Ako uspávate svoje bábätká?
Nas maly bude mat 4 mesiace a uspavame ho na rukach- ale po sediacky, takze ho dam do perinky, sadnem si, dam mu cumlik a do 15 min vypluje cumlik a spi. Myslim si, ze potrebuje pri sebe niekoho citit, to ho upokoji. Chcela by som ho ale naucit zaspavat v postielke, no kedykolvek sme to vyskusali tak sa len rozreval a bolo to horsie. Myslite, ze je na to este maly? ako uspavate vy?
my zaspavame rozne dlho - skor to zavisi od dlzky poobedneho spanku a vzdy pri kojeni. asi si tym pletiem na seba bic, ale mne to pride taaak krasne sa na nu pozerat a pritulit sa 🙂
@siusinocka
@bibap len aby bolo jasne,moje prve dieta tak plakalo do 6 mes,ze nezaspal inac ako na fit lopte,poloha na bruchu telom na mne,a do postielky,a to vsetko trvalo 1-2 hod!medzitym sa zobudil,a vsetko opakovat.V kociku nebol do pol roka,len v nosici, a to aby sme isli von,som ho musela uspat na fit lopte a ist...ale vsetko raz prejde,a nie je and spokojne dieta,a vobec nemam s tym problem,ze som to prenho urobila,e to moje dieta a potrebuje moju blizkost,som predsa jeho matka 😉
@angellinka súhlas s Tebou 🙂 a nechapem tie matky, ktoré "učia" dieťa spat "pre jeho dobro" az sa pogrcka, zachripne...zviera mi žalúdok ked si predstavim čo dieťa musí prezivat - zúfalstvo, beznadej...je mi z toho smutno. Ja som tiez unavena ale pre synceka urobím maximum a ked pre neho je to maximum moja blizkost tak OK. A potom nejaká matka ked napise, že "ved dieťa potrebuje hlavne spokojnu matku a vyrevanie je pre dobro dieťaťa" tak mi je na grc...ja by som síce uvitala dieťa, ktoré zaspava samo ale takto bezohladne, kruto by som sa k dietatku nikdy nezachovala ☹ takze uspavam cez den v satke, vecer na posteli a pockam kým syn dozrie na samostatne zaspavanie ( teraz v 13mes na to ešte nedozrel) 🙂
babi krasne to casy ked este sa chcu uspavat deticky nase,,akurat som na to pomyslela dneska,,moj starsi 2 a pol roka uz vobec nechce aby som ho uspavala, najradsej zaspava sam,,ale este mam mencsieho tak si to uzivam,,ja uspavam na nohach,,polozim maleho na vankus na nohy pohonbem a uz spi,,vsetky deti som tak uspavala,,mne to vyhovuje lebo aspon mam volne ruky, ked niekedy dlhsie ze nemoze zaspat aspon pri tom mozem nieco robit a potom mi nie je dlha chvila a ruky aj skor zbolia ako nohy,,
tiež si neviem predstaviť, že by som svoje dieťa nechala plakať čo i len pár minút, nieto pol hodiny a viac 😢 😢 ...odkedy malú kojím, tak spáva so mnou vo veľkej posteli a uspávame sa len na cicke...a užívam si to hlavne preto, že som sa ani nenazdala a už má 1 rok, o pár mesiacov si ani nespomenie na to, že existuje nejaký cicík a mne to tulkanie bude chýbať 😅 ...mali sme obdobia, že sme sa uspávali aj viac ako hodinu, ale teraz je väčšinou do 5tich minút tvrdá, takže ani cez deň, keď spíme doma, mi to nerobí žiadny problém a aspoň si pri nej aj ja chvíľu poležím 🙂
Ahojte ja mam tiez podobny problem ...maly ma mesiac a strasne malinko nam spi.
Ked zaspinka,tak hned za par minut je hore...bud ho priserne naduva az tak ze place,a ja placem s nim.
Alebo mame sopliky,a neda sa mu dychat.
Alebo pre zmenu si pyta dudu,ale nie ze je hladny,ale sa pricucne na prsnik a zaspi.Takto ho odcucnem od prsnika,prenesiem do postielky a tortura sa zacne odznova. ☹
Doktorka mi poradila ze mam nehat malinkeho vyrevat,aj pol hodinu,ze sa unavi a zaspi. 😢
A Vas nazor?
@31majka12 Ešte je maličký, má bolesti, preto je taký. Potrebuje ťa. Jediné čo pre neho môžeš urobiť...podľa môjho názoru, obetuj sa a lež s ním. Neponáhľaj sa. Nech sa ti prisaje, podudliká prsník, ľahni si s ním tak a lež aj 5 minút s prsníkom v puse..potom pomaly vyber a stále pri ňom lež. Aspoň v niektoré dni buď pri ňom. Ja viem, že sa to nedá stále, že je to ťažké. Ja som mala tak isto s mladšou, teraz má 6,5 mesiaca..Nenechávaj dieťatko vyrevať. Potom sú deti z toho len vystresované. Čítala som, že ak dieťa dlho plače, tak stresový hormón poškodzuje v mozgu časť, ktorá ovplyvňuje reč a celkovú psychiku..Ale určite sa najdu také ženy, ktoré so mnou nebudú súhlasiť. Ale ak má bolesti, tak mu nepomôže vyrevanie..Zaspí síce, ale od únavy a pri ďalšom uspávaní to budeš mať znova a znova..Vydrž. Do pol roka môžeš kľudne dieťatko nosiť na rukách, nezvykne si. Keď bude mať po bolestiach, potom ho naučíš zaspávať samého. Toť moje skúsenosti.. 😉
@31majka12 Určite nie vyrevat-ja som maleho-ml.syna- do 6 m takmer stale nosila cez den v bondoline-len tam bol kludny . V noci sme spali spolu do 13m. A uplne bez problemov a plaču sa zo dna na den naučil spat sam-ale v cestovnej postielke s kvalitnym matracom-tam sa neudieral .Neboli ziadne slzy,vždy ked ma potrebolval som tu bola pre neho a ani dnes ked ma vola ho nikdy nenechavam vyplakat. 😉
So starsim synom som totiž stale niečo nacvičovala,riadila som sa "mudrymi" radami-ako ho nenaučit na ruky,nenaučit na splocne spanie a vysledok-klbko nervov-on a j ja-lebo to proste neslo a nakoniec som s nim musela spat do 10 rokov,tak bol psychicky zle na tom a bal sa tmy a samoty-myslim,že keby som ho nestresovala, ale naopak bola VZDY pri nom,ked bol babatko,tak by sa vsetko pekne same upravilo,ako s mladsim synom ovela skor.
Teraz strasne lutijem každe sekundu co som ho nechala zbytočne plakat.Nikdy viac by som svojmu dietatu nepsravila.No co už clovek sa uči na svojich chybach.
Možno su deti,ktore po 10min.placu proste stichnu a naučia sa byt samostane-moj prvy syn vsak dokazal revat hodiny a ja s rukami na usiach som plakala vedla v izbe-bola som totalna krava.Aj tak som to nakoniec vzdala,to sa proste nedalo vydržat-ja som to nedokazala.
Ml.syn bezo mna nikdy neplakal dlhsie ako minutku -dve a ked aj potom plakal, tak vždy len v mojej pritomnosti a mojom objati.
u st.syna som to pochopila ked mal takmer 2 roky-že to co robim nikomu nepomaha,ten neustaly boj o jeho samostanost 😲 tak som to nechala proste plynut-trvalo dlho kym sa osamostanil ,ale dnes, ked spominam na tie spolocne noci,ked som už s nim nebojovala,tak su to moje najkrajsie spomienky na jeho utle detsvo a chybaju mi dnes tie chvilky dlhych rozhovorov v posteli,jeho obatia,jeho funenie do mojej tvare.
Preto mam teraz uplne iny pristup k ml.synovi a je to ovela vyrovnanejsie dieta a aj samostatnejsie.Proste su rozne deti,niektore vedia byt rychlo a same od seba samostatne,ine na to potrebuju cas.Na to je mamina ,aby zistila aky typ dietata je to jej.
Vsetko raz skonci,ja mam už doma pubertiaka ,ktory je vsak nadalej pritulny,vie ma objat aj na verejnosti,ale je to už ine ako bolo,ked bol maly. No som rada,že dokaže takto aj dnes prejavit svoju lasku ku mne-ku mne co ho tak trapila prve 2 roky jeho života.
ahojky, ja som do pol roka uspávala na rukách a potom som Jakubka nechala jednu noc ležať v postieľke, nezobrala som ho na ruky. Hladkala som ho dovtedy, kým nezaspal. Samozrejme trošku si poplakal, ale nebolo to nič hrozné. A odvtedy takto zaspávame. 🙂 držím palce
Niektoré ženy "stratia" svoj jemnocit, empatiu k dieťaťu, materinský inštinkt na ceste z porodnice? alebo ako sa dá vysvetlit, že matka nechá pár mesačné bábätko zúfalo plakať? Najväčší paradox pre mna, že si buduca matka foti každú hodinu tehotenske bruško, má nafotene v albume na MK capacky, satocky zo všetkých strán a "brutálne" sa teší na dieťa ale hop! To dieťa chce jej pozornosť, starostlivosť a nebodaj prítomnosť pri zaspavani - tolka opovazlivost od toho bezbranneho cloviecika 😒 asi znie môj príspevok ironicky ale čo niekedy čítam, že matky nacvicuju so svojimi deťmi je fakt sila...čo má povedať mama postihnuteho dietatka, ktorá sa o dieťa bude starať do konca života? Zdravé dieťa "vypiples" za pár rokov a "máš pokoj"...a tých pár rokov (budme uprimne, ze vyzaduju uspavanie max 2-4roky) "tyrat" dieťa je fakt zbytočne...
Náš má sedem mesiacov, buď zaspí na prsníku, a ked nie , zabalím do deky (do zavinovačky už nevojde), 5 minút ponosím na rukách a spinká. Zdá sa mi to lepšie, ako ho nechať trápiť sa pol hodinku v postielke
Tie mamicky,co nechali svoje babatka vyplakat,aby im same zaspavali fakt nechapem 😔 deti su malinke len raz,tak si treba vsetko naplno vychutnat a byt im dostupny. Citala som,ze deti,ktore boli takto vyplakane,maju neskor,v dospelosti problemy. Citjem: Nie je umenie bábätko nechať vyplakať a počkať, kým sa nezlomí a rezignovane sa neutíši. Takých detí je veľa v detských domovoch. Sú zlomené a naučené, že plač ako volanie o pomoc nefunguje. My sme chceli bábätká, nie sú to bábiky, sú to živé tvory, ktoré sú závislé na nás. Nemôžu za to a potrebujú nás, našu náruč a pozornosť.
My mame 11 mesiacov a zaspavame iba na prsniku vo velkej posteli , ked viem ze uz je jeho cas spinkania...a spime spolu od 2 mesiaca.....Tak nam to vyhovuje.... 😉
ja malú uspávam kojením už 18mesiacov a rozhodne si to vychutnávam,deti velmi rýchlo vyrastú a to čo tu riešia niektoré maminy....nechápem 😝
aj my uspavame na rukach cez den ju ponosim chvilocku a potom prenesiem do postielky, zvycajne sa preberie a zacne plackat, tak ju znova zoberiem na ruky ponosim opatovne zaspi a potom ked ju na druhykrat polozim do postielky tak spinka uz pekne aj sama...a vecer ked ju okupem a nakojim, tak ju dam do postielky a zaspi sama pekne bez placu, casto ked ju tam dam, tak sa smeje od radosti a pekne zaspi, tak vecer uz nenosim, takto si zvykla zaspavat od narodenia.. 🙂
@31majka12 môj názor, zmeniť lekárku 😀 ale nie vážne, mne radila tá moja niečo podobné, že keď budem malú uspávať na rukách budem jej otrok a keď bude väčšia a bude vážiť viac tak to bude ešte horšie .... malá mi od 2mes. nezaspala sama ani raz, ani raz sama od seba ani raz od únavy .... proste nehrozí. Takže som uspávala, na rukách v šatke, na fitlopte, v kočíku. Pomohlo nám zavinovanie, lebo malá sa nedokázala ukľudniť, stále sa metala a vrtela. Proste potrebovala pohyb a zavinutie (Dr.Karp píše, že deťom chýba štvrtý trimester a nosenie a pohyb a zavinovanie, im pripomína maternicu, preto ich to ukľudňuje, v niektorých kultúrach prvé 3.mes. dieťa vôbec nepoložia, tj. stále ho má niekto pri sebe a nosí sa 🙂) Časom sa to zmenilo a ona dokázala "pekne ležať" a zaspala na prse. A ja už sa teším kedy to dokáže celkom sama ... ale to bude ešte dlhá cesta a ja budem dovtedy tá ktorá jej bude vždy pomáhať zaspávať 😵
@lum11 aj ti závidím 🙂 ja dúfam, že pri druhom zažijem niečo také pohodovejšie 😀
@akdarka jéj, ďakujem 🙂 ako som čítala ty to cítiš tak rovnako ... veď sa ani nenazdáme a budú tie naše detičky od nás utekať a budú chcieť byť samostatné, tak načo to nasilu urýchlovať, všetko má svoj čas.
Mne sa zas ľúbilo ako jedna baba pomenovala ten iný prístup "studený odchov" lebo aj na mňa to tak niekedy úplne pôsobí. Dieťa sa nevie samé najesť, ísť po schodoch a x iných vecí, ale zaspávať už samé má vedieť, nechápem ako na to prišli 😕
ja mam dvojicky. ked thomas zacal plakat a vzala som ho na ruky, tak lisa sa na to zobudila a zacala plakat. co som mala robit? ked som polozila thomasa, tak zacal plakat a lisa bola kludna.... nemala som na vyber, nechat ich vyrevat bola jedina moznost. lisa zaspavala pri thomasovom placi a neskor potom aj thomas vzdy zaspal.
mozno by ste mohli poradit buducim maminam dvojiciek, ako ich uspavat. mozno z toho aj teraz nieco pouzijem, kedze ich stale nechavam vyrevat, pokym sa neunavia a nezaspia.
tak napišem celu našu historiu uspavania. Zo začiatku na fitlopte som musela skakať cicik na zapavanie vtedy nechcel takže dudel v puse a spievať dookola jeho oblubenu pesničku.
Asi v 1 roku sa naučil zaspavať na ciciku takže sme cumlik konečne zahodili ale zaspavali sme stale na fitlopte spievať a cicik v pusinke.
Asi v 14 mesiacoch mi už bol velky na fitloptu a pretože sa mu šuchali po nej ručky nožku budilo ho to takže sme sedeli na posteli cicik v puse pesnička a tlapkanie po ritke.
Asi pred mesiacom v tych horučavach (maly mal 16 mesiacov) už nechcel zaspať na rukach bo mu asi bolo teplo, takže si už len spolu lahneme do postele ja mu dam cicik do pusinky a zaspavame bez pesničky bez buchania po ritke bez natriasania... Som šťastnaaaaa lebo už tak netrpí chrbat ako ked som ho musela uspavať na rukac
Takže len tolko trpezlivosť a uvidiš nebude zaspavať na rukach donekonečna 🙂 😉

Naša malá nám od narodenia vie pekne sama zaspinkat v postielke... vecer sa kupeme o pol 8, dáme papať, ešte ju trochu poľúbime a dáme do postielky... tam jej pustím takého supávačiky, hrá príjemné melódie tak cca 10 minút a väčšinou v tom časovom rozhrani zaspí... cez den viem už kedy je jej nálada na spánok, ráno okolo +9 trochu začne plačkať, dáme dudu a do kočíka a trochu sa prejdeme je tvrdá, po obede detto, ale obidva razy by mi zaspala aj na gauči... pokiaľ samozrejme nemá plačlivú náladu či nás nebolí bruško ... a potom ešte začne mrnkať o 6 večer tak si dá takého 15minútového šlofíka... 😅