9 mesačný syn jednoducho cez deň nespí. Prečo je to tak a čo s tým robiť?
Nechcel som tu zase spamovat s tym spankovym problemom, ale uz sme obidvaja z toho na nervy a neustale vznikaju nie male hadky, nervozita a pomaly ale isto sa to blizi k nestastiu.
Mame desatmesacneho kroca, ktory za boha nebude spat. Spava dva razy cez den a nocny spanok. V noci sa budi minimalne 5 krat, opakujem minimalne, niekedy sa budi kazdu pol hodinu. Potom vacsinou hned zaspi. Co je ale problem su spanky cez den, najma poobede. Proste on nijakraz nezaspi a my sa mozme aj rozkrajat. Na kolenach nie, na prse nie, v postielke nie, na brusku nie, nijak nezaspi. Jedina moznost je zobrat ho do vajca do auta, inak je to bez sance. No a vecer uz minimalne mesiac sustavne chodime autom zaspavat a potom ci dazd ci sneh ci vichor ho proste vo vajci musim do iest domov, z toho idu ruky odpadnut. No a dneska ten isty proces, uz som si dajak na to zvykol, ale po 18 minutach sa zobudil, zena dala prso, chlapec dopapal a namiesto spania zacal kopkat nozkami a otacat sa na brusko. Teraz je hore, my sme sa brutalne pohadali a ja sa chcem najradsej zabit. Nebavi ma takyto zivot. Proste fakt v 21.storoci neexistuje ziadne kapky abo co, pre take deti, By mohli normalne spat? Uz fakt na toto nemame nervy.
@nini1010 on z postielky nevyjde, ale postavi sa, drzi zabradlia jak kliest a ked uz nevladze, tak proste zacne jacat a ak nestihneme dobehnut, tak sa proste pusti a spadne udrie hlavu. Mantinely nepomozu, aj tak mu to zalomi krk.
@arcticcode Ako nieje to zlý názor samozrejme deti potrebuju hranice a režim...Ale nieje dieta ako dieta...Prvy ten bud plakal alebo vrestal...A tiez som si povedala nebudem hojdat ani obskakovat...bude spat pri svetle a pustenom radiu ved ked si ho tak naučiš zvykne spat pri zvukoch....takych rad tu bolooo....tiez som skušala dat do postielky ale vstala som k nemu asi 30x tak ostal pri mne....budil sa uz len 15x.... A takto to islo...proste nedalo sa naucit navyknut neskakala som hned ako zaplakal...Teraz ma starší 8r chodi spat v stejnu hodinu a zobudi sa rano....Menší je uplne nieco iné...vecer zaspi zobudi sa cca 3x v noci dam mu napit a spi dalej....Cez den pride jeho cas uložim a spi ako kedy max 3h....a neucila ho nic...
@nini1010 podla mna super spôsob. Niečo také praktizovala aj jedna príbuzná pri deťoch a veľmi dobre sa jej to osvedčilo. Ale ona im nastavila systém hneď od narodenia - presne v tie isté časy sa kŕmilo, spalo, hralo, kupalo, chodilo von. Presne na minútu, ona bola na to ako generál 🤣 žiadne omeškania. Keď si nastavili, že o siedmej sa deti kupali, tak presne 19:00 sedelo dieťa v napustenej vanicke. O ôsmej sa spalo - tak presne o 20:00 sa vyplo svetlo v izbe a deti zaspali. Žiadne lietanie a otrocenie pri dieťati. A tie deti o nič neprišli, fakt o nič. Teraz sú to už veľké slečny, jedna ma 7 a druha 5, správajú sa ukážkovo, s rodičmi majú krásny, láskyplny vzťah a hlavne majú navzájom rešpekt, čo už dnes nevidat..Najlepšie deti v celej rodine... Tie ostatne boli len cicikane a cicikane a sú to rozmaznani fagani, čo nevedia co so sebou a rodičom ešte aj vykricia do ksichtu, že (rodičia) ich nemajú radi a ze sa o nich nestarajú (pričom sa celý ich svet len okolo deti točí). Dieťa nemôže nadobudnúť pocit, že je šéfom domácnosti, lebo je z neho potom malý tyran. Bohužiaľ, dnes sa veľa rodičov dobrovoľne stavia do tej pozície, že dieťa je boss a ja som jeho usluznik a asi im to lichoti alebo co, ale nech si teda každý vychováva ako chce. Nesprávna výchova sa vždy len proti rodičom obráti.. A velmi výrazne to pozorujem v rodine. Tiež boli helikoptéry a teraz, keď su deti už tínedžeri, tak si už iba hlavu trieskaju o stenu, že kde spravili chybu. Ale keď sme im to hovorili vtedy, tak mali svoju pravdu... Nuž na chybách druhých sa nedokážu učiť všetci
Aktualne zaspal pri mamke v posteli. Neuveritelne. Som zvedavy, ci bude spat aspon do siestej.. a som zvedavy, co bude zajtra...
Ja ti tiež veľmi odporúčam spánkové poradenstvo, my sme to neabsolvovali ale moja známa áno, mala dcérku ktorá spávala podobne zle ako ten tvoj a tiež boli z toho na prášky celá rodina, a za pár týždňov im veľmi pomohli že uložili ju do postieľky a zaspala.. neviem čo za metódu používajú, ale tá známa si to nevie vynachváliť. Určite na tvojom mieste by som ich skúsila kontaktovať. Stránka sa volá lepší spánok bábätiek
@elementissa preane takto to mame aj my, rezim od narodenia a je to perfektne. Ja ani neviem co je to uspavanie. Polozim do postielky, pusa, pustim hudbu z plysaka, zapnem monitor dychu a odchadzam... Cez den spinka 3-4x ale este ma len 5,5m. V noci spi od 1,5m od 20 do 8.
@arcticcode Nas maly sa budil do dvoch rokov v noci kazdych 45 minut. S muzom sme to mali tak, ze do jednej on od jednej ja na strazi. Tak spal s nami v manzelskej. V postielke nikdy, lebo v noci lozil a doudieral sa. Zacali sme mu davat rybi olej pre deti na nervovu sustavu. Zlepsilo sa to. Na dvakrat za noc. Plus hlavu mal stale vyssie, lebo ma reflux doteraz. Nedostatok spanku nie je sranda, uplne Vas chapem. Skuste spat stale, ked sa da...
@arcticcode No statie by som neriesila ako problem.Kednchce stat nech stoji,ved on sa unavi a lahne si.Cele je to o tom,ze to on vzda ako prvy a pochopi ze toto spravanie prenho nema ziadny vyznam.A to s tym udretim hlavy sa mi pravdupovediac nejako nezda,neviem...Podla mna to dieta ma nejaky pud sebazachovy,nebude sa schvalne plieskat o hlavu,to sa mi vobec nezda.Nikdy som nevidela ze by nejake dieta od unavy padalo dozadu na hlavu,skor si sadne.Pozri je to na vas.Vsetko je to iba o tom do akej miery vam to ako vas skusa lezie na nervy.Ak nelezie,netreba menit nic 😊
@arcticcode jaaaaj a ja som presne čakala, kedy to z teba vylezie! Že si čakal to, čo majú všetci kamoši, že položia decko a decko spi... Takému ťažko radiť, pretože jednoducho nechceš pochopiť, že sú aj deti, čo jednoducho nezaspia samé od seba! Tak ako aj ty si určite odlišny od tvojich kamarátov a kolegov, tak aj vaše deti sú odlišné... A btw, keby mi dvojročné dieťa sedelo 5hodin v kresle tak by som sa bala či je zdravé a v poriadku a určite by som sa tým nechválila... To čo je za program že dám ťa na pol dňa sedieť niekam😂
@kiara3 my sme ho od zaciatku ucili na postielku, ma tam svoj klud a naozaj zam spi rad a je to jedine miesto kde vydrzi spat najdlhsie cez den. Ani v kociku ani nikde inde tak dlho nespi ako v postielke. Ma tam pritmie, ticho a klud...uvidíme co bude dalej ale neplanujem povolit 😀
@nini1010 joj sediet on sice vie, ale za pana nebude! :D netusim preco. Je mu tak neprijemne. A mam maleho brata (zachvilu 7 rokov), ktory sa schvalne hadzal hlavou dozadu, ked trucoval. To by ste museli vidiet, doteraz je to pre mna tazko uvrritelne, ale je to tak. Normalne naplno sa pustil do zadu a tresol hlavou izem, az bytovka dunela
@arcticcode ale ja ti úplne rozumiem, ze máš nervy, lebo aj ja by som bola na nervy, keby dieťa nechce spať, že nikdy..... Ešte by som možno skúsila inú posteľ - hovoríš, že v ohradkovej nemôže byť, lebo sa postaví, kydne a rozbije si hlavu o ohradku (obrazne) - tak skúste normálnu detskú posteľ, ta ma výšku od matraca po zem cca 40 cm a okolo zábrany dajte mantinel ( napr. vankúšovy, ten je dosť vysoký), odtiaľ keď padne, nič sa mu nestane. Neviem, či ho mate u seba v spálni alebo je v detskej. Skúste ho dat do detskej, zhasnúť svetlo (pripadne nechať len nejakú tlmenu lampicku nočnú) - uložte ho do tej nízkej postele - vylezie odtiaľ? Ok, nevadí, aj sa potom vráti. Keď nebude mat žiadny program a nikoho, kto by mu robil publikum, prestane ho to bavit a pôjde spat. A môžte kľudne vyskúšať aj tu metódu 1,3,5,7. Nevzdávajte to. A keď cez deň nechce spať, tak ho nenut, zabav ho nejakou činnosťou, ktorá ho vyčerpá a aj sam sa bude pýtať spat. Vy sa potrebujete vyspať hlavne v noci, tak skúste zefektívniť nočný spánok takto (možno dôjdete aj na nejaký lepší spôsob) a potom už vám nebude vadiť, keď cez deň nebude spat. Možno zase chyti spave obdobie, ale na tom nočnom sa určite dá popracovať 🙂 držím palce 🙂
@elementissa Vela rodicov si mysli ze rezim je nieco nutene,silene,co sposobuje detom akoby utrpenie a rodic je v roli toho zleho ktpry trapi dieta.Nie je to pravda.Podla mna davam detom rezim pocit istoty a bezpecia.Rezim nam dal do zivota pokoj obom.Ona vedela kedy sa co bude diat a neplakala,netrapila sa a ja som mala vdaka tomu cas aj pre seba aj pre svoj pokoj a spanok a bola som ovela kludnejsia ako ked som ju musela hompalat na rukach.Nie je to jednoduche naucit dieta rezimu,ale ked rodic vydrzi je to to najlepsie pre obe strany.
@dadus_ka moja mama to aplikovala tiež, ja som vraj bola spave dieťa, už od prvého dňa v pôrodnici som ze vraj spala celú noc. Najskôr mala popudy ma budiť v noci na jedenie, ale ze vraj potom sa na to vykaslala, lebo aj keď ma zobudila, jest som nechcela, len som bola nervna, že prečo ma zobudila 🙈🤣 niekto ma šťastie na spave dieťa, niekto si to svoje musí vycvičiť... Ale rozhodne nie som zástanca toho, že dieťa má cvičiť rodičov. Režim dodržiavajú mláďatá akéhokoľvek druhu. Netuším, prečo by človek mal byť výnimka
@nini1010
@elementissa no ja vam neviem. Nepraktizujem kontaktne rodicovstvo ale nechat plakat a trapit mesacne babatko? Zato ze chce citit mamu? S ktorou bolo 9 mes jedno telo?! To mi pride strasne krute a velmi luto 😢 jasne ze iste hranice su a nebudem sa takto spravat v puberte, ale mesacne??? Srdce by mi puklo
@arcticcode A nebude to tym,ze vie ze na toto reagujete a zneuziva to?10 mesacne dieta uz vie co na rodicov zabera a ako sam potvrdzujes podla mna to paradne vyuziva.Ved zavriem dvere a idem prec.Ked zisti ze ho to boli viac to neurobi.Ja viem ze si myslis ze sa mi to lahko hovori.Ale nie.Tiez som pocas toho cakania a stopovania minut za dverami potichu plakala ked som ju pocula nariekat,nebolo to lahkepre.mna ako mamu totalne zmietanu hormonmi to bolo hrozne tazke a zvladla som to iba vdaka pevnej voli mojho muza.Ale toto nie je nic ine,iba tak trosku hra "rodic-dieta,kto z koho".Deti su inteligentne.Ked vidia ze nieco na rodicov funguje tak to proste opakuju.
@elementissa Prečo máš pocit, že treba deti vycvičiť? Alebo, že deti cvičia rodičov? Čo tak sa vzájomne niečomu naučiť? Cvičím doma maximálne psa. Deti som necvicila nikdy, napriek tomu som vychovala úžasných dospelých ľudí.
@marlenka222 vôbec s tebou Nesúhlasím že 10 mesačné dieťa mám spať jeden krát do dňa . Väčšina detí minimálne do 1 a pol roka potrebuje dva spánky 1 do obeda a druhý poobede Akurát si treba ustriehnuť ich dĺžku.
Tu bude ale problém celkovo so zaspávaním a rituálmi zaspavania.
Stali sa otrokom zlozvykov. Je cas s tym skoncit.
⁶
@arcticcode Určite si stiahni z Uložto knihu každé dieťa sa vie naučiť späť a tam nájdete riesenie na váš problém aj s odpoveďami... v tej knihe sú krásne popísané situácie A ako ich riešiť a zvládnuť ale chce to dôslednosť hlavne od vás ako rodičov..
Je pravda že okolo 10 mesiacov aj moja dcéra spávala najhoršie lebo jej vtedy išli najviac zuby a budila sa mi aj 15x za noc hoci inokedy spala dovtedy celú noc!! Ale to ako uspávate ste si spôsobili sami a naučili ho na zlozvyky ktoré treba odstrániť a zaviesť rituály večerné aj poobedné Kedy dieťa vie čo má čakať a čo ho čaká a že nasledujú spánok.. rovnako veľmi dôležité je aby dieťa išla spať unavené lebo inak zaspať nechce. V tomto veku to znamená že po poobednom spánku musí byť približne 5 až 6 hodín inak nepôjde spať.
Doobeda by mala spať cca hodinu poobede trebárs hodinu a pol. Čo si si už len stanete podľa toho aby to sedelo do denného harmonogramu spánku,to sa docitas v tej knihe.
Ja sa tak smejem. Zajtra napis do kolkej spal.
A manzelke daj pusu 😘
Vy ste team, vy musite drzat spolu.
Toto obdobie prejde raz dva. Ani sa nenazdas a maly bude velky na vysokej skole.
@v_alika12 To je pravda,ale otazka je ci by ste si dovolili takto posudzovat druhych aj face to face.Sotva.Ak ste si vsimli predo mnou bolo pridanych xy komentarov s vychovnymi metodami ktore su uplne opacne od mojej zaspavacej metody.Nikoho som neposudzovala,nevyavetlovala,nepresviedcala,lebo ich proste resoektujem.Aj vase nazory respektujem.Pan chcel tip,dala som a je na nom co ai vyberie.Ostatne mamicky a ich deti ma uprimne vobec nezaujimaju.Aj na verejnych forach staci len vzajomny respekt bez posudzivania a osocovania,lebo ziadna nechceme svojmu dietatu zle.
@nini1010 nijako tu nikoho neosocujem. Som iba lutostiva ci prilis empaticka. A ak by som bola sucastou takejto verejnej osobnej diskusie tak isto vyslovim nazor. Skratka mi to hlava neberie, mesacne babo cvicit... samozrejme nic sa neda robit, vase dieta, vase rozhodnutia. Urcite pre vas spravne
@arcticcode Hovori s teba zufalost a vycerpanost...Kazdy chce mat dieta co spi aj cez den a hlavne v noci.My mame dve deti 6r.a 7mesacne...je to proste narocne obdobie: ja som bola znicena unavena aj pri prvom aj druhom prveho pol roka totalne...su koliky potom zuby...rozne choroby..dieta malo spi...potom zacne chodit atd...SU TO DETI,a su aj take co spia minimum.Ale dieta sa na tento svet nepytalo,potrebuje predovsetkym kludnych rodicov a treba zachovat pokoj byt rozvazny.Viem co to je viem ze to je narocne,a to velmi dobre: moj 7mes.spi malo cez den po 25 min asi 3 x.a kolko krat zaspi aj o jednej v noci rozne sa budil atd.bola som vycerpana totalne...a stale nieje ukazkovy ten spanok a mozno ani nebude do 2 rokov...neviem 🙂jedno co viem je to,ze zacal byt kludnejsi ako som aj ja prestala byt z toho nervozna...povedala som si ako to je tak to je- mam krasne zdrave dieta male je len raz a to je prvorade.Mam dve deti manzel vela pracuje,malo je doma- a musim aj upratat ozehlit uvarit a bezne sa starat o deti k tomu mame dvor o ktory sa treba starat travnik kvety atd..si predstav take zeny co su uplne same aj na 2-3 deti...musia sa o vsetko starat sami- varenie upratovanie deti skola skolka urady lekari alebo aj pracuju a nema im kto pomoct...a co tie co su same a maju bohuzial aj vazne chore deti?Nieje to jednoduche.Verim ze z vas hovori vycerpanost..vyhoreli ste na tom ze dieta nic nespi..z toho vzniknu hadky nervozita a pod.treba si vsak sadnut porozpravat sa,skusit nadstavit nejaky rezim ktory bude vzdy rovnaky aby dieta ziskalo navyk...skusit sa da hocico...uspavanie na hup.kresle...pri hudbe..biely sum...v kociku...na prechadzky...dieta bude vsak spokojnejsie ak nebude z vas citit nervozitu,viem o com hovorim tiez sme presli z manzelom krizou a chvalabohu sme si vsetko vyriesili nadstavili rezim pravidla ktore dodrziavame a funguju...manzelku treba aj podporit pochopit pomoct obcas...nie aby sa jej este chlap psychicky z toho zlozil.Chlap je ten co ma tahat a drzat hlavne tu rodinu.Dieta vas potrebuje kludnych vyrovnanych aj usmiatych...aj ked nie vzdy sa to da treba to skusit,pretoze vas potrebuje.Nevesat hlavu,je to len dieta-vase dieta a ono si nevie pomoct ak nevie zaspinkat...vo vas vklada istotu...verim ze sa na tom raz budete smiat.Prajem vela sil

@arcticcode ked sa postavi, chytim ho a polozim na chrbat. Dokola. Zo zaciatku som to robila bez prehanania 50x vyse dve hodiny, trpezlivo, bez nervov. Casom sa naucil zaspavat normalnejsie.