3 ročný strašne trucuje. Čo s ním mám robiť?
Prosim, poradte mi niekto..uz sme skusili fakt vsetko, ale spravanie nasho Samka je coraz horsie. Ide mat v aprili 3roky, a mame taky problem, ze sa s nim neda vobec nikam ist, len co vydeme z domu tak si da ruky do vreciek, pozera do zeme a stoji na mieste, ani za nic sa nepohne, az kym ho niekto nevezme na ruky ( co musime, ked sa niekde fakt ponahlame a on nechce kracat). :(( a je fakt, ze uz je dost tazky, ma 18kg a ja ho predsa nebudem nosit na rukach. Priatel byva cele dni v praci, takze som sama aj na nakupy, vybavovacky, atd...a to musim ist vsade aj s malym, lebo mi ho nema kto postrazit...a proste ked sa mi postavi do stredu cesty a ja nesiem tazky nakup, tak to je beznadejna situacia..on sa ani nepohne, aj ked vidi ze ide auto...tak ja si musim niekde opret tasku s nakupom, zobrat ho na ruky, preniest cez cestu ....no proste toto sa neda zvladat..a bonus je, ked sa mi este hodi o zem a bucha si o zem hlavu..samozrejme ide cez cele mesto s revom, ja ledva dycham, takze ked konecne po niekolkych hodinach dorazime domov, nevladzem ani stat na nohach...a toto mam uplne kazdy den!!! prosim, poradte mi co mam robit, lebo ja to uz naozaj nezvladam :'(
☹ Lenze ja uz neviem ako mam byt na neho prisnejsia, myslim ze som na neho prisna dost..stojim si za svojim a nedam mu vsetko co chce len preto ze sa rozplace alebo hodi o zem, a aj celkovo, ...nepodriadujem sa mu..on vie, ze aj tak musi nakoniec byt tak ako poviem ja, nie ako povie on. len musi okolo toho robit tie scenky ☹ on dokaze byt doma strasne zlaticko, a ked ma taku dobru naladu, tak sa ho pytam preco vonku tak hneva ked dokaze byt aj taky poslusny. ale nikdy mi neodpovie, tak neviem. velmi ho lubim, dufam ze sa v tomto polepsi, ...dam vediet ak sa mi podari "dat ho do normalu". drzte palce 🙂 a dakujem za vsetky rady a nazory 🙂
@adriana1712
Ahoj,skúsali ste íst vonku s odrázadlom,byciklom,autom na tahanie? vies,aby si mu odviedla pozornost,aby sa mal o co starat 😉 a ten prechod-mozno má zafixované v hlave,ze cez cestu sa ide iba cez prechod a nechápe,preco sa to zrazu zmenilo?
Ahojte. Adriana. Moj maly ked mal 3 roky vonku absolutne neposluchal. Utekal, reval, sadol na zem a oplieskal sa. Mala som nervy . Prestalo to vtedy, ked sa narodil mladsi a starsi mi usiel za nas cinziak a utekal prec. Druheho v kociku som musela nechat na chodniku, ist chytit starsieho. Poviem pravdu, ked som ho chytila, veru .......... 😠 A uplne sa to zlepsilo vtedy, ked dostal odrazadlo. To sa mu velmi pacilo. Zacali sme chodit po takych uliciach kde nebola taka premavka. Navyse som zacala dodrziavat svoje vyhrazky typu ,, ak nebudes posluchat, nakupime a ideme domov. Botka. Doma ziadna rozpravka ale rozmyslat o sebe do izby. Tam sa vyvrieskal, vyplakal a prisiel k rozumu. Ked si uvedomil ze podobne vyhrazky raz-dva splnim, veru zacal viac rozmyslat o tom, co stoji za truc a co nie. Ale aj vek tomu pomoze, chodit napr. do detskeho centra hrat sa.... JE to tiez forma odmeny pre dieta. V akzddom pripade vela trpezlivosti, S vekom to urcite prejde.
Orazadlo dostal motorku, velkost 5. takze mu bola akurat a to je velmi vysoky 😉
@nika251 Ahoj 🙂 tak aspon ze v tom niesom sama ;) aj ja vsetky svoje vyhrazky vzdy splnim, ale ked vidi, ze si u mna revom nic neziska, tak sa zase zacne trieskat hlavou o vsetko co ma po ruke..keby to boli len take nevinne rany tak ho necham tak, ale niekedy mam pocit ze by mu ani nevadilo keby si rozbil hlavu, a to nemozem nechat tak..odrazadlo mame, tiez motorku, akurat dnes sa chystáme ist von na odrazadle, tak som zvedava ako to dopadne. naposledy to dopadlo tak, ze som musela niest aj jeho aj motorku. ale slubil mi, ze bude posluchat, tak som zvedava.. uz nech z tohoto vyrastie, lebo mi toto jeho spravanie bere aj chut chodit s nim na prechadzky :(
@adriana1712 Verim ti. Ja som sa mu vyhrazala aj tym, ze ak si bude trieskat hlavu, dostane prilbu a bude chodit tak. A vtedy moze aj revat. Lebo ked sa dakto sprava ako male dieta, tak ho tak aj budem chranit. To sa mu moc nepacilo 😀
Neboj sa. Moj bol tiez cislo a vyrasta z toho (rychlo musim odklopat ) A teraz do zaujimaveho obdobia vstupuje mladsi. Starsi bol dost samostatny, ale toto je taky nas maly cecacik 😀 a navyse je tvrdohlavy a neposlusny 😝
@adriana1712 no my sme pri Nelke mali toto iste, ale v opacnom garde - pri mne slapala jak hodinky, a tato nosil....
(Teraz pri mladsej si uz dava pozor na to, aby aj ju tak nezhyckal 🙂 ) Taketo trucovanie treba zatrhnut hned na zaciatku, inac tie decka skusaju dalej co vsetko si mozu dovolit a potom sa to naozaj tazko oduca.
Moja mladsia sa zacala hadzat o zem prvykrat ako rocna - to riesime ignoraciou - oznamime jej ze ked ju to prejde, moze prist za nami a ideme prec. Skusala to parkrat, vzdy ju to bavilo tak tyzden-dva a potom to vzdala. S tym nosenim na rukach po vonku, ked sa sprajcne, ideme od nej prec a po chvili dobehne za nami. Pri Nelke to manzel vzdy po 2 metroch vzdala a vratil sa pre nu a tak to potom dopadlo....Raz sa rozhodol, ze teda vydrzi... odisli sme od nej na 30 metrov, ona ostala na mieste... po 5 minutach sa vratil a odniesol ju. Ono samozrejme si treba najst miesto kde sa malemu samemu nemoze nic stat, nie pri ceste a fakt treba vydrzat.
Asi pred 2 mesiacmi sme boli na ihrisku (my mame ihisko uprostred sidliska, okolo kopu travnatych ploch a auta sa tam nemaju ako dostat), Dianka sa rozhodla ze ide hopa a ani za svet ze nepojde sama. Vzdala to ked som bola od nej vzdialena asi 100m.Dalej som uz nemohla ist, lebo by som bola za rohom a nevidela by na mna. Trucovala este asi 5 minut. Potom sa konecne za mnou rozbehla.... ale odvtedy uz takto nevymyslala. Proste niekedy je to o tom, kto dlhsie vydrzi.
Z toho co som tu napisala mozno vyzeram ako krkavcia matka co si dieta ani na ruky nevezme.... no, Dia odmietala kocik, tak od narodenia do cca 15 mesiacov som ju nosila v manduce aj napriek dvom vyskocenym platnickam. A teraz cakame dalsie babo, tak sa s 15 kg dietatom naozaj uz nemozem natahovat. A ona je zdatny chodec, ked mala rok a tristvrte, isli sme od Mierka popri Dome sv. Martina hore na Bratislavsky hrad, na hrade baby este blbli na ihrisku a potom naspat dole a cez Hviezdoslavovo namestie na Safko na autobus.... to vsetko odslapala sama (a kedze tato nebol s nami, tak bez akehokolvek vymyslania 😀 ).

suhlasim s predoslymi nazormi, treba byt tvrdsia na neho, ja som si presla tym istym, tiez som si myslela ze su vsetci proti mne a ze mi nerozumeju, ale uz je to v poriadku, s manzelom posluchal a mne vzdy vyvadzal. v skolke mi ucitelka odkazala po manzelovi, ze moj maly je sikovny a ze sa vie prezliect aj sam bez mojej pomoci, a to som ho stale ja obliekala, lebo : maminka ma oblecie... , ked sa clovek ponahla, urobi cokolvek, ale potom co som mu povedala, ze pani ucitelka sa hneva na maminku, odvtedy vsetko robi samostatne, ma uz 4 roky ale je velmi sikovny, na dvere detskej izby som mu urobila motivaciu: papier, ktory je rozdeleny na dve polovice, na jednej zbiera srdiecka za odmenu: ked vsetko spapa, ked poslucha, ked sa sam pooblieka, ked lezi v postielke prvy v skolke..., a cierne bodiky, ked neposlucha alebo urobi nieco co sa nam nepaci, a musim sa pochvalit, zatial to funguje 😀 , motivuje ho to aj preto, ze ked nazbiera par srdiecok tak vie, ze si moze vybrat neake pekne auticko, ma ich uz dost, sú male, ale nastastie si vyberie male matchboxy a ja ich uz nemam kam davat 😀 , a ked sa mu zbieraju cierne bodiky, pohrozim mu, ze Jezisko bude smutny ked ich tam uvidi a podla bodikov mu prinesie aj darceky, nastastie je v obdobi ked veri na jeziska a aj v lete sa tesi, co mu prinesie. tvoj maly cez to prejde, trosku dospeje a bude to chapat, a nebude ti chciet ublizovat, skus sa s nim porozpravat doma, ked vidis, ze ma dobru naladu a trosku mu dohovarat, ze si z toho smutna, len mu nedaj najavo, ze si fakt smutna 🙂