Ako zmeniť nie za áno?
No idem to skúsiť ešte raz prosím Vás neopravujte mi gramatiku nie som z SK a školu som skončila inom state v inom jazyku ...keďže pred civilov moja otázka zle znela opraví sa ..Potrebujem radu ako nebiť dieťa a naučiť ho poriadku tvrdohlavé dieťa veľmi tvrdohlavé ktoré poslednom čase vie povedať len NIE... bola chorá tabletku NIE kvapky NIE upratať NIE Je prváčka kresliť nechce vyfarbovať robiť čiarky písať áno ...doma nič nepomôže ani si veci neuprace a začína byt drzá a odvrávať čo sa mi vôbedz nepáči a ja v nasej dobe som si to nedovolila rodičom....Celkom je lenivá a pohodlná za rozdiel od 8 ročnej sestre ktorá neodvráva a spraví vecinu obe ma chytajú že jednu ľúbim viac ako druhu každej sa to zdá že sestru ľúbim viac...už som z všetkého zúfala ako neskončiť na psychiatrii ...poraďte
nemozete podla mna porovnavat deti v dvoch roznych vekoch a s dvoma roznymi povahami, kazdy vek ma svoje specifika. mam patrocneho a dvojrocneho a s patrocnym je to na nevydrzanie, ma proste hrozne obdobie. dvojrocny je viac v pohode, ale aj preto, ze uz nanho nazeram inak.
konkretnu radu k vzdorovaniu tu podla mna nenajdete. je to kvoli tomu, ze ten vzdor asi nie je len takym obycajnym vzdorom, ale ma niekde pramene, a to bude specificke pre vasu konkretnu situaciu.
to, co popisujete, mi tiez pripada ako generacny rozdiel - aki boli vasi rodicia, co ste si vy na nich dovolili, co si dovolia oni... ale, ako pisete, nechcete ju bit, cize zjavne nechcete robit veci tak ako generacie pred nami. ked vezmete z vychovy fyzicku dominanciu nad dietatom v podobe bitky, pride rodic o vela, vela priamej sily, rodicovstvo je tymto sposobom omnoho tazsie. dovoli si viac ako vy v jej veku? no ved super, kedze ju asi za to "nie" nezmlatite ako zito. dieta vas nebude len tak pocuvat, ked sa mu priamo nevyhrazate, bude potrebovat aj dovod.
za seba odporucam tak skusmo napocuvat podcasty od nevychovy a hovorit s detmi priamo a narovinu. ale ak to prekracuje vase hranice, nie je ziadna hanba dohodnut si termin u detskeho psychologa a poradit sa.
mimochodom: podla psychologickych priruciek je tusim 4-6. rok obdobie druheho vzdoru. neporovnavajte so sestrou, ktora v tomto obdobi nie je.
Trest – žiadny tablet žiadny telefón...niekedy obed ..večeru dostanú len keď spravia ..a to by ste mali počuť a to nám ani jest nedáš a mi sme hladne a... Ale sama si pripadám ako papagáj a žiadny výsledok izbu si už týždne neupracú keď niečo poviem hneď je tu a prečo ja a nie ona ja som ( a to možno bolo pred týždňom ) a ona nie....a stále do kola cvičia somnov...Ale staršia si nedovolí toľko na mňa ako mladšia ta búcha dverami ..chadze veci po zemi ...grimasy ...a múdre reči čo ma zarazilo že začala aj hrešiť ...a zauijmave tak sa správajú len ku mne v skole ich chvália všade v spoločnosti mam ukážkové deti a doma ...
@nana174 to čo je to za trest,že im nedáš jesť??? Jesť musia..
Stále ich porovnavas. Ako sa im venuješ? Mám pocit,že mladšej nevenujes moc času a preto si to takto vyžaduje. Vyžaduje tvoju pozornosť a tu získa,keď neposlúcha. Proste sadni si ňou,kreslí s ňou, hraj sa, tancujte spolu.venuj jej viac času..
Ja mám tiez malé deti,a ked si ich nevšímam sú zle, vymýšľajú,ale keď sa hráme spolu vtedy sú ak med..nie teda vždy,ale aspoň sa s nimi dá spolupracovať..a veľa sa rozprávajte,aký mali deň,čo by chceli robiť..no neviem čo ti ešte poradiť,len trpezlivosť.
@nana174 povedala by som ,,baby,keď ste boli v škole v izbe vám vybuchla bomba,poďte sa pozrieť. Poďte upraceme to spolu,, a pomohla by som im s tým. A keby nechceli,tak by som im povedala,že keď upracú niečo dostanu- sladkosť.. keď upracú pochváliť ich,že aké sú šikovné a že sa isto cítia lepšie,keď majú upratané...
Keď nebudú chcieť upratovať,tak by som začala ja a upratala by som im to všetko.a nakoniec povedala,že ja si zaslúžil odmenu a dám si pred nimi niečo čo majú radi.
Musíš ich dáko motivovať,deti málokedy niečo spravia len tak.
@nana174 - no neviem, ako dlho trvá školáčkam vyrobiť takýto neporiadok? Naši si jednoducho musia upratať veci predtým, ako idú spať. Všetko má svoje miesto, ja ich učím od malička, že keď dajú vec, ktorú nepotrebujú hneď tam, kam patrí, tak nebudú musieť upratovať toho veľa. Mne sa nechce riešiť - Mami, nevieš kde mám...?... No nie, neviem, ak to nie je tam, kde to má byť, tak netuším, kam ste to dali.
Úprimne, ja som Monk, mňa by z takého neporiadku "šľahlo" a museli by to okamžite upratať. Čo neupracú, ide do vreca a do koša (u mňa bez milosti, pokiaľ to potrebuješ, daj si to na mieto, kam to patrí, aby si to nabudúce vedel/a nájsť, ak to nepotrebuješ, je to odpad a ten patrí do koša).
Ono ale v prvom rade treba nájsť dobrý systém na ukladanie vecí, aby nebol problém ich mať uložené + občas triediť veci na také, ktoré už ozaj netreba. U nás neexistuje mať veci neupratané týždne.
Ja by som im pre začiatok - spolu s nimi - pomohla tento neporiadok upratať - nejak logicky, školské veci spolu, pastelky a veci na tvorenie spolu, knižky spolu, oblečenie atď. - proste systémovo uložiť, a potom by som dôsledne každý večer dohliadala, či po sebe všetko odložili tam, kam to patrí, až kým by si na to samé nezvykli, ak by to nešlo, zo začiatku aj s nimi, neskôr samé.
Ja som doma skúsila dve riešenia. Prvé bolo ze som všetko zbalila do čierneho vreca ale ze všetko čo bolo pohodene na zemi na stole na posteliach. To bo plaču keď zistili ze všetky hračky plus všetky projekty úlohy mala dcéra v koši hold mala smolu týždeň som ich upozorňovala ze ak si neupracu nebudú mať. pred nimi som vrece hodila do koša. Jasne ze som potom veci vytiahla Ale keď si musela robiť úlohy znova nebola nadšená. Od vtedy ma stôl dôkladne upratané a veci na svojom mieste. Druhý spôsob ktorý sme skúsili bol hlavne kvôli oblečeniu v skriniach. Jeden pekny deň prišla zo školy a mala všetky veci vyhodené zo skrine v strede izby už má prestalo baviť ze ja ozehlim uložím a oni si to v skrini rozhadzu. U nás je ale najväčší trest keď nemôže ísť von. Tak ak chcela ísť von a prišli pre ňu kamošky musela mať upratané ja nie som otrokom. Pomôžem im s upratovaním co sa týka prachu ale hračky a veci co mali na sebe oblečené nie som ochotna po nich zbierať. Ja nemám rada neporiadok
Maju toho prilis vela. Vytried im to. Zminimalizuj. Nechaj kazdej sadu pasteliek na stole. Na kreslenie zosit. A kazdy vecer co si neupracu pozbierat a zahodit.

Aj pred ňou ju takto porovnavas so sestrou?