Chcem dať svojmu dieťatu všetko
Často sa stretávam na tomto fóre s argumetáciami tohto typu pri rôznych diskusiách napr. prečo nemať viac detí , prečo mať viac detí .......
Dovolím si priložit jeden článok s ktorým sa plne stotožnujem :
@maminuska zeny matky nemaju ine naplnenie ako svoje deti. nemaju ine zaujmy ako svoje deti. nevidia vo väcsine nic ine ako deti. tak im obetuju vsetko, venuju sa im od rana do vecera, investuju svoj cas a svoju lasku do deti.
pre kazdu zenu je hranica toho "vsetkeho" inde. a preto som sa pytala, co znamena vsetko 😉
ja som ochotna vozit moje deti 3x do tyzdna ne trening - zial obe, to mladsie musi so mnou, kedze ho nemam kde nechat, hoci trenuje len to starsie. ale nie som ochotna s nimi spat v jednej posteli. som ochotna s nimi ist na ihrisko, ale nie som ochotna s nimi v piesku robit babovku. som ochotna precitat im rozpravku, ale nebudem s nimi stavat lego, ked viem, ze si ho vedia postavit.
ked sa s detmi hram, tak preto, ze sa bavim aj ja. vozim ich ale na trening, pretoze v tom vidim nieco prospesne.
znamena to teraz, ze spadam do skupiny matiek, ktore sa detom nevenuju "spravne"? je spravny len jeden sposob? podla mna existuje viacero moznych sposobov, a ziaden, pokial sa neprehana je v poriadku. 😉
co sa tyka materialnych hodnot - plne suhlasim, deti nepotrebuju vsetko. ale zakladne materialne potreby maju a hoci budem akokolvek idealisti, tak z cistej lasky a vzduchu tie deti nenasytime. a je pre mna zahadou, ako je v dnesnej dobe mozne, ze par, ktory ma existencialne problemy, si povie, ze chce dieta, ma ho a spolieha sa potom na stat, rodinu a kamaratov, ze ved nejako bude. a je jedno, ci sa jedna o prve, druhe, stvrte ci desiate... 😒
@bubelko samozrejme že ked vozíš svoje deti trikrát do týždna na tréning , ved to je uplne v poriadku . Ja tiež zaveziem syna na tréning ked sa mi dá a ked je napríkald zlé počasie.
Tu ide o tie extrémy , každý boží den z jedného tréningu na druhý , z jednej aktivity na druhu , len aby som bola in a moje dieta chodilo na tie vybrané a super coolové športy a záľuby, každý deń naplnený od hora až dole aby som bola v očiach spoločnosti ten super rodič ktorý sa obetuje a všetko detom dopraje aj na svoj ukor . Čo na tom že ja už kabbát nosím piatu zimu ale moje dieta musí mat značku .
Ja si dokonca myslím že treba aby deti mali viac ako základ , ten normálny vyšší stred.
my sme uz od prvej triedy , myslim ze cela skola chodili sami do skoly a bolo to dobrych 10 min peso a cez cesty a tak, mozno nie hned od rpvehod neviem nepamatam ale uz vprvej same do skoly, do druzin na obed a domov , kluc na krku , same doma a poobede sa mamina vratila z prace
som rada ze kedysi to bolo takto
teraz ked vidim ze mamy nenchaju prejst 8 rocne dieta same cez cestu sa mi rozum zastavuje
moja kolegyna, jej syn ma 8 bude mat devet je velky vyzera na 12 ma kruzok dve ulice od domu , 5 min peso
dobra stvrt ona ho nenecha sameho tam prejst
jej mama stara pani musi ist s nim
rano s nim idu do skoly, potom pon a na kruzok s nim
vsetko je blyzko ich domu
to bola uplne ina doba
my sme sa same ucili, nieiedky ked bol problem tak mamina
svacinu sme si vedeli prirpavit uz asi od druhej triedy alebo tretiej
nejedavali sme cokoladu na sedacke a jedlo nebolo po celom byte
nehadzali sme sa o zem a nezurili sme a nevrieskali ked sa povedalo nie
nikdy a to som sa este nedavno pytala na to maminy, nikdy sme ju nekopli ci poskriabali alebo po nej nieco hodili
a to bola sama na dve deti a to este akoze sme boli podla rodiny rozmaznane !!
@maminuska @maminuska ved ja to tiez beriem v pohode 😉
podla mna je mimo materialnej stranky velmi tazko urcit, co je spravne. napriklad pre mna spanie s detmi je uz na moj ukor - pre ineho to moze byt uplne v poriadku.
taktiez prisposobovanie sa rezimu dietata - ja som ochotna odovzdat moje deti aj v ramci kojenia partnerovi a dat mu ich s flasou, ci dat ich babke a ist si za svojim hobby - pre mna normalne, pre ineho cisty egoizmus matky.
pri materialnych veciach je to jasne - ak ja mam vetrovku 10 rokov, deravu a neviem co, ale moje dieta ma kazdu rok novu znackovu, hoci to nepotrebuje - tak je to na hlavu. 😉
ale aby som sa vratila k povodnemu clanku - pre mna je skratka plodenie deti bez rozmyslu, bez toho, aby som myslela na ekonomicku stranku veci, v dnesnej dobe nezodpovedne. mna vytacaju pribehy typu - ostala som nahodne tehotna, nemam kde byvat... alebo chceli by sme tretie dieta, ale byvame u svokrovcov, s ktorymi si nerozumiem... dalsi - chcem velmi babatko, ale teraz este studujem a priatel ma pracu, ale neistu....
Baby, ja len na margo tej bezpecnosti by som 😉 Zase pred 30 rokmi nebolo tolko aut, tolko sialencov, ktori sa aj cez sidlisko rutia ako blazni 60-kou. Preto si myslim, ze mnohi rodicia radsej svoje deti budu vodit na kruzky ci ich nenechaju same behat po vonku. My sme tiez chodievali vonku ako deti v skupinkach - z celeho panelaku spolu, starsi dako dohliadli na mensich.
Rozmyslali sme nad tym s maminou mojou, ze preco. Potom sme na to prisli. Ked dostavali sidlisko, nastahovali sa tam takmer vsetci naraz, vsetky rodiny mali priblizne rovnako stare deti, poznali sa vsetci. A az po rokoch, v podstate po zmene rezimu, ked sa ludia zacali viac stahovat - ci uz do domov, lebo zbohatli, nasetrili, alebo prisli o pracu, tak niekam inam atd. - sa zacali do tychto povodnych komunit znamych stahovat novi, ti sa uz tak lahko nezoznamovali. A tak je to doteraz, stari odchadzaju, byty sa stale predavaju, menia sa najomnici, preto sa uz medzi sebou tak nepozname. Navyse, pred 30-mi rokmi sa slo do prace na 6-tu, 7-mu, ale zato okolo tretej (aj skor) uz boli rodicia doma. Tak bolo aj viac casu na deti, aj na zoznamenia sa so susedmi. Teraz sme radi, ak sme doma o siestej... ☹ Clovek aj kde-co vidi v telke, tu unos, tu take okradnutie, prepadnutie... proste ten strach tiez ovplyvni vychovu. Treba aj toto brat do uvahy. Jasne, ze zase extremy existuju, ale tak nemozno to zase porovnavat az tolko s minulostou.
@seraa ja takisto....
syn tiez chodil isty cas aj busom do skoly,ako druhak,na zastavku pesi,ale po nho som sla ja,predsa pre istotu,lebo chodil medzimestskym,aby si nepomylil cedulu
teraz ma 10 a robi sa aj jest sam,vsetko,nalozi si,aj sestre nachysta hlavne ranajky v sobotu,ked ja vylihujem 😅 😅 😅 ...niekedy mi je to az blbe,ale poviem si,ze ved nech ma zaklady zodpovednosti a on je navyse aj spokojny,hrdy,ze vedel aj pre sestru urobit,potom sa mi pridu chvalit,ako oni ranajkovali,ale ze minuli polku masla a dres zasvineny,nevadi 😀 😀 ...sem tam do skolky ide po malu...umyvacku vypratava,do obchodu chodi...a tak....cez prazdniny bol v mestskom tabore (dennom,bez spania) a tam aj naspat chodil sam,ale mobil som mu dala...pre istotu,pre moj lepsi pocit.
@katrinka8 😀 😀
ty ale ja ked som asi ako 9 rocna prisla zo skoly...vtedy bola mama strasna kamoska so susedou...to stale behali obidve hore,dole s kazdou blbostou...ale o toto ide...ze idem aj ja cosi napiect,doma bola salama,tak som ze urobila do salamy,zrolovala pomazanku z horcice a kecupu a utekala aj ja na navstevu..hehe..ako dobre bolo vtedy....
teraz nehrozi aby som si niekoho takto pripustila k telu 😢 😢
@katrinka8 ja by som trochu oponovala...o tom to je - naucit dieta, ako ma prejst cez cestu same je ovela lepsie a dolezitejsie nez vodit ho za ruku do puberty...ked sa niekde vyruti blazon v rychlom aute, ani ja tomu dietatu nepomozem...
celkovo mam pocit, ze pre toho rodica je lahsie vsetko robit za dieta, pre dieta, ako si dat namahu a vychovavat...ved napr. to, aby sa dieta naucilo prejst cez cestu, vedelo ist kupit rozky a mlieko do najblizsieho obchodu, zabalit si tasku do skoly alebo pozdravit susedov, da matke ovela vacsiu namahu, ako urobit to rychlo za dieta....
je to naozaj zvlastna, pomylena doba.....dieta budeme vozit na x kruzkov, do skoly, zo skoly, atd, ale na druhej strane nemame cas na to, aby sme ho viedli k samostatnosti...
holky je přece z cela logické že my jsme byli vychováváni jinak? Copak měli naše matky nebo otcové čas tak kolem nás poskakovat, každá máma chodila do práce, nebyly automatky, myčky, pekárny, roboty, mikrovlnky, ti co žili na vesnici měli k tomu ještě zahradu, pole, zvířectvo a o to všechno se museli postarat.
Nebyl čas číst dětem encyklopedie, učit je jména prezidentů, ještě tak zkontrolovat úkoly a to bylo všechno.
Já taky jezdím pro syna na trénink, protože má to kus a končí po tmě, ale vybral si to dobrovolně a sám.
Tam kde je více dětí není čas na to aby se každému věnovali jako malovanému vajcu, provozní podmínky jsou náročné a děti musí víc pomáhat , prostě ta matka to nemůže sama zvládnout. ta výchova k samostatnosti a zodpovědnosti je jaksi přirozenější. U jednoho dítěte to svádí k manipulaci a soustředění se na dítě. Tam je důležitá důslednost rodičů, ale určitě to jde taky, jen je to trochu těžší.
@lubikan od tohto sa treba oslobodiť. Mne je absolutne jedno, čo si hovoria druhí. Nemam problem v teplakoch behať po vonku, či rano, vlasy len nadivoko, trochu prehrabnuté a psa vewnčím. NEviem, ale v tomto sa fakt citim slobodná, že mi je šum a fuk, čo kto o mne povie. Chvalabohu nežijem preto aby som naplnala predstavy druhých o tom aka mam byť.
Ale sa pozri aj tu na kona. Napríklad tema - starate sa o seba? Tam zistiš, že pokial zazvoní na dvere poštár a ty si v teplakoch neučesana a nenamalovaná, tak je lepšie mu neotvoriť, lebo tým ako vyzeraš mu preukazuješ neuctu 😅 Ja zas ked čitam, takéto riadky, na jednej strane mi je smutno, čomu všetkému prikladáme aký enormny vyznam, na druhej strane dakujem Bohu, že som oslobodená od týchto spoločenských kalerábov, ktoré ludí menia podla toho, čo práve odsuhlasi spoločnosť za in. Kludne aj s tanierom vonku susedke kolače zaniesť, žiaden problem. Či z obchodu s toaleťákom v ruke - nema problema 😀 😀
dalsia skela tema na hadky a vytahovanie sa, dokazovanie (hlavne samej sebe) kto je lepsia matka :DDDD . kto chce dat vsetko, nech da, kto nie, tak nie..... stejne si aj tie matky, aj ich deti do hrobu zoberu len par dosak a cca kubik zeminy bez ohladu na to, ze prave TY si ta NAJPECKOVEJSIA matka pod slnkom a ona je TOTALNE NESCHOPNA matka.....a moje deti su tie najuzasnejsie a hentie deti su take a onake......kazdy otrci kopyta rovnako 🙂 ''Zi a nechaj zit'' 🙂 a teraz ma podte slovne ukrizovat 🙂))))
@anatalia77 :DDDD tha ne?! chces si precitat nieco plodne, mozno usmevne a zase natrafis na ''sutaz o najlepsiu matku'' a pravoplatnych katov :DDDD
@anatalia77 ...aspon ako Salamun 🙂)))) nezabudni dvojku cerveneho 🙂 moja zabicka je prebudena, dviham prdel od pc 🙂 kraaaaaaaaaaaasnu nedelu vsetkym :****
@cekankacamomille nie som Salamun,a tu dvojku cerveneho si daj ty aj za mna,ja prosim pekne nepijem.Krasnu nedelu aj tebe.
@cekankacamomille môžem ťa poprosit ako zakladateľka aby si odišla z tejto diskusie ?
Nechcem tu žiadnych rypakov. Absolutne si nepochopila jej zmysel.
@cekankacamomille uff ty si asi nepochopila O čo V tejto. Téme ide
Názov je dosť matuci Ale ty si neprecitas ani úvodný príspevok A ten kto tu robí jediný rozbroje si Ty
Si fakt vtipna 🙂
@vejula suhlasim s tebou ten dokument som videla aj ja,bohuzial sa neda este stahnut...to je co sa tyka mimi...ale ...ja by som znova zaviedla voj.vycvik,pretoze taka drezura nie je zla..TAM si muz uvedomi .......mozno ma tu X a Y matiek novej doby zatrati.....na nieco to urcite bolo dobre....dney je velmi benevolentna doba a tu je uz vysledok co sa deje.....vztahy upadaju,nezvladaju sa uplne bezne problemy,riesa sa na kdejak.forach a nie v kruhu rodiny atd atd atd.......RODIC JE TEN CO VYCHOVAVA.AZ POTOM JE SKOLKA,SKOLA ATD....preco by som nemohla dat vychovnu na zadok,nakricat ked robi dieta ZLE?! ......vsak v prvom rade JA ho vychovavam...dnes.sa.kazdy trasie ked zakrici rodic na dieta,ze susedia zavolaju socialku.....ved je to chore pre boha !!!!!! Ked z dietata vyrastie dospelak,lahko sa hadze potom vysvetlenie jeho spravania na rodica ze ZLE HO VYCHOVALI!!! JA NAKRICIM,DAM AJ NA RIT ,DOVOLIM A AJ ZAKAZEM.....heh velakrat som vyhorela za moje velke usta a viem ze to bude aj dnes ale je to takto a HOTOVO.......tod moj nazor 😀

@seraa choré