedeli vase deti v 17.mesiacoch:
1. pit sami z pohara (zakazdym vodu nejako "vdychne" do seba, rozkasle sa, az natahuje)
2. Jest mesiacik jablka bez toho, aby im zabehlo

Dakujem.

111jozefina111
2. aug 2022

1. Nie.... Raz sa to nauci urcite...
2. Minule sa mi skoro zadusil supkou z jablka, odvtedu ho odmieta. 🤦🏻‍♀️
3. Moj neje sam ani lyzickou/vidlickou, davam mu jest ja....

Raz sa urcite naucia. 🙏🏼

luccija
2. aug 2022

Ved je este male dieta.Pila zo sosaku.Aj ovocie opatrne a bez supiek mne zabehne aj ako dospelej🙂

elizabet173
2. aug 2022

vedel aj jedno aj druhé, aj sa sám najesť lyžicou, ak to nebolo príliš riedke, ale to závisí od veľa aspektov, moje dieťa malo ako desaťmesačné desať zubov, ak má iné dieťa v tom veku dva, ťažko od neho očakávať, že si bude v 17 mesiacoch odhrýzať z jablka a nedrhnúť sa pri tom. Ja som nikdy nemixovala, len roztlačila vidličkou, dieťa, ktoré bolo dlho na mixovanej strave tiež bude mať s jablkom problém. A čo sa týka toho pohára, chce to len tréning. Možno si prešvihla čas, keď sa za tým pohárom prvý krát natiahlo a chcelo sa samé napiť. Keď dieťa o nejakú vec prejaví záujem, treba ho nechať skúšať, naučí sa to rýchlejšie, ako keď ho to nezaujíma a chceš ho to naučiť ty. Ale vôbec by som to na tvojom mieste neriešila, ponúkaj aj jablko, najskôr tenučké plátky, potom hrubšie, aj pohár s vodou, maličký, aby sa mu dobre držal, prípadne hrnček s uškom a pekným obrázkom. Je leto, nevadí, keď sa vodou obleje. Ale zapamätaj si, že to, že susedovie dieťa vo veku tvojho ovláda niečo skôr alebo oveľa lepšie, neznamená, že skončí VŠ s červeným diplomom, tak sa tým nestresuj, v 15 rokoch si na to ani nespomenieš

sudocek
2. aug 2022

Môj syn má 20mesiacou a sam nechce ani piť z pohára ani papať. Ale čo sa dá jesť bez lyžičky spapa sam

lienka.7
2. aug 2022

Moja sa to naučila tesne po 2 rokoch. Prišlo to postupne samo...
Dodnes vsak nevie dobre pit sosacikom/slamkou, vyslovene to odmieta! Termix mi napríklad papa vylucne sama malou lyžičkou, tie vytlacacie kapsičky odmieta. Nenutim ju, nauci sa neskor...
Kazde dieta je ine, neporovnavaj... nenút ho. Všetko pride, neboj 👌

salamistka
2. aug 2022

Dcéra začala piť z normálneho pohára v 5-tich mesiacoch bez problémov a v pol roku dostala jedlo do ruky, ale to neznamená, že aj v iných veciach bola popredu...pohybovo bola dosť pozadu napríklad, pretáčať sa začala až niekedy okolo 8 mesiacov, štvornožkovať sa nenaučila ani napriek Vojtovke...takže neporovnávaj, nerobí ti to dobre na psychiku

thoughtfulweirdo
2. aug 2022

Môj má 15m, z pohára piť vie, lebo to trénuje od pol roka 😄 mesiacikom jablka by sa ale zadrhol, ak by mal snahu ho zjesť 😅

ckatka
2. aug 2022

Neporovnavaj.
Na druhej strane, ak sa ti niečo nezdá, konzultuj s pediatrom.
Môj ma 19 mes.
Z pohára piť nevie. Nedávam mu pohár, lebo vždy sa obleje a nemám kapacitu prezliekat ho pri každom pití. Dávam plastové poháriky do vane a občas sa napije.
Má netečúcu fľašu so slamou, rovnako ako starší (5,5roka). Aspoň mam prehľad, koľko vypijú. (Starší piť vie, ale doma pije z tej fľaše).
Na druhej strane od 8 mesiacov ideme BLw metódu pri kŕmení, nemám čas ho kŕmiť, musí si poradiť sám, takže spoľahlivo sa naje vidličkou, lyžičkou alebo rukami, záleží od konzistencie. Je len v plienke, takže chytím, osprchujem, zbytky zožerie Pes, vybavené...polievku mu teraz v lete dávam jest na dvor holemu. A všetci sú spokojní 😉
Ma len 8 zubov takže jablko sa mu zuje zle, väčšinou ho rozhadze. Strúham mu ho do kaše alebo si odhryza z bratovho. Mesiačiky rozhadze. Najčastejšie pomixujem zeleninu s vajcom a porobim placky, to sa im je najlepšie.

domak2
2. aug 2022

Moj ma 13 mesiacov a pije z pohára, tiež mu sem tam zabehne ale neriešim to, ved vykasle. A mesiačik jablká by zjedol, ale osupany.
Zas určite nevie iné veci, co iné deti áno, ono je to nakoniec aj tak v podstate jedno, len mne sa nechce v kuse riešiť detske fľaše co sa nedajú poriadne umyt

zuziiiii
2. aug 2022

Z pohára pije asi 10mesiaca a ovocie sama papa aj zeleninu od 7 mesiaca. Nikdy sa nedusila šupkou.
Priborom ešte neje sama, ja ju chovám, ale už sa snaží sem tam chytí lyžičku a babre sa v jedle

yanni
2. aug 2022

Nase baby vedeli velmi skoro. V tom veku uz prakticky vsetko. Pit z pohara, normalne hryzt, jest lyzicou a napichovat vidlickou. Ale boli len cisto kojene, flasu nemali, s poharom sme zacali prakticky hned pri zavedeni prikrmov. Ale napr. dlho nevedeli pit cez slamku. Ja som slamku striktne odmietala a bolo to dobre.

yanni
2. aug 2022

@zuziiiii moja zase v 7dmich mesiacoch uhorku. Do ruky a "hryzla". Zuzlala, zuby nemala. Ale uhorku milovala. A miluje doteraz (ma uz 7 rokov).

marianarem
2. aug 2022

Vedel, ale tak po trosicke, po kusockoch. Riadne mu to zacalo ist az medzi 2-2.5r.

nwnw
2. aug 2022

Pit ano ale jablko tak mozno v 20m aj to makke muselo byt.

ankare
2. aug 2022

Netráp sa,každé dieťatko má svoje tempo. Naučí sa to samo, neboj. Držím palce!

majka176
2. aug 2022

1. Nie, dcéra sa to naučila niekedy po 2. roku, syn má 25 mesiacov a keď mu dám občas z pohára, často sa oleje🙂
2. Dávala som len bez šupky, občas sa stalo že im zabehlo.

marzuz89
2. aug 2022

Ano, od 12m pil doma vyhradne iba z pohara, vonku zo slamkovej flase zacal v 13m, dovtedy zo sosakovej, z tej zacal v 5m rovnako ako mladsi. Pojdem rovnako aj u mladsieho. U starsieho mi pomohlo, ze ihned ako prejavil zaujem ucit sa, dala som mu priestor. Nepoznam take, ze nedam mu pohar, lebo sa obleje, nedam mu lyzicu, lebo rozleje, nedam mu vidlicku, lebo povyhadzuje. Od 13m papa vyhradne sam, v 12m totiz zahlasil "daj" a bolo. Samozrejme prvy mesiac neporiadok, ale upratala som, umyla, odmenou mi bolo, ze som krmila iba 6 mesiacov 😅 a mohli sme jest uz vzdy zarovno, spolu. Zhruba v 18m zahodil podbradnik, ale bolo to ok, lebo za toho pol roka sa naucil jest cisto. Cistejsie ako ja niekedy 🙈 a urcite pomohlo to, ze jedaval obleceny, naucil sa davat si pozor. Teraz po 3 narodeninach urcite viac vyleje ako v 1,5r, lebo vsetko musi naraz, musi vela rozpravat, sermovat pri tom rukami.

S kuskami nikdy problem nemal, vzdy som iba pucila, nemixovala som a nemixujem ani teraz, aj mladsi uz papa kusky vsetkeho. Ma 6m. Jablko ale starsi asi v 2r zacal odmietat a veru ho do 3r vobec nejedol, teraz zase lubi. Ale rok sa ho nedotkol 😬

zuziiiii
2. aug 2022

@yanni super ze uhorku a nezduvalo ju? Síce ved aj moja Natálka celú hrušku a v poho....
moja zas uhorku neľúbi ale ovocie všetko aj cviklu 😁

zuziiiii
2. aug 2022

@yanni ja tiež vôbec žiadna slamka, žiadne naustkove poháre proste hneď pohár do ruky a už to išlo... Ona co vidí od nás ako my pijeme tak chce aj ona

yanni
2. aug 2022

@zuziiiii Nie nezduvalo. Baby obe v pohode vsetko jedli. Chalani mali problem. Ked prvemu mrkva robila problemy, tak pri daleksich som ako prvy prikrm zaviedla pastrnak. S tym problem nebol. Ale dcery nemali a nemaju s nicim problem.

elizabet173
2. aug 2022

@zuziiiii tiež som nedávala žiadne slamky, poháre s náustkom, rovno malý plastový pohár alebo hrnček a tak ako píšeš, čo sme mali my, to chcel aj on, v troch rokoch si vypýtal príbor a dosť rýchlo sa naučil, lebo chcel byť ako oco

yanni
2. aug 2022

@zuziiiii my sme mali ten avent s tym "pipikom". Z toho som ich naucila pit halve koli tomu, ze sme prakticky od narodenia deti boli stale na cestach a z toho nekvapka a su nezničitelné. Moje obě dcery mali jeden, dokupovala som nove len tie "pipiky" a ventil. Fred dvomi rokmi som to dalej podala kamoske a u nej to pouziva uz druhe dieta. Dobra investicia😉

yanni
2. aug 2022

aaaa naustok sa to vola🙈

ls56
2. aug 2022

Moja ma skoro 7m a od 5m som ju ucila pit z pohara. Najskor jej zabehavalo,dokonca prudom vodu vypluvala ale po par dnoch si zvykla a teraz ked jej dam poharik tak uz rychlo rychlo rukami chmatra ako ho chce😀 ale viesco treba trpezlivost,aj ked jej bude zabehavat,no tak bude..ale nauci sa…treba to kazdy den skusat a niekolko krat..

elizabet173
2. aug 2022

@yanni ale pipík sa mi páči viac 😂

andreatytler
3. aug 2022

Ano, nas syn vedel oboje asi v 15 mesiacoch ale to neznamena ze mu nikdy nezabehlo, alebo nerozlial a nedusil sa. Neriesila som to. Ved nejako sa to naucit musi. Ked isiel v 18 mesiacoch do jasli videla som ucitelku ako rad radom nalievala detom vodu do poharikov, ktore si drzali a pili z nich.
Ako dlho uz nukas vodu a to jablcko? Ak par dni, alebo tyzdnov, len s kludom vytrvaj a zlepsi a to. Nauc sa prvu pomoc pri duseni a vzdy ked mu nieco das, tak bud hned vedla neho a pozoruj ho, pre pripad ze by sa zacal dusit, lebo vtedy dieta nekasle a nevydava ani ziadny zvuk.