Ako naučiť 11 mesačné dieťa zaspať same v postieľke?
@mama4444 , pre 11 mesacne dieta je hrozne aj zaspavat same a aj spat same v postielke a trpi tym. Je to proti prirodzenosti, proti genetickemu nastaveniu, proti instinktom, proti jeho zakladnym potrebam.
@anjelicek26 úplne môj štýl odnaucanie 🤩🥳
@zuzahajdulka podľa dieťatka, tiež som bola toho názoru a s malými detičkami spavam, ale akonáhle rastu tak aj im nechávam priestor a odnaucanie bolo verte či nie bez placu. Tak ako cez deň spinká ju detičky samé, tak aj v noci aspoň polovicu času je dobré aby mali svoj priestor.
@diamond007 , myslela som to tak, ze dieta by nemalo byt same pri uspavani. Ked zaspi, samozrejme, ze mama musi odist za svojimi povinnostami. Ale nech aspon zaspi s pocitom, ze je mama pri nom. A co sa tyka nocneho spanku, rovnako plati ako som pisala - deti citia prirodzenu potrebu spat s mamou, surodencami.
Nijako.. V 11.mesiacoch ta este potrebuje. Ono sa to utrasie vekom same..
Hlavne v ziadnom pripade neist metodou kontrolovaneho placu, ta je pre dietatko velmi skodliva.
@anjelicek26 to je ako drezura psa.. Ze v ziadnom pripade nepolavit.. Aj malinke dieta moze mat rozlicne stavy a niekedy potrebovat blizkost matky viac ako inokedy a ta si stoji pri dverach a jedine, cim mu odpovie na jeho potrebu blizkosti je "pssssss"..
A ze nikdy, nikdy ho nevyberat z postielky..
Cize dieta matku vidi, chce ist k nej a ona sa tvari, ze skamenela.. Dieta nema mozgovu kapacitu na to, aby pochopilo, preco mu najmilovanejsia osoba upiera jednu zo zakladnych potrieb, blizkost..
Dietatu sa takymito praktikami narusa vytvaranie vztahoj vazby a preco?
@zuzahajdulka prepáč ale s týmto ja nesúhlasím, ja som spala s našim malým cca 11-12m,pokiaľ bol malý bolo to ok, la ako sa začal viac mrviť boli to pre oboch ťažké noci - ja som budila jeho, on mňa. Niečo po prvom roku sme ho nechali samého v postielke v jeho izbe a spánok sa na 80% zlepšil. Takže nie každé dieťa potrebuje spávať s rodičmi do neviem koľkých rokov. Naš jednoducho tak ako my s mužom potrebuje kľud pri spánku a nie aby tam niekto šuchotal a chrápal pri ňom 😉
Ale tiež nie som zástancom spôsobu - položiť do postieľky aj keď plače nechať ho tam a podobné, toto nám poradila spankova terapeutka a veruže sme sa touto cestou nevybrali, radšej. Pre mňa ako dospelú je predstava, že niekde plačem a nechajú ma tam samu a su za dverami, viem o tom že sú tam nepredstaviteľné ťažká, čo ešte pre take male dieťa, ktoré nechápe prečo je to tak...
@nykkushka ano, su take deticky.. 🙂 Ale, kedze sa autorka doslova pyta, ako to dieta naucit, zrejme to ich pripad nebude..
Ta spankova terapeutka by mala zmenit zamestnanie, skor ako narobi dalsie skody svojimi radami...
Nikdy nepochopim, ze dnes, ked vieme, aky devastacny vplyv ma metoda vyplakavania na detsky mozog, sa este najdu "odbornici", co to odporucaju.. Zrejme dodatocnemu zvysovaniu odbornosti velmi cas nevenuju.. Otras..
Pre psychiku dieťaťa je dôležité, aby spalo s maminou čo najdlhšie.
@beronsche nikto o placi nehovoril, kde to vidis? Ked na to pojdu pomaly, postupne a zavedu si nove ritualy, tak to ziadna trauma nebude. Nie kazde dieta chyti amok, ked mama sedi vedla postielky a hladka mu chrbatik, ver mi. Pre drvivu vacsinu deti je to ukludnujuce a mama pritomna... a ten postup trva aj mesiac... nie je to zo dna na den... No a k teme POTREBY - mamicky maju aj potrebu oddychu, potrebu sa postarat o dalsie dieta v domacnosti, potrebu navarit, aby to dieta malo co jest... ked budem spat s dietatom kazdy jeden spanok, tak nespravim vobec nic... netahaj normalne ucenie spinkat do extremov...milujem taketo vyroky a potom supnu revuce trojrocne dieta do skolky, ze "ved to je normalne, to si zvykne"... tam uz je ta trauma jedno...
@beronsche ale ono to väčšina terapeutiek doporučuje, možno pre nás to znie drasticky ale účel to asi splní. Ja som ale nemala srdce stat za dverami, pri postieľke a len tak nič nerobiť, nevziat ho na ruky a pod. Mne to príde kruté 🤷♀️
@mama4444 netreba to unahlit, neviem aký je dôvod naučiť ho spať /zaspať samého ale ak to po pár pokusoch nejde, asi nie je na to pripravené. Môže to spôsobiť viac škody ako úžitku
@zuzahajdulka jasné, ja vás chápem 🙂 tiež mám taký názor ale nie vždy sa to dá 🙂 ale chápem, nemysleli ste konkrétne ležať vedľa neho, ale byť tam a v blízkosti.. to máte pravdu, naša vyžaduje aby sme boli za dverami 😀 nechce nás v izbe ale v dosahu ano
@nnnuuunnn to vážne toto napíšeš? Neviem kde berieš tu odvahu na takýto názor, ale neuražaj. Ja si zas myslím, že je úplne jednoduchšie nechať dieťa spať niekoľko rokov s matkou /rodičmi a mať "pokoj" od chodenia do inej miestnosti zakrývať dieťa, utesovat keď ma zle sny, veď sa len preguli na inú stranu a je pri dieťati, ako ho postupne učiť na vlastnú izbu a posteľ, takže pokoj chce mať asi ta druhá matka, ktorá spáva s dieťaťom
@nykkushka ja len pridam, ze casto to nie je emocia dietata, ale emocia rodica, ktory sa boji robit zmeny... obava sa a ma negativne emocie a stres s celej situacie a nenajde si na to poriadne cas a trpezlivost a dieta to vnima.. pokial to rodic berie ako pomalu a pozitivnu zmenu, tak to tak bude vnimat aj dieta...
@anjelicek26 to si nechala dieťa revat do zblaznenia? Lebo ja som vydržala 15 minut revu a vzdala som To.
@anjelicek26 áno to máš pravdu, často je to o rodičoch a ja som si vedomá, že tie malého emócie som nezvládla, bolo jednoduchšie uspať ho na rukách alebo s ním byť v postieľke ako vyjsť zo svojej "komfortnej zóny", ale pre mňa bolo neprijateľné, nechať ho tam samého plakať, poprípade nechať plakať a byť pri ňom, neobjať ho, len mu povedať som tu neplač, tichučko apod, pretože dokázal takto plakať hodiny, nezaspal o 8 ale o pol 11. Ale tal každí rodičia nech si robia ako oni chcú, verím že vedia čo je pre dieťatko najlepšie.
@anjelicek26 čítam že tvoje deti neplakali, to máš super. Moje som skúšala hladkať fakt veľa veľa krát. Nikdy som však ten zúfalí plač nevydržala.
@ajka0207 ale moje dieta nerevalo 😂 Polozila som ho napapane, nepretazene, v idealnom case, sadla som si k nemu a hladkala ho, nepohla som sa na neho ani minutu, hladkala hlavicku, chrbatik, coho sa prosim teba malo bat? Preco by malo plakat? Postupne to bolo menej a menej hladkania, potom uz ziadne, dieta bolo v pohode... ono dieta reve ked to clovek sekne a preskoci vsetky fazy co som hore pisala a skoci na fazu 4 - polozim dieta a odchadzam (a to skutocne bude rev potom).
@mama4444 skor si myslim, ze si frustrovana a unavena...my sme mali postielku pri posteli, a ajmame. Dcerka ma 4 roky, vela kratv noci povie "maminka" a ja len spravim cccct jemne a ona spinka dalej... Ja chame ze si unavena a nechce sa ti uspavat ale podla mna tvoje dietatko tym bude trpiet.. Skus skor si lahnut k nemu... 4 roky ujdu ako voda a vsetkobude lepsie.. A kazdym dnom to bude lepsie.. Len prosim ta nenechavaj ho tam plakat. Dietatu ket to spravis onosimysli, ze uz sa nevratis...nevie a nevnima az tak cas aby vedelo ze nastane rano a ty prides.
@anjelicek26 a aké velke bolo dieťa? Ja som to teda skúšala už pri staršej, možno vo 8. mesiacoch. A ona tomu vôbec nerozumela že má ležať bezo mňa, stále si sadala a plakala, keď videla že plač nefunguje tak vrieskala a vrazala do tyčiek na postieľke. Možno keby som ju na to učila od bábätka tak by to bolo jednoduchšie. Ale zas ona bola expert že aj v aute vydrzaal revat hodinu a to vážne hodinu v kuse, keďže často cestujeme a bolo neúnosné stále zastavovať keď sme videli že to nikam nevedie.
@anjelicek26 kde ty vidis, ze v prispevku adresovanom tebe, ze spominam plac?
Pisem, ze takato drezura moze byt pre dieta skodliva. Su dieti, kt. s tym mozu byt ok, ale preto, ze takych zopar je, to este nemozes odporucat ako zarucenu a vynikajucu metodu pre vsetky deti.
Bavime sa o 11 mesacnom dietati. To si nezvykne na ritual, to proste akceptuje skutocnost, lebo odpor je privelky vydaj energie a tak sa v zaujme prezitia prisposobi.. Ano, znie to extremisticky, ale je potrebne si uvedomit, ze takto male dieta reaguje pudovo a instiktivne. Nema mozog vyvinuty natolko, aby bolo schopne si to, co sa deje nejako vysvetlit..
Cize ano, ucel to splni, ale je tu privelke riziko, ze si z toho odnesie do zivota nechcenu pamiatku v podvedomi. Lebo presne to, ako sa k nam spravali rodicia v prvych rokoch zivota vyrazne ovplyvnuje nase reakcie v kritickych a emocne vyhrotenych situaciach a schopnost zakladat a udrziavat vztahy.. A ak nahodou ide o dieta, kt. ma potrebu blizkosti v tomto veku vyraznejsiu, bude automaticky pocitovat stres z odmietnutia a nikto nevie, co sa v jeho podvedomi ulozi a aky vyrazny vplyv to raz bude mat..
Nikde nepisem, ze spat s dietatom, pisem len o uspavani.
To je ake generalizovanie a whataboutizmus, ze milujes tieto vyroky a potom autor tych vyrokov supne dieta do skolky, trauma netrauma?
@beronsche zbytocne sa dohadujeme, pretoze mas velmi vyhraneny nazor.
Opakujem - ked mama na to ide - pomaly, postupne a s citom a nerobi ziadne dramaticke seknutia, ale je to PROCES, dieta je ok...tieto procesy robis s dietatom cely jeho zivot, prechody a zmeny su normalne... vo vsetkych vyvinovych fazach. Faza odputavania od matky tiez ide krok po kroku...
Autorka urob ako uznas za vhodne. Potrebujes na to svoju trpezlivost, cas a priestor. Bez stresu a tlaku na obe strany. Brat to ako nieco pozitivneho. S vyhodami pre dieta (kludny spanok a vediet sa uspat same pri prechode na plytsie fazy spanku novym ritualom) a s vyhodami pre matku (cas a kludny spanok bez kopancov).
@mama4444 neviem asi konkrétne poradiť,napriek tomu,že mám za sebou 3 deti..Ale vždy tak aby cítili,že som tam.A postieľku som mala v spálni,v noci nebol nejak problém.Jedine ti napíšem,že dieťa čím kvalitnejsie má spánky počas dňa,tým jednoduchšie večer zaspí.Čim unavenejsie tým horšie.

Sadnut si pred postielku a hladkat ho kym zaspi - faza 1... Sadnut si k postielke "na dosah" a nehladkat ho, len si spievat - faza 2... sadnut si k dveram izby a spievat si (alebo pustit hudbu) a pockat, kym zaspi - faza 3... pustit hudbu a odijst s izby - faza 4... zakladom je ani pri jednom kroku to neunahlit a ani nesilit a nikdy nikdy nevyberat s postielky a ani sa s nim nerozpravat mimo psssst...