50-ročná žena a pubertálne dieťa
Ahojte, zakladám túto tému iba zo zvedavosti, lebo ma zaujíma Váš názor a skúsenosti... V dnešnej dobe je bežné mať deti v neskoršom veku, teda po 30tke, niekedy takmer v 40tke. Veľa žien aj napriek veku bez problémov otehotnie a porodí zdravé dieťa, ale... Ak žena porodí dieťa v 35ke, to dieťa bude mať 15 rokov, keď ona bude oslovovať 50tku. Vidí vo svojom okolí, že (niektorým) ženám životná energia po 50ke klesá, chcem sa ta spyýtať, aké je to mať v 50tke alebo 55ke pubertálne dieťa a riešiť veci ako škola, výber vysokej školy, záškoláctvo, stužkovú a podobné starosti s teenegermi. Dá sa to zvládnuť alebo je to náročné?
Prosím bez osočovania a hlúpych poznámok, zaujímajú ma konkrétne skúsenosti, názory a pod.
Ďakujem 🙂
@alex666 pred chvílou sme tu riesili menopauzu a ake velke problemy ma žena sama so sebou,navaly,bolesti,nespavost,podrazdenost-takmer nepoužetelna🙂
A riesit este pubertalne dieta?Musi to byt pre ženu,matku a manželku velmi vyčerpavajuce obdobie-a hlavne ked nema medzi svojimi pochopenie a podporu
Tak ja ti napisem z vlastnej skusenosti. Moja mama mala moju sestru v 45 rokoch. Všetci sme ostali ako obarení. Sestra má dnes 14, mama má k 60.ke. Prekvapivo, ju dieťa omladilo. Všetci jej rovesníci záhradky a mrkvy, vnúčatá na nervy, moja mama je predsedníčkou triedy. Nemá problém za ňou stíhať, sestra sa dobre učí a musím povedať, že to berie trochu ležérnejšie ako má druhé dieťa, je staršia a má viac skúseností. Negatíva sú, že sa rieši, čo keby zomrela, lebo to je podľa mna praktická otázka, sestra je trochu drzá potvora, ale ja neviem či je to výchovou, že je mama staršia alebo pubertáci sú drzé opice, alebo ja som stará 😀 Ale mama inak nikdy nebola usadená pani. Skôr taká zabudnutá pubertiačka a podľa mňa je veľmi nezodpovedná vo veľa veciach. Takže sestra nie je žiadne dieťa usadenej matróny. Sestra ju hodne ťahá do predu. Vlasy, nechty, make up. Keď volám mame a povie mi TY KOKSO, tak prevraciam panenky 😅
Inak dieťa vo vyššom veku neodporúčam. Je frustrujúce vedieť, že sestra si dlho mamu neužije a vie, že riešime jej smrť a podobne. Ako nie je to zlé, ale príde mi to pre sestru nefér. Keby ju mala v 37 - ok. Ale 45 mi príde neskoro.
Mňa mala mama v 38r, mala som vždy jednu z najstarších mám v triede... Našťastie som bola ten relatívne bezproblémový typ, žiadne párty len doma knihy/pc hry, ale bolo cítiť rozdiel že sú to proste 2 generácie... Ale zvládla to dobre, aj keď je pravda že sme nikdy nemali taky ten vzťah že by som jej mohla povedať čokoľvek, proste lebo v jej mladosti boli tabu veci čo už v mojej bežné a vedela som, že také diskusie by nemali cenu... Ale čo do energie tak to nemá problém doteraz 🙂
@kittykat22 Wow, no klobuk dolu pred tvojou mamou a drzim palce, aby to zvladala aj nadalej. Chapem, ze je to benevolentnejsia vychova, vo vyssom veku sa uz cloveku asi nechce dohadovat za s dietatom za vsetko a zaroven je vyrovnanejsi a skusenejsi.
Mňa mala mama v skoro 40 tke a za mňa to nie je v pohode... Nemali sme žiadny vzťah a nikdy sme si nerozumeli...
@alex666 no a nevýhoda pre mňa a verím, že aj pre iných starších súrodencov je tá, že sa od nás očakáva, že mamu nahradíme po jej smrti. Takže, keby sa niečo stalo, tak sa starám o svoje malé dieťa aj o pubertálnu sestru. Teraz ako je staršia tak je to OK. Ale bála som sa pár rokov spať keď mala nejaké zdravotné problémy, sestra 9 rokov. Nebolo mi všetko jedno. No a nevýhoda je, že s vekom prichádzajú choroby - a sestra napríklad rieši, že mama ma problémy s chrbticou, nohami, s kĺbami. Nevníma to negatívne, nič iné nepozná, má mamu veľmi rada.
cakame prave bejby a ked bude mat ona 17,my budeme mat 50.moja mamina ma mala v 30,ocino mal 39.neviem,ale obaja boli v mojom pubertalnom obdobi velmi vitalni,absolutne nebolo citelne ani badatelne,ze by nejako "nevladali"..a este aj velmi dlho potom sa to nemenilo..zalezi asi vela od konkretnej osoby,ako sa citi,aky je jej zdravotny stav,ako zmysla..je fajn,ked si zena plne uvedomuje,co je to byt rodicom a je na to pripravena..ono starostlivost o dieta ako taka sa sice naucit da,ale ine je byt mamou v 20ke a ine o desat-patnast rokov neskor..vsetko ma svoje pre i proti.. 🙂
@kamilka1986 ale vzťah matky-dcéry nie je daný vekom ale osobnosťou matky a dieťaťa. Ja som si s mamou nerozumela a hádali sme sa ako kone. Mala ma v 27 rokoch a so sestrou riadna dvojka - mala ju v 45.ke.
Mam 47, manzel 53 a mame takmer 17rocneho chalana a 4rocne dievcatko a je to absolutne fajn. nevidim nic unavne na vybere skoly, ci organizovani stuzkovej. Zas na druhej strane ma decka tak nevytacaju, som vyrovnanejsia, manzel tiez v pohode, este aj nocne vstavanie k malej sme si uzivali. Na druhej strane vieme poskytnut deckam ovela viac ako v mladosti. Co by si este chcela vediet?
@alex666 mne vela do 50-tky nechyba a mam doma pubertacku a este aj 8-rocnu zabku. A teda, aspon podla mna, na veku az tak nezalezi, dolezitejsie je, ako je clovek na tom fyzicky a psychicky. A niekedy moze byt 50-rocna zena na tom lepsie ako 30-rocna. Ja sa na svoj vek necitim a ani sa neda povedat, ze by sme deti vychovavali inak ako ti, co maju napr. o 10 rokov menej. Nie su ukratene ani o vylety, ani nie sme voci nim benevolentni. Vek sice nie je zanedbatelny, ale absolutne nie rozhodujuci.
@kittykat22 prepac?ale ako možes maminu smrt riesit v 60tke?😲
Z jednej strany ju riesis ako mladicu a z druhej už do hrobu?Nechapem
@mihula asi sa riadi príslovím: starý musí, mladý môže - zomrieť....😉
@kittykat22 Suhlasim, ze na vztahu matka-dieta vek nie je rozhodujuci faktor, aj ked urcitu rolu zohrava. Rozhodujuce su ine faktory...
@henikav užívali ste si nočné stávanie? hm, no tak to prvý krát počujem o takom užívani....My sme s mm skoro pri tých nočných vstávaniach skapali....😉
@mihula moze mat zdravotne problemy....
Ja mam 43, velke deti a 13 rocnu zabu a tiez sme uz riesili ze co by bolo keby....
Som spokojnejsia ked viem dopredu, ze keby sa nieco stalo je o krpanu postarane ako neriesit nic.
@henikav
@dskjhfdlkdjhl
Super, som rada, ze to obe zvladate. Asi je to tak, ze clovek sa tomu prisposobi. Ja mam teraz 29, deti (zatial) nemam, ale coskoro planujem a casto rozmyslam aj and tymto faktorom, ze moje deti budu teenegeri, ked budem mat 50.
Napr. moja mama ma teraz 55 rokov, uz s nou roky nebyvam, ale ked sme spolu dlhsie, tak si ideme hrozne na nervy... Keby som mala 15 a musela by som s nou stale nieco riesit, asi by som zosalela 🙂
Ja mam 41 a cakame babatko. Juj zle sa mi citaju nazory deti starsich rodicov, ktore tvrdia, ze to nie je v poriadku ☹
Je mi jasna ta generacna priepast, no momentalne sa staro necitim. Hoci si uvedomujem, ze spoluziacka, co rodila tesne po mature, je dnes uz babka. Dufam, ze mi to raz deti nebudu vycitat ☹
Aha, a este som chcela dodat:
Tato tema mi napadla aj kvoli tomu, ze sme sa o tom rozpravali nedavno s mojou tetou - ona ma 57 a hovorila, ze ten vek uz citi, po praci si potrebuje oddychnut a mat klud a nevie si predstavit, ze by teraz mala napr. 18-rocne dieta.
Moj osobny nazor je taky, ze treba mysliet aj na toto, aj ked chapem, ze casto clovek mieni, ale nevyjde to a dieta sa podari az v 40tke.
18 ročné dieťa už netreba obskakovať a ak je správne vychované tak ti aj pomôže....@alex666
@alex666 vidis, vekovy rozdiel medzi Tebou a Tvojou mamou nie je velky a idete si na nervy a to ani nie si v puberte. Takze o veku to naozaj nie je😉
Moja mama ma mala v 21 a je to úplne top 🙂 Každý že vyzeráme skôr ako sestry,máme úplne kamarátsky vzťah ,chodíme spolu na nákupy , požičiavame si veci atď.. sestru mala v 37 a už je vidieť že tak pri nej nevládze.. ja osobne si neviem predstaviť riešiť pubertu v 50. Vtedy si už pravdepodobne budem užívať vnúčence 😅
No ja poznám ženu čo mala v 45 dieťa, teraz je už dospelé a zvládala to v pohode.
@kittykat22 uplne suhlasím. mna mali naši v 30tke, čo bolo teda v danej dobe už neskoro - dnes uplne normalny vek na prve dieťa a tiež sme si k sebe našli cestu až v dospelosti, takže to je tiež podla mna dane typom osobnosti a výchovou než vekom
@deti95060810 ano uzivali, ale musim povedat ze nasa dcerka je velmi kludne dietatko, ona ked bola malicka sa len pomechrila a uz sme boli pri nej, napapala sa a spinkala dalej a my sme si ju nosili, normalne sme pri nej stali v rade, este aj syn. No a my uz toho vela nenaspime, casto som ju nakrmila pred polnocou, predtym ako sme sli spat a vydrzala az do rana spachtoska nasa, doteraz rada spinka
@alex666 musim povedat ze s pubertakom uz vela neriesim, on je samostatna jednotka, maximalne za mnou pride ked chce nieco kupit, alebo poradit ale nie je narocny. Ked bol malicky, trhala so si z neho vlasy, velmi bol hyperaktivny, blaznivy, ako 100 certov, stale som musela byt v strehu, uznavam keby som mala take dieta teraz asi by nam dal zabrat, ale ako rastol, tak kludnel a mala je kludna od narodenia, takze zatial to pocitujeme ako velke pozehnanie a ziadnu starost, uvidime co bude neskor. tvoju tetu chapem ze vecer po praci chce mat pokoj, ale neviem aka je praca s 18rocnym dietatom? Netreba ho ani prezliekat, ani krmit, ani kupat. Pubertak maximalne prevrati oci a zabuchne dvere, no a obcas vylezie z izby ked je hladny 😉
Musím povedať, že fakt tu niektoré riešite somariny. Netusim ako by ma mal vyčerpať výber vysokej školy, prípadne stužková? Jediné co vidím ako problém s teenegermi, je búrlivá puberta. Ale niektorí máme také šťastie, že ani to nás nepostrehlo. Mám 50 rokov, deti majú 25 a 20. Vzťah s obomi máme super, ja aj bývalý manžel, myslím, že vek v tom vôbec nehrá rolu. Moja dcéra má napríklad úžasny vzťah s mojou osemdesiatrocnou mamou.
V dnešnej dobe je väčšina mamičiek po 30tke aj ja k ním patrím. niektoré komenty sú strašné ako že dieťa si rodiča dlho neužije ako keby aj mladý rodič nemohol zomrieť. Stužková o 20 rokov možno ani nebude a čo budem riešiť. Ja som maximálne spokojná že som mala deti neskôr, osobne si neviem predstaviť že by som bola v 50tke babičkou. Pre mňa hrozná predstava ... 🙂
Po tychto temach zacinam mat pri zmienke o stuzkovej zaludocnu nevolnost 😀
Kdesi tu na MK som to už písala. Môj prastarý otec sa narodil v 1895 matke, čo mala dosť po 40tke. Mal súrodencov, čo im ťahalo na 30. Mali už aj vlastné deti. Celý život ich oslovoval "ujčok a tetka" a vykal im. No a k veci. Moja stará mama sa narodila v 1932, jej otec mal vtedy 37 rokov a ešte jeho mama žila. Zomrela rok na to. Vtedy taká dlhovekosť nebola bežná. Takže v 60tke sa chystať na smrť ....hm. Moja stará mama sa na ňu chystá, čo si pamätám (dobrých 30 rokov). No a v lete oslávila 85tku v relatívne dobrom zdraví.
Mam 54.manzel viac.najml.dieta 12.sme uplne normalna rodina.ja teraz par dnu si chodim po europe.chlapi doma gazduju.najdolezitejsia je vychova.ak ti dite skace po hlave tak je vek rodicov nepodstatny.maju to tazsie aj keby boli 30tnici.zijem aktivne.tedim sa ze maleho mame.dospele dcrry mimo sr tak 😉aspon ss nemam cas nudit

@alex666 ja to tiež budem riešiť za 10 rokov a hádam to zvládnem v pohode. Zatiaľ mám energie dosť.