Ako sa rozprávate s malými deťmi o smrti?
Včera sa ma malý (4 roky) pýtal, že či všetci ľudia raz umrú. Nevedela som ako mu to mám citlivo povedať. Keď mal malý 3 roky umrel nám obľubený psík, takže už chápe, že je to niečo odkiaľ sa nevracia. Vysvetlili sme mu, že Luna odišla do nebíčka a odtiaľ sa nedá vrátiť, pretože stále chcel aby sme po ňu šli, stále bol v tom, že sa vráti, veľmi dlho ju spomínal a dosť to bolo pre neho bolestivé zistenie, že proste už nie je. Ako to vysvetľujete takýmto malým detičkam?
vôbec mu nemusíte klamať ani nič prekreslovať 🙂 pekne pravdu povedať len takým detským štýlom ako všetko ostatné ..raz nato tak či tak príde nie je na tom nič zlé ono to aj tak ešte uplne nepochopí ale to je v poriadku 🙂
Moj mal 4 vo februari a teraz okolo korony sa stale pyta, ze zomreli, co to je, atd... Tak notmalne som mu povedala ako to je, ze bacily zabijaju, ze sa zomiera aj na starobu, aj pri autonehodach... Ze idu do nebicka a odtial sa nikto nevrati, ale ci tomu aj rozumie neviem. A dufam, ze dlho to nebude musiet zazit nejak osobnejsie.
Dcera ma tri a pol a hovorím to tak ako to je, cize na otazku ci vsetci umru, odpovedam ze ano, vsetci umru, ale vacsinou umieraju stari alebo velmi chori ludia. Ona to este neberie tak citovo ako my dospeli, ale proste ako informáciu.
Ja neklamem, pekne pravdu poviem, ze vsetci raz zomru, ale co je potom nikto nevie. Ze jedni ludia veria, ze uz nic, dalsi v nebo, dalsi v opatovne narodenie v inom zivote. Tak moja veri v sedenie na oblaciku. Ale pre mna je dolezite, aby pochopila, ze pohlady su rozne a nikto nema patent na rozum. Kazdy vsak ma pravo na svoju vieru a treba ho respektovat. Asi tak nejako.
Tak ja ma 2icky tzv.inak obdarovane, maly 5r ma dni ked to riesi neustale, ktora teta mi uz zomrela, ze moja mama zomrela na rakovinu omnoho skor ako sa narodili, no musela som davat pozor, lebo povedat, ze mala chre pluca, kaslala a nepomohli lieky by ho desilo kebyze prechladne a bude kaslat....tak sme sa "dohodli" ze je s mojimi starymi rodicmi v nebicku a tam idu aj ti, ktori dostali virus, ktori si teraz vyziadal veeela obeti. Vzdy som mala strach ked v okoli detom povedali ochorel tak zomrel, potom sa niektore deti bali ochoriet. Moj sa vela pyta ako mnoho deti v jeho veku a nechcem, aby sa bal zakaslat ci povedat, ze ho nieco boli....idea o nebicku ci oblaciku ci hviezdicke pomaha aj detom ateistov, dieta pozera na hviezdy a caka, ze te, ktory zomrel ho strazi. So smrtou sa skor ci neskor stretne kazde dieta ci v okoli ci s domacim milacikom.... Mala taketo veci neriesi.
@jajka71 No veď to, aby sa potom nebál. Začína mi to riešiť po večeroch , keď ide spať a potom sa v noci budí. Má plno otázok- o duchoch, či su to mrtvi ludia, či keď umrie odleti niekde hlboko do vesmiru, o anjeloch atď ....Bojí sa že babka umrie lebo, že je stará. Nechcem aby si zaťažoval takýmito ťažkými témami hlavičku. Neviem kde na to chodí.
Mozno najst nejaku knihu o tom pre deti....musim vygooglit aj mojmu sa zide
https://kultura.sme.sk/c/22045801/ako-hovorit-s... Šarkan sa to volá
@janage To poznám 🙂 . Študovala som v Zlíne animáciu,takže sa doteraz zaujímam o novinky - študentských filmov. Ale kde sa dá vidieť celý ten film?
Keď mala dcérka 3 roky zomrel mi ujo, starý otec a ešte aj pes svokrovcov v priebehu 3 mesiacov. Pekne som dcérke vysvetlila, že ich dušičky išli do neba a odtiaľ sa na nás pozerajú a dávajú na nás pozor s anjelikmmi. (Anjelikovia posielajú dušičky maminkám do bruška aby mali bábätká). A je s tým ok. Občas sa tak zadíva na nebo a spomenie, že jej je smutno, že tu dedo Janko už nie je. A potom si sama doplní, že mal hnusnú chorobu a jeho telo s ňou už nevládalo bojovať, tak si ho anjelikovia zavolali k sebe a dáva na nás pozor. Občas zakýva oblakom a usmeje sa, že vidí ako nás strážia. Teraz čo sa týka Korony sme si hneď na začiatku vysvetlili, že je to ako s inými bacilmi, že si treba umývať ruky atď. A že je veľmi nebezpečná pre ľudí, ktorí majú už nejakú inú chorobu a ,že sa môže stať, že aj oni pôjdu za anjelikmi a preto musíme dbať aby sme chorobu neroznášali aby sa nestalo, že niekto od nás ochorie a pôjde do neba a iným bude za ním smutno.
Na smútku nie je nič zlé. Hlavne si to premyslieť a vysvetliť, vtedy to deti nemajú problém akceptovať ak je aj dospelý s tým vyrovnaný.
hlavne mu povedz pravdu. alebo teda to, co ty povazujes za pravdu. ak veris v Boha, hovor o zivote po smrti. ak veris v reinkarnaciu, tak o nej. ak za menezerov zivota a smrti uprimne povazujes anjelov, tak o nich. ale povedz pravdu, nie rozpravky
Najlepšie je proste ako tak šetrným soôsobom povedať pravdu. Samozrejme netreba očakávať, že to deti nezasiahne a nebudú smutné, aj to proste patrí k tomu všetkému

povedala som, ze ked niekto zomrie, tak sa narodi novy ... ako niekto iny. Syn sa v smrti vrtal 3 roky. Neustale to riesil. Pre neho predstava ze niekto zomrie a uz tu nebude zatial nie je prijatelna, necham to na neskor. Hlavne moja kamaratka - jej deti su kamarati jej mojho syna umiera na rakovinu. Z skolky maminka spachala samovrazdu. Tak to bolo take blbe povedat ze je to konecna.