Cumeľ - za a proti
Mám dcérku. Je čerstvo narodená. Ked mrnčí zaberá cumeľ. Ale vraj to nieje dobré na ďasná a zuby. Mám ju teda naň učiť alebo nie. Prípadne aký doporučujete?
dievcata, keby som mala riesit, co je dobre a co zle, druhe dieta tu nemam. takze ockovanie, cumle a hocjake lieky na podporu imunity a choroby doporucujem. nas maly ma tolko chemie v sebe a zijeme...🙂 tak sa netrapte, ked to dieta ukludni dajte hocico...
@diapavuch mali sme cumel, dojcili sme sa bez problemov, nemame krive, ani pokazene zuby, nesusleme a pod., spokojne babo - spokojna mamina 😉
ja som naucila malu na cumel potom co som zbadala ze sa zacina upokojovat palcom, aj sme skusili asi vsetky mozne tvary kym sme jeden nasli...moj nazor je ze od cumla oducis skor ako od palca, teraz ma 15 mesiacov a su dni aj noci ked ho nechce a potom su dni hlavne ked idu zuby ze si pocumle.....
je to individualne moja mala nastastie cumel nehcela a ncumlala si ani palec, myslim si ze kym je dieta male tak je to ok ale treba ich zavcasu oducit a to je uz na rodicovi 🙂
podľa môjho názoru, cumlík vymysleli pre bábatká 🙂 ! a príde ten čas,ked nebude chcieť 🙂 🙂 🙂 !!!
každé dieťatko je iné,ja by som cumeľ určite dala,keď ju to upokojí-veď je maličká-neboj sa nič sa jej nestane.Ale určite nie do 3 rokov, 😉 A cumlíky vymysleli pre bábätka nie pre teliatka-nemyslíš, 🙂
Prvá dcéra cumeľ nemala a to som ich mala nakúpených dosť, len raz jej ho moja mama napchala keď spala že zo srndy si ju odfotí . Druhej som dala asi keď mala dva mesiace lebo so dokázal strepať dobreženie celú ruku do úst, upokojovala sa s ním ked jejeišli zuby. Ako píše eririka cumeľ je pre deti raz ich omrzí a hlavne treb vedieť kedy dosť, mi sme mali značky lovi
ahojte baby, ja si to tiez myslim, mam neter ktora ma skoro 4 roky a stale chodi z cumlom, uz je to aj skarede a ma z toho zuby vpredu, ja mam maleho ktory ma 14 mesiacov a cumlik pouziva len na spinkanie a ked idu zubky, cez den mu ho vobec nepripominam a dobre je on radcej nieco hryzie 🙂
ahojte celkom zaujava téma musím aj ja prispiet s nasov skusenostov.malá mi v porodnici trochu cumlovala ked sme prisli domov začala mi ho odmieta ani za pana nechcela už ziadny cumel.tak som si povedla ok vsak v pohode dáme to aj bez.cumla.začala som mat problémi s prisati,dlhy kojenim a tak som vyhladala pomoc laktacnej naučila nas správnu techniku to už bolo potom v pohode len mi prislo potom že malá má ako keby moje prsia za cumel.samozrejme som sa stotoznila s myslienkou naco učit na dudel ked ho odmieta a mali sme problemi s kojenim.časom ked som ju po 14 mesiacoch odstavila našla si alternativu a zacala mi zuzlat rozky na paploniku,podbradnik a teraz ked je nesvoja si zuzle aj svoje vlastne trička a tak vsetko co je textilne.som zvedava do kedy si budeme ficat na tejto zavislosti počítám az kým nebude vacsia a decka sa jej nebudu smiat. pri druhom urcite budem chcieť aby sa naučilo na dudel podlá mna to vela ulahci
je to len na tebe a na dieťatku... ja som dudel nechcela dať malej, nakoniec sme k nemu prišli v 5. mesiaci a mala ho len na spinkanie, cez deň sme nepoužívali... je to na dieťati a prístupe... teraz bude mať 2 roky a už sme 5-tu noc úspešne bez neho... i keď je problém teraz s denným spánkom, ale vždy zaspinká... a velakrát nám ju pomohol utíšiť, keď sme si nevedeli rady bez neho... 🙂
@diapavuch hlavne na vyvoj reci nema dobry vplyv. Tak mozno este u maleho babatka.potom rychlo oducit.
Jedna z otazok u logopedicky bola,ci maly dudloval.
Nas sice nie,on tie problemy s vyslovnostou a neskorym nastupom reci ma skor zdedene po tatinovi,ale aj na to sa pytala. A i na to,ci s nim nesusleme,pri.ci sme nesuslali nanho.
@marcelaaaa vidis,zo mna dudel mali obaja,ani jedno z nich nedudlovalo a ani nic ine nejak prehnane nezuzlali,zatial ani svoj palec. Ak nepocitam,ze si daco akoze strcia do ust. Jedine mala vyhladava daco na zuzlanie v case,ked jej idu zubky.masiruje si to,ale nie prehnane a ked je najhorsie,dam gel,aj sama si ho vypyta. Ako napr.teraz sa jej konecne 2dalsie tlacia von. A vvtych casoch ju napodobnuje starsi bracek.
ja som deti na cumel ucit nechcela, ale tak skusila som im dat uz v porodnici,ved vsetci to tak robia nie? ale prvy syn to vyriesil,cumel nikdy nikdy nechcel, a nechybal mu,a teraz mame druhe babo ktorému idu zubky tak reku dam mu nech si pozuzle,ale zas nic. novy cumel krasny letiiiii cez celu postielku 😀 tak zuzle plienocku 😀
ja som jednoznačne za cumlíky,šidítka - je jedno ako to nazveme.. som sestrička na novorodeneckom oddelení, bohužiaľ nemáme rooming in takže detičky sa u nás nosia na dojčenie každé 3 hodky alebo individuálne podľa potrieb dieťatka keď plače zanesie sa mamine..no nie vždy je to možné záleží to od toho koľko práce máme.. no v noci nemať cumľe tak si to asi hodím 🙂 niekedy sú detičky ako med no niekedy je to fakt sila.. jedno prestane,druhé začne,alebo orchester dvadsiatich detí naraz 🙂 v noci chodia detičky na dojčenie o 1 no a potom do rána je to sila.. nenosíme ich v noci tak individuálne ako cez deň lebo najdú sa aj matky ktoré sa sťažujú že sú rušené.. čo sa týka vplyvu cumlíka na dojčenie si z osobných skúseností myslím že je totálna kravina.. prečo nedať dieťatu cumeľ keď ho chce a je potom spokojné ? spokojné dieťa rovná sa spokojná matka a platí to aj naopak.. čudovali by ste sa aký vplyv má skôr nepokojná alebo nespokojná matka na svoje dieťa..dieťatko hneď vycíti že nie je niečo v poriadku.. taktiež nechápem prečo sa dnes z dojčenia robí taká ohromná veda.. nie je nič prirodzenejšie ako dojčenie.. naše starké,naše mami nepotrebovali žiadne laktačné poradkyne a vedeli si poradiť aj samé..a to boli viac početné rodiny než sú dnes.. dnes má žena jedno dieťa pomaly nič viac na starosti a aj tak nestíha.. veľa problémov s dojčením si matky spôsobujú samé už len tým že cítia ohromnú úzkosť nad tým že možno nebudú dojčiť..dnes je už normálne že ženy ktoré z akéhokoľvek dôvodu nemôžu dojčiť svoje dieťa sú považované za zlé matky ! a tomu ja hovorím sila! akým právom sa to takto deje ? nedávno sme mali školenie o laktácii od mamili a poviem vám niektoré veci sú krásne a úžasné keď sa uvedú do praxe..no niektoré čistý fanatizmus.. baby robte všetko tak ako to cítite vo vašom srdiečku nie tak ako to vidíte u iných matiek alebo v telke,na nete a neviem kde ešte.. naučte sa vnímať vaše dieťatko a všetko pôjde akosi prirodzenejšie..každé dieťa,tehotenstvo je úplne iné.. držím palce a prajem vám aby ste každá jedna boli tá spokojná mamička a mali doma spokojné detičky 🙂
baby dnes som išla do nákupného centra asi 6.ročné dieťa malo cumeľ-no ja som skoro odpadla. ☹
@sisaka moj syn cumlik mal a dcerka nie a pritom synček byval omnoho nespokojnejší ako dcerka. Bolo to zrejme tym, že dcerku som od 3 tyždnov nosila nonstop v šatke, a ani nestihla byť nespokojná, lebo skôr ako by sa jej niečo znepačilo si našla prsník. Takže cumlik na ukludnenie nepotrebovala 🙂 A ludia ani nevedeli, že dojčim, mala v šatke spokojne ticho na prsniku zaspala....
@diapavuch skus na miesto cumlika ponuknuť pri nervozite malej prsník, prípadne si kup šatku a vela nos pri sebe, nech ťa citi 😉
@isabel11163 prečo nedať dieťaťu cumel, ked je po nom spokojné? No tak u vas na novorodeneckom sa nečudujem, že ten cumel davate, ani že detičky v postielkach na novorodeneckom izolované od svojich mamičiek su nespokojné ☹ Takto však od malička učite tie deti svoje potreby blízkosti lasky a pritomnosti milovanej osoby nahradzať hmotou. Myslím, že v prvom rade by dieťaťu mala byť naplnená potreba prítomnosti matky a dojčenia na POŽIADANIE. Nie nahradzať prsník cumlikom a tvariť sa, že je to tak správne 😒
moja staršia dcéra mala dudlík do 4 mesiacov, potom ho vypľúvala, tak sme jej ho ani nedávali...Mladšia tiež mala, ale asi iba v pôrodnici, tiež ho vypľúvala, nechcela ho..Len si začala cmúľať palček, tak neviem, čo je horšie....Ale ja inak proti cumlíkom nemám nič....Ale iba u malých detičiek, bábätiek, upokojuje ich to, u väčších detí (2+) je to už také, čo ja viem, čudné...
je to zvlastne, ale stale sa tu tocia take podobne temy, a aj tak kazda matka si urobi tak ako to v tej chvili alebo v danej etape zivota najlepsie vyhodnoti. myslim, ze kazda ma tak trochu pravdu, aj ta matka co dava cumliky, aj ta co cumliky nedava. A co je pre jednu za - ze dava cumel, pre druhu to moze byt to -proti. A tak to funguje pri kazdej teme. 😀 . Prepacte za tuto kratku vsuvku, je tu burka tak mam hlboke myslienky 😀
@isabel11163 ešte sa spýtam, ako by ste sa zachovali, keby som trvala na tom, že si svoje dieťa z ruk nepustim a na novorodenecké nedam. V podstate ako matka mam na to právo, nikto mi moje dieťa nesmie vziať bez môjho dovolenia.... Stretli ste sa v praxi s tým, že matka trvala na neustalej prítomnosti svojho dieťaťa pri nej?
@zrka suhlasim, ja si myslim ze niekedy je aj lepsie ked matky nad niektorymi vecami tolko nerozmyslaju a robia tak ako citia ze je spravne🙂 ja sa tu pytam az vtedy ked si ozaj neviem rady 🙂
@isabel11163
@vejula
tak ja som v soku, ze take porodnice este existuju, ja som rodila na SLovensku pred takmer 16 rokmi, sice mi dieta hned nedali (radsej nejdem rozoberat), ale uz vtedy boli babatka na izbach s mamickami, sice nas tam bolo 5 zien a 5 deti, ale stale lepsie ako dieta vidiet len ked treba kojit, to je nejaka vazenska nemocnica, ci co?
@vejula
@sisaka tak v prvom rade milé dámy ja nie som zodpovedná za to že u nás nie je rooming in - ktorý by som ja privítala všetkými desiatimi..no nato som ja malý pán.. máme jednu rooming in izbu o ktorú nie je takmer žiadny záujem ! ženy sú naučené prísť si k nám oddýchnúť a nie nejde o väzenskú nemocnicu ! máme okolo 1000 pôrodov ročne čo je na Oravu dosť.. keď príde mamina ktorá chce mať bábätko pri sebe nie je s tým nijaký problém a my sme len radi keď máme niekoho na rooming in izbe.. a ako som spomínala v prvom príspevku detičky nosíme aj individuálne keď plače zanesie sa matke.. no keďže sme 2 sestry v službe a máme toho niekedy viac než dosť nestíhame tie detičky nosiť vždy keď plačú..
@isabel11163 zeny si chodia do porodnice oddychnut od deti??? no to je mi teda pristup. tie matky nejako nechapem. ked vedia ze ich dieta na novorodeneckom place, tak preco ho nechcu k sebe na rooming in???
Viete čo? Napíšem vám to narovinu..Keď som riešila otázku cumlíka hrdinsky som sa bila do pŕs,že moje dieťa ho nebude mať (neviem prečo 😀 ) no a ako sa narodil v nemocnici keď som odchádzala mi sestrička povedala " viete,váš Dominik je tu korunovaný kráľ cumlikov" usmiala sa a pohladkala ma po rameni..na otázku prečo mi povedala " on jediný má ten cumlík stále v puse a jediný sa tak rýchlo a jednoducho ukludni" a aj tak bolo doma...Teraz má 21m, dokopy sme mali 38 dudlov (sila!) (Značka lovi) už dosť rodinných príslušníkov ( 😀 ) malo poznámky,že " čo ten dudel? Veď ho má stále v puse...bla bla bla" lebo on naozaj, dudle sa strácali,keď išli zúbky tak všetky rozkusane,bolo by peklo nemať náhradný už nám to aj liezlo na nervy,keď sme pre vrátili byt hore nohami kvôli cumlom 😀 hovorím si,on ho bude mať hádam navždy 😀 a bum! Kupili sme psika ten nu vždy dudu zobral,keď si ho nechal niekde hodeny..no raz sme to nezaregistrovali (teda ja 😀 ) a len počujem vzlyk " miii duduuuu no no no eaaa" preklad : moja dudaaaa no no lea!" 😀 a pes dudel total rozkusal..ja klasika vytiahla nový ako vždy,lenže on ho nechcel on chcel ten svoj čo mu havo zničil. ..a tak prešiel deň a on dudu ani za nič. .Večer som mu nechala pre istotu ten nový v postieľke,aj ho dudlal..ale.na druhý deň znova odmietal..prešiel týždeň a syn dudu mal len na spanie..a teraz je to druhý deň,keď už ani vnoci nemá 🙂 spí tak ako predtým 🙂 keď si to vezmem spätne,cumel hoc nám robil starosti,ušetril mnohé slzy a noci..Vždy sa upokojil keď ho mal,pri zuboch to bolo jasné hryzatoo 😀 ja som za! A moje dieťa je jasný dôkaz,že aj keď je extrémne dieťatko naučené na dudu od naučí sa to!

Ja som bola za to ze cumlik davat nebudem, ale potom som pocula ze moze znizit riziko nahleho umrtia dojciat, tak pre svoj klud ho davam... A aj maly v noci kludnejsie spi ked ho ma.