Čo by vás ako mamičky zaujímalo o detskej reči?
Zdravím mamičky aj oteckov, ktorých zaujíma okrem iných záležitostí ohľadom výchovy a rastu detí aj vývoj reči. Zajtra sa chystám na konferenciu na túto tému a mám príležitosť opýtať sa odborníkov na čokoľvek - odpovede budú spracované pre rozhlasovú reláciu a mali by byť odpoveďami na to, čo nás, rodičov, naozaj zaujíma 🙂
Ak máte akúkoľvek otázku (budeme sa venovať detskej reči od 0 - 6 rokov a aj rôznym poruchám reči, ale v prvom rade ako by mal či nemal vyzerať zdravý vývoj rečových schopností našich ratolestí, čo máme a čo nemáme ako rodičia robiť, ako môžeme detičky podporiť atď ...)
- veľmi rada sa ju zajtra opýtam aj za vás 🙂
Všetkým, ktorých téma zaujíma, potom napíšem do pošty názov relácie (vysielať sa bude v decembri a bude spojená s vianočnou tematikou) s podtitulom Čo všetko ste o reči vášho dieťaťa intuitívne vedeli, vám dopovedia a odôvodnia odborníci 🙂
Praktickým výsledkom výskumu bude nový šlabikár, ktorý berie do úvahy logopedické dispozície a najnovšie moderné fonologické poznatky. Aj o ňom sa v relácii dozviete 🙂
Teším sa na všetky vaše otázky.
Ja mam syna 23 mesacneho, a okrem mama nevie povedat nic, vsetko mi naznacuje rucickami, ale teda rozumnie skoro vsetkemu. I ked sama mu nechavam este cas, nakolko vraj u chlapcov je to bezny jav.
@mataba155 Môj syn má 25 mesiacov a tiež okrem MAMA a BABA nepovie ani hlásku naviac. Rozumie úplne všetkému a aj mi rozumieme všetkému čo nám chce naznačiť. Už má vytvorenú takú svoju ukazovaciu reč. Neviem či je to ešte normálne a či to už mám riešiť s doktorkou, ale ešte asi do Vianoc počkám.
Už neviem čím by som ho mala motivovať aby sa nám rozrozprával 🙂
@drobcek26l tak presne viem o com hovoris, ja uz rozmyslam aj o sirupe na podporu mozgovych buniek, bezne v lekarni sa da kupit. Vhodny pre deti neviem ako sa vola. Len sa neviem k tomu akosi dokopat, stale mu nechavam cas.
@zutera
@mataba155
@drobcek26l ďakujem za podnety, opýtam sa, uvidíme, odpovede sprostredkujem aj sem

Já mám dvou letou dcerku s lehkou formou DMO.Už rok používá jen dvě slabiky -ma a ba.Nic jiného. Chtěla bych se zeptat jako je to z verbální komunikací u těchto děti. Jinak mentálně je na 100% v pořádku jen zaostává verbálně, znakujeme baby sings kde ovládá asi 30 znaků. Všemu rozumí. Děkuji. Zuzka