icon

Cumeľ - za a proti

diapavuch
31. júl 2014

Mám dcérku. Je čerstvo narodená. Ked mrnčí zaberá cumeľ. Ale vraj to nieje dobré na ďasná a zuby. Mám ju teda naň učiť alebo nie. Prípadne aký doporučujete?

zitaje
1. aug 2014

@diapavuch Ahoj, mam tri deti a ztri rozne skusenosti s cumlami.
Prva nechcela cumel, tak nemala, neriesila som.
Druha sa nan hned pricucla a cucala jedna radost - mala velmi silny saci reflex a nemohla byt stale na prsniku, lebo som mala vela mlieka a ked som ju stale prikladala, stale mi grckala z prejedenia... ale teda nebolo to pohodlne, vecne riesit cumel, ked sme ho niekde zabudli, boli sme ako bez ruky, a az v 2,5 r. sa ho zbavila, dlho sme to s nou riesili, nakoniec ho dala novorodenemu bratrancovi, ze ona uz je velka. Inak bola stale nosena, dojcena na poziadanie ale ten cumel proste chcela tiez.
Tretie dieta malo cumel, ale len par mesiacov a len v niektorych situaciach (v kociku, v aute) od pol roka ho nastastie odmieta, takze mam po probleme.
Zhrnutie: podla mna nie je dobre dieta ucit na cumel. Ak ho nechce, asi ho nepotrebuje. Ak ho chce, davala by som pozor, aby ho malo len v nevyhnutnych pripadoch a co najmenej, ziadne take, ze nonstop cumel v ustach, len aby bolo dieta spokojne.

zitaje
1. aug 2014

A k zubom - najstarsia dcera, ktora nemala cumel a ani palec si necumlala, ma predkus, ta druha - cumlova nema 😅

echo
1. aug 2014

Moja skusenost, cumel ano. Jasne ze ked ho dieta chce, nic na silu. Ja mam dve deti dcerka dudlovala do 3 rokov (hamba), a syn asi mesiac, on nechcel dudku.
Ak mozem poradit -ja som brala do porodnice dudku, najmensiu - je taka od fi. Suavinex pre predcasne narodene deticky. Takze je najmensia a malinkej pusinke nevadi, nenapina babatko. Nasa Lilinka duduku chytila hned a teda vydrzala jej velmi dlho a bol problem ju oducit, ale dalo sa a zubky ma krasne, neposkodene. Simonko dudku vypluval, tak mu dudlovanie vydrzalo nejaky mesiac. Nemozem povedat co je lepsie ale podla mna dieta si vyberie same co chce a co nie. Dudel pomaha aj maminke -oddialit krmenie ked ste niekde na ceste, ukludni babo ked je velmi nervozne a nevie zaspat..utisi plac ked ma bolesti bruska...ukludni ho to.

Vsetko dobre prajem. Eva

vejula
2. aug 2014

@isabel11163 ved ja neutočim na teba, ale na ten system, ktorý tam mate zavedený. A ak som pochopila správne, ak chce mať matka dieťatko pri sebe, musí si prplatiť za nejaku nadštandardnu izbu, kde je možny roming in??? A čo ked ja nechcem nadštandard, chcem klasicku izbu, neplatenu, ale dieťatko jednoducho nedovolim odomna nikomu vziať.. Ako to riešite?

dasamo
2. aug 2014

@vejula rodila som este na sulekovej pred 16rokmi a mala som moznost mat dieta pri sebe ako som chcela, bola som po cisarskom a poviem teda, ze som bola rada ked si malu zobrali.... druhu som.rodila na zochovej pred 13 a tam bol klasicky rezim kazde tri hodinky a tiez som si oddychla a posledne u kocha prvy den a dve noci mi maleho nosili a potom aj noc a dost som si poplakala aka som bola unavena a predstav si, ze som chcela maleho dat k setrickam na noc a.nezobrali ho!!!!! ;-Dno a zaver. Moje deti su uplne rovnake, vyrovnane a spokojne. Aj ako babatka. A som.normalna milujuca mama, kt.spi s malym a je s nim nonstop, ale nenosim ho v satke a dojcim na požiadanie. A cumlik, bola by som stastna keby si ho dal a nechce ani za svet, mala som vsetky druhy ake su na trhu, ale.on len to svoje, cicku. Prostredna nemala a starsia mala. Ziadne problemy zo zubkami nema ani jedna a ani z oducanim. A ja sa necudujem, ze si chce nejaka mamina v porodnici oddychnut, lebo to je uz jen posledny oddych, potom koniec do konca zivota.;-Disto poznas male deti, male starosti, velke deti..... a uprimne, keby som bola na izbe sa piatimi a ja som nemala a nechcela.rooming, dost by mi vadilo, keby som bola na izbe s matkami, kt.babatko mali pri sebe a znova opakujem som milujuca normalna mama.

yukki
2. aug 2014

Cumeľ sa dá vyhodiť, prsty nevyhodíš. Ja som za ak by si malo dieťa cmúľať prsty, tak radšej ten cumeľ nech žvachce.

vejula
2. aug 2014

@dasamo ale ja ťa neodsudzujem ani nehovorim, že si krkavčia matka. Ja len hovorím o tom, že ako matka mam právo byť v prítomnosti svojho dieťaťa nonstop. Nikto nema právo mi ho vziať aj napriek tomu, že maju taký zaužívany system v nemocnici. A_k ja ako matka poviem, že si neželam, aby mi dieťa vzali a uložili na noc na novorodenecké bolo by protizakonne, keby mi ho napriek vyslovenému nesuhlasu vzali. A nemusím si kvôli tomu platiť nadštandard. Je to obyčajné právo každej matky, či sa to komu pači alebo nie. Ja osobne ak sa stretnem s takýmto prístupom, tak budem bojovať za svoje práva, a budem prítomna pri svojom dieťaťi nonstop. Aj pri vyšetreniach aj pri všetkom, nikto ma nepresvedčí, že to nemôžem, lebo opak je pravdou.

daniela1983
2. aug 2014

@dasamo trochu nechapem ten prispevok, ze si chce nejaka mamina odpocinut v nemocnici lebo je to jej posledny oddych...no uprimne pri tych rokoch co ju cakaju tak snad 3tyri noci spanku navyse ju nespasia. zato dietatu by bolo ovela ovela lepsie pri mame ako na novorodeneckom.
neda mi poznamku, ze keby sa v nemocniciach dalo rodit prirodzene, matky by ziaden oddych nepotrebovali lebo by sa citili vynikajuco a plne energie a ani by ich nenapadlo dieta davat sestrickam. no ale kedze porody sa vedu medicinsky tak matky su vycerpane a po energii ani stopy, zial
@vejula ani ja si neviem predstavit spat sama na izbe a vediet ze dieta je na novorodeneckom a ze tam asi aj place a ja ho nemam ako utisit. nemyslitelna predstava.

dasamo
2. aug 2014

@vejula neviem, ci mas na to pravo, ked to maju v nemocnici zariadene tak, tak urcite nemozes robit co chces, aj ked by si chcela a ziadna sestricka z novorodeneckeho system nezmeni. Mas pravo ako matka byt pri vysetreniach so svojim dietatom, ale v porodnici a na sestonedely sa musi dodrziavat ich rezim, ked niesu na to prisposobenz a nemaju podmienky a asi ani financie na zmenu, tak tazko. Chapem aj tie matky, kt. chcu byt nonstop po porode s babatkom,ale naozaj predstava piatich zien na izbe s novorodeniatkami je dost zla, max.dve. Predsa aj virusy, aj bakterie, aj oddych, aj sukromie - intimita, takze tak. Nemaju proste podmienky vsetky nemocnice. Preto si treba porodnicu vybrat podla svojich potrieb a je po probleme a nikto sa nemusi domahat ziadnych prav

vejula
2. aug 2014

@dasamo no ale to sa mýliš, matka sa nemusí prispôsobiť. Či čo myslíš, že by mohla sestra na novordeneckom urobiť, keby som jej odmietla dieťa dať... Vytrhla by mi ho? Alebo by mavyhodili z nemocnice? 😀 😀 😀 eeeee to určite nie... JA si pôrodnícu vyberam už velmi dlho a bohužial pôrodnica, kde je super pôrodnica na Slovenske pomery na vysokej urovni, tak ako na potvoru tam na novorodeneckom beru detičky v noci od 1 do 6 preč od matky. Takže riešim už teraz čo spravím. Nechcem isť do nemocnice, kde su omnoho horšie podmienky pri pôrode napriek tomu, že maju roming in, lebo horšie sa matke jedná, resp. bojuje počas pôrodu ako na novorodeneckom. Tam si už skôr ustriehnem svoje práva, kedže už nebudem indisponovaná samotným pôrodom. Takže ak ja poviem sestričke, že nech sa nehneva, ale svoje dieťa jej nedám, asi nebude mať páky na to, ako mi dieťa vziať. Bude to musieť len rešpektovať, zrejme jej nič ine neostane

maddalenka
2. aug 2014

ahoj necitala som ostatne prispevky ale moja skusenost: cumlik ho ukludni, zaspinka snim lahsie. a cumlanie je fyziologicka potreba tak ako kojenie tak preco mu to nedopriat ? cuckal by nieco ine. prstek ? cumlik raz odovzda mozno Mikulasovi ako ja 🙂 alebo ho sam nebude chciet ale prstek bude mat stale po ruke a to bude tazsie ho odnaucit.

daniela1983
2. aug 2014

@dasamo aky matky mali pri sebe svoje deti ma byt aboslutny standart aby matky ktore to chcu nemuseli uz dopredu ist naladene do porodnice ze ich caka boj o vlastne dieta. chuda
@vejula uz teraz je mi jej luto ked viem, ze bude musiet vymrhat zrejme dost energie aby dosiahla nieco na co ma ako matka svate pravo. verim ze sa jej to podari. odporucam mat na telefone pravnika, na to isto personal bude reagovat. inak to nechapem preco ked su cely den deti na izbe, teda je to tam zariadene pre deticky, tak ich na noc beru. to co je za debilny system??? vysvetli mi nikto zmysel tak priplbleho systemu? to naco su tie deti na tom novorodeneckom??? co tam akoze v noci s nimi robia??

slniecko77
2. aug 2014

@dasamo a co by si odporucila takej matke co ma expresne rychly porod, od prvej kontrakcie po porodenie dietata cca hodinu, tiez ma cestovat za normalnym orirodzenym porodom kilometre????? 😨 Nemyslis, ze by bolo spravne keby vsetky porodnice na Slovensku mali rovnake standardy?
Co sa tyka piatich matiek na izbe + ich deti, v UK je to normalne, dokonca aj navstevy partnera 24/7 (aj ked nie vo vsetkych nemocniciach, ale minimalne od 9.00 - 21.00), a nemyslim, ze by mali vyssiu chorobnost deti a rodiciek od navstev 😉

papricka33
2. aug 2014

@daniela1983 ja by som tiez babo od seba nedala, ale neodsudzuj maminy ktore tak urobia. ak su vycerpane, je to naozaj bezpecnejsie. akoby mali niekde odpadnut, ci ublizit babatku. nedavno som mala porod, taky rychly, ze uz prirodzenejsi ani nemohol byt (od prvych kontrakcii som porodila do 1hod a 38 minut) a predsa som treti den padala na hubu. a to som si zaplatila nadstandard, takze som bola na izbe sama.aj ked som z toho bola nestastna, kvoli zltacke mi maleho zobrali prec a dojcila som ho len kazde 3 hodiny. ale tu prvu noc som uz mala na male a padlo mi to dobre sa trochu vyspat. hormony a u mna aj vek, urobili svoje. pri prvej dcerke som rodila dlhsie a frcala som ako vrtula 🙂 nic netreba silit.

papricka33
2. aug 2014

@diapavuch moja prva dcerka cumel nechcela, bola dojcena 2 roky, zacala rychlo rozpravat, rozpravala velmi pekne, a vela 🙂 mala a ma siroku slovnu zasobu, take silne mliecne zuby, ze este teraz v 12-tich (!) rokoch ich musime dat vytrhnut, lebo nechcu uhnut trvalym. nikdy nepotrebovala ziadne mojkadla, decky, zastupne hracky. ak bol problem, bola som tam ja. hovori sa, ze ak dietatu ponuknes na riesenie citovej deprivacie, nudy, neschopnosti zaspat VEC namiesto blizkosti milujucej osoby, nauci sa v buducnosti riesit svoje problemy VECAMI, nie pestovanim vztahov, hladanim a davanim lasky... 😉
je to urcite pohodlnejsie, teraz pri syncekovi som to trochu skusala, ale mala som vycitky. nastastie nechcel, takto zvladame aj bez cumla. dcerka ani on si necmulaju ani necmulali prsty. zaspava (la) na prsniku, obcas na rukach. "cucka" len tak do vzduchu ked zaspi 🙂 robila to aj dcerka, akoby mali nieco v puse. u mna skor stoji otazka naco cumlik, ked to ide aj bez neho 🙂
kazda mamina sa ale musi zariadit ako vie, ako to citi a zvlada

zitaje
2. aug 2014

@dasamo jedna vec je system, ktory je zauzivany v porodnici a uplne ina vec su prava matky a dietata. Zial na Slovensku su matky velmi malo uvedomele, tak sa vacsina prisposobi systemu, aako keby bol ten nad jej pravami, hoci to tak vobec nie je.
Ja som rodila naposledy na Kramaroch, cize nic alternativne, slovenska klasika. Ako 37-rocna tretorodicka som si dokazala presadit, aby mi dali pokoj a nezasahovali do porodu. Potom uz na izbe stale (tusim kazdy den 2x, kazda smena znova a znova) chodili sestry a chceli mi pichnut oxytocin na zvinutie maternice, hoci som dojcila a maternica sa mi zvinovala uplne normalne. Vzdy som odmietla, a moja spolubyvajuca sa naramne cudovala: To nie je povinne? To mozem odmietnut? 😅
Myslim si, ze o toto tu ide - treba si svoje prava a volu presadit.

jsva
2. aug 2014

My sme cumlik mali hned od zaciatku nemali sme problem ani s kojenim a asi v osmom mesiaci si jakubko povedal dost a od vtedy ho nemame...upokojuje,tak preco nie...tak ako ide o spokojnost babetka tak aj o spokonost mamicky.

domak2
2. aug 2014

Nejde len o to nedat cumel, ale nahradzat ho prsnikom , prave preto aby si nezacalo dieta cumlat prsty. Nie len nedat a nechat vyrevat, hlavne ze nema cumel. Moja dcerka si nikdy prsty necucala a cumel mala v zivote asi 3 minuty dokopy. U koho to popri dojceni nesposobilo problemy , tak to je super, ale inej mamicke to moze dojcenie ohrozit,ci uz dlhsimi prestavkami sa bude znizovat tvorba, alebo inym stylom satia nicit bradavky. 🙂

siska53
2. aug 2014

@maddalenka nie kazde dieta ma potrebu cuckat daco ine..moji to nerobili...boli dojceni na poziadanie, a ked plakali,mali moju naruc.a vlastne ju aj maju. Zatial som ai u ani jedneho z nich nevsimla,ze by si cmulali palec. Jedine mala si dlhsie zuzle kefku ale ohlada daco do pusy,ked jej idu zubky,ale to zas riesime gelom. Mimo toho casu jej take "pomocky"netreba. Maju 4.r. a 28m.
Dudlik nikdy nemali,nechceli...

siska53
2. aug 2014

Napadlo mi,ze ci nesuvisi dudlovanie deti s fajcenim v dospelosti..ze ci ti,co dlho dudlovali,nemaju vacsie sklony mat daco v ustach -cigaretu a nou sa upokojovat..
Ja i segra sme kratko dudlovali a teda potrebu fajcit nema ani jedna z nas..tak preto mi to napadlo.
Netvrdim,ze na 100%,len ci tam nie je vacsi predpoklad..

zitaje
2. aug 2014

@siska53 ja som kdesi citala, ze to suvisiet moze, a rovnako moze suvisiet dudlovanie (nie prsnika ale cumla) s potrebou stale nieco strkat do ust - rozumej jedlo. Cize nejaky statisticky vyznamny suvis medzi pouzivanim cumla a nadvahou.
Zial si nepamatam, odkial mam tieto info 😅

celasapremenim
2. aug 2014

mam dve deti co dudliky nemali, nevznikla potreba, palce si necumlali, boli dlho dojcene
myslim si, ze v prvom obdobi je to skor obtazujuce, ked vypadne, dieta je nervozne, sa zobudi, dojcene ked dudle, tak z toho nic nejde, zase dieta je nervozne
mozno to na chvilku pred spanim uspi, ale potom zase v noci sa budi na vypadnutie
a stale to niekam padne, takze treba dbat na hygienu, oplachovat, hladat.....no ja neviem

jedine co ma napadlo, ze ked je dieta asi drazdivejsie, ze ho to vie ukludnit, ale take som este nestretla

asocial
2. aug 2014

@diapavuch ja som jedna z tych sibnutych matiek. Som proti dudlikom, vzdy som bola nazoru, že je to veclenivosti a pohodlnosti.podlahla som tlaku a maly mal problemy s prisavanim. Cumel mal asi dva tyzdne.nasledok - neustale mudrovanie a kritizovanie zo strany rodinnych prislusnikov, ako mu ublizujem, ked mu nedavam cumel, lebo VSETKY deti ho potrebuju.Myslim si, že cumel je vsak ok u nekojennych deti.

Len podotykam, že prve tri mesiace bol maly nonstop na prsniku, AJ niekolkokrat za hodinu. AJ grckal od tolkeho mlieka, aj ked laktacne poradkyne tvrdia, že to nie je možne. Je.

PS.prsty si necmulal. Len v ramci normy.

applede
2. aug 2014

ja len tolko ....ze toto je posledna vec ...ktora ma trapi ...ci chce mala dudel alebo nie....ma 20 mes a sem tam si este ..podudle....jej hovorim ...ze to ma miesto...zuvacky ...hmm 🙂 ...nikto 10 rocny nedudle....ako aj nikto do neviem kedy necikal do plieny ....takze ked si ho vypyta....neberiem to tragicky....

zitaje
2. aug 2014

@asocial urcite je mozne dogrckat sa z nadbytku mlieka, moja stredna mala rovnaky problem, stale chcela dudlat, ona sa navyse uplne idealne prisavala, mlieko jej islo jedna radost a ona sa prave preto zlostila, kedze chcela len dudlovat, nie jest 😅

isabel11163
2. aug 2014

@vejula jasné veď v pohode 🙂 u nás rooming in nie je platený je to izba kde majú matky k dispozícii všetko na kúpanie,váženie,postieľku,apnoe monitor a samozrejme pomoc od nás sestričiek.. ale jednoducho nie je o tú izbu záujem..je to fakt na prd systém v iných nemocniciach majú rooming či sa im to páči alebo nie..nemajú si z čoho vybrať.. ja si tiež myslím že dieťa patrí matke a malo by s ňou byť od narodenia.. no to ja veru nezmením.. keď sa nájde mamka ktorá rooming chce nie je problém a samozrejme nič nemusí platiť..

dasamo
3. aug 2014

@slniecko77 ja by som jej neodporucila nic. ;-Dkazdy nech sa rozhoduje a robi ako sam uzna za vhodne a ako mu to vyhovuje. Mne by uprimne vadil cudzi muz na izbe ked som zacievkovana a zakrvavena, takze to k oteckom a oddych matka potrebuje a aj intimitu a pri piatich zenach na izbe to nie je nic moc. Takze standart v uk je dost nizky, predpokladam, ze ked sa priplati, tak sa da aj po jednej;-D. U kocha na sk to islo a vtedy aj partner nanizbe 24hodin a dokonca na SK mohol byt pritomny pri cisarskom reze pocas celeho porodu od zaciatku az po prevezenie na izbu a ostal so mnou skoro do tretej rano a to vsetko na SK. Da sa dohodnut s lekarmi aj celym personalom podla mna vsade, ale ked sa zacne clovek ohanat pravnikmi a pravami, no neviem..... kazdeho vec. Ale trosiiiiicku sme odbocili od temy, vsak ;-Dtak sa vratime k cumlickom. Ja si myslim, ze tiez vec kazdej maminy a kazdeho dietatka. Mne maly nedudluje a je to ok, ale keby dudlikoval tiez je to ok.

dasamo
3. aug 2014

@vejula skusala si mrknut kocha v ba? Tam sa da fakt dohodnut skoro na vsetkom. Ja mozem iba odporucit. Naozaj nikde by nepovolili manzela pri cisaraku a to este tretom a tu uplne ok. Cely ale uplne celucky cas so mnou a poviem ti bolo to na nezaplatenie. Aj pre mojho muza. A potom keby si porodila prirodzene mas miminko hned pri sebe na izbe a daju ti aj monitor dychu a mozu byt pri tebe stale navstevy a pomahat, alebo naopak uplny klud. A ides domov cubidup ak nie su komplikacie a nemas vobec pocit, ze si v nemocnici. Ako je to s pichanim oxi, neviem, lebo mne po cisaraku museli aj ked som skoro hned kojila a mliecko bolo na treti den. Takze odporucam a mrkni si to. Držím palce.

lady511
3. aug 2014

@diapavuch ahoj,,my sme mali cumlík na spanie v noci a na obed,,a aj tak ho asi po chvílkovom dudkaní vyplula asi po 10min,,potom spala bez neho..neviem ako je to so zubkami,,my sme ho mali tako len do roka..a zubky máme krásne,,,ale su deti ktoré ho maju nonstop,,,to neschvalujem,,ja som kojila do 7mesiaca ...tiež našu malu upokojoval..ja som nechcela malu upokojovat mojim prsníkom,,keby to tak bolo mala by som bradavky po zem! 😖

slniecko77
3. aug 2014

@dasamo uprimne, si ma velmi pobavila 😀 😀 😀 zjavne nemas ani ponatia ako to v UK bezi 😀 😀 😀 o nizkom standarde by sme sa mohli bavit hodiny, ale o nizkom standarde na Slovensku. V UK zena rodi na samostatnej izbe, moze mat pri sebe dvoch ludi, ma na vyber z roznych painreliefs, rozne polohy, po porode dostane jedlo, napoje, slusne sa k nej spravaju atd. Samozrejme vsetko zadarmo...
Po dvoch hodinach (aj ked to nie je pravidlo) ju prevezu na oddelenie kde moze byt aj s piatimi zenami na izbe (ale nemusi, ja som mala samostatnu izbu - bez priplatku, ja som 6 hodin po porode domov) intimita je zachovana tym, ze kazdu postel s postielkou, stolom a TV, zakryvaju zavesy 😉
A ano odbocili sme od temy, no ty prva a nedalo mi zareagovat na nie dost dostatocnu reakciu od teba, ktoru si zrejme nepochopila, chcela som tym napisat, Preco by zeny mali cestovat za lepsimi porodmi kilometre?????? Preco v kazdej porodnici hez vynimky nemozu byt rovnake podmienky???? Myslim tym bonding, nerobenie rutinnych zasahov a pod.
A co sa tyka cumla, dporuca sa k nemu pristupit az ked je dojcenie ustalene, tj v 6 tyzdnoch a aj to len na zaspavanie, aby nevzniklo riziko straty mlieka 🙂