icon

Čo robia doma mamičky s deťmi, ktoré nechodia von?

mirola
9. aug 2019

Nechcem tu teraz sposobit nejaku diskusiu o tom, co je lepsie pre deti, alebo nie je. Ale ja chodim s mojim malym stale von, teraz v lete sme vonku prakticky cely den az na obedny spanok a obed. Takze tak od 9rano do 11. A potom od druhej do pol osmej. O osmej ide spat. V zime v kazdom necase sme boli vonku (este v kociku) aspon 2 az 3 hodky denne, ci snezilo, prsalo, fucalo, mrzlo. Prestahovala som sa na dedinu, kusok od BA a viem, ze je tu kopec deti. Nemam tu moc kamaratok, ale sledujem mamicky a stretavam stale tie iste tvare. Jedna je pripad ako ja, stretneme sa kazdy den 2x a debatujeme spolu, prisaham ziadna ina mamicka neni vonku len my dve. Samozrejme xy z nich chodi na ine miesta. Ale mam 3 susedky, ktore maju male deti 1rok, 3roky a 3 a pol. S nadejou, ze najdem nejaku partacku s ktorou by sme este mojli ist von som sa spytala, ci niekedy nepojdu von.. dostala som 3x tu istu obdpoved... “oni cez den von nechodia” vidim ich, ze su naozaj doma, pocujem ich deti, ako kricia, placu smeju sa atd.. zrejme bude takych mamiciek viac. Mna by uprimne zaujimalo, tie ktore nechodite tak, ze na cele dni von, co robite doma napriklad s tak 1 az 1,5 rocnymi detmi. Ako ich zabavate aky im robite program? Mne nevadi chodit von, s malym sa rada flakam, ale minule bol chory mal teploty a siestu chorobu a boli sme doma tyzden, uz som myslela, ze zosaliem. Nudil sa, krical, vymyslal, vyhadzoval supliky, behal hore dole ako saso, neobsedel ani sekundu, vytlacal mysla, otvaral kose, umyval si ruky v zachode... hracky 0 bodov. Musela som byt nonstop v strehu. Preto mi poradte co robite vy doma s detmi, ze Vam tam je “lepsie” ako vonku. Dakujem 🙂

jana_eyre_2
11. aug 2019

@mooonika1975 presne, nemozeme sa tvarit, ze takto deti realne neexistuju..

(pre ostatne opakujem, nemyslim teba, ani teba a ani teba dokonca - pisem jednoducho vseobecne 😏 )

siska53
11. aug 2019

@ladyvi my sme chodievali, kym nenastali tie hmusne zimy, vzdy aj doobeda aj poobede na plus minus 2-3hodky, cize minimalne 4hodiny.spolu sme vonku stravili.. ale uz ako prisla.skora tma a zima, tak uz len doobeda.. ja mam.problem.v tych suchych zimach prejst z roboty po deti a domov, neznasam tu studenú zimu, hned ma hrdlo boli.. ale kym.som s nimi bola doma, aspoň doobedie som vonku nejak pretrpela kvoli nim, nech sa pojasia na certvom vzduchu, aj kvôli sebe, lebo zas neznasam.byt zavreta cely den doma...
Je fakt, ze v zime poobede sme.uz minimum deti stretali, ak sme teda sli von a dooobeda tiez menej oproti teplejším mesiacom, ale boli vonku..
V teplych mesiacoch my tu mame stale.ihriska.plne deti, vidím to, ked som z nejakych dôvodov doobeda doma.. ale.vidim aj to, ze tym nasim,ako su starsi, sa nie vzdy chce ist von.. bozw,ked si predstavim, ze ja som vkuse hucala nasim, ci mozem ist von! Jedine, ze by boli po mojej sestre, ktorej sa nikdy nechcelo..

skorpionka1987
11. aug 2019

Tak jeden dôvod je počasie.. v tom hnusnom teple som rada ze žijem, nieto ešte aby som maleho ťahala von na ihrisko kde páli slnko..ďalšia vec je tá, že keď máš jeden a pol ročné dieťa a trojročné, tak to je rozdiel..A presne ako bolo povedané, doma prispôsobené všetko tak aby ste mali svoj kľud a dieťa sa musí naučiť aj samé hrať..takže je dobre to striedať.. aj kolektív aj svoju mamu a kľud v pohodli domova..

malinovka333
11. aug 2019

Mna zaujima kedy si vsetko robis ci ti chodi dieta aj spavat cez obed ked ste od 2 do pol 8 vonku.co tam vies tolko robit?to je prehnane

jvlo
11. aug 2019

@elementissa ty si ešte len tehotná, však? No budeš veľmi prekvapená koľko práce je okolo starostlivosti o deti a domácnosť. Lebo to, že ty bordel nechceš, tak si ho nevyrábas môže platiť tak pre dospelú ženu, nie pre malé dieťa. Ja mam tie deti 3,ucim ich poriadkumilovnosti, ale aj tak ma stoji veľké množstvo času a energie udržať nás dom v poriadku a čistote. Upratovať 2h týždenne si neviem predstaviť. A variť 30-60minut? Raz týždenne možno 😂 ale aj palacinky robím 2h 😂 Vykladanie umývačky je rýchle, kým ti nepomáha 2 ročne dieťa 😀

fergiea
11. aug 2019

Myslím si, že je to u každého individuálne a každý má iný systém doma, za ďalšie každé dieťa je iné. My byvame na dedine a teda vonku sme boli veľa kým bol malé bábätko v kočíku, do 1 roka som sa s ním dokázala prechádzať po dedine aj doobeda aj poobede. Ako bol väčší, viac a viac času sme trávili na dvore. Tiež sme síce poväčšine vonku, teraz ma 3 roky, ale vďaka tomu, že bývame v dome. Čiže aj keď sa mi vari niečo, dám prať atď, sme na dvore. Varím iba do obeda, aj upratovanie pranie a podobne riešim počas dňa, mne sa večer nechce absolútne nič. Vždy sa snažím počas dňa aj niečo porobiť co potrebujem, aj aby sme strávili čas vonku a večer keď malý zaspi, mam kľud aj ja. Malý sa mi pohra aj doma, miluje knižky, vymaľovanky, dinosaurov, prehra sa v podstate s hocicim a najlepšie je, keď vytiahnem po pár mesiacoch odložené hračky, to o svojom dieťati neviem aj pol dna 😁 mne osobne by sa ale nechcelo byť vonku od rána do večera😱 potrebujeme aj taky svoj kľud doma, vnútri. Čiže my to máme tak pol na pol. Ale je to tak ci je zima, či je leto.

siska53
11. aug 2019

@vierka0508 nuz..ak by ti dieta vstavalo o 6:30 alebo ako sa daktorym stava, ze o 5, tak by si si musela privstat o 3, aby si stihla.. a mas stastie, ze tvoje dieta spi.. moje od 16m.zacalo vynechavat spanok a aj predtym, ak spalo hodinu, hodinu a pol, som bola stastna! Tazke ja som musela vserko stihat popri nom, neskor popri nich... Ale von sme chodili .v lete od 9 do tej cca 10:30, poobede po 16 do cca 19 a v inom.obdobi tak o 10 do 11:45-12, ak nebola tma a zima, tak od cca 15-15:30 do 17:30-18.

zuzanka2302
11. aug 2019

Chodim von 2 krat aoe nie cely den potrebujem aj navarit a popratat poprat... Poriadok je pre mna dolezity... A maly sa zahra aj sam... Je na to nauceny ze svetbsa netoci kolo neho... A poobede okolo 3 vyberam starsieho tak nehrozi ist von az ked on oddychne... Je rozdiel mat jedno dieta a via...
Potom sa cudovat uz nebudes🙂

fergiea
11. aug 2019

@zuzanka2302 mne stačí aj náš Patko a roboty mam veru dosť, vždy je co robiť 🤷‍♀️ teda aspoň u nás 😂

1aduliatko1
11. aug 2019

Ja byvam na dedine, no popravde si neviem predstavit co by sme s detmi robili cely den vonku. Jedine na dvore. V dedine mame jedno mini ihrisko, aj to je v skolke. Tu nic nieje. Kazdy sa hra u seba na dvore 😕

evulka2203
11. aug 2019

@mirola ahoj, necitala som diskusiu, ani sa nezvyknem zapajat, ale toto ma zaujalo. Ked si s malym cele dni vonku, kedy robis bezne domace prace? Ja nech sa snazim ako chcem, do obedu nie je sanca aby som sa dostala von. Varenie, umyvanie riadu, bezne spratanie veci atd. A je tu dalsich xy veci, ktore spravit musim. Asi niekde robim chybu

somavi
11. aug 2019

@elementissa prepáč, ale tvoj komentár ma trošku pobavil. Naložím do umývačky, umyje riad..zapnem robotický vysávač, povysáva..:D nie každý ma doma to, čo ty. Ja nemám ani myčku ani robotický vysávač, čiže umývanie riadov mi trvá niekedy dosť dlho , plus bývame v dome, takže povysávanie taktiež nemám za 5 min. Nejdem riešiť, prečo je konkrétne nemám tieto vymoženosti (lebo stále vravím, že mám ruky-nestažujem sa), ale napríklad niektoré mamičky si to dovoliť nemôžu. Takže musia umývať riad ručne a aj vysávať. No napriek tomu sme vonku každý den niekoľko hodín.

kika52621
11. aug 2019

Keď bol maličký tým myslím do 1roku boli sme vonku stále doobeda (aj si v kočíku po spinkal) potom sme sa šli napapať obedy spánok doma a keď vstal zase von. Od 10 mesiacov som ho už vozidla na bicykli. Keď mal presne rok sme sa presťahovali z bytu na dom práve pred Vianocami takže celú zimu sme boli vonku v karičke alebo na sankach a poviem ti, že som chodila po vonku len ja sama. Teraz bude mať 4 roky a už sa prehra sám na dvore alebo teraz keď je silne slniečko sme vo vnútri a hra sa sám alebo sa hráme spolu (vari mi, staviame koľajnice, lego, stanujeme v izbe pozrieme si rozprávku staviame puzzle, maľujeme.

chichi29
11. aug 2019

@elementissa By si sa cudovala, ale je vela domacnosti kde nie je umyvacka riadu 😉

leeo
Autor odpoveď zmazal
mooonika1975
11. aug 2019

@evulka2203 ja sa chcem spýtať, keď nastúpis do práce, dieťa do školy, poobede krúžky, učenie, chystánie, vtedy ti ešte dorastu 4 ruky???? Aby si to všetko stíhala??? Keď teraz mate toľko práce, 😁

snehulienka0905
11. aug 2019

Ja niekedy pracujem z domu. Vtedy nemozem ist s dcerkou von.
Rano jej postavim zeleznicu a vie sa dlho zabavit s vlacikom. V lete su otvorene dvere na terasu a sama si chodi dnu a von ako sa jej chce. Dalej plastelina, kreslenie...potom si dam prestavku z prace a varime spolu....
Tych par hodin doobeda sa da vzdy nejako zabavit.
Ale neviem si predstavit fungovat takto kazdy den. To by sa dcerka urcite zacala nudit a vystrajat.

vanilka83
11. aug 2019

@mirola no ja obdivujem.... Ja som teda s 1 roc. Chodila tiez 3-4 hod. Kočíkovat denne, ale teraz ma 2 r. Je dost sidlo a v kociku neobsedi a teda behat za nim cely den sa mi uz vazne nechce potrebujem nakupit-nenakupujem v hypermarketoch ani v retazcoch vsetko na trhu peso v zelovococh stankoch a to sa s nim neda som uz dost unavena treba prat zehlit varit pre muza mna malemu, zvlast tak potom doma asi nic nerobite.

ka3eena
11. aug 2019

Ja teda osobne neviem o nikom takom, co by nechodl s detmi von, aspon za normalneho pocasia. Ako tu uz bolo povedane viackrat, to, ze clovek mamicky a deti vonku nestretne, neznamena, ze deti vonku nechodia. Prazdniny, babky, dedkovia, pri starsich detoch tabory, ak ma clovek dom, na dvore sa podla mna deti zahraju ovela lepsie ako na nejakom ihrisku a a je tam mozno aj chladok. Ja si neviem predstavit, co robi 1,5 rocne dieta 6 hodin vonku. Ano, kazde dieta je ine, ale ved to este nevie ani poriadne chodit, behat, skakat, lozit po preliezkach, hadzat si loptu,... hoci viem, ze su aj pohybovo velmi nadane deti, takze cest vynimkam. Potom su rozne choroby, alergie, praca na ciastocny uvazok atd. A ani nehovoriac, ze v takych horucavach sa podla mna v takom teple ani neda, niekedy takmer cely den ani vyjst. A v neposlednom rade su aj deti, ktore proste preferuju hru doma. Nechcu tolko behat, ale chcu si citat, skladat, kreslit, strihat a pod. Samozrejme, ze treba s detmi chodit na vzduch, je to zdrave po vsetkych strankach, ale 1. nic sa nema prehanat a 2. kolko ludi a deti, tolko roznych okolnosti, povah a preferencii.

letfenixa
11. aug 2019

@rybka16 Neboj sa, nutne a nevyhnutne to nie je.

katrin21
11. aug 2019

Panebože čo naše mamy robili bez internetu! Ano,isli von!
Ale vazne.. to fakt potrebujete vedieť Aké aktivity robiť s dieťaťom vnútri počas dňa bez toho aby ste išli von keď nemôžete alebo práve nechcete niečo robíte? Môj názor je že s dieťaťom netreba stále robiť rôzne aktivity lebo potom sa nevie ani samé zahrať a nerozvíja svoju fantáziu a predstavivosť.
Dieťa potrebuje pocit bezpečia A tie mu dáva denný režim a nejaké tie rituály. Áno aj pobyt Vonku je dôležitý ...Ale zas extrémne keď mamičky chodia von od rána do večera dieťa nemá žiadny režim tým pádom žije v chaose A naozaj aký-taký režim pre dieťa znamená pocit bezpečia lebo vie čo príde čo bude nasledovať sú to jeho istoty.
Osobne Som mi nikdy nepotrebovala riešiť čo robia doma s deťmi iné mamičky. Každá sme iná Jedná sa vydrží hrať s dieťaťom od rána do večera druhá sa pohrá chvíľu a potom už dieťa nechá nech sa prehra aj samé a nerieši každú sekundu že musí niečo robiť a musí mať nejakú aktivitu a podľa mňa takto je to aj správne.
Veď ani s nami sa rodičia nemali kedy stále toľko hrať a nemali sme ani toľko rôznych hračiek podnetov Montessori aktivít a neviem čoho a pritom z nás vyrástla generácia celkom úspešných ľudí ktorí si vedia v živote aj poradiť.
Ja osobne nepovažujem za úplne šťastné venovať dieťaťu každú voľnú minútu lebo potom sa dieťa naozaj ani nenaučí samé zahrať. Zlaty stred treba najst. A riadiť sa hlavne svojou povahou a svojimi pocitmi a potrebami a nie s tým čo robia druhí

katrin21
11. aug 2019

Mimochodom neviem prečo ste boli pri šiestej chorobe doma týždeň keď choroba trvá tri dni/ horucky/ a vysypom sa končí a môžete ísť normálne do kolektívu a aj von.

bulka86
11. aug 2019

Pri viacerych detoch sa to uz tazsie stiha, travit vela casu von. Este ak maju ine rezimy, teda kvoli vekovemu rozdielu. Ja uz vecer nevladzem ked deti zaspia, preto gro domacich prac robim doobeda. Vela zavisi aj od toho ci niekomu vari svokra ci manzel. A celkovo kolko manzel pomaha zene v domacnosti aj s detmi. Je velky rozdiel varit bio jedla.... to nezaberie vela casu. No ked ti chlap zaveli pirohy, fasirky, lokse..... neviem si predstavit aj ist von aj toto stihnut. Malokedy sa mi podari ist von doobeda. Prve dieta skolkarka, nechce spat. Druhe dieta pospi uz len raz denne tak ten cas je velmi vzacny na dokoncenie prac co som zacala doobeda. Po spani uz mam cas ist von. A moje deti su radi aj doma. Nechavam ich motkat sa okolo mna a zapajam do domacich aktivit, a tak sa vlastne aj hrame. Vesanie pradla zabavi aj 1,5 rocne dieta. Vymyslat neustale hry dost vycerpa. Mam vyhodu je surodenci sa uz vedia zabavit aj spolu a bez mojej asistencie. Cize mam pocit, ze tie ktore pisete, ze ste skoro cele dobedie aj poobedie vonku asi mate len jedno dieta a asi velmi napomocneho manzela. Vidim to podla svagrinej, jedno dieta, svokra vari, cele dni sa iba s malou hrala..... po veceroch citala knizky, mam pocit ze niekedy sa az nudi. Ja na take nemam cas. U mna aj nakup potravin s detmi je aktivita, spojenie prijemneho s uzitocnym. Zapajam do vsetkeho. Vela vysvetlujem a vnimaju aj domacnost, nie len hracky detskej izby a ihriska. Aj ked som iba sem tam vonku, myslim ze su spokojne. Byvame v centre mesta, top park pod oknom. Vzdy su dostatocne socializovane s inymi detmi. Suhlasim s tym, ze doma ich mam viac pod kontrolou. Nechavam im volnost. Na ihrisku beham za druhorodenim ako dostihovy kon. Vlastne viac vonku vidno matky s jednym dietatom. Kamosky co maju 3- 4 asi su viac zaneprazdene.

katrin21
11. aug 2019

@jvlo žiadny obed mi netrvá uvariť dlhšie ako hodinu... A to Varím Mäso ale neverím také ako slivkové gule alebo šúľance To sú plačky A to naozaj odmietam variť radšej si to kúpim už mrazené napríklad v Jednote alebo v Lidli raz za čas ale my sme skôr mäsovy

Inak ja varím vždycky aspoň na dva dni ideálne aj na tri Keď sa podarí a tým pádom nemusím variť každý deň a doobeda chodíme dosť často na kávičku s malou kde ona sa pohrá na ihrisku A ja mám aspoň chvíľu kľudu pre seba keďže cez obed už nespáva..

Upratujem zásadne iba úchytkom počas dňa ale napríklad dnes som pri malej vypratala komplet celú garáž a celú ju využívala po triedila a trvalo mi to vyše dvoch hodín a malá sa pri mne hrala Boli sme same dve doma.
Bývame na dedine Takže väčšinu času trávi Ivana iba u nás na dvore a občas si ide zakopať loptu so susedkou na ulicu alebo sa kolobežkuju decká na ulici...mame rovinu,nova stvrt..
Ale rozhodne si malú neučím na to že sa jej musím každú voľnú minútu venovať. Častokrát je poviem že teraz musím niečo urobiť a musí sa hrat sama.
Robiť dieťaťu animátora Nie naozaj správne a je strašne dobrá kniha Volá sa Nerozbitné deti a je to v podstate prvá kniha o výchove ktorú čítam pretože inak sa riadim vlastným rozumom plus tým čo sme sa učili v škole keďže mám pedagogické vzdelanie.. ale táto kniha je výborná a hovorí Okrem iného o tom ako nám vyrastať generácia detí s mobilmi a tabletmi A ako to na ňu vplýva a na druhej strane hovorí aj o tom aké je dôležité nechať dieťa fungovať samé, nevenovať mu každú sekundu, nestáť muž stále za chrbtom Keď vylezie na preliezačku , nechať ho aj spadnúť a naučiť ho tak stať samostatným a zodpovedným k tomu čo robí a za to čo robí.. odporúčam naozaj všetkým Veľmi dobre sa to číta a v mnohom otvorí oči

gerrwie_girl
12. aug 2019

No uprimne, ja si absolutne neviem predstavit co by som robila s deckom tak dlho vonku :D. A tak ako sa ty pytas, co robia mamicky doma s detmi ked nechodia von, isto sa mnohe pytaju, kedy sa stihas ty starat o domacnost 🙂. Bez urazky.

gerrwie_girl
12. aug 2019

@trudy123 pises ze vsetko sa da, len treba chciet. Ale mysli na to, ze niektori ludia nechcu travit cely den s detmi vonku, nie ze nemozu 🙂

huxy
12. aug 2019

@elementissa ja napriklad umyvam riad aj 7x za den. Ja neznesiem mat niekde "odlozeny" spinavy riad, a vzdy ked nejaky riad je, tak to chcem odlozit. Umyvacku nemam. Keby som ju mala, neviem ci by som ten riad asi aj tak umyvala rucne, cim skor odlozit. Roboticky vysavac sice mam, ale jeden z tych lacnejsich a veru radsej pouzijem klasicky vysavac. Teraz mam uz sice 8 rocnu dceru, ale ked bola dieta, na prechadzky som sa snazila chodit denne, aj 2x. No na tolko hodin ako tu bolo spominane? To veru nie. Ja som vzdy chcela mat doma poriadok, a vzdy som ho mala. Ale ten poriadok sa nespravil sam. Mne vacsie upratovanie bytu trval cele doobedie. To som robila tak raz za tyzden. Teraz v dome to mam rozdelene tak, ze vrchnu "obytnu cast" tiez upratujem pol dna. Idem do detailov, nie len povrchovo. Podotykam, ze riadim kazdy den tak, aby som bola spokojna ja. Ale to je fakt len rychle upratanie. A hlavne sa ten poriadok snazim vzdy udrziavat. Kazdy nech si spravi po svojom, ako uzna za vhodne. Tiez som toho nazoru, ze dieta sa ma naucit ci uz domacim pracam ci uz tomu, ze sa zabavi samo. Nie mu venovat kazdu chvilu, vymyslanim roznych aktivit. Ale ked to niekto tak robi, je mi to suma fuk, ich vec. Ale nech mi nikto netvrdi, ze tak je to spravne.

zuzanka2302
12. aug 2019

@mirola inak detibsactym hraju kedvsubdoma ze vyhadzuju vecibzo suflatiek... Ako nevien popravde co ocakavas id dieťaťa aby robilo v takom veku.... Ked ti je pohodlnejsie chod von... Kazdy robi tak ako uzna za vhodne... Ja kevy som bola tolko vonku osediviem... A to mam aj mycku aj robotucky vysávač aj ine vymozenosti... Ale tie treba obsluhocat.. Nalozit riad vylozit riad a podobne... A aj tak nestiham a niesom pomala ako pises ale dokladna🙂

zuzanka2302
12. aug 2019

@mirola este ma napadlo ze urcite pridaj do diskusie prispevok ako sa vam dari ked budes mat druhe babo... Budes to mat pestre ked orvecsi vyžaduje tolko pozornosti... A neverim ze budes mu moct vyhoviet aj pri babatku... Cisto pre zaujimavost by som to chcela vediet ako to bude fungovat

lenusicek
Autor odpoveď zmazal