Ako posunúť trojročnému dieťatu poobedný spánok?
Pls máte niekto skúsenosť čo účinkuje? Malá mi zaspáva medzi druhou-tretou, skôr o tretej poobede čo je dosť neskoro. Potom spí do piatej-šiestej a už je deň zabitý. Nedá sa už nikam ísť, ani krúžky ako plávanie nemôžme absolvovať. Skúšala som ju dávať do postele už o jednej, aj skôr ale toľko bude vymýšlať a chodiť že treba cikať, niečo súrne mi potrebuje povedať,... až nakoniec aj tak zaspí o 14:30-15 tej. V izbičke spravím prítmie, skúšala som ísť s ňu ľahnúť ale to je ešte horšie 🙂 Skúšala som na ňu odmenu že keď pekne zaspinká dostane sladkosť, ... Večer ju tiež musím uspávať (okolo 21:30-22:00), naobed sa snažím nech zaspí sama. Už ma nič nenapadá ako ju posunúť, možno už len ta škôlka. Ďakujem za každú radu a skúsenosť.
@michaelasofia dokedy spí ráno? to nie, že posunúť poobedný spánok, ale skôr by som povedala, posunúť celý režim. u nás to je skoro ako na vojne. budíček najneskôr do siedmej, obedný spánok od 12-14, o druhej nadrzovku budíček a večer stoj čo stoj o ôsmej leží v posteli.
@vefi89 u nas presne takisto....a tento rezim maju aj v skolkach....takze je idealny🙂
treba rano vstavat okolo 6,30-7ej, aby ti zaspala okolo 12-13ej. My sme tiez mali tento problem, lebo maly by vyspaval aj do 9,30 -10 a tym padom nemal potrebu obedneho spanku, resp. ak by zaspal, tak najskor okolo 15ej. Takze riesenie je rano skor vstat 😉
podľa mňa to už zbytočne silíš ... podľa všetkého už poobedný spánok nepotrebuje a keby si ju nedala, tak ti o 21:00 dávno spí 😉
tiež fungujeme na režime - budíček najneskôr o 7 hod, obedňajší 12,30 - 15.00 ( samozrejme ako kedy, ale v tomto intervale ) a keď spia, zobudím a potom večer 8,15 do postele. vyzerá to., že len potrebujete posunúť časy, spánok na obed 3 ročné ešte potrebuje a je to dobré aj pre škôlku ( tam spávať budú chodiť a bude musieť aj ona )
Ona rano nevyspáva, väčšinou už o šiestej je hore, občas do siedmej. Spánok poobede veľmi potrebuje lebo sme skúšali ho vynechať a bolo to peklo. Hysaky, plač a durdenie za všetko a večer išla spať tak rozbitá že väčšinou mi večer preplakala.
@vefi89 čiže ju mám budiť? V tomto železnom režime sa priznám že to neviem. Zrejme je to moja vina že je tak nastavená len musím ju riešiť.
A keď ju uložím ako docielím že nebude kukať 2 hodiny do steny? Už aj to sa mi stalo že pol hodinu bola ticho ako myška, nakukla som a ona pozerala do stropu 🙂
Nasa malacka bola presne taka. Nastupila do skolky ( v marci, cez prazdniny ale bola doma) a prestala chciet doma spavat. Jedine ked boli tie velke horucavy zaspala niekedy o tej tretej na dve tri hodiny. Tak sme ju prestali poobede davat spat, a to nam potom vecer odkvacne o siestej. Vstava tiez okolo siestej rano. Verim na skovrankov a sovy ... Teda ranne vtacatka a ponocovacov. Ja a ona sme skovranky, co rano skoro vstavaju ale aj skoro odkvacnu. A nas ocko naopak je nocna sova, rano rad aj do 9 vyspava a vecer nie anie spat... No a teraz som sa pytala, co v skolke, ci spinkava. Vraj dlhsie zaspava ale nakoniec si trosku pospi... Len doma ju malokedy viem uspat, lebo vie tarat a tarat a tarat 🙂 treba si len oddychnut, pocitkat dajake knizky a nedat spat, az vecer.
@jumama Ale večer o koľkej teda? Lebo o osmej už mam s ňou problém ako som písala, veľmi plače.
@michaelasofia no ak stava medzi 6-7 tak uz jedine poriadne unavit. nasa od 3 rokov nespavala cez den, iba vynimocne, ale teraz napocudovanie spi - zacala chodit do skolky. A tam ich najneskor o 14-14,15 budia, takze aj ked nevie zaspat a zaspi o 1, tak spi len hodinu.... Lebo inak ak mi doma zaspala ako ty vravis ze napr o 14 a spala do 16 a niekedy aj dlhsie, vecer sme ju nevedeli dat spat a zaspavala az o 23 pripadne neskor. No hroza, preto som ju prestala davat spat, ale teraz som rada, ze v skolke spava...
No nasa odkvacne o siestej, siedmej, ako kedy... Ja by som sa podla toho orientovala ako je unavena. Na nasej to vidno, uz si len liha vsade pri hre, ocka ma take unavene a vtedy zavelim spinkanie. Nemam nejaky pevny rezim, len teda v tom, ze najneskor o pol osmej kupeme.
@michaelasofia ja som moju malu posledne dva mesiace vzdy budila po hodine a pol. Ak som ju nezobudila vstala po tretej a hore bola aj do 23.00. Bola trochu mrzuta ale to ju po pol hodke vzdy preslo.
A skolka... Mala chodi teraz stvrty den do skolky a predtym v zivote sama nezaspala a tam pekne zaspi pri rozpravke. Veru zazrak veliky 🙂
A inak citala som, ze taketo deticky maju spat v sucte 12 hod denne, tak som spokojna s nasou spachtoskou, ved od siestej do siestej je to presne tych 12 🙂 A maminka sa moze na chvilu tesit z volneho vecera, ved aj tak to o par mesiacov zase vsetko bude inak 🙂)
my mame tiez presny rezim, rano je hore okolo 7, potom sme vonku zhruba 1,5, okolo 11-11:30 obed a o 12-12:30 uz lezi v postielke. spi mi kazdy den aj 3 hodiny, do 15-15:30 a potom ideme znova von, o 20 vzdy uz lezi v posteli a este si precitame nejaku tu rozpravku a ide sa spat. akoze aj ja potrebujem vecer uz s muzom nejaky ten volny cas lebo inak sa to neda. rozmyslam, ze ci ju doobeda dostatocne unavis, co robievate doobeda? moja sa pyta sama spat na obed, sa zoberie a vezme si svoju decku co stale vsade vlaci, vankusik a ze ide sa spinkat 😀
@michaelasofia mozno by som ju uz nedavala spat popoludni. Niektore deti si vystacia so spankom v noci, ak je dostatocne dlhy. Nase obe dcerky nespinkali poobede od zhruba 2 rocikov a nebol problem. V noci mali 12 hodin spanku co je pre taketo dieta uplne dostatocne za 24 hodin. Ved ak vstane o 17 alebo 18, tak kedy ide potom vecer spat?? O polnoci?, aby bola teda unavena, alebo kedy? Asi by som zrusila ten spanok, alebo ju nechala spat len taku hodinku
No teraz začala chodiť do škôlky na pol dňa, unavená je dosť. Keď ju vyzdvihujem o dvanástej tak ledva pozerá ale nejako sa potom prebere. Len žial do štátnej mi ju nezobrali kedže som na MD so 6-mešačným bábom tak sme volili aspoň súkromnu na pol dňa. Už som rozmýšlala zaplatiť aspoň na mesiac nech tam zostane celý deň, že snad sa jej to posunie keď uvidí iné detičky. ja som není dobrá povaha na železný režim, priznávam. Aj sa mi to pár dni darí ale potom sa akosi zase zamotám a nestíham 😀
@lubina Možno ju fakt budiť po hodinke ale cez noc ona spí málo, tak cca 9 hodín. Preto ju nechávam cez deň nech spí aj tri.
@michaelasofia to by bolo ok, len ide spat neskoro popoludni a to je asi problem, preco potom spinka malo v noci-ak teda ied spat neskoro vecer, kedze do 17-18 spi. Skusila by som mozno par dni to spanie vynechat a davala ju spat vecer skor, o takej 19.Uvidis, mozno by krasne spala tych 12 hodin, co potrebuje
@michaelasofia ak ju nenecháš spať tak dlho cez deň, dospí to v noci. možno nie hneď v prvý deň, možno až na tretí- štvrtý, tieto dni budú katastrofa, bude unavená, nervná, ale ak vytrimaš, tak myslím, že by to šlo
ĎAKUJEM za všetky rady, skúsim asi nabehnúť na železný režim. Asi vždy prešvihnem jej čas spánku a potom chytí druhý dych. A začnem ju budiť. A keď nie tak skúsim škôlku 🙂 Ešte raz ďakujem za všetky názory a rady!

zrusit poobednajsi spanok