icon

Čo s bábätkom, keď nespí?

erienka
19. feb 2013

Ahojte skusenejsie🙂 mam 2 otazky, nad ktorymi si uz nejaky cas lamem hlavu, aj ked sa nad nimi mozno pousmejete.
Takze nerozumiem jednemu - ked sa mi narodi dcerka, predpokladam, ze vacsinu dna bude spat v postielke v spalni. Co vsak s casom, ked nebude spat? Nemozem ju predsa asi nechat samu v spalni, ak ja budem napr. varit. Mam si teda kupit dalsiu postielku, ktora bude na kolieskach, aby som ju mohla presuvat po byte? Toto mi nie je nejako jasne, zatial som totiz este nikde necitala, ze by som si mala kupit 2 postielky.
A otazka cislo 2: ako ste riesili s muzom, ked dieta v noci plakalo? Spaval vas muz v inej casti bytu, aby ho nebudil plac? Samozrejme, ocakavam od manzela pomoct v starostlivosti o dieta, no predsa len pokial bude mat chodit cez tyzden do prace, pride mi trochu nefer, ak sa nevyspi. Aj ked mozno ako prvorodicka som momentalne naivna a po porode ho prinutim, aby vstaval aj on :DD

Strana
z2
henikav
19. feb 2013

@erienka 1. nasa mala ma pripravenu postielku v detskej izbicke a kolisku na kolieskach prenosnu, prave preto ze dom je velky a chcem ju mat nablizku, ale na toto ti kludne posluzi aj hlboky kocik ak ju chces mat na ociach. Pripadne el. pestunka s ktorou pocujes ked sa zacne mrvit, pripadne su aj s kamerou, kde ju vidis.
2. manzel sa sam odstahuje do obyvacky na gauc, ked bude priliz unaveny a bude sa chciet vyspat, ved uvidis, kazdy chlap je iny, ty ho podla mna neorganizuj, ked bude vyzerat unaveny mozes mu navrhnut, ze ak si chce pospat nech ide, ale ja by som ho jednoznacne "nevyhanala". Mozno mu mrnkanie babatka vobec nebude vadit, mozno ho ani nebude pocut ak bude hlboko spat a ak ano, on to vyriesi 😵

josenka
19. feb 2013

@erienka V čase, keď malý nespal, som dojčila. Prvý mesiac takmer nonstop 😉 . Po narodení bol drobnejší, papanie ho unavovalo, často pri ňom zaspával, tak sme papali. Keď náhodou spal mimo mňa, tak v kočíku, aby som ho mohla pošitkať, keď sa budil a ja som si pri tom navarila. Ďalšia etapa bola taká, že nespal ani v kočíku, tak som kúpila babyvak, v ktorom spával cez deň tak 2 mesiace. Potom sme prešli do etapy, keď opäť spí v kočíku. Ďalšia etapa by mala byť popoludňajší spánok v postieľke, s tým čakám, kým začneme jesť príkrmy, aby mu to dávalo zmysel - najeme sa a ideme spať. V noci spí so mnou. Už som to tu písala veľakrát - dojčím a mne sa naozaj nechce vstať, nadojčiť, uspávať, dať do postieľky a znova dokola. Bohužiaľ, ono to nefunguje, že položím ho a spí 🙂, nefungovalo ani pri jednom, neriešim, proste mám také deti, vyrastú z toho. V noci sme spávali do 4 mesiacov v inej izbe ako manžel, aby sme ho nebudili, potreboval sa vyspať do práce. Zase na oplátku nebudil on nás ráno a vypravil seba aj starších synov do školy. Potom sme boli chvíľu v spálni všetci, teraz sa opäť muž presťahoval preč, lebo je chorý. Naozaj, dievčatá majú pravdu, nerieš, uvidíš, aké bude bábo.

alena0305
19. feb 2013

@erienka Super vec je detské kresielko-lehátko - kúpiš aj tu na bazare. Dá sa používať tak od 2 mesiacov - kým tam dieťa vydrží tak do cca 9mesiacov - najlepšie s hrazdou na zavesenie hračiek. Pri prvom sme mali aj starý hojdací kočár - veľký, priestranný a prevezieš si kde potrebuješ - aj ku susede oproti na kávu. Ale každé dieťa je iné - to budeš riešiť "za pochodu" - zbytočne nakúpiš a možno nevyužiješ. Môj starší spával každú noc pekne v postieľke a malá teraz od 9m. spí pri mne - keď ju preložím do postieľky - do 10 minút zobudená.

betunka39
19. feb 2013

@erienka 1.ja mam v dome 3 postielky, jedna je skladacia a prenosna, kedže mame poschodovy dom, jednu mam v kuchyni, druhu v spalni a tretia je v kuchyni u svokry, kedže ju varuje, ked som v praci. Ked bola mala menšia, vačšinou do 3 mesiacov spala v kočiku, alebo bola v lehatku.Naučila sa spavať v kočiku aj vo vajíčku.Prenosne postielky sa daju kupiť v tescu za 30 eur mysli, ja mam od sesternice, požičala mi. Ale je to velmi prakticke, da sa poskladať a berim ju so sebou aj ked ideme na navštevu, aby sa malička mala kde hrať, aj pospinkať. 2.manžel. Moj manžel ešte nikdy neodišiel preč koli plaču deti zo spalne.Niekedy spal tak tvrdo ,že ich ani nepočul plakať. Ked boli staršie deti male, tak chodil do prace od rana od 6,00 do večera do 8-9.00, kedže robil na družstve,ako šofer. Prišiel taky dobity, že mu to vobec neprekažalo. Zakisto, kedže sme ešte nemali prerobene, asi 2 roky sme spali všetci v jednej izbe. /my dvaja + 4 deti /, kedže sa inač nedalo. Každy spal ,nikto sa nebiudil, ked najmladši plakal, alebo som ho kojila.Aj teraz ked mame tu najmenšu, občas ked jec manžel preč ,tak chce dcera, alebo najmladši spať pri mne, ale vobec ich neruši ,ked sa mala zobudi.A nebij manžel sa vyspi, ja vstavam k malej v noci aj 3 x, a pritom chodim od pol roka do prace, a vobec nepocitujem ,aby som sa nevyspala.Malu si vezmem k sebe, ked chce didkať, tak jeje dam, ja hned zaspim, aj ona pri mne na prsniku. To vobec neriešim, či sa manžel vyspi, ved aj jeho je to dieťa, či nie?Nech aj on vie, čo to je. Ale ,ved ked sa narodi male, až potom uvidiš, všetko sa to vrieši samo. Moja neboha babka stale vravela, nikdy nesmieš vyhnať manžela z manželskej postele, lebo to znak, ženiečo nie je v poriadku. Aj ked sa pohadate, večer musite spolu zalahnuť. Ja sa toh držim 22 rokov a funguje to.

lucinocka
19. feb 2013

@erienka ked bola mala malinka mala som ju na stole v hlbokej vlozke z kocika, kedze mame mini byt bez sance druha postielka.. potom si sedela /lezala v hojdacke, potom sedela vo vajicku a teraz je v postielke , bud spinka, alebo sa hra, ked nieco potrebujem..a ked bude uz sediet tak bude hopat na zemi na matraci pri mne🙂

lucinocka
19. feb 2013

@erienka a po druhe, muz chce dieta tiez.. tak by som vobec neriesila ci ho babo budi alebo nie.. a ziadne stahovanie do inej izby, rodicia su dvaja... ja som tiez za 5 mesiacov nespala ani jednu celu noc a kto ma polutuje... radsej ho nauc, keby si nekojila, aby vstal a urobil mlieko.. tebe to dobre padne...treba chlapov zapajat ne lutovat

aliza
19. feb 2013

@erienka ja som pri synovi zainvestovala do stolicky na papanie a kupila taku, co sa da dat nalezato pre babatko od narodenia. Cize stolicka a lehatko v jednom, je to Chicco polly magic a mala som tak syna stale pri sebe v kuchyni.
Ale mala som aj prenosnu postielku v obyvacke, taku s tym zavesnym kosikom pre babatko. Muz spaval od zaciatku v inej miestnosti a spava tak doteraz 😖. Kazdy den ma inak sluzbu, budili by sme sa navzajom a maly je k tomu nespavec. No a dcera bola ina kapitola, ta prerevala cele dni, do lehatka alebo do postielky nehrozilo, ani kocik, tak tu som musela cele dni nosit v satke., az do jej 6.mesiacov!

leporeloo
19. feb 2013

@erienka ahoj, ja chapem ze mas nezrovnalosti a tak chces mat vo vsetkom jasno 🙂 aj ja som taka ze sa chcem na vsetko teoreticky pripravit 🙂) takze ako ti uz vela dievcat pisalo staci ti jedna postielka a na den pouzivaj bud vajicko, alebo lehatko ... naozaj super su aj baby vaky a satky... ak budes potrebovat uspat a popritom nieco robit, babetko tak bude pri tebe isto nebude plackat...
aby v noci babo neplakalo je super spat s nim v posteli tak ho nakojis bez toho aby sa ono alebo ty uplne prebralo a nebude musiet ani plackat lebo vsetky jeho potreby splnis hned... takze maximalne zamrnka ked bude hladne ty das "prso" a tvoj muz sa isto ani neprevali na druhy bok... ak je to pre teba nepredstavitelne zaobstaraj si aspon postielku s odnimatelnou bocnicou, tak budete mat aj ty aj babo svoj priestor ale budes ho mat na dosah...
a ked su dni ze je babenko placlive bud to manzel vydrzi alebo sa na jednu noc presunie nagauc...
isto sa neboj najdete si svoj system

adrioska
19. feb 2013

@erienka to je praveze dobre, ze dopredu riesis a planujes, budes starostliva, zodpovedna maminka...ano pri babatku sa neda, ale za opytanie nic nedas...aj ja co by som dala, kebyze pri prvom synovi mam tie skusenosti, ake mam uz teraz...no ale co uz...Takze na zaciatku mi obaja vela spinkali a tak mi spinkali na gauci v obyvacke, samozrejme ohradit treba pre istotu. Ked mal maly mesiac, dostali sme do daru ohradku, tak spinkal v nej. Pri malej som si vsak kupila lehatko a mala spavala aj tam, tiez vyborna vec, lebo vies prenasat...ohradku som nevedela prenasat. A v noci to uz uvidite,ako sa vam bude spat. Ked to bude muzovi vadit, tak sa prestahuje do 2.izby. Pri synovi moj muz spal s nami, teraz to trochu riesime, lebo mala vela place a nielen on sa budi, ale aj maly a bojim sa, aby malemu ten prerusovany spanok neublizil. Ale zatial este spime vsetci spolu, uvidime ste neskor, ako bude.
Kludne sa pytaj na hocico, si prvorodicka, nemozes vsetko vediet. Radsej sa zbytocne pytat, ako potom stresovat a robit chyby. 😉

adrioska
19. feb 2013

@erienka, ano my mame tu odnimatelnu bocnicu na postielke, ako spomina @leporeloo, takze malej postielka je pricapena pri mojej, ale tam je uz potom to, ze je zbytocne pouzivat monitor dychu...takze bud sama v postielke s monitorom alebo pri tebe bez monitoru...

erienka
autor
19. feb 2013

@adrioska dakujem, a ktore lehatko si si kupila pre dcerku? Mozem si ho pozriet niekde na internete? Dostala som tu uz nejake tipy, tak si vyberam. Dakujem 🙂

nadula01
19. feb 2013

@erienka ahoj my sme fungovali tak ,ze som si kupila lehatko take pre babatko a ked bola hore a ja som varila tak sa kukala z lehatka na mna..alebo som ju aj nechavala chvilku samu v postielke a chodila som nakukat ,ci je vsetko ok.Co sa tyka nocneho spanku,tak manzel spal od zaciatku s nami v spalni ,neboj sa chlapi su nastaveni tak ,ze ich zobudi az ukrutny rev 😀 ,kym babatko mrnci ,ze chce papat ,tak manzel si spokojne odfukuje.My sme v podstate nemali ani raz bezsennu noc,iba ked idu zubky je trocha placliva,ale inak pohoda.Drzim palce a hlavne vsetko s kludom 😉

adrioska
19. feb 2013

@erienka my mame tento zeleny
http://www.slnieckovo.sk/index.php/domov/171-le...
aj som z tejto stranky objednavala, kukni, prave pozeram, ze uz tam maju celkom pekny vyber... my mame z tejto stranky aj sportovy kocik...
Ja uz nase lehatko pojdem ocistit, uz ho nepouzivame, tak dufam, ze sa mi ho podari aj predat...hehe
Inak moja dcerka je tiez majova... 🙂

reanda
19. feb 2013

pre babo je tym lepsie, cim viac ho nosis, ci uz ked je hore, alebo aj ked spi.. na to je dobra satka, aby si mala pri tom volne ruky.. ak ti dokaze spat bez nosenia, fajn je aj to lehatko alebo kosik, aby si mohla dieta prenasat a bola stale s nim.. nie je dobre nechavat dieta niekde osamote lezat a kukat do stropu alebo na nejake cuda na hrazdicke, aj ked je kludne, dieta potrebuje tvoju pritomnost..
a co sa tyka nespania v noci- vsak je to aj manzelovo dieta, preco by mal mat on od neho v noci "pokoj" ? 🙂 nie len jeho caka sichta rano, aj teba caka, dalsi cely den starostlivosti o dieta a domacnost, tiez si nebudes sunky valat.. takze ked uz, vyspat sa potrebujete obaja.. nech sa len pekne zapaja, moze aj on popestovat, aj v noci, alebo byt aspon pri tebe ako opora, nie ze sa pojde vybuvinkat na gauc 😝

ivushka0209
19. feb 2013

@erienka ahoj .. ja som to poriesila tak ze maly spinka cez den v postielke alebo na gauci a ked je cilu tak hore po papani tak mu rozpravam a hladkam ho a v noci spava somnou na postely aj ked mame v postielke monitor dychu tak sa bojim ho tam mat kedze postielku nemam hned vedla postele ... a priatel ten chodi do prace na smeny kazde dva dni inak robi a spava s nami iba ked ma volno alebo po poobednej a aj to si dava stuple do usi aby ten plac nepocul aj ked maly len mrnci ked je hladny ...

pacica
Odpoveď bola odstránená
paszelkasp
28. feb 2013

baby ti uz pisali, ze nie kazde babatko spi podla tabuliek. u nas sa striedaju lepsie a horsie dni. ked mala spi, snazim sa spravit co najviac. v prvom rade navarit a hodit do pracky 🙂 upratovanie uz zvladne aj manzel. a ked je mala hore, tak sa hrame. nikdy som nerozmyslala, ze by som ju "odlozila" do postielky aj ked nespi. ked potrebujem odskocit na WC, alebo zazvoni postarka, tak ju na tu chvilocku polozim do postielky v spalni, pripadne ju necham na gauci a oblozim ju vankusmi, alebo ju supnem do hojdacky. toto uz baby spominali. myslim si, ze nejaku ohradku budes potrebovat neskor, ked bude babatko viac pohyblive, ked zacne lozit. potom uz ma zmysel kupit si prenosnu postielku, alebo ohradku, lebo tam nahadzes hracky a babo sa hra. ale novorodencovi uplne stacis ty ako mama. nasa ma 3 mesiace a este som fakt nemusela riesit co s nou ked je hore. proste sa vytesujem ze sa mozeme hrat, objavovat moje ruky, jej ruky, "rozpravame sa", smeje sa na mna, je toho naozaj vela co sa da robit s babatkom.
manzel sa od nas tiez neodstahoval a to je dakedy jak male vrestadlo to nase dieta 🙂 proste len rano manzel skonstatuje, ze musi byt lepsia, da jej pusu pred odchodom do roboty a ide. vstava rano pred piatou 🙂 cize obrnit sa trpezlivostou a rozmaznavat laskou 😀

Strana
z2