icon

Ako povedať štvorročnému dieťaťu, že zomrel niekto blízky koho mal rád?

19. nov 2021

Človek, na ktorého bol naviazaný, bývali spolu veľmi často, aj niekoľkokrát do týždňa. Dieťa v tomto veku ešte nechápe, že existuje niečo ako smrť. Tie smutné emócie okolo seba vníma, vidí doma plač. Nestranim ho toho, viem že musí aj takéto emócie v živote spoznať ale neviem ako mu to šetrne vysvetliť, že ten človek už nie je a nikdy nebude.

Strana
z2
evkamotka
21. nov 2021

Mne zomrel dedko ked som mala 4r. Povedali mi, ze zomrel a je v nebicku (aj ked nasi nie su veriaci). Bola som aj na pohrebe. Chapala som to ciastocne. Syn ma 4r a ked nam niekto zomrie, vezmeme ho na pohreb a povieme, ze dusicka uz isla do nebicka, lebo telicko uz bolo stare a nevladalo

autor
21. nov 2021

@alzbeta7979 nechápete, to je je v poriadku. Z blízkeho okolia mám skúsenost, že potom čo povedali malej dcére, že jej babka odišla do neba, pri každom kto oznámil, že niekam odchádza, malá chytila záchvat, nech neodchádza ako jej babka ... Nehovorím, že každé dieťa takto zareaguje ale práve preto sa pýtam tu ľudí, ktorí si tým prešli, ako to podali deťom a na ich reakcie. A vaša rada ,,proste už sa nevráti a bodka,, je naozaj veľmi citlivá, toto mám povedať malému dieťaťu?! Podľa mňa smrť mladého, blízkeho človeka je hrozná a nebudem to zľahčovať akoby sa nič nestalo. Svojmu synovi to chcem podať citlivo a zároveň ho tým čo najmenej zaťažiť, to ale neznamená, že sa budem tváriť, že sa nič nestalo a všetko je v poriadku. Takže keď nechápete kde je problém, nevyjadrujte sa.

pehavcek
21. nov 2021

Mne je luto cim si prechadzate, ale.... A pisem to v dobrom.... Sama si to komplikujete a dostavate sa este do vacsieho stresu a aj dieta. Smrt patri k zivotu a detom to treba od malicka rozpravat ako nieco normalne.Mate ju aj v rozpravkach Bambi, nemo, Popoluska... A mnoho inych). Znie to kruto ale najcitlivejsie je povedat to dietatu bez okolkov.ked vidi na vas, ze neviete ako mate povedat, to co idete povedat tak cely stres prejde aj na dieta.Ok
.fajn.Snazili ste sa ho ochranit pred niekoľkými niecim ZLYM a teda ste o smrti nehovorili.Tak teraz uz musite.neutocme tu na seba a podme skusit najst pre vas prijatelny sposob ako to povedat.Co tak cez rozpravku? Precitajte si alebo pozrite napriklad popolusku.A ked hovoria o tom, ze je sirota (zomreli jej rodicia a pod) opytajte sa ci vie co to znamena.ked nie tak pokojne vysvetlite, ze kazdy ako sa raz narodi tak jedneho dna aj umrie.ze mu prestane bit srdiecko, prestane dychat a jeho dusa odleti na nejake krasna miesto.Uz toho cloveka neuvidime, ale lubime ho navzdy... A ked si toto vysvetlite tak sa opytajte: vies preco si uz dlho nevidela starkeho (starku)? Bude plakat?tak bude.slzy maju svoje opodstatnenie.Placom dostavame von zo seba negativne emocie.Tak si poplace.Poplacete spolu.to je v poriadku.nebude plakat? Aj to je v poriadku pripravte sa, ze sa bude casto pytat na smrt.tak odpovedajte.Prave tym najviac pomozete dietatu prijat smrt ako sucast zivota.Tym, ze budete o tom hovorit.Nebojte sa toho A vam sa ulavi....

chantal333
21. nov 2021

@ludka140281 moj syn to prežíva obdobne,neskrývala som to pred ním a vysvetlila mu to rovnako,teraz má 8r a tri roky chodí a stara sa so mnou o hrob,rozprava sa s ňou a ja to cítim tak,že je to správne.Moj syn to berie ako sucast života,prijal to aj keď trebalo čas samozrejm.Boli si veľmi blizky,odišla nám náhle žiaľ.

leskovael
21. nov 2021

4rocne dieťa by o smrti malo vedieť podla mna.. Aj keď je bolestivá.. No je prirodzená... Ale to je jedno...ty máš väčší strach povedať mu o tom a bojíš sa ako to prijme...no dieťa bude viac ako samotná smrť zaujímať to "nové" čo sa práve dozvedelo, že aj také niečo je.. Dajte si rozhovor - normálny otvorený samozrejme primeraný k veku o tom, ako ľudia zomrú a potom idú do neba atď atď... a dieťa to prijme. Keď z toho nebudete robiť tragédiu vy, nebude to tragédia ani pre dieťa.

Strana
z2