icon

Ako uspávate svoje bábätká?

pami2
8. sep 2011

Nas maly bude mat 4 mesiace a uspavame ho na rukach- ale po sediacky, takze ho dam do perinky, sadnem si, dam mu cumlik a do 15 min vypluje cumlik a spi. Myslim si, ze potrebuje pri sebe niekoho citit, to ho upokoji. Chcela by som ho ale naucit zaspavat v postielke, no kedykolvek sme to vyskusali tak sa len rozreval a bolo to horsie. Myslite, ze je na to este maly? ako uspavate vy?

eva76
16. sep 2011

Lahneme do postele, fľaša s mliečkom a až dopijeme spime ako dudok do rána, po obede lahneme pritulime sa pohľadíme a o 5 min. spime cca 2 hoďky. momentálne máme 1/2 roka

eva76
16. sep 2011

@31majka12
ahoj, náš malý keď ho náhodou bolelo bruško tak nám zaberali kvapky INFACOL - stačí 1 kvapka do pusinky a o 2 min sme boli ok

vejula
16. sep 2011

jo a ešte dodam že v noci sa ešte budime tak zo dva krat, ale kedže maly spinka medzi mnou a manželom len dam cicik do pusinky a zaspinka, ale stavalo sa aj že v noci som ho ešte na lopte uspavala kym bol menši.. Teraz už je to v pohode.

Vyrevať v postielke určite nie!!!! Velmi dobre si pamatam ako som sa bala samoty a čo som preživala ked ma doma ocino nutil prekonavať strach. Tvoje dieťa ma len teba veri si pre neho jedina istota, to jedine čo dôverne pozna kedže v tebe vyrastal 9 mesiacov. Nevystav ho tomu strachu a beznadeji v opustenej postielke. To male babo nechape že mamička odišla len vedla do izby, proste teraz si preč a dieťatko straca jedinu istotu čo v živote ma, a tou si ty. Potrebuje ťa a tak to neber na lahku vahu, pre neho je tvoja pritomnosť bytostne dôležita

kryska5
16. sep 2011

akurát som to išla písať, úžasná vec je spávanie s bábatkami v posteli. Nechápem prečo na tom maminky tak trvajú aby dieťa spalo v postielky a zakaždým keď ho uspia a dajú do postieľky sa im dieťa preberie a môžu pokračovať v uspávaní 😒 Ja som malú vždy položila na postel ak sa trošku prebrala stačilo jej dať prso a o chvíľu už bola ako drievko 🙂 Mne sa malá stále budieva v noci často a to sa iba pritúlime dám jej prso a spíme ďalej, keby som ju mala zakaždým dávať von a spať do postieľky tak je zo mňa zombie 😀

zuzanames
17. sep 2011

Ahojte, tak ja som prvého syna uspávala na rukách do jeho dvoch rokov. No a pri dcére som si povedala, že na čo ju nenaučím to nebude vyžadovať. A tak to aj je, od narodenia bez problémov, ako ju položím do postieľky, tak zaspí bez najmenšieho plaču. Syn má už osem rokov a stále v noci pribehne k nám. Väčšina mamičiek, ktoré si beriete deti do postele, máte len prvé dieťa. Chcela by som vedieť ako to budete robiť pri druhom, ak už budete mať v posteli staršie dieťa, ktoré kope nohami kade tade. Nie je také jednoduché odnaučiť dieťa, spať s Vami v posteli 🙂

akdarka
17. sep 2011

@andreaka11 ja som dvojicky nemala takze sa mi tazko reaguje. ale jedno viem, ze by som dieta/deticky plakat same nedokazala. a videla som nosit v DE aj dvojicky v satke a viem o dlhodobo dojcenych dvojickach - je to narocne ale nie nemozne 🙂 takze pre mna by cesta viedla tadeto 🙂 kym su deti zdrave tak sa da zvladnut vsetko!

anaxamon
17. sep 2011

ja moje mesacne babatko uspavam povacsine na ciciku v posteli velke,j avsak, ked natuho zatvrdne presupnem ju do postielky, takze budi sa v nej, a aj ked v noci pyta cicik dostane ale zas ide spat do postielky, az nad ranom ostava so mnou v posteli lebo to ranne dojcenie je aj na hodinku a to vacinou zaspim aj ja a ked sa preberemm uz je cas vstavat a ona si tam sama lezka a spinka....uvidim ako dlho to bude takto fungovat..🙂

ollako
17. sep 2011

ahojte ja som prveho syna uspavala vsemoznymi sposobmi,od porodnice, len jacal ako pavian, takze nosenie kocik aj vnutry, cicik, a kombinacia vsetkeho cumlik nechcel, lezat s nim v posteli jedine s prsnikom v puse, inak jacal, nechala som sem tam aj poplakat, nie velmi , ale trocha jeho to unavilo a potom rychlejsie zaspal,, no kym som kojila, nase zaspavanie bol nekonecny pribeh, a ked zaspal didka vypadla z pusi znova bol hore vnoci sa budil asi tak kazdu 1,5 hod az 2 uz som bola total KO, asi ked mal 15 mesiacov prestala som kojit, islo to bez placu, ostal doma s maminou a my sme sa isli vyspat s muzikom na chatu 😉 prespal dve noci takmer v kuse, az na jedno zobudenie vypil sunar a bolo to , od vtedy sme sa ucili zaspavat v postielke, a naucil sa to bez placu vypil mlieko dal mi flasku a spinkal sam, a tak je to aj teraz...
ked sa narodil druhy syn, tak sa starsiemu zaspavanie pokazilo, ziarli, takze som si s nim chodila lahnut, nastastie drobcek zaspaval bez problemov sam s dudlikom, v kresielku, na gauci, hoci kde, plackal len ked mal v plienke a bol hladny...nastastie... inak neviem,
teraz to mame takto starsi zaspava ako volakedy mliecko a zaspi, ale ked sa mu este nechce tak nezaspi , mladsi zase naopak vyzaduje moju pritomnost, didku, alebo cumli v puse a a musi citit, ze som s nim v miestosti, ze tam nie je sam...naco som ho nikdy neucila, zaspaval sam v postielke a teraz nechce neviem preco, som sama, muz chodi na tyzdnovky , alebo na mesiac prec, riesim to tak , ze starsieho obriadim ako prveho kupat, do pyzama, zapnem mu dvd s rozpravkou (niektore ma ukamenujete 😝 , a idem na mladsieho, ale usapvam ho tak 5 min, niekedy odbehnem k starsiemu, poplace chvilonku ,uz neznasa zaspavat v postielke, tak ho necham vo velkej posteli, niekedy ho prelozim, cez den spinkava este aj v kociku vnutri, keby mam hlboky ako bol kedysi , tak ho dam aj donho je to jedno, hlavne , ze sa vyspi 😉 este neviem ako to budem riesit neskor, ale asi tak, ze ich skusim naucit zaspavat jedneho s druhym 😉 jeeejda ale som sa rozpisala

vejula
17. sep 2011

@zuzanames ja som s mojim braškom spala dlho v manželskej posteli aj ked sme boli dvaja bolo obdobie že sme tam spavali aj traja ale najstarši braško potom začal spavať sam.
A ako to bolo kedysi????? Všetky deti (a to ich nebolo 2 ani 3 spali s rodičmi v jednej posteli lebo viacej posteli ani nemali... Spalo sa naprieč nohami spodom a podobne. Viem to lebo ked sme spavali u starkej aj s bratrancami a sesterkami vyspalo sa nas v jednej posteli hooooodne a vôbec nam neprekažalo nič. Boli sme šťastní že spime všetci spolu, malo to svoje čaro. To len teraz sa zda všetko všetkym take neprakticke

veroninika
17. sep 2011

vecer po poslednom papani dam maleho do postielky, som pri nom, este sa mu prihovaram, spievam, hladkam ho a ked vidim, ze uz sa mu zatvaraju ocka chvilu pockam pokym zaspi, nad ranom, ked tato odide do prace a opat papame si ho davam k sebe do velkej postele a este si pospinkame spolu, cez den je to vselijako, zaspava mi narukach, v kociku, v koliske....ako sa mu paci

katrinka8
17. sep 2011

Mne pri ukladani na spanok (najma cez den) pomohlo nastudovat si nieco o spankovom rytme babatiek a hlavne vypozorovanie, kedy je babatko uz "zrele" na spanie. Kym bola dcerka malicka, tak to mala iste obdobie napr. ze presne po hodine a 50 minutach uz musela ist spat (cez den). Ak sa to presvihlo alebo dali sme ju neskor, tak nezaspala. Postupne sa to upravilo, velmi mi pomohla ta knizka, co sme mali v Baby bag-u z porodnice, tam bol popisany ten spankovy rytmus. Teraz ma dcerka rok. No a co sa tyka zaspavania, tak cez den je to trosku horsie, ale mame tiez svoj ritual - ulozit do postielky, zatiahnut zaluzie, zapnut uspavaciu hudbu, dcerka si vypyta "dudel" a deku a do 5 minut spi - vacsinou. Ked vidim, ze sa jej moc neda zaspat a sucha si oci (cize unavena je), tak pomaham - hladkam po lici - do 5 az 10 minut spi. Dakedy (naozaj len tak mozno raz za 2 mesiace) sa stane, ze jej "nieto rady"a nepomaha ani pohladenie, kope nohami, smeje sa, vyskakuje a pod. - proste skusa, pokial moze. Tak odidem z izby a necham ju. Kedze mame vysielacku, presne pocujem, co robi. Najprv vyskoci, potom vyhodi cumel a potom zacne vykrikovat "mama, mama". Vtedy tam pridem, podam jej cumel, ulozim ju spat do postielky a odidem. Nekomunikujem velmi, aby vedela, ze ma spat. Niekedy to treba zopakovat 2-3x, ale potom zaspi.
Vecer je to jednoduchsie, od narodenia ma ritual, okupat, napapat, pomaznosit a spat 🙂 Ako je vacsia, nesmie chybat vystiskanie a pusa 😀 To ju ulozime do postielky, povieme dobru noc, zapneme hudbu a svetielko (mame take "zariadenie", tusim to vyraba Chicco, premieta to hviezdicky na stenu a hra - skvely darcek od kamosky, najma ked potrebujete prisvietit a nechcete prudke svetlo) a ideme prec. Mala zaspi sama. Bez placu. Ak niekedy zacne plakat, VZDY ideme za nou pozriet sa, co sa deje (zle sny, nepohoda a pod.) - myslim si, ze malicke deti nedokazu vyjadrit slovami svoje pocity, preto ich komunikacia je casto plac. Nezastavam nazor, ze nechat vyplakat dieta je dobre, ja by som to nedokazala. Aj moje dieta niekedy "place nasilu", ked skusa moje hranice, ale to viem rozpoznat. Vsetok ostatny plac je pre mna "alarm", ze sa nieco deje...

kryska5
17. sep 2011

@zuzanames presne ako píše vejula, ja som rada že sme kúpili lacnú postieľku v Ikei, lebo už dlho je nanič, ide preč a namiesto nej kúpime normálnu postel ktorá bude pri našich posteliach, všetci budeme pokope aj bude mať každý priestor (aj tak 70% noci budem spať s malou na jednej posteli). Pri druhom už postieľku neplánujem vôbec kupovať 🙂 Malá bežne spáva vodorovne s čelom postele a tatovi strká riťku pod nos, občas mu aj prdne pod nos, na čom sa vždy zabávame 😀

zuzanames
17. sep 2011

@vejula máš pravdu, aj ja som chodila na prázdniny a spalo nás na manželskej posteli aj päť a všetci sme sa z toho tešili, ale to tam medzi nami nebolo maličké bábätko, ktorému by sme mohli ublížiť, alebo ho priľahnúť 🙂

vejula
17. sep 2011

@zuzanames ked sa narodil moj mladši braško (ja som mala 13mesiacov) museli sme odisť z domu - problemy... Spali sme u starkovcov mama a tri deti z toho najstarši braško-5rokov ja 1rok a braško novorodenec, takže da sa. A naše prastare mamy tak spavali uplne bežne aj s 10timi detmi ako moja starka

zuzanames
17. sep 2011

@vejula ak Vám to tak vyhovuje, tak je to v poriadku, ja by som s tým mala problém. S deťmi sa dá maznať aj v čase, keď nespia...

vejula
17. sep 2011

@zuzanames mne ani tak nejde že maznať sa v noci... . Ono ked necha niekto vyplakať male niekolko mesačne dieťa v postielke aby s a naučilo, ono to nechape, nerozooznava ešte pritomnosť minulosť buducnosť a nechape že maminka neodišla a že sa vrati. Ono len citi samotu beznadej že je vo svete na ktorý si ešte ani nestihlo zvyknuť, lebo 9 mesiacov bola jeho maminka všade okolo neho neustale počuvalo jej srdiečko nebolo same maminka bola pre neho cely svet. A takato šokova terapia akovyplakavanie dieťatka fakt malinkeho dieťatka to je v mojich očiach až tyranske....
Ak by dieťa chcelo spavať samo tak v poriadku, ale nechať ho plakať vo vedlajšej izbe aby sa naučilo spavať samo, to je podla mna velmi drasticke a dieťa podla mna straca pocit istoty, že vždy je tu mamina pre neho a nikdy sa nemusi bať že odide.

kryska5
17. sep 2011

@zuzanames ééééééééjjjjj no iste, ide vlastne len o maznanie, sú mamičky čo sa v noci nemaznajú a tie čo si to vychutnávajú a potrebujú sa v noci maznať 😀 to by bolo jednoduché keby to bolo také jednoduché 😀 je to proste iný prístup k dieťaťu. Dieťaťu sa nemusíš venovať a asi bude trošku inak (ne)šikovnejšie ako to ktorému venuješ pozornosť každý deň. Tak isto je to podľa mňa aj s uspávaním a prístupom k tomu keď dieťa plače - keď plače má asi nejakú nepohodu, niečo ho bolí, má strach, chýba mu rodič (samozrejme väčšina mamičiek vie bez problémov rozlíšiť keď si dieťa vymýšľa).... alebo cez deň keď chce tvoje dieťa aby si ho vzala na ruky, tak ho necháš plakať že nie teraz mám prácu, choď sa hrať, neotravuj a dieťa s plačom pošleš preč? asi nie, či? ... dieťa nie je DOSPELÝ a nerozumie že niečo iné je teraz dôležitejšie ako ono pre mamu!

a niečo na zamyslenie, keď už aj v bulvári sa tomu venujú 🙂
http://ozene.zoznam.sk/cl/10159/258146/Deti-by-...

dagmarvan
17. sep 2011

@akdarka starsia dcerka bola kojena 11mesiacov takze nezaspavala pri ciciku,ale vzdy som si k nej lahla az pokial nezaspala,spievala som uspavanky,hladkala som po licku a ked bola starsia citala som jej rozpravku,ktoru citame dodnes,ale dnes nestiham lebo zaspala pri tej mladsej ked cicikala 🙂 🙂 🙂

zuzanockamt
17. sep 2011

@pami2 moje dieta ma rok a uspavam len na rukach ... bud po stojacky (to ked je velmi nervozny) alebo po sediacky alebo na fitlopte ... nutit a "ucit" na samotne zaspavanie nasilu nebudem ... to pride samo

zuzanockamt
17. sep 2011

a este som zabudla, ze spava vylucne s nami v posteli, postielku takmer ani nepozna 🙂

jeanettka
17. sep 2011

@pami2 ahoj,my vobec neuspavame, zaspi nam sam vo svojej postielke, teraz uz je to druhy tyzden co je uplne bez cumla 🙂, inak risko ani rano alebo celkovo sa nechce tulit ci je s nami v nasej posteli alebo ked je na rukach, len rychlo ho preniest napr. po schodoch a uz si bezi sam kde chce, na gauci si stolicke posedi max. 10sek,myslim ze je to uz v jeho povahe,uz to neriesim 🙂

zuzanames
17. sep 2011

@vejula, @kryska5 neviem kde ste odo mňa čítali, že súhlasím s tým, aby niekto nechal vyrevať bábätko? ! Ja som len písala, že nie je ľahké odučiť dieťa, aby spalo s nami v posteli. Nikomu to nezazlievam! Ja som tiež nikdy nenechala plakať svoje deti. Maznáme sa neustále v čase keď nespia. A stále sa maznám aj so svojim 8 ročným synom, aj keď okolie na mňa niekedy pozerá ako na nenormálnu - vraj je na maznanie už veľký.

vejula
17. sep 2011

@zuzanames ja som skôr reagovala na to ked si pisala že o spani v spoločnej posteli pišeme len tie kočky čo mame len jedno dieťa. Ja viem že dominik by mi sam v postielke bez vresku nezaspal, a vyrevať ho nenecham, lebo je to podla mna drasticke. Super že tvoja dcerka bez plaču spinka sama v postielke ale každe dieťatko je ine, a kebyže ti malá mala v postielke vrieskať tiež by si ju podla tvojho posledneho prispevku nenechala vrieskať v postielke aj napriek tomu že maš už dve detičky 🙂

kryska5
17. sep 2011

@zuzanames nuž nečuduj sa keď to že niekto spáva so svojím dieťaťom v posteli okomentuješ že maznať sa dá s dieťaťom aj cez deň niekto zareaguje (a nie zrovna nadšene), komentovala som odlišný prístup k uspávania a k tomu patrí aj vyplakávanie podľa niektorých mamičiek .... ja som si malú na uspávanie na rukách naučila (podľa ľudí ako si ty) napriek tomu to odo mňa vôbec nevyžaduje, zaujímavé ... proste z toho len vyrástla, podľa mňa. Keď spí tak sa s ňou nemaznám, dokonca ani keď zaspáva (to naozaj záleží od situácie), pomáham jej zaspať a to je rozdiel. Ja si myslím že až malá k tomu dozreje tak sama od seba bude chcieť spávať sama a nebudem ju musieť od ničoho odúčať, to je tiež rozdiel.
Ale máš pravdu ak to je pre teba problém je to tvoja vec, a ak to nám vyhovuje je to zas naša vec 🙂 len takto by tu žiadne debaty asi neboli, to že niečo napíšem tebe nečítaš len ty, pravda, nabudúce to nejako vyznačím 😉

bea1971
17. sep 2011

ahojte,no ja si musim zaklopat,maly ma cez rok a pol a stale mi krasne zaspinkava sam v postielke,pobeha si,pohra sa ,pomazna sa ,prebalime ,nakrmime a dam ho pekne do postielky, a krasne sa otoci vzdy na bok a tichucko zaspinka,takze ja som velmi spokojna,no ako uz tu spominali maminky,kazde dieta je ine,ale ten zaklad maju vsetky babatka rovnaky a to je laska k maminke a tatinkovi a naopak 🙂

zuzanames
17. sep 2011

@vejula áno, každé dieťa je iné. Moje deti sú totálne protiklady. Asi mám šťastie, že je dcéra taká kľudná, možno keby nebola bolo by všetko inak... 🙂

sante81
17. sep 2011

ja som toho názoru , že každé dieťa má mať svoju postielku. do 8 mes som malého uspavala na rukách, 5 min som ponosila, dostal dudlik a položila som do postielky. ked som kojila, tak som ho z postielky brávala, a niekedy to bolo aj 10x za noc, ked mu išli zubky.

zuzanames
17. sep 2011

@kryska ja som si myslela, že MK je od toho, aby sme aj komentovali príspevky iných. Napísala som len svoj názor, nebol myslený v zlom 🙂

chovancova27
17. sep 2011

My máme 7 mesiacov a maličkého uspávam na prsníku, spí cez deň aj v noci v manželskej posteli a zatiaľ nám to vôbec nevadí... uspávanie na prsníku je najrýchlejšie, najpohodlnejšie a je to krásny zážitok pre mna aj pre maličkého, ked zaspáva s pocitom blízkosti maminy... postieľku používame ako zábranu aby nepadol z postele🙂)) urcite by som ho nenútila spať v postieľke, ked tam nechce sám byť... ked dieťatko čakáme toľko sa naň tešíme a ked už je snami, tak ho separujeme od nás preč do postieľky, aby tam samo spalo opustené... neuznávam...🙂 ale toť môj názor.

kryska5
17. sep 2011

@zuzanames 🙂