Ako to bolo kedysi s materstvom? Ženy nechali revať malé batoľatá a šli na pole?
A dnes sa ideme pretrhnut aby sme skakali okolo tych malych zadkov🙂
@ktochytavzite ved kľudne tie tvoje nechaj vyrevat, raz ti to oplatia. Ci ti to potom bude príjemné alebo nie uvidíš 😀 všetko čo do nich zaseješ ti raz vrátia, či už to dobre alebo zle
Vtedy i dnes boli rôzne typy matiek. Niektoré nechajú vytrvať, niektoré s láskou sa starali a starajú, niektoré si nezaslúžili a nezaslúžia titul matka. Vždy boli i sú také i onaké.
@ktochytavzite brali tie deti na pole so sebou a buď ich mali priviazané v šatke alebo ich zabavili starší súrodenci. A myslím, že ani žena neadrtálska nenechávala svoje dieťa len tak revať, to je úplne prirodzený inštinkt utíšiť si plačúce dieťa.
@ktochytavzite zobrali na pole aj dieťa😉 Deti boli a v niektorých rodinách sú súčasťou každodenného života okolo domu, statku, role... Majú povinnosti, úlohy, žiadne obskakovanie okolo zadku. A to je myslím aj cesta ako z toho blata von 🤷♀️
No ja napr z tozoravania starych matiek viem o 1 dieta revali v noci v takej hacke,dostalo tak ze ohluchlo,salej mojes babky sestra spavala na peci,spadla a odvtedy tiez nepocujuca
@nikpa juj,to asi skor odplatia tie dnesne ,rozmaznane a nevycjovane decka.Nie vsetky ale hl dnesni nuduci muzi sa vychovavaju ako baby.Zazila som ze 7 r chlapec sa sirl pokakat ked mu mama povedala ze vidu nema,ze musi pockat pol hodinu, ptec donesie.Ako baba fnukal.
@ktochytavzite Môžeš nám svoje príspevky preložiť? Mám problém im porozumieť.
A kto dá zaucho malému dieťaťu, je riadny chuj! Vtedy či teraz.
@montemotherone nvm len napr moj priatel,mi spominala jeho mama,ze nechala ho v ohradke,a jeho vtedy 5r sestre nakazala ze ked bude plakat nech ho nebere ,nech si ho nevsima.A sla prec a ked dosla nvm asi tak 30’ bola prec,mala sestra sa hrala a on v ohradke plakal,tak asi to tak celkom nebude,kedysi deti museli predaa si len viacej poplakat,take boli situacie
@abbey1 ale ja nepisem ze treba bit deti.
@ktochytavzite Prečo by museli vtedy viac plakať? Vždy je to len o ľuďoch.
@ktochytavzite no mojich rodicov bili oboch, oni sa ale dohodli ze svoje deti byt nebudu, to neznamena ze z nas vyrastli neschopni ludia. Je to kazdeho vec ako sa k tomu postavi..
@10zabka mo tak to by moje deti boli inak tyrane v tych satkach🤣Moje kazde dieta max 5’ vydrzalo ci uz satka,nosic 😂
no moja svokra tiež nechala revať, sama mi rozprávala, ako mojho muža keď mal pol roka nechala samého 2 hodiny v postielke, lebo musela ísť kopať na roľu, a ešte sama povedala: Čo ja viem čo tam celý čas robil? Možno aj plakal... ale roľa sa obrobiť musela. Takže naozaj ako teraz tak aj vtedy boli ženy ktoré nosili v šatke, a potom boli také ako moja svokra, čo sa bude naťahovať aj so šatkou na roli, nechala v postielke a hotovo. Ale je pravda, že dnes sa omnoho viac prihliada na potreby detí, niekedy je to až za čiaru. Vo všetkom je najlepšia zlatá stredná cesta, ani jeden extrém nie je dobrý.
Moja mama mi rozprávala,že ako 6 ročná sa už starala(prebaliť,dať jest/o mladších súrodencov a jedného novorodenca a jej matka isla na na pole ,každý deň.A dnešné 6-ročne decká si niektoré nevedia ani šnúrky uviazať.Bola ina doba,deti skôr dospeli.
@halienka hlavne v s tymi satkami moc na roli pokopat sa nedalo.Inak je to uff,ze 2h,odvaha tiez nechat sameho doma.
@ktochytavzite potom aj boli mamy ktoré odišli do krčmy a deti doma plakali. Je na tebe čo si vyberieš 😉
@ktochytavzite oni ich pri kopaní na chrbáte nenosili. Stačí sa trochu pozrieť do histórie, čítať slovenských klasických autorov, a dozvieš sa ako to kedysi bolo 😉. A tiež boli matky a "matky". To aká budeš ty, je na tebe tvojej zodpovednosti, schopnostiach, prioritách...
Skakanie okolo malych zadkov🤣🤣ty si vtipna. Dieta ma nejaku potrebu ktoru ty ako matka mas splnit. Ci ako? Ked inac to nevie, vyjadruje svoje pocity placom.. k comu je vlastne tato tema?🤔🤔
@ktochytavzite mojej mamy krstna mama velakrat hovorila, ze dieta nechavala same doma od rana, sla pracovat na pole a kde bolo treba, na obed sa vratila nakrmit a opat prec..... ze by ju svokrovci vyhnali, keby sa motala okolo dietata. Prislo mi zvlastne, ze dieta nenala so sebou, ale vraj to bolo bezne. Potom mala este dalsie 4 deti, starsie sa starali o mladsie.... vraj male vela plakavali v noci, dozadovali sa mamy, ale nechavali sa vyplakat, lebo rodicia museli rano pracovat. Ako a ci ich to poznacilo, ani neviem, vzdy vyzerali ako sudrzna rodina a krstna mama ako laskava zena..... Faktom je, ze ani to dnesne stavanie deti na piedestal nie je dobre. Skor taka stredna cesta.
Aj moj oco spomína ze voľakedy ich za kadejakú blbost vybili bolo to bezne napriek tomu sa o mamu v starobe postarali a aj jej hodne pomáhali. Dnešné deti tutu mutu su rozmaznané a potom nevedia co so sebou aj na rodicov sa vykašlú napriek to u ze ich nikdy nebili a ano ked mala zena už viac deti tak bolo samozrejme ze tie staršeie už ostávali s nimi doma same ked sla na pole. Sestru musel aj nakŕmiť a ked mama našla nezjedenu porciu tak ho vykricala a vybila tak nabudúce to hodil psovi aby nedostal na zadok 🙂 a este mama sa s detmi nikdy nehrala - nemala na to čas . Mama sa starala aby bolo navarené vyprate čiste ale mamy sa s detmi nikdy nehrali.
@montemotherone preco poses aka budem ja?Ja nezadavam temu ze mam nechat vyrevat deti,tak citaj pozorne.Inak tu plachtu co si dala foto ,mala som pri dvojickach nieco podobne doma,hacky ale tak bolo to dobroho 5m ptm uz tam necheli byt a jedna z nich sa tiez urevala kym tam zaspala,cize urcite ani kedysi nie vaetky deti sa radi nosili a hojadali ale sli na pole,supli dobtej plachty a co revalo alebo nie,pole sa museli urobit.Takze mysliet si ze v tychto latkach boli vsetky deti kludne je tiez len omyl.
@katulienkax ved presne,dnesba generacia asi skor supne rodicov do staribincov 😀😀😀
Ja viem od susedy 70_rocnej, ze starsie sa starali o mladsie, kym rodicia robili. 6_rocne a mensie strazili 2-rocne a to spadlo do studne. Napriklad. Skoro zomrelo. Napriklad. A v noci sa nechavali vyplakat pripadne sa vozili cez prah v koci, az urvali voziaci kolesa. Mojkanie ziadne. Na dvore v koci odlozene "cvicili pluca" a ine pitchoviny. Pre mna no way.
Tak si pozrime umrtnost deti v predoslych generaciach. Len v mojej rodine ich bolo v jednej generacii 5. A viete ako sa to bralo? Panboh dal, panboh vzal. Nuz, aj tak sa da, ja sa zas tesim, ze dnes ma dieta v spolocnosti vyssiu hodnotu.
V podstate je jedno, ako to bolo "kedysi". Dolezite je to, co dieta naozaj potrebuje. V roznych casoch a na roznych miestach sa starostlivost o deti lisila. A vzdy boli horsie matky a lepsie. Pocula som o pripade dievcatka, ktore neskoro zacalo chodit, kmen kdesi v amazone ho vyhnal, ze nie je "sposobile",zdrave. Hoci sa ho rodicia nechceli vzdat, starsi sa im vyhrazali. Donutili ich vzdat sa ho. Nakoniec dievcatko prezilo, zilo kdesi v lese a potajme mu niekto, tusim brat, chodil davat jest. Po tom, ako ho objavili miestne urady, sa pripad medializoval. Z rozpravania zas poznam pribeh zo slovenska, rodicia sa chceli zbavit nechceneho syna, ze ho nechali vonku poprechladzat. Krutost a tvrdost sa najde vsade na svete. Ja verim v moralku, dobro a zlo, verim ze krutost nie je prirodzena, ale je to hriech. Dietatko si moze chvilu poplakat, ale take, ze nachat ho pravidelne dve hodiny plakat, je z mojho pohladu zle a neprirodzene. Niektore zeny nemaju na vyber, musia dieta nechat vyplakat, ale tie ktore mozu, by sa mali postarat. Kazdy hlavne nech sa riadi zdravym rozumom, svedomim a laskou k bliznemu-vlastnemu dietatu. Ked mam toho dost, som na pokraji zrutenia a dieta mi place, radsej nech place, akoby som nim mala zatriast. Aj toto si myslim, ze je zdravy rozum. Ale nech mi nikto nehovori, ze nechat dieta pravidelne vyrevat, ked ja som v pohode a viem ho upokojit, je normalne.
@le4 pekne napisane.
@ktochytavzite co je "dnešná" generácia? My rodičia alebo naše deti?
Moja babka tiež bola v domove seniorov, po tom, ako sme sa o nu rok denno-denne starali ( mala dve dcéry a syna, starala sa jedna dcéra - moja mama, moj otec, ja, druhá dcéra, ale syn nie), a uz to bolo nad naše sily plus sme boli rozhadani vsetci. V domove sme ju každý deň navstevovali.
@ktochytavzite dakujem 🙂. A ked uz spominas skakanie okolo malych zadkov 🙂.... Starsie deti treba pekne s laskou a empatiou, ale zaroven aj prisnostou a doslednostou vychovavat, davat im ulohy primerane ich veku, pestovat v nich zodpovednost. Dnesna doba ma tiez svoje uskalia. Rozmaznavanie deti je z mojho pohladu reakcia na to, ze dnesni dospeli povazuju vychovu, aku zazili, za prilis tvrdu, bez sucitu, a tak idu cestou praveho opaku - co nesluzi vzdy na dobre...
@ktochytavzite keby nebola minulost, aka bola, nie je pritomnost, aka je.
Nevidim zmysel pohorsovania sa nad minulostou.

nie, už vtedy ich mali uviazané v šatkách 🙂