icon

Čo robia doma mamičky s deťmi, ktoré nechodia von?

mirola
9. aug 2019

Nechcem tu teraz sposobit nejaku diskusiu o tom, co je lepsie pre deti, alebo nie je. Ale ja chodim s mojim malym stale von, teraz v lete sme vonku prakticky cely den az na obedny spanok a obed. Takze tak od 9rano do 11. A potom od druhej do pol osmej. O osmej ide spat. V zime v kazdom necase sme boli vonku (este v kociku) aspon 2 az 3 hodky denne, ci snezilo, prsalo, fucalo, mrzlo. Prestahovala som sa na dedinu, kusok od BA a viem, ze je tu kopec deti. Nemam tu moc kamaratok, ale sledujem mamicky a stretavam stale tie iste tvare. Jedna je pripad ako ja, stretneme sa kazdy den 2x a debatujeme spolu, prisaham ziadna ina mamicka neni vonku len my dve. Samozrejme xy z nich chodi na ine miesta. Ale mam 3 susedky, ktore maju male deti 1rok, 3roky a 3 a pol. S nadejou, ze najdem nejaku partacku s ktorou by sme este mojli ist von som sa spytala, ci niekedy nepojdu von.. dostala som 3x tu istu obdpoved... “oni cez den von nechodia” vidim ich, ze su naozaj doma, pocujem ich deti, ako kricia, placu smeju sa atd.. zrejme bude takych mamiciek viac. Mna by uprimne zaujimalo, tie ktore nechodite tak, ze na cele dni von, co robite doma napriklad s tak 1 az 1,5 rocnymi detmi. Ako ich zabavate aky im robite program? Mne nevadi chodit von, s malym sa rada flakam, ale minule bol chory mal teploty a siestu chorobu a boli sme doma tyzden, uz som myslela, ze zosaliem. Nudil sa, krical, vymyslal, vyhadzoval supliky, behal hore dole ako saso, neobsedel ani sekundu, vytlacal mysla, otvaral kose, umyval si ruky v zachode... hracky 0 bodov. Musela som byt nonstop v strehu. Preto mi poradte co robite vy doma s detmi, ze Vam tam je “lepsie” ako vonku. Dakujem 🙂

stela01
10. aug 2019

Ale to je ťažko riešiť , všetci to mame doma inak . Aj dom veľký aj záhradu a aj povinnosti .

A aj každá dedina je ina . My mame ihrisko za hrádzou kde deti hrajú len Futbal , preliezky spravene na kolene ....
žiadnu cukráreň , 1 potraviny ,1 krčma .

xxxkatka
10. aug 2019

@jana_eyre_2 no vidis a ja vo svojich 45 rokoch nepoznam jednu jedinu mamicku, ktora by s dietatom fakt nechodila von, teda ani zahrada, prechadzky, nakup peso atd. Osobne si myslim, ze dotycne mamicky, ktore uvadza autorka, len jednoducho nechcu ist von s nou. A len tak medzi nami naozaj sa pyta mamicka s 1,5 rocnym dietatom co s nim robit doma? V dobe dostupnosti kniziek a internetu? Mne osobne pride tato tema ako "ukazem ako som ja dobra a ako su susedky neschopne lebo nechodia von". A keby aj nechodili von z akehokolvek dovodu, co ju je do toho? Nech si kazdy zariadi ako uzna za vhodne.

caelley
10. aug 2019

Ked sme byvali v centre mesta, bol este v kociku, chodila som von nonstop, celu zimu sme boli vonku, domov len prebalit, inac vonku spal v kociku. To som ale kocikovala po centre a vzdy som niekoho stretla. Potom sme sa prestahovali na sidlisko, mame pri dome malu zahradku a pieskovisko a tam maly travil dost casu, ked bol este maly. To som uz ale vonku nechodila kazdy den, nie vzdy sa mi chcelo, ked bol v zahradke tak som na neho videla z kuchyne, vedela som navarit ci porobit nieco ine. Mna ubijalo vysedavat na ihriskach, aj tak som tam vacsinou bola s malym sama, ziadne deti, nic. V meste to zilo, na sidlisku bolo mrtvo, cas mi siel pomaly ked sme chodili vonku sami. Teraz je vacsi (5r) a uz ho nebavi hrat sa sam na zahrade, pristahovala sa sem rodinka s rovnako starym chlapcom, tak sa stretavaju raz u nich raz u nas, bud su vonku, alebo v dome, podla toho s cim sa chcu hrat.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
10. aug 2019

@xxxkatka keby si citala moje predosle prispevky, videla by si ze opakujem to iste, ze je to kazdeho vec ako travi svoj cas 😉

len som chcela uviest na pravu mieru o com bol uvodny prispevok kedze si spomenula, ze bol o inom.. , lebo stale sa tu sklonuju zahrady vs ihriska a podobne, vlastne to asi malokto pozorne cital..

hisinfernalmajesty
10. aug 2019

@maciatkolulu nie nie som za dverami ale mám oči a uši jasné nemusia nech sú dnu pekný deň

tykat
10. aug 2019

@mirola ...ked bola dcera mala tak som von chodila nerada, v bytovke sme mali vytah (ktory casto haproval) a 15 schodov cez ktore som musela prejst s kocikom...ked bol maly mimino tak doobeda po prerevanej noci spal, ked nespal tak reval, v kociku reval najviac...byvali sme uz na dedine...dcera mala 6r a chodila von denne na zahradu (pieskovisko, detsky bazenik) vyhrala sa sama, musela. Potom, ked mal syn 1r tak sme dali bazen a to uz sa nam nikam nechcelo (syn bol aj tak vonku protivny, kocik nenavidel, vlacit som ho nevladala). Takze bazen, pieskovisko a s deckami sa dcera a neskor aj syn navstevovali, u nas skocili do bazena, u susedov na trampoline, a casto si rozlozili hracky pred domom a hrala sa tam cela ulica, my rodicia sme dali kavicku pod velkym orechom a decka sa hrali.

ellieellie
10. aug 2019

Ja som za zlatú strednú cestu. Chodiť von, jasné, každý deň aspoň na tie dve hodky, ale vláčiť dieťa každý deň 8 hod po vonku?? To je načo dobré?? Nepochopila som, nevadí, je to tvoja vec. Inak mne 6 hodin vkuse deti ani nevydrzia hore (starsi 2 roky, mladsi 3 mesiace). Chodime von zvycajne od 8-10, to akurat ideme domov, ked sa ihriska zacinaju zaplnat. Doma starsi spi 3-4 hodiny, o 11 uz drichme a zobudi sa pred 15-tou.. ideme von zhruba od 16-17:30 alebo potiahneme do 18-tej, ale to uz sme doma a spolocne veceriame. 18:30 kupeme mladsieho a o 19-tej starsieho a ide rovno spat.

Minule leto, ked mal 10-12 mesiacov, spaval od 9:00-11:30 a potom od 14-16. Vonku sme sli len na chvilku na obed, bolo horuco, ja by som takto nekocikovala, nasli sme najvacsi tien a tam sme sa hrali. Este nechodil, tak sa to dalo 🙂

Ale čo vlastne riešiš, nechápem... keď ti vyhovuje byť od rána do večera vonku, tak načo táto diskusia? Pozri, skús si nájsť nejaké záujmy, využiješ čas lepšie ako riešením, ktorá mamička koľko času trávi
vonku a ako často upratuje (to fakt niekoho toto trápi??). Vieš čo aj moja mama rada hľadí z okna alebo zo záhrady a sleduje susedov, kto kedy kam ide a príde.. ale už má svoje roky.. a je doma nezamestnaná,
tak ju trošinku chápem, ale teba veru nie.. Ak ti išlo o získanie nápadov na hru s dieťaťom doma, tak mal tak znieť aj názov a popis diskusie. Tú prvú časť si si fakt mohla odpustiť... ale ak si si potrebovala poskrabkat ego, tak snad ti to padlo na uzitok...

lucinka1988
10. aug 2019

@zorkahorka ono je aj rozdiel, či niekto býva v byte alebo v dome, ten denný režim majú deti z mesta určite iný ako deti, čo bývajú v dome alebo na dedine. Inak a tými prechádzkami za každého počasia súhlasím, aj keď ja osobne nie som ten nadšenec, že idem von vždy a za každých okolnosti, ale paradoxne, najkrajšie prechadzky, čo sa mi vryli do pamäte boli tie, keď bolo vonku nevľúdne a bola som tam iba ja a môj syncek, nikde nikto..Alebo keď bola poľadovica a ja som cez clapkanicu tlačila kocik, super som si zacvičila pri tom a mala som z celej prechadzky super pocit.
Inak cela diskusia mi príde o tom, že väčšina mamiciek ma potrebu dokázať, že ona to robí najlepšie a tie, čo to robia inak sú divne alebo to robia zle..Pritom ja som napr nikde nenašla univerzálny vzorec, ako vychovávať dieta a čo je pre neho najlepšie, čo je ale najdôležitejšie, každé dieta je jedinečná osobnosť a každému vyhovuje niečo iné. Jedno je šťastne, keď je od rana do večera vonku a baví ho to, ďalšie je spokojne doma, alebo sa prispôsobí každej situacii, to moje je momentálne spokojne vsade tak 2minuty, takze tomu som prispôsobila aj spôsob trávenia nášho času, teda cez den sme okrem ihriska(čo ma veľmi nebaví), v obchode, v aute, z mojich rodičov atd..Tiež ma každá mamicka iné možnosti trávenia voľného času, nám sa napr v zime stalo niekedy aj pár dni po sebe keď bolo škaredo, že som s malym prešla len cez cestu k mojej mame a u nej sa hral aj 3hod, čo bola toez pre neho veľká zmena a nikto nás vonku nevidel, lebo sme boli napr v nákupnom centre na nákupe, alebo cez vikendy sme si obľúbili súkromne wellness kde bol maly veľmi spokojny atd..Čiže všetko je v poriadku, čo vyhovuje mamicke a dieťaťu a nech sa každý stará o to, aby mu vyhovovalo to, čo ma a robí on sam 😉

trudy123
10. aug 2019

Toto je presne to,co sa pytam kazdy jeden den,ze ako mozu matky travit cele dni doma s detmi! Samozrejme neodsudzujem,iba sa cudujem! My sme vonku STALE okrem doobedneho spanku. Mozno som si ho tak naucila a mozno je to tym,ze sama som velmi energicka a nenavidim byt doma. ;) takze kazdy den ihriska,kupaliska,vylety,vymyslanie programu-a vobec mi to nevadi! Co sa tyka domacnosti,tak nejakym ZAZRAKOM mam kominky v skriniach a upratane-ale nie zas nejako na 100%lebo urcite mi je prednejsie travit cas s malym dietatom ako behat s handrou🙂 Hlavne sa neurazte ostatne maminy! 100ludi 100nazorov! A varim skoro kazdy den-to stiham este doobeda. Vsetko sa da,treba chciet 🙂

tykat
10. aug 2019

@mirola ...a este...my sme na dedine vonku nechodili nejako cielene...deti vstali a rovno utekali von, pohrali sa, potom dnu, pohrali sa, potom von, potom dnu najest sa, zobrat nejaku hracku atd. Ja co sa dalo som robila vonku (cistila zeleninu, pila kavu, rypala sa v zahradke, hrala sa s detmi...). Oproti bytovke kde sme sa von chystali (aby som nieco nezabudla...plienky, obrusky, vodu, nieco na zahryznutie, hracky, ciapku, veci na prezlecenie keby nehoda...) v dome som nic take neriesila. Rano otvorili oci, vyzliekli pyzamo a skocili do bazena...vyliezli len na jedlo. A ja som si robila svoje. To je velka vyhoda.My sme neboli pri vode 13rokov...ak neratam letne dov.pri mori.

nenne9
10. aug 2019

@uhnakova vieš čo?hej je pravda že je veľa detí ktoré z toho dvora rodičia nikdy nevezmú nikam lebo je to pohodlné.predstav si že som stretla veľa takých detí.potom sa stáva že ideš busom vedľa priehrady Kráľová a 13rocne dieťa kričí hurá more alebo vylezies na trenčiansky hrad a 15 ročná ukazuje na komín a pýta sa otca čo to je?

8mi8
10. aug 2019

Ja odkedy sa narodila mala stále chodíme von doobeda a potom poobede a mam plný panelák deti ale nemám ani jednu kamošku ktorá má dieťa v kočíku čo by šla so mnou prejsť sa s kočíkom alebo tak proste neviem kde tie ženy chodia 🤷‍♀️

uhnakova
10. aug 2019

@nenne9 ok, ale tomu sa hovori rozhladenost, nie inteligencia 🤠

janulik2008
10. aug 2019

Ono to s detmi vidim aj ja. Mam neter byvame na dedine a deti tu su no nevidno ich 🤷‍♀️ ... ja si pamatam ako mala vacsi mensi stale sme behali a hrali sme sa co ma privadza k otazke preboha ako sme sa zahrali 🤭 ...

siska53
10. aug 2019

@mirola ak si na dedine, asi tam.mate dvory, nie su takto vonku, ze na dvore?
My sme chodili v horucom.lete von doobeda tak do 10-10:30, len vynimocne dlhsie, nastastie ihrisko bolo celkomv chladku, len udrzat ich len tam bolo casom.narocnejsie..ti vacsi uz behali na bicykloch ci kolobezkach...

Ale..ked sme uz museli byť doma, tak okrem domacich prác, kde mi často aj asistovali, sme sa spolu hrali, kreslili, vela.citali.. robila som aj domacu plastelinu..... Plus mala chodievala aj na plavanie istu dobu, to so starsim boli nasi vtedy..

nenne9
10. aug 2019

@uhnakova jeeezis tak rozhľadenosť

rybka16
10. aug 2019

@8mi8 No ja sa napriklad inym matkam vyslovene vyhybam, kocikujem jedine sama, aby som si zresetovala hlavu, a desim sa doby, ked bude moje dieta dost velke na to, aby sme chodili na ihrisko a hralo sa s inymi detmi, lebo to znamena pre mna nutny styk s inymi matkami.

jana_eyre_2
10. aug 2019

@rybka16 neboj, ked sa budes tvarit dost nepristupne, nezapajat sa do rozhovorov, nebudu si ta vsimat 😉

leeshka
10. aug 2019

Moj od 7tyzdna do polroka spaval 2-3x denne 30min a v kociku vydrzal len ked spal inak hysteria...je augustovy takze toto obdobie nam vysli od konca septembra do februara, takze vychystat nas oboch mi zabralo rovnaky cas ako spal a to sme z domu aj domov sli za jeho huronskeho revu...tak to sa mi casto ozaj nechcelo dakam chodit...ked to stalo tolko nervov a ked som realne mala hodinu casu na porobenie si veci bez dietata...
Teraz stvronozkuje a ked sme vonku tam ho nemozem dat barskde nech si polozi takze nam je lepsie doma lebo na nom vyslovene vidno ze ked sme poldna vonku ze nema odlozene a je nervozny...doma je rad, zahra sa aj sam...

mooonika1975
10. aug 2019

Ja som chodila von dvakrát denne, doobeda 3 hodiny, poobede 4 . Tiež nechápem čo robia doma, ja dom bola na materskej s dieťaťom a poriadok nebol prednejší ako dieťa.

ladyvi
10. aug 2019

Necitala som diskusiu, ale mna skor ako to, kto na kolko a ci vobec chodi von udivuje, ze na jesen sa strasne vytratia ludia s detmi z ulic. Nemyslim tym skolkarov a skolakov. Ale tych do 3 rokov. Mame tu kvanta takych deti v okoli, akonahle sa ochladi vacsinou nestretneme ani zivu dusu. Pritom aj chladnejsom pocasi sa da byt na ihrisku alebo prejst sa po okoli. Mne je to v principe jedno, lebo nie kazdy ma rad zimu, a ked mu drkocu zuby, cize nesudim nikoho, ale je to take hned citelne, ze doobedie nestretneme ani zivu dusu niekedy. Mame tu strom gastan, sirokodaleko iny nenajdete, na jesen tam vidim zbierat gastany len sem tam niekoho s detmi. Take zvlastne pre mna. My aj do zoo ideme ked je 10-15stupnov a boli sme tam minule asi 3 ludia. Ale zasa keby som mala dom s dvorom tiez by ma nelakalo po okoli kazdy den behat. V zahrade je co robit aj s detmi od rana do vecera. Ja inak chodievam tak na 4 hodiny von. 2 hod doobedie, 2 poobede. Neviem totiz malu unavit doma, potom len poskakuje, jasi sa, potrebuje vybeh. Inak by som tiez rada niekedy pobudla doma a sprtala sa s voskovkami a tvorila s nou 2 hodiny a popritom si pila kavicku 😂

stanislavicenka
10. aug 2019

@mirola my byvame tiez casto doma. Mam 2 male deti, 15 mesiacov a 3.5 roka. Nenudia sa, hraju sa, jasia, alebo kazdy svoje. Ved taky vek 1-1.5 roka je auper, dietatko chce vsetko robit. Vsetko komentujem, ku vsetkemu pustam, starsej vela citam. Este podotykam, ze telka u nas nie je pustena vobec, ziadna elektronika. Je to o nastaveni seba❤

zorkahorka
10. aug 2019

@lucinka1988 skôr je to o samotnej mame,ako si to zariadi a ako si svoje dieťa nauci.moja známa je z mesta - z paneláku, teraz býva v dome a celý deň je v ňom zatvorená.aj s dietatom.pritom majú záhradu s dostatkom tiena

rybka16
11. aug 2019

@jana_eyre_2 Pocitam s tym. 😆 Mam aj resting bitch face, tak hadam pomoze. 😆

jana_eyre_2
11. aug 2019

@ladyvi nahodou, ja mam.zoo a prazdne parky na jesen a zimu rada, konecne sa tam netlacime s davom 😅

mooonika1975
11. aug 2019

Všetky ste doma a ešte to beriete za normálne, ale keď mi prídu matky do škôlky pre dieťa, prvá otázka je: boli ste vonka???? A prečo nie???🤦🤦🤦🤦🤦🤦

mooonika1975
11. aug 2019

Na zdravý vývoj dieťaťa potrebuje pohyb na čerstvom vzduchu, beh, iný povrch , potom tie deti v škôlke po 5 krokoch nevládzu, skoro vserky

jana_eyre_2
11. aug 2019

@mooonika1975 to je podla mna velka pravda a faktom ostava, ze sa dnes deti vseobecne hybu menej, su na to statistiky a aj dokazy, ze sa zvysuje detska obezita..
viem, ze teraz sa toho zase niekto dotknuto chyti, ale risknem to..

podotknem vsak, ze nepisem o nikom konkretnom z tejto diskusie (ale ako som uz pisala, sama jednu mamu naozaj poznam, ktora byva v byte a von chodieva malo, teda ani zahrada)..

je mi naozaj uplne jedno ci chodievate von, alebo bavite svoje deti doma - naozaj ma to netrapi a povazujem to za vasu vec.. ale jedno je jasne a iste deti pre zdravy vyvoj potrebuju pohyb, denne priame svetlo, cerstvy vzduch - tak ako potrebuju aj zdravu stravu...

mooonika1975
11. aug 2019

@jana_eyre_2 presne tak, priame svetlo, vitamín d, obratnosť, učiť sa slušnému správaniu vonku, socializácia, proste milión veci, ktoré doma nikto nenaučí a priznám sa, viem od deti čo robia doma, nie, nie sú to hry na vývoj mozgu, ani montessori praktiky ako zapájanie deti do každodenného života, bohužiaľ. Keď vidím tie detičky, ktoré sú všetky rovnaké, s rovnakým počiatočným potenciálom a ako sú doslova udupane dobou, spodok života rodičov, a nezáujmom rodičov.