icon

50-ročná žena a pubertálne dieťa

alex666
26. sep 2017

Ahojte, zakladám túto tému iba zo zvedavosti, lebo ma zaujíma Váš názor a skúsenosti... V dnešnej dobe je bežné mať deti v neskoršom veku, teda po 30tke, niekedy takmer v 40tke. Veľa žien aj napriek veku bez problémov otehotnie a porodí zdravé dieťa, ale... Ak žena porodí dieťa v 35ke, to dieťa bude mať 15 rokov, keď ona bude oslovovať 50tku. Vidí vo svojom okolí, že (niektorým) ženám životná energia po 50ke klesá, chcem sa ta spyýtať, aké je to mať v 50tke alebo 55ke pubertálne dieťa a riešiť veci ako škola, výber vysokej školy, záškoláctvo, stužkovú a podobné starosti s teenegermi. Dá sa to zvládnuť alebo je to náročné?
Prosím bez osočovania a hlúpych poznámok, zaujímajú ma konkrétne skúsenosti, názory a pod.
Ďakujem 🙂

Strana
z4
piticruiser
24. jan 2019

Toto je vazne tema na aspon zamyslenie. Som chlap a ked som mal 18 tak moj otec mal 60 a mama 47. Otec zomrel ked mal 63.Som najmladsi. Sestra je starsia o 10 rokov a brat o 4. Teraz mam 49 a dvoch synov. Starsi ma 30 a mladsi 26. A poviem vam, ze som niekedy na nich strasne nahnevany , ked nechcu pocuvat. Lebo ja som sa cely zivot musel ucit na svojich chybach a nemal mi kto poradit. Takze sa im snazim radit a vzdy im poviem, ze myslim pri tom na svojho otca ako by on poradil mne....keby zil. Su uz dost stari aby sa vedeli o seba postarat ale rodicovska laska a puto je vzdy viac. A preto mladim lezeme na nervy ked ich poucujeme .Ale je to tym, ze im chceme len ulahcit zivot tym, ze vieme ako sa veci vyvinu dalej a nie, ze chceme zbytocne mudrovat. Takze asi tak. A vazne je to na kazdom zvlast. Len si myslim, ze mat deti v neskorsom veku nieje hriech. Je to ale podla mna nezodpovedne voci nim...lebo ako vazne stary senilny roztraseny inkontinentny dochodca chce tancovat na stuzkovej rodicovsky tanec 😀( nadsadzka) 😂😂😂
Je jedno kedy mas dieta...dolezita je laska a vychova. A ak to nestihnes, tak to je tiez diskutabilne, lebo o zivot moze prist clovek aj v mladom veku.

dai
24. jan 2019

@alex666 ahoj. Ja budem mat v 50tke 1 dieťa v puberte, 2 dospelé... Vyjadrím sa k pár pripomienkam co tu padli z môjho pohľadu.
1. Vzťah rodič a dieťa podľa mňa s vekom súvisí až niekde ďaleko za posledným miestom. Omnoho viac ho určuje výchova, temperament, vzdelanie, charakter etc. Ja som sa narodila veľmi mladej mamke, v puberte sme si absolútne nerozumeli - naše povahy strašne na seba narážali a ona možno kvôli tomu ze bola ešte veľmi Mlada mi nedokázala dat co som potrebovala... Aktuálne mam s mamou krásny vzťah a vzťah aký má s mojou mamou moja dcéra je fakt nádherný - moja dcéra je v puberte a mama 60tnicka... Z čoho mi vyplýva ze aj mama v 60tke môže mať s pubertalnym dieťaťom veľmi pekný vzťah. Ja mam inak s dcérou omnoho krajší vzťah v jej puberte ako mala moja mama so mnou...
2. Vek človek neoklame - tiež fakt. Fakt ale aj je ze každý sme úplne iný. Opäť iný temperament, iný postoj k životu, hodnotám... Poznám veľmi mladých 70tnikov - nielen že vyzerajú mlado ale su aj zdraví, vitálni, nabitý energiou, pozitívnu, užívajú si život, cestuju... Poznám aj 70tnikov starčekov.... Ale poznám aj staré 30tnicky - zdute, tučné, zahrabane doma, pasivne, negatívne... Podľa mňa ten vitálny 70tnik je pre pubertalne dieťa lepším partnerom ako ta zduta 30tnicka... Aj keď na stužkovej bude najmladsia🙂 čiže z pohľadu plánovania rodiny odporúčam sa pozerať na konkrétneho človeka nie štatistiku...
3. Môj muž má starých rodičov, mali neskoro všetky deti - on ich ale na rozdiel od mňa stále ma... Ja som ta ktorá už v mladom veku musí riešiť starostlivosť o rodičov a aj vlastné malé deti... Žiaľ choroby berú aj mladých a zároveň mnohí majú dopriaty aj vysoký vek. Niektoré ženy porodia v 50tke a zomrú v 90tich - ich deti si ich užijú... Iné porodila v 20tke a v 30tke tu už nie sú (žiaľ mam také prípady v okolí)...
4. Finančná situácia je u každého iná... Niekomu robí problém si nájsť prácu aj v produktívnom veku, inému sa hrnú ponuky aj vo veku vyššom... Niekto žije z ruky do úst, iný je zabezpečený... Opäť teda je na individuálnom zvážení kto ako dieťa zabezpečí... Druhá vec je, že aj tu sa odrazí silno výchova - niektoré dieťa už vš prejde na vlastných nohách, dokonca pomáha finančné, iné vyciciavaju rodičov aj ďaleko po 30tke...

Mne osobne z toho vychádza ze vďaka bohu nikto z nás nepozná svoju budúcnosť, ani vek kedy zomrie... Každý môžme zo svojho života spraviť to najlepšie čo sa dá. Vek nie je garancia ničoho. Nikto z nás nevie co bude zajtra, nieto za 10 rokov... Ale podla mňa ak dobre výchovame svoje deti tak každé ich aj naše životné obdobie bude krajšie a ľahšie. Takže ja investujem hlavne do výchovy a vzdelania mojich detí a verím ze ci tu budem alebo nie, či zdravá alebo chorá, tak sa mi ta investícia vrati na dobrých, životu schopných a k sebe zodpovedných deťoch...

mom311
24. jan 2019

@dai neviem,ci sa to da lepsie a krajsie napisat. Vo vsetkom plne suhlasim. Uz davno som necitala tak pozitivny a rozumny prispevok. 👍🏻

Strana
z4