icon

8 mesačné bábo prestalo bľabotať

argassi
6. sep 2021

Ahojte, syncek ma 8-mes. "Hovorieval" aj 2-3 minuty ked mal 5 mesiacov gugugu, gigigi, grrrr, aaaa, eee potom zrazu nic asi uz dva mesiace len vyskanie, obcas krik aaaaa a sem tam nejake hm, a, e. Urcite nie ziadne mama alebo dada. Sice stvornozky lezie na jednotku aj sa vytahuje do stoja a krokuje pekne ked ho drzime za ruky ale z tej reci sme dost furstrovani. Inak vyzera ako stastne usmievave babo. Ma niekto podobnu skusenost ked babo zacalo slabikovat neskor a vsetko bolo vlastne v poriadku?

katkaseiner
•
6. sep 2021

@argassi ono je v celku veeeeelmi skoro na rec. Moji hovorili plynule ako 1.5 rocny, ale popravde taka skora rec je velmi ojedinela. Kopec deti sa rozhovori az v 3 rokoch, pripadne az po nastupe do skolky. Nic skorsia ani neskorsia rec samozrejme neznamena... cize klud.

argassi
autor
•
6. sep 2021

@katkaseiner dik za odpoved. no rec ako taku neocakavame, skor to slabikovanie ma-ma, da-da to by uz 'podla tabuliek' mal davat. zatial su to len samohlasky "a" , "e" a aj to velmi riedko. na zvuk reaguje dobre, aj na meno sa zda sa otaca, stale sa s nim rozpravame, spievame atd.

anjelicek26
•
6. sep 2021

Tak moji vedeli do 2,5 roka 4 slova lol... plynula rec prisla v tych tyzdnoch potom, cista, bez recovych vad, aj R nabehlo hned...toto je teda prudko individualne - ono si uvedom, ze detsky mozog sa rozvija skokovo - niektore deti idu popredu motoricky, ine recou a niekedy sa zastavi faza reci - a telo sa sustredi na motoriku a zasa naopak... nenaucilo sa dieta teraz nove veci? Plazit, sediet, stvornozkovat? Mozno prave tam je odpoved...

hipuska
•
6. sep 2021

Mozno ustúpila "reč" kvôli iným zrucnaotiam. Deti objavia úplne iný svet, keď sa postavia zo 4 na 2. Takže by som zatiaľ tomu neprikladala dajaku váhu ale mozes to spomenúť na najbližšej poradni.

gabika128
•
6. sep 2021

@argassi malý tiež v tomto období prestal blabotať a už sa to veľmi nevrátilo, začal potom v roku a pol rovno slová, ale iba mama, tata, auto. Neopakoval a nehovoril, až po 2 rokoch sa rozrozpraval a každý týždeň viac a viac, konečne aj pekne opakuje, až moc 😅

katkamatka7
•
6. sep 2021

@argassi Niečo podobné u nás. Dlhé monológy si viedol, najmä pred spaním alebo ráno v postieľke. A zrazu len výskanie, také na zápis do folklórneho speváckeho súboru a bľabotanie sa vytratilo. A zase o pár týždňov znova duplikovanie slabík, gestá a posunky rukami, ktorým rozumieme navzájom, pridalo sa opakovanie, pridali sa výrazy, ktorým rozumiem len ja a dieťa. Pre iného by to bola hatlanina, ale mne to dáva význam.

katkamatka7
•
6. sep 2021

Prvé slovo z jeho slovníka, ktorému som pochopila, je ,,bé". Znamená, že niečo spadlo,ale nevydalo rachot. Na to má slovo ,,bá", ako bum-bac, ale nepovie c.
Ale to len na okraj 🙂

rakahaka
•
6. sep 2021

Kamoske sa to stalo pri dcerke po ockovani

zuzka341
•
6. sep 2021

@argassi ahoj, u nás bola tiež taká bľabotacia pauza. Predtým každé ráno nás maličká budila svojím bľabotaním a zrazu zo dňa na deň úplne prestala. Po pár týždňoch sa všetko vrátilo zas do normálu. Takže žiadne obavy 😉

jaroe
•
6. sep 2021

@rakahaka tiez mam taku skusenost. O nejaky cas to ale dcere opat "naskocilo" Vakciny vedia poriadne "omráčiť" nervový systém.

katkaseiner
•
6. sep 2021

@argassi vobec by som neriesila tabulky lebo z nich budes dost rozcarovana... daj dietatu cas. Mega sa rozvyja, vsetko saje ako spongia..

dominikak4
•
6. sep 2021

Ahoj, náš syn má tiež takmer 8 m a zhruba pred mesiacom keď sa začínal intenzívne plaziť, tak prestal rozprávať a to od 6 m krásne hovoril mama, tiež som si robila starosti, ale znovu sa rozkecal. Táto jeho mlčanlivosť trvala asi 2 týždne. Pýtala som sa na to pediatra a vraj je to úplne normálne, že sa to stáva keď dieťa napreduje po inej stránke, napríklad keď začne sedieť, loziť, chodiť....

argassi
autor
•
27. jan 2024

Ahojte chcem len dat update ze syn mal 4 slova “baba”, “mama”, “vava” a “tam” presne do 2.5 roka. Dost sme boli vystresovani ze ta rec nie a nie prist. Potom
zo dna na den zacal rozpravat vo vetach. Slovna zasoba hned asi 50 slov (teraz na 3 roky a urcite 500+ slov). Krasne vsetky hlasky okrem l a r. Naozaj to bolo ako vela ludi hovorilio, ze ked zacne, usta sa mu nezatvoria. Chcelo to len cas - asi si nebol isty a potom sa to zlomilo a proste zacal. Takze sa prosim nestresujte a usetrite ai mnoho casu a nervov ak nebudete “tlacit na pilu”. Este mala poznamka, presne v tom
obdobi sme ho oducali z plienok na nocnik - neviem ci to moze mat nejaku suvislost. Jedna odbornicka mala skusenost ze viac deti zacalo rozpravat presne v tom obdobi.