icon

40 rokov, 3 deti. Mám už zvoliť sterilizáciu?

miika
1. mar 2013

Ahojte kočky, schválne som túto otázku dala sem, keďže mám tak ako vy viac detičiek. Mám 3 synov, ako hovorím "3 pokusy mať dievčatko 😒 " a keďže mi je práve 40, a malé detičky ešte na krku, asi štvrté už skúšať nebudem. Keby som bola mladšia, tak aj hej, ale povedala som si že ak raz pokus o dievčatko, tak jedine už len cez adopciu. Momentálne mám zavedenú Mirenu, asi rok mi "sadala", teraz klop klop kľud, ale tak ako pri každej hormonálnej antikoncepcii mám veľmi malú chuť na sex a dosť mi to vadí že som taká "mužatka". Aj keby som niekedy zmenila partnera, už by som asi s ním na štvrtom dieťatku nepracovala (to je častý argument proti sterilizácii, že zatúžime mať s ďalším chlapom dieťatko) a zase každých 5 rokov obnovovať zbytočne Mirenu, neviem či to má zmysel.
Mám ísť v priebehu štvrťroka na gynekologický zákrok pod narkózou (zle sa mi zrástlo šitie po 3.pôrode) a stále viac rozmýšľam či to nespojím so sterilizáciou, keď už budem na operačke.
Poraďte ako ste to riešili keď ste prekročili magických 40 a už ste mali 3 a viac detičiek.

maca_p
2. mar 2013

@irriss privelmi to drasas.
co je na tom zle, ak sa zena v rokoch rozhodne pre sterilku? co je na tom zle, ze uz nechce pocat, vynosit, porodit ziadne deti? mozno pre teba je to nepochopitelne, ale kazda zena ma svoje dovody a ma na to pravo, aby rozhodovala sama za seba. pozri, ja mam skoro 40 rokov a v ziadnom pripade uz nechcem byt tehotna. snad mam na to pravo. ano, mozem otehotniet a potom co? budem si hlavu trieskat ci podstupit UPT, alebo vynosit dieta? ci je to sebecke ci nie, kazda ma zakonne pravo rozhodnut o sebe a moznostiach antikoncepcie, pre niekoho je to cesta kondomov, pre niekoho HAK, pre niekoho prerusovana suloz no a pre niekoho diskutovana sterilka.
nejde len o pocitanie plodnych a neplodnych ale hlavne o ten konecny vysledok.

irriss
2. mar 2013

@maca_p
Nemam nic proti nazoru a vlastnimu rozhodnuti NIKOHO..respektuju nazor vsech!!..jen hledam a chci pochopit DUVOD, ktery takto ovlivni zenu...se kterym se neztotoznuju (podle vlastnich zkusenosti Zivota) ..pokud nejde o doporuceni podle Dyagnosy..
a kdyz mi zena rekne, ze NECHCE pocitat plodne a neplodne dny a proto voli Sterilku..ze stejne uz nechce deti, protoze uz ma...
...tak mi to prijde skoro jako ve skole; skolak, ktery rekne, ze se nebude ucit nasobilku, ze stejne existuje kalkulacka,... 😎
Proste plodne neplodne dny a uzvivat si sexu mi prijde MALO k tak definitivnimu (za)kroku..
Vzdyt mne znas uz dobre, ..nemyslim to zle.. 😉

slagy
2. mar 2013

@irriss viem ze to nemyslis zle, no ver tomu, ze tie zeny, ktore to riesia alebo to maju za sebou, vedia preco to tak chcu. Kazda z nas to nevidi tak ako ty? Vacsina zien rozmyslaju inak... Snazia si ulahcit si zivot.
Duchovne veci su krasne, su polemizovatelne,...ale aj tato zena, ktora sem dala prvy prispevok si chce zivot len ulahcit.
Nemyslim to zle... Neviemci vies ako som to myslela 😉

irriss
2. mar 2013

@slagy
Myslim, ze Ti rozumim od prvniho prispevku,ktery jsi sem dala.. 😉

..ale ver mi, ze je tu i nemalo zen, ktere vedi, co to znamena, kdyz zena a mama rekne:
Ztracene dite se muze stat opet zivym...https://www.modrykonik.sk/forum/o-tom-se-tezko-...
I zive dite muze byt mrtvym...i tuto zkusenost mam a prozivam nekolik let..ale nejak nemam silu rozepisovat..kdo mne zna,vi...😉

slagy
2. mar 2013

A tak ako kondom, Mirena, tabletky, prerusovany styk, pocitanie plodnych dni,.....aj sterilizacia je jedna z moznosti antikoncepcie. A preto je to na zvazeni kazdej z nas, co si vyberie.

maca_p
2. mar 2013

@irriss jasne, len ja v tomto pripade nemozem s tebou stotoznit. preco by si zeny nemohli dopriat aj bezstarostny sex? mladi v prde.i, do důchodu daleko, tak preco nie 😀 ? väcsinou sa jedna o zeny ktrore uz maju fakt odrodene a su uzrozumene ze sa jedna o nezvratny zakrok.

cecil36
2. mar 2013

@irriss a preco by tym dovodom nemohlo byt aj to, ze si zena jednoducho na viac deti uz netrufa (fyzicky, psychicky, emocionalne, zdravotne......) Otehotniet v 40-ke a po nej nesie zo sebou velke rizika aj pre matku aj pre dieta. A mne napriklad uz spominana sterilizacia pride vhodnejsie riesenie ako tabletky, ktorych vplyv na telo je daleko horsi ako sterilizacia. Je sebecke kazdy mesiac sa strachovat a stresovat ci nie som tehu, lebo to dieta nepriklad nemam z coho uzivit lebo uz mam 3? A co ak otehotiem v 45-ke? Co bude s tym dietatom o 10 -15 rokov, ked ja budem mat 60 tku a uz tu nemusim byt? Ked mi dieta bude maturovat, mne bude tahat na 65 a budem mu stuzkovu financovat z dochodku? A na vysku moze ist akurat popri zamestnani, lebo to tu uz rodicia parvdepodobne nebudu a ak budu dochodky nebudu existovat a ony budu len prezivat. Kazda zena ma pravo rozhodnut sa, co zvladne a co nie. Chvalabohu, ze za svoje telo moze rozhodovat zena sama.

anjelicek26
2. mar 2013

@miika - suhlasim s nazorom, ze preco by to nemal podstupit chlap? Ambulantny zakrok v lokalnej anesteze bez akehokolvek vplyvu na funkcnost... Zensky cyklus je dolezity, aby fungoval, zenske telo dat hormonami do umelej menopauzy mi prilis skvele nepripada + teda prerusit vajecniky (tiez si myslim, ze niekde sa vstrebavat musia) alebo dokonca vybrat delohu je velky operacny zakrok.

zuzkat1
2. mar 2013

@miika tak ja som brala hak a teda chut na sex bola vysoka. Ja by som sa nedala sterilizovat.

sjuz
2. mar 2013

@miika ja by som isla na sterilizaciu. Kamoska si ju dala robit min. rok pri 3. cisarskom. Viac deti uz nechceli, a to mala iba 30 rokov a je s nou velmi spokojna. Ak si nastudujes vsetko o zakroku, porozpravas sa s manzelom a lekarom, myslim, ze sa rozhodnes spravne. My mame 2 deti a ja by som brala este 1, ale manzela uz asi neukecam. pockam este par rokov a asi tiez budem uvazovat nad sterilizaciou. Hormony nechcem, prezervativ nie je ono a pocitanie dni a podobne metody nepovazujem za spolahlive. Myslim, ze milovanie si terba uzit bez stresu a pri nasom stasti, kedy sa nam obe deti podarili pri prvom nechranenom, urcite riskovat nebudeme. Jedine co ma este viac laka je sterilizacia manzela, kedze u muza ide o rychly a ambulantny zakrok, predsa u zeny ide o operaciu...

zuzkabeno
2. mar 2013

@anjelicek26 No len neviem či sa niektorý muž dá na to nahovoriť. My máme 2 deti, tretie čakáme v júni. Raz som to zmienila doma,no povedal, že by si to nedal urobiť. Možno po treťom áno ak by ho deti veľmi unavovali. Mne bývalo z HAK akosi nedobre, fyzicky aj psychicky, my sa už budeme musieť potom asi len ovládať a dávať si dobrý pozor, na sterilizáciu pod narkózou nemám odvahu, prípadne skúsim HAK. Prípadne sa milovať spôsobmi pri ktorých sa nedá otehotnieť.

anjelicek26
2. mar 2013

@zuzkabeno - v nasom kruhu priatelov mame niekolko muzov, co to maju za sebou a my to tiez planujeme. Nas pocet deti bude uz definitivny. HAK dalsich 15 rokov do seba rozhodne pchat nehodlam. Plus teda milovat sa sposobom, pri ktorom sa neda otehotniet neexistuje. Vzdy je tam nejake riziko. Prve dietatko mame napriek HAK a to tretie v brusku vdaka dvojitej ovulacii, dva dni pred menstruaciou, tolko k spolahlivosti bilingsovej metody...

irriss
2. mar 2013

@cecil36
Precti si moje VSECHNY prispevky...jsou spravne serazene a nic nenapovida tomu, co pises...ba naoopak... 😉 v mych prispevcich je napsano to..co rozebiras TY..nerada bych aby nekdo se chytnul Tveho prispevku a pokladal ho prakticky jako oponovani proti memu, ktere ani necetl...Ja pisu o necem..co je pro zachovani prirozene prokreace..pro pripad, kdy muze nastat situace:
DAROVAT zivot zachrani ZIVOT nam,,darovany zivot nam da sanci zit dal..😉
V tom je jadro mych prispevku...
V mych prispevcich jsem vyjadrila svuj nazor a nepochopeni sterilizace "abych nemusela pocitat (ne)plodne dny a uzivat si sexu"...
Oduvodneni je jako: Jak se vyhnout zubari ..zvolit protezu!!

zdejsi tema si pripisuju na seznam, kam nevkracet: ☹ ☹ ☹
(ne)ockovat
(ne)kojit
atd...

Zaverem: nevazit si toho, co mi priroda nadelila ve forme zdravi mi prijde hazard....Abych se nechala sterilizovat jen kvuli tomu, ze MANZELOVI vyhovim-protoze v tom je podstata veci.. 😅 at zapirate nebo ne... 😉

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
maca_p
2. mar 2013

@anjelicek26 aj po sterilke mas normalny cyklus, normalne ti chodia periody, normalne mas PMS. hormonalny system funhuje tak ako fungoval do vykonu sterily. nemozes to porovnavat s hysterektomiou, ostatne ta sa nevykonava ako forma antikoncepcie, ale iba pri zavaznych diagnozazach. prerusenie vajcovodov spociva iba v tom, ze spermia nedosiahne do svojho ciela.

absolutne nejde o umelu menopauzu 😉

irriss
2. mar 2013

Zákrok je nevratný a není pro všechny

Přerušení vejcovodů je nevratným zákrokem. Přestože se, teoreticky, lze novým chirurgickým zákrokem pokusit o rekonstrukci přerušených vejcovodů, jsou dosavadní výsledky takových zákroků neuspokojivé. Navíc je zde po takovém zákroku významně vyšší riziko mimoděložního těhotenství. Jediná cesta, jak otěhotnět po přerušení vejcovodů, je metoda umělého oplodnění - IVF.

Legislativa je přísná

O přerušení vejcovodů by tedy měly uvažovat jen ty ženy, které jsou si jisté, že si další těhotenství nepřejí, a zároveň k tomu mají lékařskou indikaci. Podle vyhlášky z roku 1972 lze totiž sterilizaci provést pouze ze závažných zdravotních důvodů, výjimkou jsou pouze ženy, které mají alespoň 4 žijící děti, či ženy nad 35 let, které mají děti 3. Věk 40 let a více je již bráno jako zdravotní indikace a zde již počet dětí nehraje žádnou roli. Sterilizaci u nás schvaluje sterilizační komise, jejímž rozhodnutím je tzv. sterilizační protokol.V České republice je vyřízení žádosti o sterilizaci jednodušší pro ty ženy, které mají ve své anamnéze alespoň 2 operace na děloze (císařský řez, myomektomie atd.). Mnoho žen podstoupí sterilizaci během třetího porodu císařským řezem.

maca_p
2. mar 2013

@irriss mne priroda navolila, ze som hyperultra plodna napriek 20 dnovemu cyklu. ide ma z toho porazit, ale kam by som dosla, keby som mala byt furt tehotna??? spoliehat sa na nejaku formu antikoncepcie je ako hrat rusku ruletu...

@tanapeta spliehat sa na antiku da, len s akou % presnostou? a byt tehotna v 40 + pre niekoho ano, pre niekoho zasadny problem. nie, ze by nevychoval, ale ked je dost, tak je dost 😎 . ci je lepsie sa potom utesovat, ze ved priroda nam nadelila?

maca_p
2. mar 2013

@irriss na slovensku je uz novy zakon, nastastie a je menej striktny ako tento vas. u nas musis pisomne poziadat 30 dni pred zakrokom.

vratim sa neskor, idem uspavat mancaft 😀

tanapeta
2. mar 2013

@maca_p ja som sa na antiku nikdy nespoliehala. A 3 deti mám z dvoch tehotenstiev..Záleží kto sa ako k počatiu zodpovedne stavia, že ano. A vždy sa dá sterilizovať aj chlap. Uňho sa to dá aj obnoviť 🙂

irriss
2. mar 2013

...............komplikacemi po podvázání vaječníků, záněty děložní sliznice – to vše je způsobeno nerovnováhou systému žláz v těle a dělohy. Žádná operace neodstraní problém a ani předepsaná hormonální léčba neřeší příčinu onemocnění. Děloha je cílovým orgánem mnoha různých hormonů. Ve skutečnosti vytváří jen malé množství estrogenu a testosteronu, což jsou hormonální poslové, kteří se vracejí do štítné žlázy a pomáhají tak udržet její rovnováhu.

!!!Cerpano z http://www.celostnimedicina.cz/kdy-se-konecne-r...

Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/kdy-se-konecne-r...

https://vimeo.com/10686535
zuzkabeno
2. mar 2013

@anjelicek26 To som rada, že sú muži čo sa na to dali, ved u nich sa to dá aj obnoviť. U žien mi to pripadá oveľa komplikovanejšie, aj keď po viacerých deťoch to úplne chápem, že má žena toho akurát dosť, keď sa o deti chce riadne starať, dá to zabrať.

miika
autor
2. mar 2013

@anjelicek26 o muzskej sterilizacii som nerozmyslala prave preto, ze nikde nie je napisane za spolu zostaneme a ze nebude chciet este niekedy s inou dieta, ale nevedela som ze to je zakrok ktory je spatny, cize sa da plodnost obnovit, nie je tam naozaj ziadne riziko?
Ale ako pisu aj ine maminy, je to skor o mojom rozhodnuti, manzel este ani nevie ze nad tym rozmyslam. Ja si chcem Mirenu dat vybrat lebo mam proste nulove libido. Takze si poviem, ok, Mirena nie je, kondomy mi nevyhovuju, prerusovany sex je fajn, ale dieta po 40ke a este k tomu 4. a mozno 5.te mat nechcem, tak mi proste ta sterilizacia - ci uz moja alebo muzova pripada ako najpohodlnejsi sposob ako to vyriesit tak zo strany ze clovek uz do seba nepcha hormony, nema s tym suvisiace vedlajsie nasledky v oblasti libida a zaroven sa nemusi strachovat. A pocitanie plodnych a neplodnych dni, no neviem, takuto atk som nikdy nerobila, kedze poznam kvanta zien ktore otehotneli vtedy ked nemali technicky otehotniet vobec....
Skusim sa teda spytat manzela ci by nesiel na zakrok skor on.

Dakujem za vsetky prispevky !

a co sa tyka @irriss ja viem ako to myslis, nemyslis to zle, ale predstava ze sa nieco stane mojim detickam je hrozna, nad tym ani nechcem rozmyslat a s tym kalkulovat, ale zase ako si to predstavujes, ze pridem o deti a manzela napr. ked budem mat 45rokov pri nejakej nehode a este stihnem v case produkcneho veku nezblaznit sa z tej situacie, najst si noveho chlapa a este porodit kratko pred 50kou? Ja uz nemam 25, keby som mala cely tento proces absolvovat, uz by bolo aj tak neskoro na prirodzene pocatie. Ale ok, dala si mi chrobaka do hlavy, to priznavam.

anjelicek26
2. mar 2013

@miika - no moj manzo je uz starsi + ma dve deti s prveho manzelstva, uz takmer dospele... pochybujem, ze by sa pustal este do dalsich deti... ved toto je jeho c. 5, co mame v brusku, sa smeje sam na sebe, ze zvysuje porodnost 😀 😀 Inak po sterilizacii sa da do 5 rokov tusim plodnost obnovit + si pre pripad nudze mozete dat zamrazit nejake spermosky... my nad tym uvazujeme realne.. najjednoduchsia metoda...

miika
autor
2. mar 2013

@anjelicek26 tak my mame s muzom obidvaja 40 rokov a muz ma tiez z predosleho vztahu dceru, cize ma dokopy 4 deti, ale je pravda ze o dcerke sa este zcasu nacas rozpravame , ale ked mi to tri krat nevyslo, tak uz mi proste dosla trpezlivost a viera v to ze 4. bude dcera. Povedala som si ze by som do toho isla jedine ak by to bola dcera a to mi nikdo nezaruci, lebo na Slovensku sa proste neda "objednat" dcera ako napr. v USA pri umelom oplodneni.
Za dalsie preco teraz nerozmyslam uz nad dalsim dietatkom je fakt ze mame s tym tretim zdravotne komplikacie, a nevieme ako to cele dopadne a ci to nebude na dlhsie ako si myslime. Tak do tejto situacie mat stvrte si neviem predstavit uz vobec.

irriss
2. mar 2013

@miika
Krasne jsi to napsala...
Dekuju 🙂
"Skoda, ze Te nemuzu obejmout"..tak aspon telepaticky😉.zavri oci... vsechno bude v poradku.."

At se Ti vyplni Zit podle Tvych predstav!!
Hodne stesti🙂 a Dobrou noc

miika
autor
2. mar 2013

@anjelicek26 tak na margo toho ze to je obnovitelny ukon u muza som nasla tieto informacie, ktore to popieraju:
http://www.urology.sk/nase-sluzby/vazektomia-mu...

Priechodnosť semenovodov sa dokáže chirurgicky obnoviť aj po mnohých rokoch, preťaté konce semenovodov sa musia k sebe prišiť . Táto operácia sa robí v celkovej anestézii a môže trvať aj niekoľko hodín. Úspech operácie je nízky a obnovenie plodnosti je otázne.
Sterilizácia je teda výkon, ktorý je s vysokou pravdepodobnosťou nezvratný, nedôjde k obnoveniu plodnosti muža. Všeobecne platí, že čím viac času uplynie od sterilizácie, tým je nižšia nádej na úspech operácie. Sú popisované prípady mužov, ktorým sa, na ich žiadosť, dokázalo obnoviť priechodnosť semenovodov , ale navrátiť plodnosť sa nepodarilo u väčšiny z nich. Dôvod je pravdepodobne v dôsledku imunitných pochodov, ktoré vznikli po sterilizácii porušením prirodzenej bariéry medzi spermiami a krvou. Preto odporúčame uložiť ejakulát pred vazektómiou do spermabanky.

anjelicek26
2. mar 2013

@miika - verim ti, ze este tuzis po dievcatko, ale skutocne nie je zaruka, ze by stvrte bola baba... u nas to sice klaplo (drahy ma dve velke dcerky, nasu malu) a potom bum chlap a teraz zasa chlap, tak sa dockal 😀 😀 Inak stale sa da mala princezna adoptovat ;)

Dufam, ze to poriesite k tvojej spokojnosti, ja mam v tomto tehu kopu bolenicok a kadecoho, sama za seba vravim, ze moje telo toho ma plne zuby, chcem sa venovat tym trom, co mat budem a konecne aj SEBE, dat si postavu do poriadku, kym som este vo veku, ze to za namahu stoji 😅

miika
autor
3. mar 2013

@anjelicek26 chcem sa venovat tym trom, co mat budem a konecne aj SEBE
toto je moja rec, povedala som si ze ti traja sarvanci mi stacia a uz pri tretom tehotenstve som si hovorila ze stacilo. Mala som tehotensku cukrovku, otehotnela som ked mal druhy syn len 9 mesiacov, telo jasne hovorilo ze je toho na neho vela a aj prve mesiace ked som kojila, no predstav si svoje stavy teraz a este si pripocitaj dalsich 10 rokov v tvojom veku... veru mala som dost.

stellamaris
3. mar 2013

@miika nikdy by som sa nedala sterilizovat,antikoncepciu neberem uz roky..... to je moje rozhodnutie 😉 .este chceme dalsie dieta(druhe) a potom ide moj muz na zakrok,vopred nechame zamrazit spermie pre pripad,ze budeme chciet este tretie dieta. 😉 o sterilizacii sme hovorili uz davno a muz mi sam navrhol,ze on zakrok podstupi .velmi ma svojim rozhodnutim potesil...nech sa rozhodnes akokolvek,prajem ti vsetko dobre 😉

maca_p
3. mar 2013

@miika veru. ja som mala 2he v 36, ale dosledky veku na svojom tele pocitujem dodnes... mna opravi uz len dobry chirurg 😀