Aký máte názor na cumlíky?
mamicky aky mate nazor na cumliky? ano alebo nie? 🙂
Pokial ho dieta nejak zvlast neoblubuje a nevyzaduje, nezacala by som s nim. Usetris si tak nasledne pripadnu zavislost na nom, komentare okolia, ktore zasadne vzdy vie, v ktorom veku nase deti maju alebo nemaju mat dudliky a aj ohrozenie chrupu dietatka.
ja som za cumlik aj moja najmensia ho uz ma a som rada hoci si vyberala aky jej dam ale dovtedy bola len na prsniku
pytam sa najmä preto,lebo som chcela vediet, ci je to pravda v tom,ze cumlikom sa oddialuje kojenie,a ze kojenie sa konci tym padom skor, a taktiez aj preto,ze to nema moc dobry vplyv na chrup.... 🙂
Cumlik- Radsej by som sa mu vyhla. Ak ho vsak dieta vyslovene potrebuje, tak by som z toho nerobila velku vedu. ( Na druhej strane, kto dieta oboznamuje s cumlom? My, rodicia....)
URcite by som ho vsak nepouzivala prilis dlho a definitivne nie pocas celeho dna.
Ja osobne nemam dobre skusenosti s dudlom...syn sa ho naucil cuclat az niekedy v 6-7mom mesiaci a v noci, ked mu vypadol, tak vzdy reval....To bolo hrozne.... Niekedy po roku sme mu ho zobrali a maly spal po celu noc...A ja tava som si povedala, ze takuto "budu" na seba uz neusijem...
Dcera dudel v puse nemala nikdy.
@saska2208 Nam cumlik velmi pomohol. S kojenim nebol problem.Ale je pravda ze cumlik sme dali asi az ked mal maly mesiac,takze kojit sa uz krasne naucil.A ja tiez 😉 Potom boli noci ked chcel byt len na prse,takze cumel bol nasa zachrana.Teraz ma 20 mes.,uz ma ine zaujmy,tak si na cumlik ani nespomenie 🙂
@saska2208 my sme mali od zaciatku dudusku, nebol problem ho priucit na dudusku a si myslim ze je dobre ked mam dudku aspon niekedy ked je nervoznejsi tak ho upokoji a s dudkou to mame tak ze ju pouzivame len ked ideme buvat cez den ked je hore tak dudusku nepouzivame len ako som uz spomenula tak ked je nervoznejsi a ucim ho uz teraz aj ked nebol nikdy problem aby po vybrati maleho z postielky dudku odovzdal postielke 🙂 zatial nie sam... ale neplace ked mu ju zoberiem...
myslim ze dieta si samo vyberie...nasa mala cumel vyhodila ked si objavila palec a teraz ma krive zubky...co by som dala za cumelllll
@saska2208 cumlík - čo sa detských zubov týka, predkusov a podobne - vadí cca po 2-2,5 rokoch. Vtedy by bolo lepšie ho už nemať.
Moja dcérka (má 13 mesiacov) cumlík má, zaspáva s ním v noci, o chvíľu ho vypľuje..a spokojne spí celú noc...posledný mesiac som cumel cez deň vzala - bez akýchkoľvek problémov. Cumlík má od narodenia.
Ideálne je, ak je bábo bez cumlíka. Ak si máš vybrať prsty alebo cumlík - radšej cumlík. 🙂 Trochu sa obávam, lebo posledné 2-3 dni si začína cmúľať palec... 😒 😒 😒
Za mňa - pokiaľ cumlík "zachráni" pred zúfalým krikom a ukľudní dieťa, tak prečo nie. Ja sama som rada, že keď som už nedokázala utíšiť plač ja, že pomohol cumlík. Niekedy ale deti nie sú "savé" a cumlík nechcú.
Ja sa ale snažím potom cumlík do roka odbúrať, lepšie ešte skôr. Mala by som neskôr strach, že bude odvykanie problém...
A štatistika za mňa - 1. syn - cumlík do cca 8 mesiacov
2. syn - nechcel vôbec
3. dcéra - nechcela vôbec
4. syn - zatiaľ cumlíkuje
moj maly ma 11 tyzdnov a s manzelom sme sa dohodli, cumliky mu nebudeme davat. ukazalo sa vsak, ze mal problemy s dychanim a cumlik pri zaspavani mu pomahal, tak sme mu dali. ked zapsinka, vypluje.takisto mu cumel davame aj ked mu nestihame robit mliecko (nekojim), tak na tu chvilku, aby vedel, ze rozumieme co chce.ale NIKDY mu cumlik nedavame na upokojenie, ked zacne plakat preto, lebo sa chce hrat, ked puta pozornost alebo chce byt s nami. vtedy ho VZDY berieme na ruky a venujeme sa mu. mam ale problem so svokrou, ktora mu pri kazdom placi vopcha cumel do pusy, lebo samozrejme nezvlada detsky plac a uspokojuje si tym svoju potrebu, ze nebude placu vystavena. na to mam nervy, upozornujem ju, lebo vopchat cumel do ust a zapchat ich podla mna nie je riesenie. riesenie je uspokojit potreby dietata a plac je normalny, ...teda u nas cumlik iba pred spanim a ked nestihame robit mliecko a place 😉
@donalona podla mna si protirecis..ide tio uspokojovanie potrieb dietata, ale na druhej strane ste sa s mm dohodli, ze cumelnie..aj ked cmlanie, sanie ako aj sposob upokojovania sa je zakladnou potrebou babatka.....ale fakt veta ze s manzelom sme sa dohodli ze cumliky davat nebudeme ..ma dostala...a tebe ide o uspokojovanie potrieb babatka?
Laktacne poradkyne su proti cumlikom, obavaju sa toho, ze to moze sposobit problemy s prisatim a dojcenim. Z casti maju aj pravdu, babatko prve tyzdne cumlik nepotrebuje, malo by sa napapat a uspat na prsniku, kedze prve tyzdne vacsinou len papa a spi. Mne sa pri detoch osvedcil cumlik v obdobi, ked uz zacali byt culejsie a po najedeni vypluli prsnik a mali problem zaspinkat. Dala som dudku (musela som vyskusat viac tvarov, aby si vybrali, ktory im najviac vyhovuje), pohojdala som na rukach a so zaspinkanim nebol problem. Potom dudku vypluli a spali dalej bez nej. Takze si myslim, ze ked sa pouziva iba na uspavanie, tak je to v pohode.
Starsia dcera mala cumel do 3 rokov a zubky ma v poriadku. Nenechavala som jej ho zbytocne, iba ked bola unavena, alebo jej isli zubky, alebo je vyborny, ked je dietatko chore a mrzute. Ale nesmie sa nim nahradzat mamina naruc. Najlepsie je to spolu. Oducili sme od neho tak, ze sme ju zobrali do hrackarne, a mohla si zan vybrat nejaku hracku a pri pokladni poslusne odovzdala dudku predavacke 😀 . Vecer doma dudku pytala, ale dudka uz nebola. A tak trochu pomrnkala a pekne vedla mna zaspinkala.
Moja mladsia dcerka sa niekedy uspi na prsniku a niekedy pusti prsnik a pyta si dudku 🙂 . S kojenim sme nemali nikdy ziadne problemy. Starsiu som kojila 2 roky a mladsiu planujem tiez.
@usiko ano ide mi o uspokojovanie potrieb babetka 😉 prave preto sme mu dali cumlik na zaspavanie a ked potrebuje sat pred papanim 😉 nemyslim si ze je vhodne zamienat si sacie potreby dietatka s tym, ze ked zacne plakat, sup mu cumel do pusy a je ticho..tym sa len zastavi plac, pretoze sa nahradi potrebou cicania, ale neuspokoji sa jeho potreba, resp,. sa prekryje. napr. ak babo place lebo chce byt pri nas alebo na rukach a place, sup mu do pusy cumel a je ticho. a to je spravne?ved akurat babo navykame na to, ze namiesto pochopenia od mamy dostane nahradu...svoj prispevok som nemyslelo nijako radikalne, doraz som akurat dala na to, ze su aj ine potreby ako sacie.a ze my dospelaci casto riesime svoje potreby (nepocut splac dietata a rychlo ho utisit akokolvek bez rozmyslu) pred potrebami dietatka. zaroven som si ista, ze kazda mama robi pre svoje dieta to, co povazuje za najlepsie, preto si nedovolim hodnotit postupy inych, ale pisem o svojom pristupe
@saska2208 v nemocnici si ho hned pytali akoby bola samozrejmost aby babatko malo cumli, ale budis, nakolko som bola cerstva mamicka a prve dietatko.. mm v praci an tyzden ja doma sama a tak som si nedovolila riskovat nejake place a neviem co. a tak sme boli s cumlikom, v 4 mes sa pre nas stal cumel len akasi hracka na ozuvanie a sem tam si ho drobec vlozil do ust ked siel spat. teraz par dni dozadu som cumel odlozila aj napriek tomu, ze nam idu zubky ... a ? nic sa nestalo. ani naznaku, zeby mu chybal cumlik... podla mna ho kupit mozes, ked bude mensi, mozno pri kolikach alebo nocnych placoch pomoze ukludnit, a ak uvidis, ze sa da v pohode fungovat aj bez neho tak ho vyhod.. cumlik je na to aby dietatko upokojilo, kedze ho akoby cuca.
No, ja som ho v nemocnici nemala, tak malá dostala štátny ... mala ho v pôrodnici a ešte asi 2 dni. Potom ho vypľula a staré mamy jej ho chceli nanútiť, "aby nebola nervózna a neplakávala". Našťastie sa nepodarilo ... No aj bez cumlíka neplakávala a bola spokojná. Takže si myslím, že je to len zvyk. Super, nemusím odúčať aj od cumlíka ... stačí, že plienky nás čakajú. 😉
kym som nemala dieta, tak som povedala, ze moje dieta cumlik mat nikdy nebude. potom sa mi narodila dcera, ktora nechcela zaspat, kratko spala, bola nervozna a plakala a cumlik ju vzdy ukludnil a niekedy robil zazraky, pretoze dostatocne dlho spala, ked ho mala v ustach a vzdy bola vyspata, usmievava a spokojna. strasne nam to pomahalo pri zaspavani ("len tak" cumel v ustach nikdy nemala, ked zacala plakat, tak som ju zabavila, aj ked som vedela, ze s cumlikom by bol pokoj). mala operaciu, po ktorej zacala odmietat cumlik (mala rok), jediny sposob ako sa mi ju podarilo uspat bez cumlika bolo na rukach, dodnes ju tak uspavam, inak sa neda bez placu a ja uz mam totalne znicenu chrbticu, kolena a pod. ergo, ja som za, ale s obmedzenim. 🙂
moje dokonale deti dudel odmietali, nevedeli co s nim maju robit 😀
podla mna je cumlik v pohode.. nam pomoho, mala lepsie spinkala a bola kludnejsia...my ho stale pouzivame mame 14 mesiacov - ale len na spanie, alebo naozaj ked je velmi zle, rastu nam zubky atd... asi v 8 -9 mesiacoch som zistila, ze ho cez den vobec nepotrebuje, tak som jej ho zacala schovavat.. a nechybal jej 🙂...
Moj nazor je - naco cumlik? Ja nevidim nejaku opodstatnenost pouzivania, mozno okrem prevencie SIDS u predcasne narodenych babatiek... Ak predsa, tak rozhodne maximalne do 1.roku.
Ale koniec koncov, je to len moj nazor...moje deti ho nechceli, a aspon sme nemuseli "oducat" 🙂
@donalona ono, treba rozlisovat, co chce dudel alebo matkino pohladenie, pretoze je vseobecne zname, ze deti sa upokojuju sanim a dudlanim,takze ak chce dudlat a ty ho objimes, alebo mu das hracku, asi si neuspokojila jeho potrebu...ci? a moznoplace presne preto, ze chce dudlat......
Z vlastnej skusenosti vravim ze ano, dcerka odmietala cumlik 5 mesiacov, bolo to uspavanie tazke, neustale natrasanie na rukach, inak nezaspala, zrazu jedneho dna cumlik vzala a uz ho nepustila, velmi ju to upokojovalo pri zaspavani, oni tym asi ziskavaju pocit istoty, bezpecia, cumlikaju a ukludnia sa ako pri mamicke, ked si tahali mliecko. Moja mala vzdy ked vzala cumlik, zacala si mrnkat, brucat a o chvilu aj spala,samozrejme musela som vezat vedla nej , bez cumlika to bolo tazke a dlhe zaspavanie.
Malá dudlík nemala a "prežila". Hoci babičky protestovali, ona ho odmietala napriek asi 10 rôznym druhom a značkám. Palček si cmúľala asi 5x keď ju boleli zúbky
@usiko jasne, ved kazda mama pozna odtiene placu svojho babetka, nie?ja som pisala, ze si nemyslim ze je vhodne pri kazdom placi mu napchat do pusy cumel a mame pokoj.to je podla mna hruba neempatia, ved ked babo nechce, vypluje.a ak chce cumlik a ja ho pohladkam, place dalej, kym nedostane co chce.aspon ten moj 😉
sara bude mat v septembri 3 roky. a cumel ma stale... nejdem jej ho nasilu brat. ked sa raz rozhodne sama, ze ho nechce, tak ho odlozime...

ked ho deti potrebuju a chcu, tak preco nie...
ja som ho mala aj v porodnici, pekne schovaný...