icon

Babka dala 7 ročnej prútikom po zadku

mata300a
9. jún 2021

Ahojte,
mám 7 ročnú dcéru a bola cez víkend na prázdninách u babky. Vraj sa tam mala dobre, ale celkom ma prekvapila situácia, ktorá sa tam udiala.
Vraj nepočúvala, tak babka odtrhla zo záhrady prút, (ale iba na pohrozenie) a malú odviedla do kúpeľne. Tam ju osprchovala a keďže vo vani stále vyvadzala, tak babka švacla dcére s prútikom na zadok.
Čo si o tom myslite vy? Už teraz ďakujem za poradenie.

veronika_e
10. jún 2021

Ťažko povedať, čo sa tam všetko stalo, ako to bolo a jedno s druhým, no človek aj keď už je v pocite zúfalstva, by mal vedieť ovládať svoj hnev

beronsche
10. jún 2021

@canany pocuj ty najnormalnejsia z normalnych, deti su nezvladnutelne vtedy, ak su vychovane bez hranic. Hranice nemaju ale vobec nic spolocne s fyz. trestami..
tym vychovavas deti k poslusnosti a nie zodpovednosti a to sa im moze raz v zivote skaredo vypomstit.
ok,viem, ty si mega uspesna, normalna a stastna (ale z tvojho prispevku mam pocit, ze minimalne z pohladu schopnosti empatie ta to poznacilo.. Ozaj a nepotlacas este cosi?) ale to moze byt len vynimka potvrdzujuca pravidlo. taky churchill vela pil a este viac fajcil a dozil sa vyse 90, ale je to cesta, ako sa vysokeho veku dozit?
mlatit deti varechou znamena len jedno - tvoje obrovske rodicovske zlyhanie.
a ze dieta potom poslucha? ved kto by nie, zo strachu.. uplne zla motivacia, nehovoriac o tom, ake rozporuplne pocity zaziva dieta, ked mu bolest sposobuje milovana osoba .

mata300a
autor
Autor odpoveď zmazal
beronsche
10. jún 2021

@mata300a pre mna je neprijatelna aj ta metoda so sprchou, nielen spacnutie prutom..
s babkou by som sa rozhodne porozpravala, ale podla mna necakaj zazraky.. dost pochybujem, ze bude nadsena tvojou kritikou..
co sa tyka "capnutia" po zadku.. nuz ako pisem vyssie, je to znak frustracie rodica, nie vychovny prostriedok..

beronsche
10. jún 2021

@slovakboy uplny suhlas!
je pre mna velmi nepochopitelne, kolko rodicov este fyz.tresty schvaluje.. vraj ved je to "len" jedna na zadok..
a este ten nonsens, ze aj mna tlkli a som uuuple ok.. ale uz nedodaju, ze akurat aj ja tlciem svoje deti, ked som v uzkych.. alebo mam problem obhajit si v praci svoj nazor, alebo cosi podobne ☹

mata300a
autor
Autor odpoveď zmazal
cinka282
10. jún 2021

@canany suhlasim👌🏼nie nadarmo sa vraví: ohybaj ma mamko pokial som ja Janko, keď deti vyrastú a budú rodičom skákať po hlave bude už neskoro🤷🏼‍♀️

petrao2
10. jún 2021

@luccija to ze bola mala rozjasena a neposluchala je jedna vec
Prutikom po zadku je moc a mne by to vadilo
A ked je babka psychologicka je divne ze si nevie poradit so 7 rocnou

canany
10. jún 2021

@eva112014 ano predstav si, prasknu mi zilky, ked nesiem trosku tazsiu tasku v rukach a tu bolest nezelam nikomu, ked nevies ani kefku na zuby poriadne drzat. Preto uz chodim s vozickom na nakupy a dala som si teraz kuru ascorutinom, lebo tuto zimu to mam este horsie ako predtym.
@simca06022011 dalsia si domysla, vid par riadkov vyssie.
Ja nechapem zeny, ved prestante si domyslat, ak dostane varechou raz za mesiac na rit, vy uz tu z neho robite tyrane dieta. Ked dcera zoskakovala zo sedacky a naschval jej potkol nohy, dobre ze si nerozbila hlavu a nevybila zuby o stol, tak vy by ste mu este pogratulovali? 7 rocnemu co to hovorite stale dokola, ze take nieco sa nerobi?
@bluka2 ak si tym reagovala na mna, tak tu poskodenu si nabuduce mozes odpustit, ja som ta nijako neurazala, len ma zas udivuje ake ste domyslave. Asi najmenej poskodena v tejto teme budem ja 😅 a zasmiala som sa na tych fajnovych rucickach, lebo zas len domyslene.
Inak rada by som si s vami popisala o 20 rokov, kam ste sa s Vasou vychovou dopracovali. Nikomu nic zle, drzim vam palce.
Ja mam s detmi krasny vztah a nebojte sa nie su tyrane, su to stastne, komunikativne, spokojne, sikovne deti, kvoli ktorym robim na ciastocny uvazok, aby som sa im mohla plnohodnotne venovat a travit cas, ich zivot som povysila nad moj.
Uz sa viacnezapojim, tak prosim nereagujte na mna, upozornenia som si vypla.
Pekny den vam vospolok

beronsche
10. jún 2021

@canany ahaa tak potom je to uplne v poriadku, ked dostane varechou len raz za mesiac! alebo jedine, ze by nie.. pretoze to je presne 1x za mesiac viac, ako by sa to malo stat.
naozaj nevies deti vychovavat inak, ako tym, ze im demonstrujes svoju prevahu a silu?

luuubik
10. jún 2021

Je to slovo dcery, resp. jej matky, rada by som poznala verziu babky. Pravda je asi niekde uprostred. Neda sa povedat, ze sa nic nestalo, je to uplne v poriadku, ale nie je ani normalne - podla mna - ze 7 rocna az takto velmi vyvadza. Dieta skolkarskeho veku v obdobi vzdoru mozno, ale 7 rocny uz zas nie je uplne malinke dieta a ma poznat hranice, ma sa vediet aspon ako-tak spravat. A ano, fyzicky trest je tiez jednou z moznosti stanovania hranic, ktore deti bytostne potrebuju. Ked vidim niekedy spravanie dnesnych deti, namyslenych, divych, nezodpovednych, rozmaznanych, neslusnych... Je mi smutno za tie jemne, dobre deti, ze budu musiet tvorit jednu spolocnost s tymito nevychovanymi, ktorych je, zial, coraz viac... A k tym, co tu kolabuju, aky je fyzicky trest ponizenim. UPLNE KAZDY trest (ktory by logicky mal nastupit po opakovanom nerespektovani hranic) je ponizujuci. Niekto to tu porovnava s tym, ked zene tresne manzel po ustach. Neporovnatelne. Keby tej zene namiesto facky zobral muz mobil na tyzden, zakazal jej pozerat tyzden telku, zakazal jej na nejaky cas stretavat sa s kamoskami - to uz by bolo o.k. to uz by nebolo pre nu ponizujuce? Samozrejme, ze ano. Pritom zakaz oblubenych cinnosti je rozsirenou a vseobecne schvalovanou formou trestu. Neda sa skratka porovnavat facka dospelemu a capnutie po zadku nespratnemu decku - absolutne nie. A tomu verte, ze mnoho deti (dokonca si myslim, ze vacsina) by radsej prijala jednu, dve po zadku (je rozdiel po zadku ci po tvari) ako tyzden bez mobilu - keby si mohli vybrat ! Tak tu zas nedemonizujte fyzicke tresty. Na kazde dieta plati nieco ine, niekto nemusi mat tresty vobec ziadne, staci mile slovo, dohovor, niekto inemu ako rucnemu vysvetleniu nerozumie. Ale hranice urcite treba stanovit.

canany
10. jún 2021

@beronsche este tebe teta musim, moje deti maju hranice o to sa bat nemusis. Len mi ukaz, kde pisem, ze ich mlatim hlava nehlava, boze zobud sa. Dostane jednu slabu na rit cez teplaky, ktoru ani neciti, len sa to dotkne jeho ega, aj to vynimocne, lebo jeho trest je zakaz tv a ps. Dostane varechou, lebo mne prasknu zilky tuto zimu uz len pri slabsej aktivite. Nadvihovala som lahku sedacku, aby som pod nu zasunula koberec a praskli mi v 3 prstoch. O akej bolesti som pisala, ze ho tyram az chodi cerveny do skoly? Vy sa fakt nudite vsetky, nikomu nic vysvetlovat nemusim, poslite si aj socialku ku mne a deti na psycho vysetrenia. Majte pekny den

eeffka
10. jún 2021

@mata300a je stvrtok a riesis to na fore? naozaj nerozumiem niektorym zenam, pride decko, nahlasi bitku vezmem mobil a opytam sa. Overim u dietata nenapadne detaily a bud ho zvozim, alebo svokre oznamim, ze este raz a stlciem a olejem ju ja osobne ladovou vodou na schladenie. Problem vyrieseny za 15min

beronsche
10. jún 2021

@luuubik mylis sa.. fyz. trest nikdy nie je sposobom stanovenia hranic! nikdy!
trest ma byt formou prirodzeneho dosledku, deti by mali mat standardy nastavene vopred a od malicka mali byt vedene k tomu, co je akceptovatelne a co nie.

facka je pre dieta uplne rovnako ponizujuca ako pre dospeleho, je to o to horsie, ze dieta jednoducho nema schopnost ako emocne tak fyzicky sa rodicovi branit..

zaujimavy priklad udavas - ze dieta radsej znesie facku ako napr. ziadne tv a pod. Presne toto je dalsie uskalie tejto vychovy.. dieta neprebera zodpovednost za svoje ciny a v neskorsom veku kalkuluje - urobim hento, bud mi na to nepridu, parada, alebo pridu a mama mi streli, to prezijem..
ked nebude stacit jedna na rit, dam facku, ked nebude stacit facka, zmlatim, ked nebude stacit to, co potom?

beronsche
10. jún 2021

@canany ooo tak pardon, pisem, ze "mlatit deti varechou" ako reakciu na tvoj komentar, ze na 7r stale pouzivas varechu, lebo ked ho udries rukou praskaju ti zily..
rozmyslam, co to je, trafit dieta varechou, hoci len 1x za mesiac.. hladkanie? na to ja pouzivam ruky...

a to vysmesne oslovenie mojej osoby ti pohladkalo ego? citis sa lepsie teraz?

blankaj
10. jún 2021

@mata300a “To čo malá vyvádzala ? Mám tiež sedemročnú, ale to je predsa veľké rozumné dieťa. Buď sa so starkou pekne hrá, čítajú si a mala chodí za starkou a pýta sa, čo jej môže pomôcť, doniesť a porobiť. Mne tu ani jedna strana nepríde ok, dieťa asi rozmaznané, rozjasene, babka s neadekvatnou reakciou. Prečo mazes všetky svoje odpovede, dosť hlúpo sa potom komunikuje. A asi by som niečo zmenila vo výchove. Nie asi ale určite.”

luuubik
10. jún 2021

@beronsche trest by mal byt formou dosledku - a co akoze - capnutie po riti nie je nejakou formou dosledku? Ved je.
Fyzicky trest je emocne ponizujuci a dieta sa nema ako branit - a ked mu zoberies oblubenu vec - to nie je pre dieta ponizuje bez moznosti sa proti tomu ubranit? Samozrejme, ze ano - cize plati to iste, ako pri fyzickom treste.
A uplne najvacsia logicka chyba v tvojom prispevku - popri inych - tak na jednej strane sa tu ohanas tym, aky je fyzicky trest obrovskou traumou, nepredstavitelnou krivdou, odsudeniahodnym zverstvom... A na druhej strane pokojne napises, ze pre dieta je fyzicky trest nicim - vlastne pohodickou - ktoru ako pises zariskuje a kedykolvek prezije. Cize si ale absolutne protirecis - na jednej strane je to pre dieta cista trauma, potom napises, ze dieta to prezije a nema to pren ziadny odstrasujuci ucinok. Ved keby fyzicky trest to dieta vnimalo ako nieco take hrozne, tak by sa mu predsa vsemozne chcelo vyhnut...
A v neposlednom rade; ides do absurdit, samozrejme, ze ked dietatu nebude vadit po zadku, nebudem to hnat do extremu a nezderiem ho nabuduce z koze - moze dostat nabuduce po zadku plus nejaky zakaz k tomu... Proste je rozdiel bezdovodne a neprimerane tyranie a jedna vychovna v pravy cas na pravom mieste, tak to nehadzme vsetko do jedneho vreca.

beronsche
10. jún 2021

@luuubik necitas s porozumenim.. plus nemam tolko casu ani chuti ti tu nieco vysvetlovat. dohladaj si nieco o odmenach, trestoch, stanovovani hranic a respektujucej vychove..
len jedna vec - prirodzeny dosledok je nieco, co suvisi s nevhodnym spravanim , napr. male dieta - mlatis deti na ihrisku, ideme domov, nebudes sa tu hrat. starsie dieta - nedodrzal si nasu dohodu, kedy sa vratis, tak nejaky cas nepojdes nikam. nezakazem mu rozpravku, mobil, sladkost, tv, nedam po zadku, preto to nema s nevhodnym spravanim ziadnu suvislost.
a ten priklad "absurdit" mal iny vyznam - ked dieta nie je naucene preberat za ciny zodpovednost, len trest, za nevhodne spravanie, tak sa ti moze stat, ze jedneho dna tvoje tresty vyhodnoti ako "fer" cenu za nieco, co ty neschvalujes, ale ono chce. a co urobis potom?

21oktober
10. jún 2021

@luuubik stotožňujem sa.
Jednému zo svojich detí som v puberte takú vylepila že mu stena dala druhú . Účinok to malo okamžitý a nepopierateľný . Dovtedy som len trpezlivo dohovárala a vysvetľovala a dohovárala a vysvetľovala a znova dokolečka . Viac sa to nezopakovalo.
Tresť má byť následkom prekročenia hraníc a akýkoľvek trest je potom týraním . A týranie je aj psychické .
U mňa dieťa nie je partner, je to dieťa a ja a manžel sme jeho rodičia, zodpovedáme za jeho výchovu . Zodpovedáte za výchovu manželky, manžela, kolegyne ,kolegu , dieťaťa od susedov ? Tam je to postavenie úplne iné .
Ja nie som zástancom liberálnej výchovy, je skôr na škodu ako k osohu a vidím to denno denne vo svojom okolí .

beronsche
10. jún 2021

@21oktober nuz v puberte len znes, co si dovtedy zasiala..

21oktober
10. jún 2021

@beronsche no to mi potom napíš keď budeš vychovávať dieťa v puberte 🙂 . Ja už mám dve za sebou a úspešne.

mata300a
autor
10. jún 2021

Ani ma neplašte. Asi sa začínam báť, čo bude s mojou sedemročnou, keď pôjde do puberty 😄 babka ju zoberie do parády 😅😃

21oktober
10. jún 2021

@mata300a puberta je veľmi náročná , ako pre to dieťa tak pre rodiča. Z dobrého vychovaného a poslušného dieťaťa sa veľmi často stáva rebel nadupaný hormónmi ktorý sám nevie čo zo sebou a jedinou prioritou je oslobodiť sa spod akejkoľvek kontroly rodiča. Takže úplne normálne je obliekanie na bezďáka, bordel v izbe, frflanie, odvrávanie , nevhodné partie . Tu sa ukáže potom autorita rodiča a je to skôr vec ochrany.

beronsche
10. jún 2021

@21oktober s tym, co pises ja uplne suhlasim. puberta narocna rozhodne je, pre vsetkych zucastnenych. ALE aj tu plati, ze facka = frustrovany rodic, ktory nevie co dalej a nie vychovny prostriedok.
aby sme sa rozumeli, mozno si pubertiaka sfackujem, ked mi rupnu nervy, ale uvedomujem si, ze to bude moje zlyhanie a tak to nebudem obhajovat a tvrdit, ze vyborna vec, zarucena uspesnost.. 😉

luuubik
10. jún 2021

@beronsche asi mame iny nazor na zakladne pojmy, ako trest, dosledok, zodpovednost, efekt atd. a ano, je zbytocne sa o tom dotahovat. Facka ako "fer" cena za neposlusnost? A co ked sa tvoje dieta bude uz znudene pobytom na ihrisku, tak na rozlucku este nejakemu inemu dietatu urobi zle - a je mu uplne jedno, ze ako dosledok sa pojde domov - lebo vsak aj doma sa vie super zahrat, na ihrisku uz pobehalo vsetky atrakcie, ktore chcelo? Tiez to vtedy bude "fer" cena, nie? Proste, podla mna sa na to da pozerat z roznych hladisk a hlavne neexistuje jeden jediny zaruceny sposob vychovy, deti su rozne. A samozrejme, ze ked uvidim, ze trest - nech uz je hociaky - sa mina ucinkom, efektom, tak jeho pouzivanie prehodnotim.

21oktober
10. jún 2021

@beronsche no v tom je ten rozdiel , ja to nepovažujem a ani nikdy nebudem považovať za zlyhanie. Pre mňa je to jednoducho výchovný prostriedok ktorý nastúpil keď nepomohli tie sofistikované .
Narozdiel od teba ja dokonca kvôli tomu aj spávam a spokojne žijem bez akýchokoľvek výčitiek , moje už dospelé dieťa sa nepomočuje a nekoktá. Dnes to obidvaja považujeme skôr za úsmevnú časť nášho života. A tento výchovný prostriedok použijem znova ak sa niektoré z mojich detí nebude vedieť napriek mnohým varovaniam spratať do kože. Lebo prednejšie mi bude udržať ho v primeraných koľajách ako potom sa pozerať na dozvuky puberty a vplyv na jeho ďalší život.

beronsche
10. jún 2021

@21oktober nechat dieta len tak, nech je ako samorast, pre mna tiez nie je akceptovatelne. benevolentna vychova mi je rovnako cudzia ako direktivna.
Cize s tym udrzanim v primeranych kolajach to mame rovnako.
Co sa tyka toho, ako to dosiahnut, sa mozeme zhodnut na tom, ze sa nezhodneme a tym to uzavriet. 🙂

beronsche
10. jún 2021

@luuubik prosim ta, to bol priklad moznej situacie, preco sa toho chytas doslovne..

mata300a
autor
10. jún 2021

Všetkým vam ďakujem za komentáre. Niektorí mi písali, že je dobré keď babka malú potrestala, pretože je už dosť veľká, aby sa vedela správať. Iní zase že babka konala nesprávne...
No kto babka alebo dcera situáciu prehnali?😁
Manžel bol s maminou(teda s tou babkou) a vysvetlilo sa to. 😁 Za týmto incidentom urobíme hrubú čiaru a už nič nebudem riešiť. (verím že nie)
Keby to náhodou zaujimalo ako to celé bolo, a či si bitku malá zaslúžila alebo či vôbec nejaká bitka bola- napisem osobitne v správe. Tu by som to celé neuverejňovala, lebo by sa spustila ďalšia výmena názorov. 🙂😀

simca06022011
10. jún 2021

@canany Bit dieťa varechou, raz za mesiac je pre mňa cez. Dostane poza uši aj moja, primerane a nie tak a určite nie raz za mesiac ledva raz za polrok. Najskoe ti praskajú žilky (ja to mam tiež často, ale nikdy nie z toho ako som malej dala na zadok). zrazu už je to jedna slabá cez tepláky, ktorú necíti /varechou/ 😂
Ako fakt rob ako myslíš. Iste ti raz poďakuje 😁
Moja mama mala tiež takéto postupy, varechy a spol., vzťah mame primeraný k tomu 😂 áno som vychovana, nechodim k psychiatrovi, ale odkedy som mama nechápem to... A rovnako si tak "vazim" svoju mamu. Jedna vec je trest, nejaká tá výchovná facka, ktorá hlavne papulujucu pubertu spacifikuje, iné deti bit varechou alebo inými vecami za to ze sú deti (babka mala slávny praker, kým jej ho bratranec nevyhodil, veľa detí má doma.otcov s remenom) a veruže pravidelne bitky sú už zlyhanie rodičov a často neprimerane používané, keď maminke rupnu nervy.