Chcem dať svojmu dieťatu všetko
Často sa stretávam na tomto fóre s argumetáciami tohto typu pri rôznych diskusiách napr. prečo nemať viac detí , prečo mať viac detí .......
Dovolím si priložit jeden článok s ktorým sa plne stotožnujem :
@bonnie1 predovsetkym sa treba odosobnit od predstavy,ze ak dieta nepomaha v rodine ,tak je to len na matke. ako som pisala,ide o zivotny stal,aky rodina vedie.moji rodicia si zaobstarali pomoc ak nejaku potrebovali a zaplatili za nu. 😉
no v 50-tych rokoch tiez nie vsetky domacnosti zili tak,ako ty opisujes.ale suhlasim,ze väcina obyvatelstva/po znarodneni/ tak zit musela. vtedy aj pohlad na to,ze zena je stredobodom domacnosti v zmysle fyzickej prace i je na to len na nej/ak nema rodina peniaze na sluzku ci sluuzbu/ bol teda taky, .ale to sauz davno zmenilo. tak aky problem naju dnnes zeny ? naco musia na pracu v domacnosti vyuzivat deti?
dnes je trend,ze pomaha druhy partner, su rozne sluzby,technicki pomocnici/umyvacka riiadu,robot na vysavanie a umyvanie podlahy, sluzby na epovanie ,lestenie nabytku a pod
takze zase sme pre zivotnom style .
no a ja som sa naucila varit tak a,ko aj moja mamina.postudiu som mala samostatne byvanie,a naucit sa varit nie je umenie . teda to bezne varenie.to zvadne kazda zena,ak to skusi aj sama. na to netreba ,.aby dieta od malicka varilo. :-
takze cuduj sa svete,nacila som sa rychlo varit,co ma zaujimalo a co som potrebovala.
dolezitejsie ako v detstve varit ci upratovat bolo pripravit sa na moje buduce povolanie tak,aby ma dobre dokazalo zivit. a hlavne si uzivat detstvo.nie byt nutena prikazmi povysavat,poumyvat.
@alice107 Podla mna tu nejde o to, ze ak dieta fyzicky pracuje alebo nie. Podstatne je, aby nezotrocovali svojich rodicov. OK, u vyssich vrstiev sice deti nazametali, ale nesedeli s vylozenymi nohami a necakali, kym povysava mamina. Mali svoje povinnosti - klavir, jazyky, studium, prisne pravidla pri stolovani a pod. Jednoducho si nerobili, co sa im zapacilo. A tam, kde to rodicia neustriehli, to su tie zname pripady ciernych ovci, ake sa nasli aj v dobrych rodinach - karty, prehyreny majetok a pod. Asi sa vsetci zhodneme na tom, ze podstatne je aby dieta niekto viedol k jasnym hodnotam, malo jasne povinnosti a miesto v rodine, dodrziavalo pravidla a respektovalo druhych. Aby nekyvalo druhami podla svojej nalady a robilo veci, ktore jednoducho treba aj ked sa mu nechce. A je jedno ci je to klavir, alebo vysvanie.
http://www.eastpoint.homecare.sk/
dievčatá , dostala som viac požiadaviek do IP ohľadne toho vojenského tábora , tak ho dávam aj sem .
Dúfam že som tým nič neporušila , žiadne pravidlá a ak ano tak sa ospravedlnujem .
@alice107 Preco na pracu v rodine vyuzivat deti? Lebo ju proste urobit treba a lebo plody z nej vyuzivaju aj ony. Aj ony jedia veceru ktoru varim, aj ony spia v cistych perinach. Preto, ze nie som ich otrok. A radsej budem spolu s detmi varit veceru a polievat zahradu, ako ich vidiet 1-2 hodiny za den, aby som zarobila na opatrovatelku a upratovacku a zahradnika. Ale beriem, kazdy to mame inak.
Inak je pravda, ze je povinnostou rodica zabezpecit, aby dieta bolo najedene, zilo v hygienickom prostredi. Ale povinnost je "zabezpecit", nie vykonat sam. Pod "zabezpecenim" rozumiem aj to, ze dohliadnem na to, aby sa o to dieta - v ramci svojich schopnosti - postaralo same.
@maminuska Keď tu čítam založené diskusie niekedy žasnem čím sa žena-matka dokáže zapodievať, kedy má dieťa sedieť, koľko má polročné jesť, koľko má trojmesačné spať, prečo ešte nechodí, aký kočík, čo mu obliecť, ponožky alebo punčošky, aký bicykel, aký základnú školu, aký darček, bravčové alebo kuracinu, pokarhať alebo prehliadnuť a skutočné som niekedy v nemom úžase, tak v tomto prípade odporúčam mať jedno dieťa, pretože tá matka samú seba tak dokáže zamestnať len neviem prečo či z nudy, alebo skutočne z nevedomosti, alebo jej zlyhali materinské pudy, že do výchovy sa nestihne ani citovo zaangažovať a dieťa ako osobnosť prehliada. ........................
@alice107 uz som si fakt myslela, ze si otrokom svojich deti...ako vidim, je to uplne inak... 😝
len skoda, ze hlavna myslienka, ktora z tvojich prispevkov vyplyva, je to, ze my ostatni smrtelnici, ktori nemaju na opatrovatelku alebo pomocnicu v domacnosti, sme nezodpovedni, ked si robime deti a potom od nich-ubohych vytazenych pubertakov-chceme, aby nam pomahali v domacnosti... 😅
@bajana ja patrím do vysokopríjmovej skupiny obyvatelstva, mám pani ktorá mi príde aj upratat a mám aj opatrovatelku .
Napriek tomuto všetkému moje deti v domácnosti pracujú. Pracuju pretože oni nemusia do tejto kategorie ludí patrit a chcem aby sa v normálnom a rozumnom čase osamostatnili a vyleteli mi z hniezda bez väčších ťažkostí . Pomôžem im , podporím ale nebudem financovať.
Môj manžel pochádza z pôvodne bohatej podnikatelskej rodiny, bohužial vinou ich otca skrachovali , ale muž bol od 14 rokov zasväcovaný do firmy a pracoval tam. Z vysokopríjmovej rodiny sa stala rodina ktorá je exekuovaná kde sa len dá - teda svokor a svokra. Karta sa niekedy jednoducho zvrtne. Vďaka aj tvrdosti svokry - pomoc v domácnosti a pomoc vo firme sa manžel vie obracat v biznise jedna radosť a aj ked boli situácie kedy ma fakt naštval , musím povedat že táto práca mu viac pomohla ako uškodila.
@rutie cierne ovce rodiny su takv rodinach dobre situovanych ,ako aj tych horsie ci uplne socialne odkazanych.a zial, v tych poslednych ovela castejsie. ide velmi casto o osobnostny problem toho dietata, z ktoreho sa stava ta ´´cierna ovca´´. ver mi,ze velakrat tie deti zo socialne slabeho prostredia su ti,co maju velke problemy svoj zivot managovat . a vediet narabat s finaciami. no vidis, prave ten klavir,jazyka a priparava na zivit uspesneho cloveka /,ktory nema problem sa uzivit sam/ je ta dolezita uloha dietata. a o tom som ja pisala.
aco sa tyka toho,ze deti vyuzivaju plody prace svojich rodicov, tak dovol ,aby som ti pripomenula,ze rodicia su POVINNI sa starat o blaho,zaopatrenie a celkovy pohodlie a dobry vyvin svojich neplnoletych deti.
tie deti si narobili ti rodicia a maju pravnu aj moralnu povinnost sa o ne starat a neocakavat,ze deti im budu nahradzat namedznu pracovnu silu.
a este mala poznamka, dieta sa nema ani v pravnom ,ani moralnom zmysle postarat o seba same,pokial je malolete ci mladistve. tuto povinnost maju jeho rodicia.
nestaci len dietatu dat jest. treba sa postarat aj o jeho pocit bezpecia, naplnenie jeho potrieb co sa tyka dusevnych hodnot a samozrejme aj materialnych a to bez naroku na ´´odplatenie sa´´ pomahanim v domacnosti.
prepac,ale to kde si vzala takuto filozofiu,aku si napisala?
@alice107 a to keď dieťa vidí matku utierať riad a chce jej pomôcť, to ho ma akože odohnať? Prečo by dieťa nemohlo vyniesť smeti, utrieť riady, a upratovať si izbu. Veď ho to nezabije. Je jeho povinnosťou upratovať si hráčky. Rodičia by mali deti učiť poriadku a domácim prácam od malíčka. Navyše malé deti to baví. Môj synovec raz takto pomáhal mame s vykrajovaním koláčikov, úplne mu žiarili očička, taký bol šťastný. Okrem toho, ak sa dieťa podieľa na príprave obeda, zje ho s oveľa väčšou chuťou, ako keby pri príprave nepomáhalo. Z upratovania sa dá urobiť hra. dieťa pri tom nijako netrpí, baví sa a zároveň sa učí zodpovednosti. Deti by od malíčka mali asistovať v domácnosti, primerane veku. Napríklad mama vešia prádlo a dieťa podáva štipce, mama umýva riady, dieťa utiera..... Prečo robiť z deti kriplov? Poznám dievča, ktorému matka nikdy nedovoľovala pomáhať v domácnosti a teraz ma to dievča 20 rokov a nevie si ani uvariť párky... 😖
@maminuska to je fajn, fandim ti, skus to ale adresovat na @alice107
nie kazdy ma to stastie, odvahu, schopnosti, sikovnost, prilezitost, aby mohol seba a svoje deti zabezpecit do tej miery, aby nemuseli doma fyzicky pracovat...len ma mrzi, ze podla alici my ostatni na deti narok nemame...a ak ano, tak sme nezodpovedni rodicia...mrzi ma, ze ona to vobec nechape, alebo ani nechce chapat...
@slnieckoelias no ja ked nieco robim,tak sa sustredim na vysledok. a tam nie je miesto pre hru s dietatom. ty dokazes dobre robit viac cinnosti naraz?
takze ak by diEta chCelo utierat prach,tak mu poviemm,ze teraz sa nebudme spolu hrat takto. ze teraz som zaneprazdnena.a neskor ak to urbim, sa budemehrat a moze ´´utierat.´
ten prIklad co si dala predpokladam na dieta v predskolakom veku. v tom skolskom dieta uz by malo vediet,ze toto nie je hra,ale cinnost. takze ak to chce robit,musis to ovladat.inak to nema zmysel.
a neviem,ci dieta na prvom stupni bude nadsene same od seba denne utierat prach /popritom nic nerozbije/a vysledok bude dobry: :-
tak si to predstavujes v reale?
@alice107
suhlasim s vyletikmi ale tie prace v domacnosti a okolo inych deti treba spravit a nevidim jeden jediny dovod, prečo by sa deti nemali na tom spolupodielat, pravdaze primerane veku. Hovorim o 90 % domacnostiach v SR, kde ani nechyruju o panej na pravidelne upratovanie.
Ano, domace prace su neprijemna vec, hlavne preto, ze su pravidelne... 😉 ale su, a clovek musi sa odmalicka ucit prijimat, ze su tu aj tie neprijemne veci, veci ktore nam nevonaju..a do ktorych sa nam totalne nechce.. a nevidim jediny dovod, prečo dieta by malo byt od toho chranene a ani nevidim, ako by mu to mohlo uskodit.
Praca este ziadne dieta nezabila. Minule som bola u znamych, maju 6 deti, v sobotu doobeda riadia...4 deti vo veku 8-15 upratuju, maju podelene ulohy, 5 rocne dieta sa hra a strazi 1,5 rocneho... velke upratovanie za 3 hodky hotove a moze sa ist na vyletik 😉 Keby to malo byt cele na mamine a tatinovi... tak na ziadny vyletik sa nejde... lebo ustrazit 6 deti, upratovat domacnost, kde zije 8 ludi, plus nieco navarit... vela aj na kona 😀
mne sa velmi paci pristup @maminuska ze i napriek tomu, ze nemusi, ale chce aby jej deti vedeli sa hybat vo svete bez ohladu, ci vobec to budu potrebovat do buducnosti 🙂
@alice107 Prepac, ale to s ciernymi ovcami si vytrhla s kontextu. Ja nikde nepisem, ze cierne ovce su len v bohatych rodinach, pisem, ze tak to casto konci, ked dieta nie je vedene k povinnostiam, je jedno akym a aky socialny status ma ta rodina.
Netusim o akej namedznej sile to hovoris. Tu nik nepise o tom, ze rodic je nezamestnany, sedi doma pri telke s pivom v ruke a dieta maka. Hovorime tu o podielani sa na chode domacnosti podla kazdeho schopnosti. Kde si zobrala tu povinnost starat sa o POHODLIE dietata? To je nejake nove pravo? Na pohodlny zivot? A dieta nema moralnu povinnost sa starat o seba? A to do akeho veku? A v akom zmysle? Tak ako rocnemu dietatu pomaham s obliekanim, ale 3-rocne sa uz oblieka samo, ale izbu mu upracem ja, tak 8-rocne dieta si ju uprace samo, ale same nevari veceru. 15-rocne si na seba nezaraba, ale veceru si spravit moze. A 18-rocne si nezaraba na studium, ale na kino uz ano. Hovori sa tomu dozrievanie.
Pracu v domacnosti nevnimam ako odplatu. Ale ako normalne podielanie sa na chode veci. Prepac, velmi sa snazim, ale nedari sa mi porozumiet tvojmu postoju. A to pochadzam zo z rodiny zo stabilnym socialnym zazemim, kde bolo vzdelanie prioritou.
@mima4 t tie prace v domacnosti su jednoduche ukony.takze priemerny clovek to zvladne aj bez ucenia. 😀
no ked to berieme doslova ,tak praca v domacnosti deti nezabije. ale o to nejde. vysvetlila som too vinych prispevkoch ,ako to ja chapem a 😉 praktikujem.
ale samozrejme reespektujem,co robia ine rodiny. ja sa vsak riadim tym,modelom,ktory je dobry pre moju rodinu
vies, ak ma niekto 6 deti tak predtym musle vediet, ako to bude fungovat vrelaite a teda si sami museli zvolit ten model.kde deti namiesto toho,aby sa venovali svojim zalubam, musia participovat na pracach. hoci tie deti si ten model zivota nevybrali. tak preco by mali byt postihnute tymto modelom? ti dospeli si to mali zariadit tak,ze ak chceli deti,tak im maju dat podmienky,aby detmi boli.nie predcasne ddspelymi,ktori pomahaju rodicom,hoci su maloleti.
vies, ja ma na to vyhraneny nazor a zrejme aj ty. kazda podla toho, ake ma skusenosti .mne sa moj model paci a preto nevidim dovod ho menit. 🙂
veľmi zaujímavý rozhovor ohľadne výchovy nájdete tu http://www.2012rok.sk/wp/pedagogika-po-novom/21...
@alice107
ako ja ti tvoj nazor neberiem, len urcite s nim nesuhlasim. 🙂
Je x veci, ktore by si deti nevybrali... napr. chodit do skoly 😉 ucit sa, rano vstavat atd... a predsa musia. Podla mna je fajn, ked clovek, toboz dieta nieco "musi", nieco co si nevybralo, lebo to ho uci urcitej pokore, zodpovednosti a participacie na rodinom zivote.
Dnes vyrastaju generacie mladych ludi, co ziju pomaly este v 35tke s rodicmi, nehnu prstom... tvaria sa ze maju "náásť" ... toto je podla mna aj chyba rodicov... ale ked "decka" nemusia...naco by niesli zodpovednost...
@rutie comu nerozumies? ja pokladam za spravne,aby deti nepracovali v domacnosti. cize neumyvali,nevarili ,nestarali sa o mladsieho surodenca.
dozrievanie je o niecom inom.
ine je dozriet na to,vediet sa oblect,ine je ziadat od dietata upratovat,ci strazit mladsieho surodenca.
ty si asi ten rozdiel nepostrehla. 😉
ja som tvoj postoj pochopila ja sa s nim nestotoznujem. ale .je na tebe,ako si to zariadis. 😉
.

@fra Ja napriklad netusim, odkial sa dnes zobrala ta mantra, ktoru dnes opakuju takmer vsetci psychologovia, ze starsi surodenci by nemali mat povinnost sa starat o mladsich surodencov. Zdovodnuju to tym, ze su to nase deti a nie starsich surodencov, ze oni ich na svet nepriviedli. To je mozno pravda, ale prave v sudrznosti rodiny je sila, dnes akoby boli deti vnimane ako ciste individuality, uplne mimo rodinu, ci komunitu. V minulosti sa prave takto deti pripravovali na vlastne rodicovstvo, ucili sa preberat zodpovednost, viest druhych. A zvlastne, ze casto pocujem od ludi velmi zrelych, mudrych a uspesnych ludi: "Nenechavam Petkovi na starosti Dorotku, lebo ja som sa v detstve musela starat tri mladsie sestry a neznasala som to!" A povie to zena, ktora ma dnes krasny vztah so sestrami, pevne manzelstvo a naplnajuce zamestnanie...
Snazim sa viest deti k tomu, ze povinnosti zvladame ako rodina spolu, kazdy podla moznosti. A ak prideme neskoro z vyletu a treba rychlo navarit veceru, tak 5-rocnej vyprazat palacinky nenecham, ale zahrat sa kolo-kolo s najmensou moze. Aj ju dat cikat a prezut papucky. A aka je na seba pysna, ze co vsetko uz zvladne...