icon

50-ročná žena a pubertálne dieťa

alex666
26. sep 2017

Ahojte, zakladám túto tému iba zo zvedavosti, lebo ma zaujíma Váš názor a skúsenosti... V dnešnej dobe je bežné mať deti v neskoršom veku, teda po 30tke, niekedy takmer v 40tke. Veľa žien aj napriek veku bez problémov otehotnie a porodí zdravé dieťa, ale... Ak žena porodí dieťa v 35ke, to dieťa bude mať 15 rokov, keď ona bude oslovovať 50tku. Vidí vo svojom okolí, že (niektorým) ženám životná energia po 50ke klesá, chcem sa ta spyýtať, aké je to mať v 50tke alebo 55ke pubertálne dieťa a riešiť veci ako škola, výber vysokej školy, záškoláctvo, stužkovú a podobné starosti s teenegermi. Dá sa to zvládnuť alebo je to náročné?
Prosím bez osočovania a hlúpych poznámok, zaujímajú ma konkrétne skúsenosti, názory a pod.
Ďakujem 🙂

dskjhfdlkdjhl
26. sep 2017

@nikkya najlepsie je, ked moze mat kazdy dieta vtedy, key chce😉 Poznam jednu babu, ktora sa kedysi predo mnou vyjadrila, ze tak pozde by rodit nechcela-myslela tym cas po 30-tke. No, a porodila v 39-tich. Takze nikdy nehovor nikdy, lebo nevies🙂

alex666
autor
26. sep 2017

@babulkomale Stuzkova bol priklad na ilustraciu situacie, netreba hned vsetko brat doslovne...

deti95060810
26. sep 2017

@dahra poznám keď aj mladší ako 60 odišiel na druhý svet.... Nič neobvyklé....

deti95060810
26. sep 2017

tiež som sa vždy hnevala že mňa mama mala až v 34 rokoch.... že vraj sa tak nejak
rodičom pošťastilo....myslíte si že som bola iná? No jasné že zariekaného chleba najväčší kus....A tiež sa nám to stalo nejakým nedopatrením, ale nemala som odvahu ísť na interupciu...

alex666
autor
26. sep 2017

@gir Aj ja k nim budem patrit 🙂 Myslim, ze v dnesnej dobe uz vacsina, presne preto sa na to pytam, lebo o tejto teme sa az tak nehovori...
Vsetci vravia, ze doba sa zmenila, mat deti po 30tke je bezne... ano, urcite je. Ale nehovori sa az tak vela o vychove po 50tke, preto som zalozila tuto temu.

Dakujem za vsetky nazory a gratulujem vsetkym, ktori to zvladaju bez problemov, uzasne, v zdravi... Avsak ak by sa chcel niekto podelit aj o problemy, ktore to prinieslo a rady, ako to prekonat, potesim sa 🙂

alex666
autor
26. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl Presne tak! 🙂

haslerka31
26. sep 2017

@kittykat22 suhlasim , mna mala mama v 19 a vobec sme spolu nevychadzali , dokonca niekolkokrat mi vykricala, ze som jej znicila zivot .Teraz sa snazime vychadzat kvoli mojim synom a ako babka je uzasna , tu lasku , co nikdy nedala mne , dava mojim synom.

kittykat22
26. sep 2017

@mihula mama mala zdravotné problémy. Odpadávala, bola v nemocnici, strácala rovnováhu, berie lieky na krv - riedenie. Sme sa báli, že tu dlho nebude. Mala MRI hlavy pretože upadla do bezvedomia. Ku 60.ke sa ale musí riešiť smrť rodiča, pretože je tam malé dieťa. Tam sa ale berú otázky čo s dieťaťom. Mama si napríklad veľmi želá, aby mala sestra vysokú školu - čo by mi inak nikdy nepovedala. A ďalšie osobnejšie želania, ktoré ja plánujem naplniť - samozrejme v rámci možností usmernenia sestry a jej vlastných želaní. Ja som to s ňou riešila ešte predtým ako odpadla, a môžem ti povedať, že keď jej nebolo dobre, tak som nejakú istotu zajtrajškou mala len v pocite, že viem čo mám robiť podľa toho, čo mi povedala.

stastnamamulka
26. sep 2017

@alex666 napíšem ti ako to bolo/je u nás.Oco mal 50.r,keď ja som mala 10,mama o čosi málo menej,mám ešte starších súrodencov o 9 a 12r,takže v teenegerskom veku som vlastne vyrastala ako jedináčik,keďže oni boli preč z domu.Ako decko som sa hanbila,ze mam najstarších rodičov v okolí,trošku som závidela "mladších",ale to bola také puberťácke obdobie,teraz viem,že to malo aj veľa výhod.Pamätám si,že som veľmi túžila po mladšom súrodencovi /ako mali kamoši okolo/,ale proste príroda nepustí...
Ak ma to v niečom "poznačilo" do budúcnosti,tak v tom,že som chcela mať deti veľmi mladá 😅 čo sa mi aj podarilo😍 Naši už majú plus mínus 70 a pri vnúčatách myslím si,že omladli😀
PS:muž pracuje v zahraničí a bežne majú jeho 60-roční domáci deti do 10.rokov,ale tam je to už o inom,že ano...

helencek
Autor odpoveď zmazal
nikkya
26. sep 2017

@dskjhfdlkdjhl veď ja som nespomínala že by nemali mať deti kedy chcú... 😉 je to každeho osobná vec... ja mam napr. 20 a čakame prveho drobca. A fakt neriešim čo bude za 10-15 rokov 😉

montemotherone
26. sep 2017

@alex666 ja som sa narodila mame v 35-ke a myslím že by na mňa mala v mojej puberte energiu, ale moja najstaršia sestra ostala tehotná a sama. Takže energia celej rodiny sa presmerovala na ňu 🙂 Mama bola babka a ja 11-ročná teta. Ja sama sa teoreticky dostanem do podobnej situácie, keďže v 50-tke bude mať moja staršia dcérka 24 a synček 12 🙂 Už sa "teším"... 😉 a dúfam že nájdem silu neriešiť "bobenko" samostatnej dospeláčky a budem sa venovať pubertiakovi keď ma bude potrebovať 😉
Hlavne nech sme zdraví.... 🙏

dskjhfdlkdjhl
26. sep 2017

@nikkya ved ja ani nikde nepisem, ze si take nieco spominala. To bolo moje konstatovanie, ze idealny stav by bol, keby kazdy mohol mat dieta vtedy, kedy chce😉

katrin21
26. sep 2017

@alex666 ja som mojej mame cely zivot vycitala, ze ma mala neskoro ( v 33rokoch kedysi nebolo malo, sestry mala v 21,22 takze som im zavidela mladu mamu) ... Lenze ono to bolo skor jej povahou a zdr. problemami, kedze tvrdo pracovala od 16r, v 40tke a po nej bola zrobena, vkuse ju bolela hlava, 2r bola po nemocniciach, kde jej nic nezistili a v 45ke isla preto na inv. dochodok...
Ja mam dnes 40r a ked si pomyslim, ze aka stara sa mne moja mama zdala v 45ke a ze dnes ake su 45r zeny aktivne a atraktivne... tak je to proste iny zivotny styl a vsetko...Cize podla mna to nie je az tak o tom veku, to iba ciastocne, skor je to o povahe a zivote ako takom....
moja sestra mala tiez v 33r tretie dieta a teraz maturuje a ona ma 51, skoro 52r a vobec mi to nepride, ze by musela riesit nejake pubertalne veci, ktore uz by nemusela, skor naopak.... Uplne normalne mi to je, ale ona zije aktivne, cvici, dobre vyzera, je stihla, ambiciozna...

A najlepsi gol od zivota? Ja som svoje druhe dieta porodila pred 1,5r, mala som 39r... takze... co idem vycitat svojej mame??? moj manzel mal vtedy 43 :D :D
ANo, je to narocnejsie niekedy po fyzickej stranke, niekedy som uz pohodlnna, priznavam,ale to som bola asi vzdy... mam rada aj svoj cas pre seba.... ( mam 17r dceru este a ked si pomyslim, aky veget uz som mala pri nej :D.. alebo skor uz aj nudu????), ale velmi to osviezilo nas zivot a pevne verim a dufam, ze ked nam ten hore skorej nenadelil, tak to prislo vtedy, kedy malo ( urcite som az taky rozdiel medzi detmi nechcela, ale skor to neprislo) ... Takze to beriem s humorom, citim sa OK, zijeme pomerne aktivne, lyzovacky , dovolenky, vsetko s nami zazije hadam aj do buducnosti, konicky tiez.... a okrem toho keby nieco, bude mat dve starsie sestry ( moju a manzelovu, co mame kazdy z prveho manzelstva )... Nelutujem..a pubertalnych vyčinov sa nebojim, skor sa bojim toho, aby bola sikovna ako prva a nemusela som sa s nou ucit, nech je pekne samostatna, lebo skor na to uz asi nebudem mat taku trpezlivost, kedze pri prvej som nemusela nic, akurat v prvom rocniku nejake pisanie, citanie, potom uz sama. bola sikovna..

petrapady
26. sep 2017

@alex666 no my máme toto momentálne v rodine...moja mama mala pred nedávnom 50tku a moja malá sestra onedlho bude mať 14 ...v puberte je už nejakú tú chvíľu keďže to je v tejto dobe tak ale myslím si že mama si už viackrát ponadavala sama na seba žije so sestrou sama s otcom rozvedená a čo ti poviem je to na palicu...niekoľkokrát sa mi mama sťažovala že už nevladze na ňu ( a to jej veľa so sestrou pomáham či cez telefón alebo zakaždým keď sme spolu jej dohovaram nech viac poslúcha) ...ja dúfam že budem mať deti max do 30tky lebo byť na mieste mojej mamy tak ju asi zahlusim v tomto období😉

kamr
26. sep 2017

Vek mení veľa vecí, môjho prvého syna som mala v osemnástich, a keď vyliezol na nejakú nebezpečnú šmykľavku, tak jaj dívajte sa, že aký je šikovný, teraz keď mám ďalšieho syna v štyridsiatke, tak kričím neloz tam, spadneš a bojím sa. Ale to je asi o tom, že človek si viac váži zdravie a šťastie.

malinka158
26. sep 2017

Priatelovy rodicia mali pri jeho narodeni mama 30 a jeho otec okolo 50. Ked bol priatel v puberte jeho otec mal uz po 60-ke. Zomrel pocas priatelovej puberty. Teraz by mal jeho otec 76 rokov. Otcova smrt na nom zanechala velke stopy. Za mna urcite nie v takom neskorom veku.

bmuller
26. sep 2017

vobec si nemyslim, ze zvladat pubertu svojho dietata alebo mat s nim vztah je zalezitost veku. je to zalezitost povahy/osobnosti - matky i dietata. 50rocna zena v sucasnosti nezije zdaleka "mimo diania" sveta mladych, ako mozno kedysi za sociku, ked 30tnicky uz nosili dozivotne kratke vlasy s trvalou a umerne tomu mnohe i zmyslali a tesili sa na to, byt v 50tke babkou a uz len vyvarat, vypekat a starat sa o vnucata...
a rozmyslania o smrti ci nevladnosti 60rocneho rodica....akoze fakt sorry... dnes mnoho 60tnikov podnika take veci, ze 40tnici nestihaju (plus vek odchodu do dochodku sa stale posuva, takze sa rata s tym, ze 60tnik bude osoba schopna vykonavat pracu a nie nejaky ochabnuty invalid - cize min.do cca 25 rokov veku svojho dietata bude jeho rodic pracovat). a zial, nemalo 40tnikov ma uz naopak chronicke choroby /aj vlastnym pricinenim ako nezdravy zivot/ ci dokonca az smutny osud - a ich deti si ich neuziju napriek tomu, ze ich mali mladi 🙄
takze mat dieta skoro - pravdaze ano, super. ale mat dieta neskor -ziadna tragedia, naopak skor nakopnutie do zivota a snaha udrziavat sa v dobrej mentalnej i fyzickej kondicii 😉

lavender273
26. sep 2017

@alex666

Mojmu znamemu sa narodilo prve dieta presne den po jeho 60tich narodeninach. Jeho zena mala vtedy 43 rokov. Tak toto je uz zahul podla mna.

negymama
27. sep 2017

baby ja ked budem mat 50 , budem mat nie jedneho pubertiaka, ale rovno styroch, najstarsia dcera bude mat 16 rokov, mladsia 14r, synovia 11 a 9 rokov. No a co??

teraz mam cochvilu 47, a myslim ze nejak extremne za tri roky sa veci nezmenia, s detmi sa mame radi rozumieme si, vela sa rozpravame, chodime po vyletoch, sportujeme, mame kamaratsky vztah, mne to tak pride normalne lebo inak to nepozname.

co sa tyka vitality, v dacom predbehneme aj mladsich rodicov, pamatam na minulu tuhu zimu, mladsi od nas sedeli v mrazoch doma a my "postarsi", hokejky na plecia a podho hokej na jazero s detmi bavit, a aby nam nebolo malo nase styri deti, este sme aj sesternice zobrali.

negymama
27. sep 2017

je to aj o postoji rodicov, ako rodicovstvo v tomto veku vezmu, ci ako zataz, bremeno, nieco co ich znervoznuje a oni chcu mat pritom klud. v tomto pripade sa trapia rodicia aj to dieta.

alebo to zoberu ako vyzvu, moznost byt dlhsie mladsim, naberat od svojich deti elan a chut do zivota, este pracovat na sebe, ucit sa nove veci. My sme si vybrali tu druhu moznost.

a je fakt ze mladsie deti vas akoby omladzuju, minule mi hovori mama synovho spoluziaka. :Pytala som sa tvojho syna /8,5 rocny/ kolko ma tvoja mamka rokov? On ze 46. " Nepomylil si sa? nie je to 36? Moj ale trval na svojom ze mamka ma urcite 46 rokov.

Tak jej hovorim, ano hovoril dobre, mam tolko rokov. Skoro jej sanka padla, zrejme aj podla deti mi hadala menej.

bona_dea
27. sep 2017

@alex666 poznam rodinu. Ina 49, on 48, starsie dieta 15, mladsie 11. Je to uzasna rodina, kde dvaja dospeli, mimoriadne inteligentni a rozhladeni ludia maju dve skvele, inteligentne deti. Starosti bezne, ale cela rodina sportuje, stale sa niecomu venuju, su aktivni.... neviem, po 50tke nejak konci zivot, ci preco tato otazka?

Ja tiez asi budem mat v 50tke pubertalne minimalne jedno dieta a nerutim sa z toho.
Zivot sa neda nalinkovat, nie kazdy ma v 20tke stastie na partnera na cely zivot, s ktorym si moze hned a zaraz zalozit rodinu.

bona_dea
27. sep 2017

No a kedze mam o 15 rokov starsieho chlapa, je uz teraz jasne, ze on bude mat uz naozaj dost ked bude mat pubertalne dieta.... daleko po 50tke

certi
27. sep 2017

Vsetko zalezi len a len na zdravi a povahe cloveka, to je cele......aj ked nikto nemoze predvidat, ako na tom bude v 50tke, je velky predpoklad, ze po 40tke zacinaju rozne choroby, menej energie, ak prides o pracu, cim si starsia, tym tazsie si najdes novu atd. Napr. ak obaja rodicia pridu o pracu po 50tke, dieta este len na zakladnej....z coho platit strednu, vysoku atd....Okrem toho, v 50tke sa uz musis-mozes starat aj o svojich rodicov, ak nedajboze zalahnu a zaroven o skolopovinne dieta....Podla mna je to o hubu a dieta treba mat do 30tky....

ferala
27. sep 2017

Tak pokiaľ je žena zdravá a je takej vitálnejšej povahy, že nevie obsedieť tak prečo nie. Kedysi to bolo tak, že ženy mali viacej detí a stalo sa teda, že mali dieťa aj po tridsiatke a tiež im to takto vyšlo a v pohode to zvládali

chrissie_kf
27. sep 2017

Jezisi ked to tu clovek miestami cita tieto nazory na vek je mu az na zasmiatie. Ako naozaj. Polovica zien tu ma predstavu ze po 50 tke su to dedkovia a babky. Ako normalni ludia co maju naplneny zivot vek vobec neriesia, raduju sa a aktvne ziju a clovek ani nevnima ze ma zrazu 50. A deti treba mat vtedy ked sa na to clovek citi , ked ich chce, ked ma ake take zabezpecenie financne a vie sa postArat a ma na to partnera s ktorym chce rodinu - vtedy tie rodiny aj s vyssiu pravdepodobnostou ostanu kompletne. Niekto ich chce hned po maturite a niekto po 30tke🙂 zivot ma byt predsta petstry. A je zbytocne si vytvarat tragiscenare na 20 rokov dopredu.

babulkomale
27. sep 2017

@alex666
ja to chapem, ale myslim tym aj temu Rodicovstvo vo vyssom veku a celkovo, vyznam stuzkovej sa nejak precenuje, hlavne tie reci ze maturita - skuska dospelosti, hlavne ze ti mladi, dospeli a uzasne vzdelani su casto rodicom na krku do 35 rokov kym si porobia vsetky Mgr., Ing. a PhD. a dokonca aj tu vidim, ze sa s tym akosi rata ze budete mat deti na krku sto rokov...

henikav
27. sep 2017

@chrissie_kf ja to chapem ze pre 20tku je 50tka strasiak, akoze staroba, kym sama do tej "staroby" nedojde a zisti ze juchuu "coze je to 50tka" 50tky mladi ludia

chrissie_kf
27. sep 2017

@henikav ako chapat to chapem aj ja. Ale uz viac krat som narazila na temy ohladom veku a rodicovstva vo vyssim veku kde sa ludia 50plus pomaly pochovavaju a pasuju za starcov . 😂

spuntikmathiasko
27. sep 2017

@alex666 moja mamina mala tak mojho brata a ked mala 50tku mozno 51-52 zodpovedne vyhlasila, ze na neho nema yz tolko energie a nevladze a tak to vsetko aj dopadlo. Cize jedna vec je porodit dieta v 40 a uzivat si mimino a druha riesit v 55 pubertiaka. Moj osobny nazor je, ze komu to situacia umoznuje by mal rodit do 30tky. Moj plan bol tiez taky, ale clovek mieni a pan boh meni a v 33 som porodila 3 babatko 😉