8 mesačne dieťa má iba 67 cm
20. jún 2020
Možno zla otazka ale koľko mali vase detičky ked mali 8 mesiacov. Pytam sa lebo my s manželom sme veľmi vysoky on 195cm. A naša malinka ma na 8m 1 týždeň 67-68cm. Viem ze to je v norme ale predsa je o cosi menšia ako vela deti a to nemaju vysokych rodicov. Narodila sa 51cm. V rodine mame prevazne vysokých. Vďaka baby.

takze rast sa posudzuje lepsie podla grafu. ten ukaze kde sa dieta v grafe nachadza, je dobre dat do grafu dieta na kazde narodeniny,a by sa vedelo, ci nenarastlo podpriemerne, dieta sa vzdy v grafe nenachadza na uplne rovnakej urovni, ale priblizne by si malo svoju poziciu drzat a to po tom, ked sa ustali v grafe podla genetiky.
ako som pisala, genetika sa zacina prejavovat okolo 2-3r a nez sa diet av grafe ustali to moze pokojne trvat do 4r. a niekedy aj o par mesiacov dlhsie. po narodeni rastie podla toho, co ho ovplyvnilo pocas vnutromaternicoveho vyvoja. preto pokial dieta nie je extremne nizke, netreba vysku riesit do 3r.
cize vysetrenie dietata je vhodne po 3r a to z 3 dovodov :
- nerastie podla vysok rodicov. da sa to vypocitat pasmo, v ktorom by malo rast, ale stale je tu moznost, ze ak je dieta nizke, ma oneskoreny ale fyziologicky vyvin, co sa zvycajne tiez dedi, tiez je tu moznost, ze nerastie podla rodicov,a le podla inych predkov.
- druhy dovod je, ze rocne narastie pdopriemerne a preto klesa v grafe. je to prejav poruchy rastu, aj ked pocas rastu mozu byt 2 obdobia, ked rastie pdopriemerne, aj napriek tomu je zdrave - obdobie pred pubertou a obdobie ked sa zacina prejavovat genetika. a teda este aj niektore zavazne ochorenia, ci onko liecba moze rast spomalit.
- rastie pod 3%. samozrejme aj taketo dieta moze byt zdrave, ale nikto nei je jasnovidec a ak zdrave nie je, je vhodne to vyriesit co najskor, zalezi od toho o aky problem sa jedna. dokonca aj dieta nizkych rodicov by malo byt vysetrene, lebo v takom pripade sa vlemi lahko prehliadne porucha aneodhali sa.