5 ročné dievčatko nevie spať
Mamicky, uz som zufala.moje 5r.dieta nevie spat.. ☹ bojujeme stym uz par rokov.. Konkretne 2 ale bezuspesne..
Niekedy tu situaciu nezvladaaaam..
Dcera je poctivo vystavena aktivitami.. Venujeme sa jej. Napriek tomu.. Ju uspat ci ulozit je umenie..
Mate nejake rady a tipy ako to docielit...
Spava s nami ako antikoncepcia... Ale o to ani nejde ako o to co nasleduje ked ju ulozim do postele.. Precita sa rozpravka.. A nasleduje pusa.. Odchod s izby.. A potom... Mami kde si? Mami corobis? Mami nesed pri ockovi? A po 30minutach vyjde ako general ze ona tam spat nebude ...
Asi chcem uz vela. Po celom dni kludne prehodit par slov s muzom .ci kuknut kludne telku... :(
@helka101 rozhodne by som si nevymýšľala žiadne klamstvá o pokazenej posteli. To nie je voči dieťaťu fér, potom sa ľudia čudujú, že im deti klamú...odkiaľ to asi tak majú, že? 😉
5 ročná slečna má schopnosť pochopiť, ale vo vašom prípade proste nechce. Manipuluje vami...treba porozmýšľať prečo. Môže to mať v povahe, môže to mať od vás. V oboch prípadoch sa treba z vašej strany vyhnúť akémukoľvek pokusu o manipuláciu, manipulácia je aj výmysel o pokazenej posteli, alebo ďalšie iné nezmysly, ktoré rodičia deťom hovoria. Ona musí vnímať, že sa s ňou jedná priamo a na rovinu, čestne, pravdivo. Iba vtedy sa od nej dá očakávať, že to bude robiť tiež. Po ďalšie - neustúpiť. Ani o milimeter, ak sa na niečom dohodnete s manželom, musíte na tom trvať. Žiadne maličká, zlatučká, tak ešte dnes nech je s nami...V izbičke jej zabezpečiť všetko. Prečo by ťa mala volať, že jej je zima? Veď sa kúri, nech dostane všetko, čo potrebuje, vycikať, napiť, pomojkať a hajde do postele. Nekompromisne.
5 ročné je už rozumné dievčatko a musí sa s ňou dať dohodnúť.
@sardinka335, v jednom ti musim dat za pravdu, dieta nesmies brat ako najlepsieho kamarata. Ja som vzdy fungovala v style, Sophinka porosim ta chod si umyt zubky. Vidim ze je to chyba., Aj teraz prisla od dr. hovorim, prosim ta chod sa prezliet. Nic. Prezlec sa a uz isla. Moj muz daval vzdy strohe prikazy, mne sa to nepacilo, ale to je ta cesta. Aj kamoska, co ma dceru podobnu ako nasa, my hovorila uz asi 3 roky dozadu, nesmies jej hovorit, prosim ta mohla by si si upratat? Je to tak. Mam pocit, ze vtedy si dieta povie, a toto ani nemusim pocuvat.
No baby. Dakujem za rady a nazory.. Dnes to aplikujem a nekompromisne.. A potom zajtra Vam damvedet ako sa nam vodilo
@alaguema nezvyknem ju zavadzat o pokazenej posteli.. Alezase. Hrozby uz boli kadejakr..vzdy ma fuul servis..napita.vycikana.pomojkana.precitana knizka. Prikryta s oblubenou hrackou. Pootvorenr dvere so svetlom..30minut ticho. Clovek si aj mysli ze zaspala a zrazu..prisne skrikne mamiiii! Zakricim spat. Tisko. Spinkaj.. 5minut zase mami.. Uz prisnym hlasom ticho. Spi!! A potom vyjde s izby.... A uz ju vleciem s placom spat....s reve a krici.. Reve s krici
@katka1981 js praveze mojim detom zvyknrm.. Prosim ta Mino ulozveci.. Prosim ta Vanda odprac topanky na miesto a oni to plnia.... Zase ja tiez zakazdym ked nieco chcem poviem prosiim... Hocikomu... Zase moj muz to nepozna... 😞 esteze ich formujem ja... Lebo ja som nastupila o rok skor do prace. Muz bol s malou doma.a pokazil vsetko... Odvtedy su snou problemy.. Ja som ju ucils samu zaspavat... On si k nej lahol... Atd
@katka1981 aj ja poviem Prosim ta, odloz tie hracky. Ale v tone hlasu je citit, ze to ma spravit a nedavam mu na vyber tie hracky odlozit alebo nie. Ale ked vidim ze sa okuna, tak mu pomozem a poukladam hracky s nim. Su dni ked ich neodlozi vobec - ale vidim ze je unaveny, mrzuty tak to necham tak a inokedy ich odlozi v pohode sam (z 90% odlozi sam). Vzdy ho za to pochvalim a poviem, ze je velmi sikovny, dodam ze je maminkin milacik a pohladkam 😵
U nas je zvlastne, ze napriek tomu ze ja som vzdy bola ta ktora urcovala pravidla, tak som bola, a dodnes som synov milacik. Ale neviem preco to tak je. U kamaratky ktora ma taky isty pristup ako ja, syn je viac viazany na otca 😕 Nedokazem ti v tom poradit.
@kittykat22, vidis, pomozes mu upratat tie hracky, to aj moj muz, ja som taka, ze nie, urobi si to sama. A to je podla mna chyba z mojej strany. Teraz si upratuje nastastie, mozno lepsie dni. Dnes sa aj hned pekne prezliekla, a sama si ukladala sponky, trak uvidime. Ano, dolezity je ton v hlase.
@kittykat22 suhlasim.aj ja som viac autorativna... A syn lipne namne.. Posluchne.. Dodrzuje pravidla
@helka101 prosim ta, len ziadnu varechu na nu nevytahuj! ze vas to vobec napadne, sa cudujem. To, co tvoja dcera robi je vysledok toho, ako ste si ju naucili, je to vasa chyba, tak ju za to nemlat varechou 😕. Vsetko sa da aj bez varechy. Boli Vianoce, syn nechodil do skoly, tak ste mohli zacat trening. Ulozit do postele, pobozkat, dobru noc a odist z izby. ak vybehne, vratit naspat bez emocii a bez vysvetlovania a urobit to aj 1000krat, syn by to cez prazdniny prezil, stacilo mu dat sluchatka na usi s dakou rozpravkou alebo hudbou😀. V noci, ked pride za vami, treba zase vratit. Nekricat, nevyhrazat sa, v klude odniest. Moja dcera bola taka ista a tocila s nami riadne lebo sme jej to my dovolili. trvalo par tyzdnov, co som ju zakazdym vracala do postele, s revom a nakoniec sa to naucila. tiez mala okolo 4-5 rokov. Len treba vydrzat a hlavne sa netreba dat vtiahnut do dialogu s nou, preco spat a preco toto a tamto a ked nepojde spat tak toto a tamto...nic, len polozit do postele, dat dobru noc a odist, aj ked bude plakat. A vobec nereaguj na jej vykriky, ked pride, daj ju naspat do postele.
@helka101 iba sa na tvojom príspevku bavím. Myslela som, že má tvoje dieťa nejaký zdravotný, alebo psychický problém, ale ono s vami len cvičí....máš tu more rád, čo s tým. jasné pravidlá a trvať na nich, vrátiť ju do tej izby aj 45 krát, inak vám bude o desať rokov skákať po hlave, keď začala už teraz. Robí iba to, čo jej dovolíte. Neviem, či chodí do škôlky, ale ak áno, tak som presvedčená o tom, že tam si ľahne a ani ju nenapadne z postieľky vstať. Prečo? Lebo vie, že by tým nič nedosiahla, no doma dosiahne, lebo jej rodičia jej nestanovili jasné pravidlá a ak sa aj o to pokúšali, netrvali na nich, alebo na nech netrvali vždy.
@katka1981 nemá tvoje dieťa tých príkazov a zákazov a trestov priveľa? Možno ich aj preto ignoruje, že komunikácia medzi tebou a ňou sú samé príkazy a ak ich nesplní, tak tresty. A ide to aj bez kriku a bitky. Stačí len povedať, trvať na tom, aby to urobila a nepopustiť. Nikdy, lebo ak raz ukážeš, že nemusí, veľmi dobre si to zapamätá. Prišli ste z vonku, povedala si jej, aby sa prezliekla. Ona ťa ignorovala. Povedala si to príkazom. Možno by bolo lepšie povedať - keď sa prezlečieš, môžeš sa ísť hrať. A nedovolila by som jej ísť sa hrať bez prezlečenia. Nechceš sa prezliecť? V poriadku, ale v tom prípade sa nemôžeš ísť hrať, môžeš tu sedieť. A ver mi, že by tam sedela, aj keby trucovala štyri hodiny. Lebo pravidlá neurčuje ona. Neexistuje, aby ma dieťa skopávalo z gauča. Pri prvom pokuse ju upozorním, že sa mi nepáči, čo robí. Ak pokračuje, zopakujem to, s tým, čo bude nasledovať, keď neprestane - napr. odchod do jej izby. Ak by naďalej skúšala moju trpezlivosť, tak odchod do izby. Môže z nej vyjsť 156 krát, 156 krát ju do nej vrátim. Môže revať koľko chce, na mňa toto neúčinkuje. A ver mi, že pevne stanovené pravidlá a trvanie na nich plus more lásky zafunguje vždy. U jedného dieťaťa skôr, iné skúša dlhšie, ale zafunguje. Tu treba len byť dôslednou a ešte raz dôslednou. Žiadne klamstvá o zlomenej posteli žiadne kupovanie si dieťaťa, len si trvať na svojom. To je celé.
@timea7, ano to si trafila, to som si uvedomila, ze ma vela prikazov, zakazov. Prezliekla sa hned, este si aj sponky sama od seba upratala, na prvykrat ked som jej to hovorila nevnimala, lebo bola reozjasena co dosla vonku valala sa v snehu. A to skopavanie z gauca, to spravila 1.x v zivote, a porieisla som to rychlo. Co sa tyka revu, ja som vysoko imunna, ona bola od narodenia placlive dieta a ked dosla do veku, ze som vedela ze jej nic nie je, proste pokial vidim, ze je ok, naozaj to nevnimam, nikdy si nic u nas nevyrevala. Tak my sme taky problem so spankom na manzelskej nemali, tak neviem ako by som poradila, ale poviem ti, mys me malej nikdy neklamiali, zato ona klame od roka jak diva. A strasne to neznasam.
@katka1981 ja deťom hovorím prosím od malička a zopakujem aj sto krát a budem to tak hovoriť stále a výsledok je ten, že to slovíčko používajú ako úplnú samozrejmosť. Možno na tie strohé povely reagujú rýchlejšie, ale podobne budú komunikovať aj neskôr napr. v partnerskom vzťahu a pod. Niekedy tá jednoduchšia cesta nemusí byť tá najlepšia 😉
@aliza ano manzel si zasluzi tou vsrechou... Lebo rodicovstvo niejr o tom.. Co jeden zakaze druhy dovoli.. Sam vidi, ze uz je to prehnane ze 5r dcera dojdr a povie ze ocko pod spat a nemoze dopozerat serial... Niesme benevolentni rodicia. Ani prisni.sme taky stred.. A varechu mam len na vystrahu ;) nepouzivam ju.. Snazim sa vys etlit dohovorit..popripade zobrat oblubenu vec ako trest...
No dnes skusim byt neoblomna. .a ako sa tu pisalo vyjde 100x 200x krat sa tamvrati....a zaspi!!
@alaguema, teraz som bola pri malej, som ju poprosila a hned posluchla. Bez prosim prikazy pridu na rad az potom, keby nereagovala. Mne to nejde do ust, automaticky vzdy prosim. To sa aj kolegovia v robote na mne smeju. Ale dnes je taka dobrucka, ze radost najvacsia. To si uplne trafila, ze ja som jej davala stale prikazy, ked neposluchla zakazy a potom je dieta voci tomu imunne a ma na haku. Clovek si to velakrat vobec neuvedomi, dnes mi to znovu docvaklo ako si mi to napisala. Toto je ku podivu super temu, zatial ziadny utoky a hadky a clovek si z toho vela odnesie a uvedomi si kde robi chyby.
@helka101, vies co je este velmi dolezite, musis byt sama presvedcena o tom, ze mala pojde spat do svojej izby. Ak sa dnes na to necitis, ze dosiahnes co si zaumienis, tak pockaj do zajtra. Kamoska tak nevedela mladsiu dceru dostat zo spalne, az raz dosla napalena z roboty a asi to povedala raznejsie ako inokedy a zrazu to mala pochopila. Ale ty s amusis na to nastavit. A samozrejme aj manzel. Ked pojdete na nu dvaja, pociti ze ste v presile a skor posluchne. nesmie citi neistotu ani jedneho z vas.Ja som vzdy argumentovala tym, ze my mame zly matrac, ze je sama jama, ze to nie je dobre na jej vyvin, ze ma velku postel sama pre seba,s dobrym matracom, ze sa jej tam najlepsie bude spinkat. A ona si to aj uvedomila. Ano, vynimky su kedy k nam moze ist, ale tie stanovujem ja.
@katka1981 ano suhlasim. . ja ju dnrs skusim ulozit a neustupit... Resp. Uvidim co sa bude diat po ulozeni. Ale musim to prebrat aj s muzom a stanovit si snim pravidla...a dohodnut sa... Akobudemr reagovat... Mozno keby zdvihol hlas on a razne zavelil....vanda do postele!! Tak to nanu zaberie lebo ocko malokedy zdvihne hlas na svoju princeznu.
Baby ale hlavne nezabudajte ak dieta spravi to co ste od neho chceli POCHVALIT HO! Deti miluju pochvaly presne tak ako my.
@helka101, najprv sa poriadne dohodni s muzom a nastav sa tak,. ze ked sa dohodnete, ze tento vecer sa to zmeni, tak sa to proste musi stat ajkeby plakala do rana. Idealny den je, ked na druhy den nejde nikto do skoly, do prace. A potom uz len vydrzat. A nech jej prisnym hlasom povie, ze uz je velke dievcatko a bude spavat vo svojej krasnej posteli.
@helka101 ona musí reagovať, či už na ňu prehovoríš ty, alebo manžel, to je jedno, pre ňu musíte byť rovnaké autority. Ty nesmieš byť v pozícii, že kým na ňu nezdvihne hlas otec, teba ignoruje! Stoj si za svojím, láskavo, ale neoblomne ju do tej izby vrátiš vždy, keď z nej vyjde. Aj keby si osem večerov nemala nič iné robiť. Pochopí, uvidíš. Držím palce, aby to bolo čím skôr.
@magua pochváliť áno, ale nie za niečo, čo považujeme za úplne prirodzené - ísť si v piatich rokoch ľahnúť do postele, zostať tam a zaspať. Pochvala potom stráca formu odmeny, ak budeme chváliť za to, čo považujeme za bežnú vec. Ak by dcéru pochválila po nejakom čase, že sa veľmi zlepšila oproti tomu, aká bola cez Vianoce, že vidieť, že je z nej už veľká rozumná slečna a nie malé bábätko, ako potom pochváliť jej brata, ktorý to robí bežne? On je ten, s ktorým nie sú výchovné problémy a on za to pochválený nie je. 🙂 Ja by som ju radšej chválila napr. za to, že mi pomohla nakúpiť, vyložiť umývačku....nie za to, čo považujem v jej veku za úplne normálne,

@marcusko15janka, daj vediet potom ako si dopadla. Malemu by sa potom spanok mal upravit.