icon

Chcem dať svojmu dieťatu všetko

maminuska
8. feb 2014

Často sa stretávam na tomto fóre s argumetáciami tohto typu pri rôznych diskusiách napr. prečo nemať viac detí , prečo mať viac detí .......
Dovolím si priložit jeden článok s ktorým sa plne stotožnujem :

http://www.waldorf.sk/?p=643&fb_action_ids=1865...

Strana
z10
alice107
9. feb 2014

@ollako ja uplne suhlasim s tym vyrokom,ze kazdy ma pravo na potom kov,kolko si zela ma bez rozdielu n asoc situaciu..len potom musi aj z vziat zodpovednost za nich. to je zase jeho povinnost. a vyhovarat sa na to,ze nie kazdy ma rovnake dobre podmienky neobstoji. urcitze to vies aj sama tam potom uz ide o to, ako zrely a zodpovedny je ten rodic uvedomit sia ptjat fakt ,ze ak nemam dostatocne podmienky na nieco, tak do toho nejdem.
a ano,mas pravdu,nie vzdy vzdelanie zaruci uspech finacny v zvote. pretoze je rozhodujuce,ake vzdelanie to je, ci je to vzdelanie ,ktore je ziadane na trhu prace, ci som schopna v praxi to vzdelanie uplatnit a pod.

sharlotta
9. feb 2014

To, co sa pise v tom clanku je pekne rozvinute v knihe Francuzske deti nevystrajaju pri jedle. Ako ucitelka mozem povedat, ze dnesne deti su velmi zamerane na materializmus, peniaze, nemaju pevne hranice, spoliehaju sa, ze "sa to vzdy nejako upravi", nevedia dodrziavat terminy, veria, ze kazdy je podplatitelny, nepoznaju hranicu medzi spravanim sa voci kamaratovi a spravanim sa voci cudzej osobe....a je to naozaj tak, ze su najma zamerani na seba a na uspokojovanie svojich potrieb a rodicia ich v tom vydatne podporuju.

ellise
9. feb 2014

Ted je tady jeden album ktery jasne przentuje temu co tady resime tolik hader a outfitu ktere ma dcera uzivatelky by zavidela i beyonce

sharlotta
9. feb 2014

Fenomen dnesnej doby je, ze rodicia si myslia, ze vdaka informaciam z internetu ziskali patent na rozum a mozu zasahovat do kazdej profesie...

ollako
9. feb 2014

@alice107 s poslednym tvojim prispevkom musim plne suhlasim, nesuhlasim akurat s tym, ze by dieta nemalo mat povinnosti v domacnosti...som toho nazoru, ze cim skor dieta prijme myslienku, ze cely zivot bude mat povinnsti, tym lepsie...tym, ze mu dam za povinnost si upratat izbu, mu pomaham, ved nikdo iny od neho nebude chciet , len tak malo

ollako
9. feb 2014

a vobec, v konecnom dosledku, mozme byt vzdacni za zdravie nasich deti, ci si uz uprace alebo nie o nic ine kazdej mame nejde len o zdravie a stastie nasich deti , dobru noc 😉

maminuska
autor
9. feb 2014

@alice107 nie alica píšem o tom istom . Rodič má právo požadovat pomoc dietata, má právo na to použit primerané výchovné prostriedky aby to dosiahol má právo vychovávat dieta podla svojich predstáv. Dieta má povinnost ho rešpektovat a je mu povinné pomáhať v rámci svojich mžností a schopností .
Ak rodič nedosiahne toto primeranými výchovnými prostriedkami a nepomôže ani intervencia kurately , môže navrhnut náhradnu ústavnu starostlivost , pretože primeranými výchovnými prostriedkami nedosiahol to čo mal . Súd nariadi dieťatu ustavnu starostlivost a to ešte len začne pre neho " leháro " 🙂 . Pravidelné ranné šurovačky, presný režim , práca v kuchyni .. staršie deti , deti mladšie minimálne upratovanie vlastnej izby a okolia. Takže aj samotné diagnosťáky bazíriu na pomoci a beru to ako terapiu .

Takže takto to vidím ja a moja kolegyna, velmi zdatná môžem povedat. 🙂. pekný večer aj tebe.

charlie1980
9. feb 2014

Zaijimava tema a aj clanok, ktory sem maminuska dala...

Som matka 4mesacneho chlapceka, takze o nejakej vychove sa este hovorit neda. Mame este 3.5r. dievcatko z prveho manzelstva a teda ta mi dala riadne zabrat...a to od zakladov. Zaklady ako nevstavat od stola, kym druhi nedojedia a vobec odbehovat od stola, upratovat si vecer hracky /tym myslim nahadzat do jedneho vreca/, jest ked je nalozene, splachovanie WC, zhasinanie svetla, jedlo nenosit po celom byte ako napr.na sedacku, umyvanie ruk po jedle a kopec inych veci, ktore ma teraz uz ani nenapadnu. Kedze neviem, ako ju uci jej matka a mala zije aj v nasej rodine, musi respektovat aj nase zvyky. Ano, som za kazdu srandu, ale...kedze je dominantna, treba jej razne a opakovane z casu na cas pripomenut hranicu. Aj jedlo uz skoncilo v miske pre psa, ked sme ju niekolkokrat upozornovali, ze ma jest. Aj hracky som jej uz zbalila a vylozila pred dvere s tym, ze sused si ich pride zobrat. Ano, bolel ma jej plac, ale ten presiel a ona sa nieco naucila. Pomaha mi vykladat riady z mycky, podava mi potraviny ked varim, vysvetlujem jej ako sa perie, vyklada a naklada so mnou pradlo, nosi mi pomocky pre syna, plienky a ostatne veci, pretoze raz bude mat deti urcite aj ona a pod. A presne takto budem vychovavat aj mojho syna. S laskou, ale s vytycenymi hranicami a pravidlami.
Co tym chcem ale povedat...kazde dieta je individualne a kazde si vyzaduje iny pristup...ked si predstavim, ze moj syn bude v pubertalnom veku a bude sa tulat po baroch a po nociach, asi mu ten program nabijem tak, ze mu uz aj chut prejde na tulacky. Nie preto, ze chcem byt in, ale preto lebo mu to prospeje. Ked sa bude ucit a bude sa dobre ucit, tak ho necham doma a bude mat slobodu kolko len chce...ale viem ja teraz povedat, co z neho vyrastie ??? Ano, do urcitej miery sa clovek da formovat, vela je to ale o charaktere dietata, do akej miery sa necha formovat.
Dieta by nemalo byt stredobodom v rodine, ale jej sucastou. Hierarchia v rodine by mala byt zachovana. No je lahko o tom teoretizovat, ked v praxi to moze vyzerat uplne inak. Co ak ja dam mojho syna na xy kruzkov a on bude miesto toho sediet niekde s kamaratmi. Oplati sa mi za tie kruzky potom platit ...? Samozrejme, ze nie...takze je to vo hviezdach, aki ludia z deti vyrastu. Samozrejme, ako matka sa budem snazit, co bude v mojich silach. Nie tym, ze si ho budem ziskavat materialnymi vecami, ale vychovou.

katrinka8
9. feb 2014

@bajana - suhlasim, ze treba naucit dieta tieto veci. Ja som to myslela skor tak, ze sa to neda porovnat s dobou pred 30 rokmi. Vtedy by som 6-rocne dieta do obchodu po mlieko a rozky zrejme cez cestu poslala. Dnes cez tu istu cestu nie v takom veku. Pred 30 rokmi by som deti nechala same vonku za domom, dnes nie (v predskolskom veku). Preco? Lebo z ihriska sa stalo parkovisko, lebo ine ihrisko, kde by sa mohli bezpecne hrat, nemam na dohlad, skratka, ta doba je ina, je nebezpecnejsia, je viac nastrah. Ano, deti treba viest k samostatnosti, ale myslim, ze tie hranice toho, co bolo bezpecne niekedy pre deti v urcitom veku, sa dnes posuvaju do vyssieho veku (v niecom, samozrejme). Ako s tou cestou, proste 6-rocne dieta nepustim zo sidliska same do mesta do lekarne, hoci cestu pozna, pretoze prejst cez 4-prudovu cestu cez prechod da zabrat aj mne (nie raz mi zastalo v 1 pruhu auto a spoza neho ma v druhom ine takmer zvalcovalo aj s kocikom). Pritom ked som ja mala 6 rokov, do tej lekarne ma mama poslala, lebo po tej ceste tolko aut proste nechodilo 🙂

danula.ch
9. feb 2014

@maminuska no tak vies......ja este nastastie pubertakov neriesim, predpokladam ze to bude narocnejsie. vraj to ale funguje aj na nich, aj ked v praxi to odskusane nemam. pokecame o 10 rokov 😀

bastika
10. feb 2014

@maminuska preco s cudzimi? V pondelok sme doma, mala sa uz ráno pýta aky je program takze volam k nám jej kamarátky ked nemôžu sme doma. Utorok ma tanečnú streda doma stvrtok detský park a piatok ľudové tance. O rok bude chodit na vytvarnu do plusu. Tieto aktivity trvajú do väčšinou hodinu okrem detského parku tam sme do 7 a snažím sa byt všade s ňou ona sa tomu teší. Ja mam 7 mesačne babo a som na Ne sama manžel príde domov o 5 a začína robit doma do noci. Takze bohužiaľ doma nám zostava tablet a pečene varenie ked sa da lebo sa musím venovat malému takmer výlučne bohužiaľ takze tým ze jej vytvaram program kde sa jej síce venujú ini ale aspon nesedí doma a sme aj s malým pri tom sme vlastne spolu.

maminuska
autor
10. feb 2014

@bastika vidíš , tak potom nechodíš každý deň 🙂 . V pondelok a v stredu si doma s deťmi . Ano , treba s detmi íst , urobit im program ale skutočne každý deň ? Skutočne im je potrebné linajkovať 100 % voľného času ? . Máme rovnako staré dcérky, aj moja má 4 rôčky. Tablet takmer nepozná ale nikdy sa ma nepýtala že aký bude program .Program je taký aký si ho v tom momente vytvoríme. 🙂. Malá si kreslí vystrihuje vyfarbuje aj sama ked potrebujem pracovat ked mám čas tak to robím s nou , ideme spolu von ....
Ja u tak malých detí neuznávam žiadne kružky a nejaké vedenie. Na to má času dosť. 🙂 minimálne od školského veku.

bastika
10. feb 2014

@maminuska no kedze ja mam asi trochu ine dieťa ona neobsedi pri kresleni pláva korculuje lyzuje robi divy s hulahoopom, beha skace a pokial by mala byt doma tak sa zblaznime všetci. Takze tie kruzky sú na vybitie energie hlavne v zime v lete to riešime na dvore mame ihrisko bazén chodíme s ňou na tenis no v zime nám ostáva tanec a to ja nezvladam 😀 a vytvarnu ju chcem dat lebo potom v škole bude zrucnejsia s prácou s ceruzkami. No a tablet stiahla som jej anglické logické hry kde sa učí aj musí rozmýšľať. No a púšťa si spievankovo na ktoré opäť tancuje učí sa naspamat pesničky basnicky úplne sama ako osetrovat zuby odvtedy jej kupujem ústne vodu ... Nic zle na tom nie je bohužiaľ žijeme v trochu inej dobe ako sme žili my. Ale v lete mame tablet len pre mna to padá o 9 do postele od unavy. Minule leto sa naucila sama plávať a bicyklovat za týždeň a denne je 4 hodiny vo vode potom opekame šmyka a hojda sa do skolky sme az do mrazov chodili bicyklom 😀

maminuska
autor
10. feb 2014

@bastika ver tomu že moja malá je rebel 😀 . ja som tu už niekolkrát písala že je z mojich detí najodbojnejšia , najpapulnatejšia a najviac živá . Žiadne kludné sediace dieťa, to si tak môžem akurát tak vo sne priat.
🙂 . Ale jasne sa naučila že teraz mama pracuje , tak sa musí zabavit sama alebo so staršou postihnutou dcérou . Ked dopracujem , ide sa von - na korčule, na bicykel, preliezačky, na plaváreň .... alebo ked dopracujem ideme kreslit , vystrihovat a vyfarbovat , piect , varit.
Dietatu ktorému je neustále vytváraný program , je vedené po určitej linke , nedokáže byť odkázané určitu dobu aj samo na sebe, vytvorit si vlastný program , rozvíjat samo svoju fantáziu. Nudí sa a robí kraviny.

namornicka
10. feb 2014

@bastika Mimo témy, poraď mi prosím stránku kde môžem stiahnuť do tabletu logické hry, zišli by sa. Ďakujem.

bastika
10. feb 2014

@maminuska jasne ona sa zahrá aj sama maluje kresli hra sa s babikami na obchod a podobne len proste velmi rada chodi von a medzi ludi stále sa pýta kam pôjdeme aby sme niekam išli... Sú deti co chcu byt doma a hrat sa v izbe kamoska ma taku malu ani na dvor sa jej nechce v lete... Nie sú rovnake. Len uz som si vypocula od malej ze sa venujem stále iba maximkovi... No mam len dve ruky ja som s nimi neustále starí rodičia pracujú sestra v zahraničí a manžel robi vždy 😝 no co uz

bastika
10. feb 2014

@namornicka ja mam Apple iPad a stahujem appky 😎 inak neviem skús vygooglit

lorela
12. feb 2014

@mima4 Dovolím si dôrazne nesúhlasiť so škatuľkovaním jedináčikov k automaticky egoistickým jedincom. A že len správnou výchovou sa dá tento fakt, alebo ich smerovanie zvrátiť... Absolútne NIE.
Osobne poznám niekoľko súrodeneckých dvojíc, jeden príklad viacpočetných súrodencov a väčších egoistov, zameraných len na seba samého, bezohľadne sa správajúcich k potrebám, citom a názorom ostatných v ich okolí, a to aj veľmi blízkom okolí, teda k rodine, treba hľadať pod lupou.

To, či z dieťaťa vyrastie chladný a sebecký egocentrik neovplyvňuje počet súrodencov 0 alebo 1 a viac, ale prístup rodičov, výchova a vedenie k určitým hodnotám v živote.
Lovím v mysli, a čestne môžem vyhlásiť, že egoistov, ktorých poznám, sú v drvivej väčšine z viacerých súrodencov ako tí, ktorí sú jedináčikovia.

Strana
z10