icon

5 mesačná dcéra vôbec nespí

mischell0110
20. nov 2014

Ahojte.Som uz zufala,musim napisat apson sem,vykecat sa a potesi ma kazdy jeden nazor,alebo rada,co s tym...
Moja 5 mesacna dcerka prisla na svet v 36tt nahle cisarskym rezom,lebo sa im nezdalo dychanie.Prekonala zltacku,mala problem s glukozou,stale jej klesala,veal cervenych krviniek,bola v nemocnici dlhsie ako ja,no prepustili ju coskoro a povedali mi,ze je zdrava ako ryba.Prve 2mesiace boli hrozne,budila sa kazdu 1,5h z cicika papat vobec nevedela,aj ked sme skusali s laktacnou,postupne som zistila,ze ma reflux,lebo vsetko vracala,tak vlastne stale papa cez flasu moje odsate mliecko.po 2mesiacoch trapenia,co stale vracavala a vobec neprespala 3h vkuse,sa to potom nejak umudrilo a zacala spinkat v noci aj 4h.postupne zacala spinkavat v noci celkom dobre okolo 21:30-22h zaspala a spinkala do 4-5 ako kedy.Od 4,5m jej davam uz aj umele popri mojom,kedze ho mam malo uz.Teraz sme zacali aj s prikrmom na obeb zeleninka,chuti jej,ale problem uz asi 2mesiace je,ze nevie zaspat cez den.Vela sa pise o tom ako deti ucit zaspavat same,ale asi 3x som ju skusila nechat plakat,no bola bordova a triasla sa,tak ju vyplakat nenechavam.No ona nevie nijako zaspat.Doteraz to bolo,ze zaspala asi po hodinovom pestovani aspon na rukach.No teraz uz neplati nic.Stale place,pretiera si oci,je mrzuta,nemoze sa nijako ulozit.Skusala som v postielke,to vobec,v manduche byt nechce,na rukach ako kedy,ale ked ju uspim,a polozim zacne plakat,alebo spi 5min a je hore.KOcikujem ju po byte,lebo kocik ako tak funguje,ze zaspi,ale musim ju aj 40min.kocikovat,no ked prestanem,hned sa prebudi,alebo spi max 10min. takto to ide cele dni,pocas dna spi asi 2-3x po 10min.a predchadza tomu vzdy min.40min.uspavanie.Som uz zufala,urobim cokolvek pre malu,lubim ju,chcem jej len dobre,ale uz neviem ako.Prestala aj normalne papat ako predtym kazde 3-3,5h papavala okolo 120-140 ako kedy,teraz spapa ledva 90,aj to vyvrati.Neviem,niekto povie,ze to budu zuby,ale nevidim,ze by jej isli,alebo mala zmenu na dzasnach,doktor tiez povedal,ze zuby to nie su,ale ja uz neviem.Je to normalne,aby nespala cely den,a je mrzuta?Uz aj v noci sa budi s placom,pritom ma oci zavrete.

modrajeok
20. nov 2014

Ahoj,neviem nie som lekár,ani šaman,ani matka.tou budem cca o dva týž.😉 tiež mám strach z týchto vecí a starostí...môžu to byť tie zuby,ale zdá sa mi skôr nekludná,niečo ju ruší...ma postieľku v dobrej zone? detičky sú veľmi senzitívne,skús si zapáliť občas doma sviečku,bielu na očistenie...alebo jej skús mierne pocikanou plienkou jemne pretrieť očká,mám pocit že je urieknutá...fakt Ti verím,že to musí byť únavné,ako pre ňu tak aj pre teba...alebo skús nejakú jemnú melodiu,uspávanky...ale aj ten reflux,robí detičky nekľudnými.len ona môže byť už sama zo eba tak vyčerpaná,že preto stále plače,alebo nespinká...chýba jej to! držím palce,verím že to pominie,bude dobre uvidíš,len je to náročné-momentálne.s pozdravom Sisa🙂

zubrienka1
20. nov 2014

@mischell0110 Ahoj, skusala si chodit na spanok kocikovat von. Na moje to zaberalo, spavali len vonku 🙂 Mladsia doma nespavala cez den az do dvoch rokov. Len vonku v kociku za kazdeho pocasia.

mischell0110
autor
20. nov 2014

@zubrienka1 ano,chodila som von,ale nemohla zaspat ani tam,ked tak na 20min.max.potom spusti rev a musim bezat domov,tak tak kocikovanie ma nebavi.Mame velku terasu,dam ju tam nech je vonku apson tak,ale zbytocne.Robievam jej aj cistec-kedysi sa to pouzivalo proti urieknutiu,ale neviem uz co by jej bolo.skusala som uz aby mala aj ticho,aj zapnuta detska hudba,aj jej spievat,no neviem.Trapi ma,ze ked aj zaspi na 10-15min.zobudi sa medzitym s placom a oci ma zavrete..

kacena4
20. nov 2014

ahojko, prepac, ze ti to napisem tak narovinu, ale mam pocit ze mas normalne dieta, zaciatky su tazke, pre mamicku aj dieta. to zvykanie si na seba. papanie, nocne vstavanie. ani jeden novorodenec mi neprespal cenu noc a kedze ma reflux tak placka od palenia zahy. preto je uplakana. tym ze sa jej vracia obsah zaludka hore do hrdla a pusinky tak ju to pali a preto je mrzuta. mozno je to aj skrytym refluxom ktory ani nevidis ale je tam este castejsie a ju to pali a preto placka ked zaspava. treba jej zvysit postielku, alebo ju uspavaj na hrudniku vo vyslej polohe. mne sa to osvedcilo. chce to hlavne klud, lebo ked ju naucis na "hompalanie" "hojdanie" budes ju tak uspavat este aj v roku a to uz bude mat 10kg a bude to zataz na tvoju chrtbticu 😒 takze v klude sadni na gauc, poloz si ju na hrudnik nech pocuje tvoj tlkot srdiecka a ked je fakt unavena zaspi na tebe v sede ako keby bola v manduke a ked bude v tuhom spanku len ju prelozis do postielky. pusti si nejaku hudbu k tomu ktoru bude pocut az k postielke a tu jej tam nechaj pustenu aj ked ju budes prenasat. hladkaj ju pohlavicke, chrbatiku a ked ju prelozis a nahodou sa zobudi tak ju tak isto hladkaj aj v postielke hoci sa zmeni jej poloha to hladkanie bude pokracovat a bude sa citit v bezpeci bude ta citit ze si tam bude citit hudbu a casom si zvykne a zacne zaspavat uz v postielke nie na tebe. nam to tak s kazdym dietatom fungovalo a kazde dieta mi vzdy zaspava v postielke same sem tam hladkam ale zaspava bez problemov. chce to ritual, klud a hlavne tvoj klud. lebo ak si vystresovana ty. citi to aj drobec. ak place tak asi este nechce spinkat. obcas ked ju uz necham moc dlho hore tak uz od unavy zasa nevie zaspat preto place a je vycerpana tak zasa uspat na sebe. kazde dieta je ine. niektore spi cez den 2 hodky ine 5 hodin a viac nepotrebuje jedno spi 1x ine aj 3x s papanim je to podobne. hlavne pories ten reflux mozno sa to vyriesi cely problem. zajdi na gastro nech jej spravia sono, popr. jej nasad zahustovadlo do stravy pred jedlom, najma mliekom, alebo pred riedkou stravou. drzim palceky

mischell0110
autor
20. nov 2014

@kacena4 No zahustovadlo mam a davam jej do mliecka.Postielku ma vyvysenu od narodenia,odkedy sme zistili,co je vo veci.a snazila som sa ju 1000x uspat ako pises po sediacky na hrudniku.do 4mesiacov spinakala tak v pohode,prelozila som ju a ako tak spala,ale od 4mesiacov jak keby utalo a vobec tak nechce byt,vresti ako diva.ked ju v postielke hladkam,nepomaha.ked som doktroovi poevdala,ze ci by jej neurobil sono,vraj naco,ze reflux ma,tak co,aj to nepotvrdilo sono,len moje slova,ako som to opisala.Ja viem,ze deti su take,ze musia palakt,mat zle dni,a kazde je ine,mne nevadi,ze ma boli chrbtica,ze som nevyspata a padam unavou a musim stihat aj domacnost,kedze som na vsetko sama,lebo priatel ma pracu od 6 do pol7 vecera a nema mi kto pomoct,lebo zijeme v zahranici a tu rodinu nemam.len ma proste trapi,ze jej neviem nijako pomoct,aby sa vyspala a nebola mrzuta

kacena4
20. nov 2014

@mischell0110 mozno ma len take obdobie teraz - uplakane, uvidis, mozno o par tyzdnov prejde. hlavne sa nestresuje nepanikar. nic nerobis zle. ona nevie rozpravat a tak vyjadruje svoje potreby placom a krikom. je to normalne. moj najstarsi syn papal kazdu hodku a spaval minimalne a od roka cez den nespaval vobec a v noci len nejakych 6 hodin viac nepotreboval. proste kazde dieta je ine. skus sa jej viac venovat ked je hore aby sa "nenudia" 5-6 mesiacov je obdobie, kedy sa dieta dost nudi a jeduje, lebo uz vnima vsetko okolo seba ale este sa nedokaze sama od seba pohnut z miesta (vacsinou) a tak krikom dava najavo ze nieco chce zmenu polohy, hracku, proste chce byt cinne, akcne ale telicko jej to este nedovoluje na 100% neboj o mesiac dva to prejde a pridu dalsie boje ktore vas budu cakat s behanim, odplienkovanim, zubkami, rozpravanim.... 😉 zdrim palceky nech drobatko poslucha a je pokojnejsia

mischell0110
autor
20. nov 2014

@kacena4 dakujem za podporu.no snazim sa byt stale pri nej a nieco jej vymyslat nech sa nenudi-hupacka,deka s hrackami,na ruky,postielka.snad ako pises to casom prejde,lebo domacnost mi stoji,navarim len ked stiham,a ostatne-bohuzial...

alicka850
20. nov 2014

Chapem ta,ale asi ta nepotesim. Moja dcera nespavala od malicka,v kociku vrestala hodinu kym zaspala a kedoom cela upa htena dosla domov,ze idem navarit,po 20 minutach bola uz hore. Teraz ma 5 rokov a este stale neprespi noc,vstavam k nej minimalne 2x.Teraz cakam o mesiac babo,moja mama sa.mi smeje,ze som este ani nevysla z cviku nocneho vstavania . Podla mna niektore deti su proste take,zive,temperamentne,proste spavaju zle. Chapem ta,ja som tiez padala na hubu. Nam pomahalo kojenie,bola som nuyena jumat v mojej posteli na ciciku celu noc,lebbo inak by som nespala ani 3 hodiny v noci. Uspavali sme sa na rukach snad do roka,potom som s nou lezala v posteli,zaspavala pri kojeni. Drzim palce,aby si toto narocne obdobie zvladla.

danieli
20. nov 2014

u nas to nebolo az take kriticke, vazne ta obdivujem, nas bol aj je extremne drazdivy, na vsetko reaguje, hned vsetko riesi, uz ako babo sme s nim nonstop narabali, len, aby neplakal, spal ako tak, tiez mal reflux, my sme vsak mali skryty, nevrackal, stale vsak prehltal mliecko a to ho skrabalo v hrdle, bol z toho nervny az az, budil sa, ale dalo sa, vyrastol, spanie sa vyrazne zlepsilo od 2 rokov, ak ti mozem poradit a bude sa to dat zariadit, najdi si nejaku kamosku, susedu, co ti s malou aspon hodinku dve denne pomoze, ja som chytila taku ponorku zo snahy byt supermama, clovek potrebuje trosku vypnut a riesit chvilku aj len seba a to zvlast pokial ma narocne babatko, drzim prsteky

sense
20. nov 2014

moja byvala taka , tiez mala reflux a kazali zahustovat a bolo po klude a spanku len plakala co ju brucho bolelo a spavala mi od 4 do 8 mesiacov cez den tak ako tvoje dieta a v noci kazdy 45minut hore....a aj to ked spala kolkokrat plakala prisli sme k nej oci zavrete a plakala....treba na to pevne nervy a ono sa to zlepsi....teraz ma rok a pol nie je ani teraz nejaky extremny spac to ani nikdy nebola ale po tom osmom mesiaci a po liekoch na reflux sa to zlepsilo, spala cez den viac ako 15minut v kuse ale len v kociku za kazdeho pocasia sice len 45-60minut ale oproti 15minutam super

a do troch mesiacov mavala koliky a do spustila rev rano o 7.00 a skoncila o 23.00 medzi tou dobou ako tak spala....

hrjanka
20. nov 2014

Moja dcerka ma tiez reflux a tiez 5 mesiacov a u nas to funguje tak, ze v postielke spi zasadne len na brusku - na chrbte ani za nic, to sa hned budi, aj ked mala vyvyseny matrac. Neskusala si ju dat na brusko? Mozno by sa jej tak tiez spalo lepsie... a popravde, cez den spava len v manduce alebo satke, aj to musime s nou chodit po vonku - teraz sa to celkom da, neviem si predstavit, ako budeme fungovat v zime. Mozno keby si este skusila ju dat do tej manducy a hned s nou vyjst von a proste sa niekde prejst, na hodinku, aj viac, mozno aspon tak by ti pospala. Nasa mala takto funguje uz tri mesiace, proste cez den nam inak vobec nespi, nech by bola akokolvek unavena... drzim palce, nech nieco zaberie a nech ti lepsie spinka

sense
20. nov 2014

iank v jednom blogu pises ze si zo Svajciarska, ak to nie je tajomstvo tak napis odkial....

lucik194
20. nov 2014

ked nechce byt v manduke vyskusaj kocik, nasa starsia spala iba v kociku a iba za pochodu, takze prsalo snezilo, fukalo, chodila som 2x do dna von, mala zaspala za 5 minut a pokial som chodila tak spala, nebolo to idealne ale fungovalo to. nosic u nas nefungoval, musela som sa s nou natriasat a to teda mojej chrbtici nerobilo dobre. tiez mala reflux, vracala hlavne moje mlieko, umele jej nevadilo. plakala cele dni 4-5 hodin v kuse, trvalo to tak do 4-5 mesiaca. kociar inak doma nefungoval, az po 1 roku ked narastla, nemuseli sme chodit ale stale zaspavala v kociari, na chodbe, do roka sme kazdy den chodili von.

mirkava
20. nov 2014

@mischell0110 náš má 8 mesiacov, pred cca týždňom prestal papať a bol, vlastne ešte je mrzutý, potom zacal kaslat, boli sme na pohotovosti ale na nič neprišli, až naša lekárka nám povedala že má afty v pusinke na mandliach a ze ho to boli tak preto nepapa a zle spinká... takže môj názor je, že ju može aj niečo bolieť... píšeš, že prikrmujete aj umelým mliečkom, možno jej vadí to, skus vymeniť, alebo jej vadí nejaký príkrm (kašiča, prpadne nejaka zelenina, skus dať len zemiačik).... ak to nie su zubky tak to môže byť bruško...

anula106
20. nov 2014

Mozno sa len prilis snazis,aby spala. Si z toho nervozna,ona to citi a potom je aj ona. Ja som pri prvom babu,ako neskusena mamicka som si myslela,ze nieje mozne,aby moj syn novorodenec bol hodinu hore. Myslela som,ze sa napapa a bude spat. No tak to nebolo! Tak ja som sa trapila,uspavala ho,on nechcel,ja bola z toho nervozna a bludny kruh zacal...tak to dopadlo,ze bol hore aj 2 hodiny,ja sa ho snazila uspat,napokon som mu dala cicik a po par dudlaniach zaspal. Na rukach som ho uspavala skoro do 2 rokov! Pri druhom som to uz brala "sportovejsie".bol hore aj 2 hodiny,no potom som ho uz ukladala spat..a celkom to funguje. Ma uz vyse roka a v noci sa budi aj 6x na cicanie...len klud,pretoze ona mozno citi nervozitu z teba...drzte sa

mischell0110
autor
20. nov 2014

@anula106 dakujem

kofoluska
21. nov 2014

@mischell0110 Moj syn mal v cca rovnakom veku problem cez den spat. Uspavanie trvalo dlho, spal kratko. Nakoniec som zistila, ze si jednoducho musim lahnut k nemu. Nijaka postielka, to nehrozilo. Spal pri mne na mojej posteli. Citil ma vedla seba a citil ma z paplona aj plachty. Tak mi dokazal prespat aj dve hodiny. Jasne, ja som nic neurobila, ale s prepacenim sral to pes. Pravdu povediac, aspon som si oddychla. Po mozno dvoch mesiacoch to preslo a zase spaval aj bezo mna.
A s tym vyplakanim...... Ja na to mam svoj nazor. V zivote by som to tomu dietatu neurobila. A teraz mas mozno aj preto trosku problem. Ze mala uz okusila, ake to je, ked ju maminka necha plakat. Ona vnima len to, ze potrebuje pomoc pri zaspavani a ze aj napriek tomu, ze o tu pomoc vola, mamicka neprichadza. Nikto neprichadza. Mozno sa teraz aj boji, ze sa to stane znova. A mozno ked s nou nejaky cas vzdy zalahnes a budes pri nej, spravi sa to.
Moj maly spava so mnnou dodnes, ma takmer 16 mesiacov. A poviem Ti - odkedy som sa vykaslala na dobre mienene rady o tom, ako maju deti zaspavat same a spavat v postielke, zacal mi krasne spavat. Od piatich mesiacov mi prespi celu noc. Je to spokojne, zive, odvazne, komunikativne dieta. Pretoze ja ako jeho matka respektujem vsetky jeho potreby aj napriek vlastnemu nepohodliu (a nie, nie som otrok svojho dietata - paradoxne je syn ovela samostatnejsi ako jeho rovesnici, ktori maju doma "studeny odchov"). 🙂
Hlavu hore, urcite najdes ten najlepsi sposob, ako to vyriesit. 🙂