Ako prežívajú materstvo mamičky po umelom oplodnení?
Ahojte, chcem sa vás spýtať na vaše skúsenosti... nám sa podarilo dieťatko na prvý šup a bez asistencie... ale v tom istom čase sa viac ako rok bezúspešne snažila moja kolegyňa otehotnieť. Keď sa dozvedela, že som tehu, tak sa ku mne začala veľmi škaredo správať (trápilo ma to, ale zároveň som ju aj chápala, že im sa nedarí a nám sa zadarilo hneď). Po pár mesiacoch aj ona bola tehu a narodil sa jej krásny chlapček. Každá sme iná a každá prežívame inak materstvo.... nehovorím, že je malý na piedestály, ale život sa mu viac menej podriadil. Oni ho ťahajú na rôzne párty, akcie, chodia s ním domov aj okolo 22.00. Malý ide z ruky do ruky... V 4 mesiacoch už sedával v jedálenskej stoličke (vraj sa mu tam páči.... a ešte dodatok - aspoň mám od neho pokoj, v 5 mesiacoch už bol v chodítku a znova som počula slová - aspoň je od neho pokoj, majú akvárium a malého pred neho posadí, aby mala od neho pokoj). Teraz som sa dozvedela, že sa plánuje vrátiť do práce a malý nebude mať ešte ani 10 mesiacov. Je mi z toho všetkého smutno.... neviem, ale som toho názoru, že ten čas kedy prežijem s malým doma mi nik iný nenahradí. Tak veľmi chceli dieťatko, podstúpili umelé oplodnenie a teraz mi to príde ako keby im bol malý na príťaž...
Osobne si nemyslim, ze rolu tam hra umele oplodnenie, ale skor pristup maminy. Kazda z nas ma iny sposob vychovy, iny sposob opatery, inak sa k dietatku chova. Mozno ma chladnejsi vztah, ale to neznamena, ze ho musi mat zly. Treba sa na to pozerat z tejto stranky. Mozno nieco co je dobre podla teba, nevidi ako dobre ona. Nikto este nenapisal prirucku ako SPRAVNE vychovavat dieta. Keby ano, tak by to bolo super. U nas prevlada metoda, pokus-omyl. Uz mam tri deti a posledne som vychovavala uplne inak ako to prve. Hold, kazdy sme nejaky. Treba respektovat. Pokial je maly stastny, obriadeny, napapany, napreduje.... Treba pozerat do vlastneho hrnca.
@darka2001 no veď .... ono to bolo tak, že ja som sa cítila fajn, len som zo začiatku mala problémy a musela som byť PN... raz ma bola pozrieť a povedala mi, že aby som si rozmyslela, či sa vrátim do toho stresu - ona by neriskovala. Vtedy som tak zvážila pre a proti a zostala som do konca tehu PN a neľutujem toho. Ona po všetkých tých problémoch a tiež mala zo začiatku zdravotné problémy chodila do práce a nikdy mi to nezabudla pripomenúť... a teraz keď jej malý - len teraz mal pol roka sa "chváli" ako on všetko papá (ako papal kinderko, korbáčik, divinový guláš atď.), lebo vie, že ja som v určitých veciach striktná a myslím si, že odporúčanie zavádzania jedál nie je len nejaký výmysel... Zle mi je z toho ako na neho kašlú, ako im na ňom "nezáleží".
@lucia20 trošku sme sa nepochopili..... ja nehovorím, že je zlá mama a podobne. Len mi je smutno z toho ako im je malý " na príťaž". A samozrejme, že hlavnú rolu hrá prístup maminky a tiež som spomenula, že každá sme iná... Ale neviem môj názor je taký, že keď človek po niečom túži a dosiahne to (aj keď s rôznymi prekážkami), tak by si to mal aj náležite vážiť.
@aadulik2110 ja tiež poznám taký prípad, dieťa odkladaju kde sa dá, ani nie mesačne spalo bez nich u známych a tiež to neviem pochopiť. ked tak hrozne chceli, prečo sa ho zbavujú ked sa dá. Kocikovat nechodili lebo ich to nebavilo. So mnou idú detí všade, samozrejme nie na výjazdy, vtedy doma spinkajú. 🙂 ti ľudia sa asi po rokoch nevedia prispôsobiť. Poznám aj rodinu čo si adoptovali dieťatko a úplne zmenili štýl života. Podriadili sa malému a nespustaju ho z očí. Proste so ho užívajú.
Prečo ten nadpis - ako prežívajú materstvo mamičky po umelom oplodnení? Myslíš, že sú horšie ako tie čo otehotnejú prirodzene? Je fakt, že tá tvoja kolegyňa sa správa hrozne a je to nepochopiteľné, keď túžila po bábätku, ale názov témy stále nechápem....
nehnevaj sa, ale názov tvojej otázky a celá otázka vychádza zo zlej premisy. To ako sa niekto chová k svojmu dieťaťu alebo ako vychováva svoje dieťa nemá nič spoločné s tým, že je dieťa počaté IVFkom. Prepáč, ale to ako vôbec napadlo? Medzi nami sú lepší a horší rodičia, rodičia čo sa venujú svojmu dieťaťu viac a rodičia čo svoje dieťa odkladajú, matky čo túžia ísť do práce a matky, ktoré by na materskej ostali až do plnoletosti dieťaťa ...je to o človeku ako takom a nie o tom ako počal... a čo si chcela počuť? že si lepšia matka a lepší človek? lebo ona svoje dieťa odkladá, uprednostňuje karieru a ešte aj zle sa správala, keď jej bolo ťažko z nenaplnenej túžby? no budiš, keď ti to urobí radosť...
@ivka_666
@martini ja nazvu temy rozumiem, lebo clovek by si naozaj myslel, ze ked je dietatko vytuzene a nanajvys ocakavane, tak sa budu o neho rodicia velmi dobre starat, rozmaznavat ho, a podobne, predsa um je ine ako napr take nahodne otehotnennie, ked buduca mamina ho vobec neplanova, a ked sa dozvie, ze je tehotna je skor zaskocena a zmatena, oproti, tej zene, ktora je non stop monitorovana, a ked sa dozvie,ze je tehu tak je stastna ko blcha, nemyslim, ze tym zakladateka temy myslela, nieco zle, alebo,ze chcela niekoho pohorsit... kazda zena je ina, vela zalezi od povahy samotneho dietata, niektore si vyzaduje viac pozornosti ako ine, tazko posudzovat, moj je nespokojny, ja som s mojim nikam chodievat nemohla, cesta autom je kalvaria doteraz, takze zavidim maminam, co mozu chodievat kam chcu aj s malym detami, a vlastne ziju podobny zivot ako pred tehu, .. a to cim dieta krmi zalezi od toho aky ma ona sama jedalnicek, kopec zien krmi svoje deti nie velmi vhodnymi "vecami", a to myslim s um nema nic spolocne....
prepac, ale je kazdeho vec ako vychovava svoje dieta, na slovensku, ako s nim alebo aj bez neho travi cas, kedy ide do prace - v 10 mesiacoch v europskych krajinach malokde najdes zenu, ktora je este doma... lebo dieta sa stava prirodzenou sucastou rodiny.
Ja celkovo nechapem toto pozorovanie inych... a komentovanie ich zivota, rozhodnuti... prepac, ale je na kazdom cloveku ako zije, ako by si sa citila ty, kebyze ta ludia sudia, lebo si roky doma a hovoris "ze kvoli dietatu" (chapes dufam, ako to myslim?)... keby ti niekto komentoval cely zivot, tvoje rozhodnutie!! Ja mam znamu, ktoru v dedine odsudzuju, ze dieta nosi v satke... urazaju ju kvoli tomu... a takto by sa dalo tu pokracovat donekonecna, ako ludia riesia inych a nehladia do svojho...
@aadulik2110 ...
este nieco, ja by som kinderko nedala ani 5 rocnemu dietatu... zbytocny a nezdravy cukor... ale nebudem tu odsudzovat ludi, ktori to tak robia.... a ako by sa ti pacilo, keby som ti ja povedala, ze si zla matka, ze nezalezi ti na zdravi dietata?... fakt pouzvauj 😉
@aadulik2110 hlboko suhlasim s @mima4. O co by bol krajsi svet, keby ostatni nemali potrebu sudit kazdu prkotinu u susedov 🙂 Ty nevies, aky maju vztah, medzi sebou, s dietatom. Ze ty nechces a nepotrebujes ist do prace neznamena, ze ona nie. A takto sa daju vyvratit vsetky tebou spomenute veci. Ze chce mat pokoj? A ktora mama nechce? 😀
Tiez je mi smutno z toho, ak sa mi zda, ze niekto dieta zanedbava. Ale nemam absolutne ziadne pravo sudit inych rodicov. Sposob vychovy dietata je vysostne pravo kazdej rodiny.
Ak mas pocit, ze je to zanedbavanie az takeho razu, ze to treba riesit cez urady, tak to urob. Aj ked aj toto je uz taky extrem a da sa s tym spravit taka skoda, ktora sa uz zvratit neda.
Len ti zelam, aby nikto nesudil teba.
Napriklad mne je jasne, ze ma v okoli beru ako divnu, lebo nesirim klebety po uliciach, nemam potrebu sa pretvarovat a bavit sa s ludmi, ktori su mi nesympaticki a ostavam doma kvoli detom, pretoze si to mozme dovolit. Ale je mi to uplne jedno. A to iste odporucam aj tebe. 🙂
@zigzag ja som ten názov pochopila, ale vravím, že autorka vychádza zo zlého predpokladu, lebo to, že je niekto "horšia" matka nemá nič spoločné s tým ako dieťa počala - či si sex užila, či neužila či to ani nebolo pri sexe (asistovaná reprodukcia)... Ja sama viem, čo znamená túžiť po dieťati, dokonca viem, čo znamená určitá forma závistí voči ženám, ktoré otehotnejú len tak mimochodom...sama som si to prežila a moje dieťa je tiež po utrpeniach suviasiacich z IVFiek. Takmer každá mama považuje svoje dieťa za zázrak, ale ak ti k tomu pomôže ešte aj medicína, ktorá ti dá tak 30 - 50 % šancu na otehotnenie a potom sa k tomu pridá boh/osud/šťastie (podľa toho na čo kto verí), tak máš fakt pocit, že je to FAKT ZÁZRAK. Veľa ľudí si myslí, že keď sa ti nedarí otehotnieť, tak si zájdeš na umelé oplodnenie a šup si tehotná. šanca, že to pri umelom oplodnení vyjde je štatisticky okolo 30 %, žena si denne pichá sama do brucha neskutočné množstvo hormonov, hormonálne stavy pri takýchto dávkach a nedajbože pri hyperstimulačnom syndrome si človek, ktorý to nezažil ani nevie predstaviť a psychika pod bodom mrazu a nehovoriac o tom aké je to finančne náročné (aj ked sa všade v mediach proklamuje, že prvé tri pokusy su preplacané...len čiastočne a doplatky su častokrát v tisícoch eur)... A máš pravdu v tom, že človek by čakal, že ked je to vytúžené a nie len také ByTheWay dieťa, tak si to matka vychutná. Ja osobne som presvedčená, že matky vytúžených (o obzvlášť matky s dieťaťom z IVF) majú o jeden aspekt lásky viac, nedá sa to vysvetliť, ale akýsa forma hlbšieho uvedomovania si, že mám to šťastie byť mamou. Ale to, že nejaká kolegyňa vychováva svoje dieťa inač ešte neznamená, že ho ľúbi menej a už vôbec, ale vôbec to nemá nič spoločné s umelým oplodnením. Proste ako vravíš, je to o dieťati, je to o matke, je to ich možnostiach a životnom štýle...to že to robí niekto inač ako ja neznamená, že to dieťa je menej šťastné. Celá táto téma s otázkou aké máte vy skúsenosti je absolútny blud, nech sa na mňa nikto nehnevá. Autorka to možno nemyslela zle, ale zle veci chápe a zbytočne iných hodnotí a možno aj súdi a nezmyslelne kombinuje fakty. Končím v tejto téme, lebo absolútne, ale absolútne neosožná. Ja som toto fórum kedysi brala ako možnosť poradiť sa, podeliť sa o svoje skúsenosti, zdieľať spolu trápenia či radosti...ale tom téma nesplňa nič z toho...takže pekný deň vám prajem 🙂
@ivka_666 nič také som nemyslela..... ja nechcem robiť rozdiel akým spôsobom sa žena stane matkou..... (mám aj kamošky, čo si adoptovali deti) len nadpis taký preto, či žena, ktorá má dieťatko napriek mnohým prekážkam prežíva materstvo inak - aby som sa zas hlúpo nevyjadrila, jednoducho, že si to viac vychutnáva...
@martini prepáč, ale vôbec si ma nepochopila.... už som vyššie vysvetlila a ja tu neriešim svoj vzťah k svojmu dieťaťu alebo či som lepšia matka ako moja kolegyňa a podobné veci.... samá som napísala, že som ju CHÁPALA, keď sa ku mne začala zle správať, aj keď samozrejme, že to bolí, keď človek s ktorým si vychádzaš perfektne kvôli takejto správe otočí o 180° a potom akoby sa nič nestalo sa správa - "keď je na rovnakej lodi". Jediné, čo som chcela počuť je ako prežívajú mamičky svoje materstvo po IVF, možno som to zle formulovala. Lebo to ako sa správa moja kolegyňa mi príde divné. A inak vôbec sa tu nemienim s nikým hádať a ani sa porovnávať.
@mima4 máš pravdu a súhlasím s tebou.... je síce pravda, že predmetom tejto témy je moja kolegyňa, ale vôbec som nechcela, aby sa to tu okolo toho točilo.... chcela som si prečítať názory žien ako sa vytešujú zo svojho vytúženého bábätka a pod..... preto bol názov "ako prežívajú materstvo ...." s kolegyňou nie som skoro vôbec v kontakte, čas od času sa navštívime a včera sme boli spolu a zarazilo ma ako "odkladá" malého... preto som chcela počuť aj iné názory
@bosoriak už som tu vysvetlila mime4 ako som to s tou témou myslela... vypálilo to úplne inak
@martini ďakujem za odpoveď a musím povedať, že si vystihla to, čo som "chcela počuť" - a vyjadrila si to týmito slovami: (že matky vytúžených (o obzvlášť matky s dieťaťom z IVF) majú o jeden aspekt lásky viac, nedá sa to vysvetliť, ale akýsa forma hlbšieho uvedomovania si, že mám to šťastie byť mamou.) Ja som sa tu nechcela porovnávať a ani "ohovárať". Jasné, že človek čo berie "normálne" niekomu príde čudné a pod. Len som s ňou bola včera a za tu chvíľu som videla ako sa k malému správa (a správa sa tak vždy, keď som s nimi - takže o nejakej náhode nemôže byť reč) a bolo mi z toho smutno.
ďakujem všetkým, čo ste prispeli a dúfam, že sme sa pochopili...
@aadulik2110 -toto ma pramalo spolocneho s tym, ci dieta vzniklo mimo tela alebo prirodzene...toto je proste osobnost rodicov. Vztah k dietatu sa tvori cele tehotenstvo a hlavne po porode, nie tie prve minuty vzniku...
@aadulik2110 tak potom OK, len by si mala pri písaní názvu tému a popisu témy presnejšie štylizovať čo riešiš, lebo potom to musíš pracne takmer každému diskutujúcemu vysvetľovať, pretože väčšina báb tu to zobrala tak, že primárne riešiš chovanie a výchovu kolegyne v nadväzosti na to, že jej dieťa pochádza z asistovanej reprodukcie. 😉

Mas uplnu pravdu ,nechapem!my sme sa snazili o babo celych 12 rokov kym sa nam to konecne podarilo,sice som este len polovicna mama-som v 27 tt,som na pn skoro od zaciatku a som vdacna za kazdy dalsi den a kazdy dalsi tyzden.Do prace sa urcite neplanujem vratit,chcem si mojho drobca na plno uzit a bed do dochodku sa este napracujem dost.Aj ked na druhej strane musim priznat,ze mam aj obavy ako to vsetko zvladneme,ved sme si tolko rokov uzivali,nikomu a nicomu sme sa nemuseli prisposobovat,no a terz to bude riadne zmena.
Som zvedava ako to zvladneme🙂