Cumeľ - za a proti
Mám dcérku. Je čerstvo narodená. Ked mrnčí zaberá cumeľ. Ale vraj to nieje dobré na ďasná a zuby. Mám ju teda naň učiť alebo nie. Prípadne aký doporučujete?
@slniecko77 a inak to musi byt fakt super ked ide na izbe 5tv a place 5babatiek a bavia sa za plentou navstevy.... no . Ale teraz uz srandujem. Ospravedlnujem sa autorke temy, ze lahke odbocenie....
@slniecko77 a inak to musi byt fakt super ked ide na izbe 5tv a place 5babatiek a bavia sa za plentou navstevy.... no . Ale teraz uz srandujem. Ospravedlnujem sa autorke temy, ze lahke odbocenie.... a este predsa nieco - myslim, ze az take tragicke to s nasimi porodnicami nie je a osocovanie tiez nie je bohvieco. A ist 6hodin po porode je podla.mna vysoke riziko pre dieta a nakoniec aj pre zenu, ale ako vravim, kazdy nech robi ako uzna za svoje.Prijemny den.
@dasamo ty si gynekolog - porodnik, alebo iny lekar - odbornik ked tvrdis, ze je vysoke riziko ist po siestich hodinach domov??? 😀 alebo si len myslis? 😉 mimochodom, bolo to to najuzasnejsie, nemala som najmensi pocit, ze som bola v nemocnici..este upozornujem, pre podrypavacov, z nemocnice neposielaju domov, mozes zostat aj dlhsie ked sa necitis na to ist domov....ale ja som sa citila skvele po prirodzenom porode bez vonkajsich zasahov 😉 priala by som to zazit kazdej zene 🙂
Nemusim ti davat konkretnu adresu nemocnice, tento standarD ma kazda nemocnica v UK 😉 a presne o to ide, nemozu vsetci byvat v Bratislave, v Banskej Stiavnici alebo v Kosiciach, aby sa dostali do nemocnice kde budu mat "ako tak" prirodzeny porod 😉
Aj tebe krasny den 🙂
@slniecko77 a i ja som nemala pocit, ze som v nemocnici a bola som tam 5dni a bolo to ako na dovolenke 🙂 , len ma zaujima, kde je ta nemocnica zadarmo, nic viac. Kde sa da byt na jednotke zadarmo hlavne. A nie som gynekolog, ale po 6hodinach je trosku moc. Odkial si vedela, ci nie je a ci nebude zltacka, alebo nedajboze nieco komplikovanejsie? To nerypem, fakt ma to zaujima. Prevencia je na nieco dobra. Napr. Nasmu malemu az na druhy den zistili, ze ma nizky hemoglogin. Nic na nom nebolo vidiet. Nahodou.... nastastie to nebolo kriticke a ani nijak vazne, len mu pediatricka kontroluje krvny obraz. A co v takomto pripade. Ja fakt nie som za stary model zdravotnictva, ale ista prevencia by mala byt. Fakt je, ze v Orechove potoni sa da porodit uplne prirodzene, bez nastrihov, klystyrov a ineho na druzstve ;-D
@dasamo v zahranici maju takmer vsetky nemocnice porodne saly izby - nikto neide na saly a vzdychat tam. zena ostava v izbe kde ju prijali a tam odrodi a po porode aj ostane. a su zadarmo bez extra priplatkov. ja som isla domov po 4 hodinach po porode. moja mala mala slabu zltacku ale nebol to problem. na svk je velmi zastarale zdravotnictvo a hlavne ked citam prispevky z porodnic, az mi vlasy dupkom vstavaju. a tiez pristup v zahranici je ovela iny. nielen v nemocniciach ale aj v obchodoch. nikto si neskusi na teba "vyventilovat" svoju naladu. ludia ta beru ako CLOVEKA a nie cislo v poradi. a to iste je I v starostlivosti o dieta. oni ta beru ako matku a pomahaju tebe v starostlivosti o dieta. na svk je - toto je moja praca a nestaraj sa mi do nej.
a tiez nerozumiem preco nie su povolene navstevy. v zahranici je to bezne ze je niekto pri porode bez toho zeby sa to muselo vydupat. a nie len jedna osoba (nehovorim o komplikovanych porodoch). na komentare typu - dieta je male a moze sa nakazit - asi takato odpoved - to by uz asi cely zapadny svet musel vymriet.
dufam ze porozumies mojmu prispevku I bez toho aby si to skutocne zazila - mat krasny porod a krasne spomienky nan.
@dasamo jati to velmi prajem, ze si bola spokojna a mala krasny porod 😵 tak to ma byt a ma na to pravo kazda zena na Slovensku.
To ci dieta bude mat novorodenecku zltacku, alebo nie to nemoze vediet nikto (teda az na diagnozy, ktore to predurcuju). System v UK funguje uplne inak ako na SVK, na druhy den pridu skontrolovat zenu a dieta domov a takto pokracuju prehliadky do kedy je potrebne..ja som v podstate az na 8 tyzden po porode sla na kontrolu k Dr., dovtedy chodili oni k nam 😉 teda, na sono klbov sme boli v nemocnici v 6 tyzdnoch. Ked mas nejaky problem, alebo sa ti nieco nezda dostanes par cisel kam volat, alebo v pripade potreby kam prist.
Ja som si tie najkrajsie chvile prezila ked som sla cca 6.5 hodiny po porode domov a bola som so svojim manzelom..pri druhom porode aj so starsim dietatom..nebol najmensi dovod u mna zostat v nemocnici 🙂 to bola prva myslienka po dvoch hodinach od porodu a po sprche: Ideme domov 😀 Dieta samozrejme skontroluje pediater a keby nebolo nieco v poriadku tak nepusti domov..
V nasej lokalnej nemocnici som bola zadarmo na jednotke, jednoducho som mala stastie, ze bola volna 🙂 skutocne sa nam vo vsetkom snazili vyjst v ustrety, ja som rodila bez akychkolvek painreliefs, ale od gas&air az po epidural je vsetko zadarmo..dokonca po porode dostal najest aj moj manzel, samozrejme aj kavu, caj a vodu 😉 nehovoriac o tom, ze o vsetkom ta informuju, na vsetko sa ta spytaju...to je standard! Naozaj, prajem to kazdej zene na Slovensku..
A nech len neospevujem NHS v UK, ma aj svoje chyby aj ked prednedavnomvysiel ako najlepsi zdr.system na svete, robila ho nejaka nezavisla agentura..predbehol aj skandinavske krajiny (co mna osobne prekvapilo) aj USA..to len tak na okraj..
@asocial presne. najhorsie ked zacnu mudrovat tety, babky... mala som tu svagrinu len 2 dni a v kuse riesila, preco nema cumlik. bolo to v case ked mal 2 mesiace, takze normalne uplakane, babo. papat, na ruky, hojdat... atd. chvalabohu byvam daleko od takych " poradcov" takze som ju neprizabila 🙂
@diapavuch moja najstarsia dudel nemala - pouzivala palec na ukludnenie. doteraz mame problem s tym ze ked pozera telku tak si ho da do ust. aj v noci sme mali problem ju od toho odnaucit. a najhorsie je ze jej pokazil zubky - jednu stranu mala vyssie ako druhu - kde si davala palec do ust. nastastie som si to vcas vsimla a podarilo sa nam to upravit. ostatne tri deti mali cumel. ale nie na celodenne dudlovanie - len ked mrncali bez priciny. zaspavali ako malinke na prsniku. ked boli vacsie tak s dudlom. odnaucit ich od neho bolo jednoduche. zobrala som im ho (ty ho uz nepotrebujes ale ine babatka ano) a na druhy den uz o non nevedeli.
@dana_lne iem kde zostavaju 5az7 dni? Ja po cisarskom reze som bola 4,5 dna a po beznych porodoch 3. Nepaci sa mi ked niekto vkuse len kyda a kyda na slo ensko. Ale ok. Je tu vsetko na prd. Lekari, predavacky, proste vsetko. Ja som asi vynimocna ked som mala zuper porod aj tu na slovensku.
@slniecko77 mne by sa pacilo ist tak skoro domov
robia tam aj ultrazvuk, ci sa vycistila maternica po porode? na sk robia stvrty den v porodnici tento ultrazvuk a zena ide s babatkom domov, ked naberie spet porodnu hmotnost dieta.....u nas je problem ten, ze naozaj sestry domov nechodia za zenami, ak by toto bolo, tak zrejme by sa dalo ist hned domov, po prvej sprche, snad by to aj bolo lepsie
s tym cumlom, vazne, pre mna je to az take divne, ked ma babo dudel v puse 🙂)) jednoducho nemali a ano, boli s nami vela na rukach a podobne, co teda predpokladam, ze je aj dieta s cumlom, neviem, ale fakt sme ho neodkladali do izby vedla, malo vsade lozko, polohovatko, na rukach a podobne a vyzadovali normalnu pozornost, ako kazde babatko a bez cumla to bolo take nejake jednoduchsie podla mna
mam kamosky, aj v rodine zeny, co vsetky davali dudel, jednoducho, nechcela by som
@celasapremenim nie, bezne sa sono nerobi, len ked je problem a nezda sa im nieco..
Tiez si myslim, ze je uzasne mat moznost ist domov 6 hodin po porode 😵
Aj v Ceskoslovensku, Slovensku pred 1989 chodila zenska a detska sestra k mamickam domov, aby poradili, skontrolovali vsetko..bohuzial toto bolo zrusene 😖 system sme mali nastaveny dobre, len ho doladit..je uplne zbytocne a hlavne drahe nechat zdravu zenu a zdrave dieta lezat v nemocnici..nie je nic lepsie ako mat pri sebe svojich najblizsich..a jeden z dovodov su aj nozokomialne nakazy, ich prenos je minimalizovany kedze ides tak skoro po porode domov.
Co sa tyka cumla, aj mne je "proti srsti", ale ako pise @dana_l starsi bol bez cumla a sal si palec - nemame ziadne problemy so zubkami nastastie...mladsi zacina tiez tak zvazujem cumel, ale velmi sa tomu branim, aj ked dojcenie je uz stabilizovane no riziko tam stale je...ak mu ho dam tak len na spanie, v ziadnom pripade nie na zahnanie hladu. Paradox je, ze vsetky kamosky co nedavali cumel nemali problem u deti so sanim palca..no asi sme vynimka 😅 stale sa branim cumlu..uvidime ako sa rozhodnem..svokra s mamou by ho dali najradsej hned...
@slniecko77 ešte by ma zaujímalo koľko platis zdravotné poistenie mesačne v UK.
@dasamo to je zlozitejsie, danovy system je v UK dost zlozity a uplne iny ako na Slovensku, zavisi podla roho kolko zarobis..ale poisteny je kazdy a zdravornictvo je zadarmo..tu neexistuju zdravotne poistovne a neplati sa klasicky zdr.poistenie..
@dasamo to ze clovek nie je na svk neznamena ze nemoze mat informacie o slovensku. bola som v skupine s mamickami ktore mali deti narodene ako moje dvojicky. sme si pisali o porode. takze to nie je jedna babka povedala. su to ich skusenosti. a nie vsetky mali dobre spomienky.
rozdiel medzi svk a zahranicim je. nikto si nemusi nic nahovarat. ale zatvarat oci pred problemami v nemocniciach - porodniciach nie je vychodisko. na svk je vacsina porodov traumou. v zahranici je skor opacne, je malo porodov kde nebolo vsetko v poriadku. vyhovarat sa na vsetko - ved to taketo bolo aj ked my sme sa narodili a sme tu, vsetko sa da vydrzat - tymto sa nic k lepsiemu nezmeni. hlavne ked su presne take odozvy na nase "odpovede" ze mohlo by to byt lepsie - ved vy nic neviete, vy sa tu prd vyznate, vy propagujete zahranicnu propagandu.
a mas stastie ze si mala dobry porod. dufam ze aj tvoji znamy, sestry, nebodaj tvoje vlastne dieta - tiez budu mat take stastie.
@diapavuch ja kojim a cumel nemame a som rada 😎
@diapavuch Ked je este ceerstvo narodena a kojis, odporucam radsej strcit do pusy prso aby sa jej nepokazil saci reflex, kamoske sa to stalo. ale ak nekojis, a dcerke to robi dobre tak jej daj. Ale asi by som sa to snazila trochu regulovat nech z nej nieje potom take to dieta ze beha po vonku ma 4 roky a puse cumel, to ked vidim tak ma az poráža. My sme sa kojili cca do 8 mesiacov, potom sme prestali a maly si zacal strasne cumlat palec na ruke a tak rozne az sa mu v nom urobila vycmulana jama a mal ho zdeformovany. Tak som mu sama nanutila radsej cumel na noc, lebo ten mu lahsie zoberem ako palec 🙂 alemame prisne pravidla ze cumel nesmie opustit postielku, ze patri iba tam a moze si ho dat iba ked je v nej.Zatial mi to neprekaza a budem ho oducat ked sa mi bude niekedy chciet 🙂 halvne ze s nim nebeha cez den a vonku 🙂
@slniecko77 vies inak s tym cumlom, pocas laktacie sa moze stat, ze budete mat aj neskor nejaky problem, prechodny stav nizsej tvorby rastom dietata a podobne a cumel tam moze podla mna potom zavazit ...negativne, ked to budes riesit
co sa tyka toho sona po porode, tak tam si nie som ista, ci je dobre ho robit iba v pripade problemov, lebo napr. tu ho robia tusim stvrty den po porode a mne sa stalo, ze mi zistili nieco a keby to nezistili a sla by som s tym domov, mala by som urcite velke problemy, lebo uz pri prejave je problem ....hrozi velky zapal a takto to podchytili rychlejsie....tak aspon to sono by som si urcite vypytala, ved to sa urcite da aj priplatit 🙂, zeako sa cisti maternica, ci je vsetko v poriadku, lebo mne sa aj zvinula, len bol tam zbytok a dostat krvotok doma, to uz moze ist o viac
inak co sa tyka kvality porodnic na slovensku, naozaj si myslim, ze to nie je valne a je zle, ze dobru zdravotnu starostlivost na istotu dostanes, ak si dobre preklepnes, vyberies lekara a este ti to tam mozu napr. sestricky zneprijemnit a o sestonedeli ani nehovorim....bud mas stastie na ludi, alebo nie a vzdy som vedela viac o dojceni aj o starostlivosti o dojca, ako ma informovali....nemala som pocit, ze je o mna v sestonedeli dobre postarane a to som si podchytila skutocne dobrych porodnikov....a osobne si myslim, ze na psychiku matiek to strasne zle vplyva a tym padom aj na rekovalecensiu a vobec....nahlad na porody, ludia si tu fakt myslia, ze ich to musi boliet a ze si musia nechat vsetko bez vysvetlenia dat previest na sebe....niekedy nechapem
ale dakujem za mozog v hlave a vzdy sme si vedeli zabezpecit, co chceme, da sa to aj na slovensku, len sa musis starat a to by v podstate malo byt standardne
Ja som anticumlova
Pokial babo nema problemy s kolikami refluxom alebo podobne problemy "vdaka" ktorym je velmi nervozne a placlive..to chapem cumel, na ukludnenie
Ale priemerne dieta ho podla mna nepotrebuje; place z nejakeho dovodu, nieco potrebuje a pokial babatku pri mrncani clovek automaticky da do pusy cumel, v podstate uci dieta na to ze ak ma problem nech sa vysporiada s tym same s pomocou plastoveho cumla a neuci ho to na to ze matka/rodic zistuje "vocogou"
Ked babo nema cumel,nenastava automaticky cucanie palca..take toto by nemal byt strasiak od narodenia "ked ho nenaucim na cumel bude si cucat prsty"
Rovnako netreba podliehat tlaku okolia lebo verte mi,ako "necumlikujuca matka"som sa prveho pol roka napocuvala takych blbosti a rad ohladom toho ze sa mi okolie staralo do toho ze mala nema cumel...az som oci otvarala
A ano,cumel moze mat negativny vplyv ale aj nemusi (kojenie,zavislost,predkus)
Proste som za cumel az ako za poslednu alternativu ukludnenia dietata
@celasapremenim ved o to ide, ze to nedostanes v kazdej porodnici..s mojim expresnym porodom, od prvej bolestivej kontrakcie po porod hodina 8 minut, by som velmi nestihla vymyslat a hladat "lepsiu" porodnicu..prvy porod bol tiez dost rychly..ide o to, aby clovek dostal vsade rovnako dobru starostlivost..
Slovenske zdravotnictvo nezatracujem 🙂 viem, ze je tam mnoho odbornikov s ludskou tvarou..
Co sa tyka sona, neviem o tom, ze by tu bolo viac komplikacii po porode...ale nevylucujem, ze v par pripadoch je urcite potrebne..tu sa kontroluje ako sa zavinuje maternica, ked sa nestahuje ako ma tak to riesia..
A cumel...no tazka dilema..prve dieta som dojcila bezproblemovo rok a pol, odstavovala som ho...teraz chcem dojcit rovnako dlho, mozno az do dvoch rokov..citala som clanok ohladne cumlu a dojcenia, kde bolo vyslovene pisane a upozornovane kedy cumel pouzit, aby to neohrozilo dojcenie..
@dana_l a koľko ti strhavaju? Teraz.mi napisala slniecko77,že.je.zdravotný system úplne iný ako.na Slovensku... Tak.neviem. Pôrod som.mala.super, nie preto,že som mala stastie,ale.preto,lebo.som si porodnicu vopred vybrala. Takže aj.moje deti a známi S mäkkým I (sestry nemám)majú možnosť si vybrať. Ale naozaj už.K téme.cumlik. Pekný vecer
@dana_l zaujimave citanie... http://eubradford.co.uk/zdravotnictvo/ radia tiez priplatit, tak potom neviem 😉 , ale hlavne, ze sme vsetci zdravi podla mna. Rodila som ako som uz pisala aj v statnej nemocnici na Sulekovej a bolo super, aj luxus bol, teda okrem tv a ten mi ako prvorodicke po cisaraku nechybal, naozaj vela zalezi od personalu a aj stasti, to som ja mala chvalabohu. Ale myslim, ze ked nabehne matka do nemocnice a miesto pozdravu sa zacne ohanat pravami a pravnikmi, tak k nej mili nebudu a zial, myslim, ze taka nemocnica ako antolska, kramare, maju dost dobrych pravnikov. Viem, ze tam je to ako na beziacom pase a matky to tam nemaju nic moc, ale preto je tu ta moznost vyberu. Ano, peniaze, nie kazda si to moze dovolit, je to nespravodlive, ale taky je uz zivot cely. Naozaj nie je dobre byt potichu a cakat, ze sa nieco zmeni, ale ako na to? Stat je prisilny pan, da ti moznost a vyber si. Tak isto ako niektore deti mozu chodit do super sukromnych skol za 1000eur mesacne a ucia sa v inych podmienkach, inym systemom, je to tiez nespravodlive a co teraz?
@dana_l tak to vo vašej provincii máte úplne inak ako u nás. V Alberte je bezplatná zdravotná starostlivosť za ktorú sa neplatí, je to ale doslova len starostlivosť. K nej sa dá pripoistiť, buď individuálne, alebo cez zamestnávateľa, ja mám napr. pripoistenie cez zamestanavatela a on mi hradí 75 percent z poistenia. Je to na lieky, zubára, nadštandard v nemocnici, dokonca mám k tomu zdra .poistenie v zahraničí. Taktiež na výplatnej "páske" vidno presne, čo bolo za čo stiahnuté - dôchodkové , poistenie v nezamestnanosti ....
@isabel11163 aha, tak to je samozrejme iná.... 😉
@dasamo vdaka za odporučanie... Ale mam to dosť od ruky. Musela by som byť minimalne tyžden pred termínom ubytovana, lebo uprimne dvojhodinovu cestu v kontrakciach si neviem moc predstaviť. Druhá vec, že mam už 2 deti, ktoré by museli byť somnou ubytované, kedže ich dojčím, teda najmä tu mladšiu. Dalej by sme museli mať ešte dalšiu osobu po ruke, ktorá by bola pri deťoch, kýmby bol manžel pri mne počas pôrodu a potom cesta naspäť po pôrode s novorodeniatkom 2 hodiny to mi príde tiež dosť. Aj z finančnej stránky, nielen zaplatenie Kocha ale aj ubytovania v Bratislave tyžden pred pôrodom + nejaký ten čas po pôrode. kým budem v nemocnici a kým by som sa odvážila s novorodeniatkom na taku cestu... Takže určite hladam niečo bližšie môjmu bydlisku. CA by bola super, pôrodnica vynikajuca odkedy je tam nový primár z Čiech ma to tam uplne inu uroven. LEn to novorodenecké 😒 ....
@daniela1983 presne ako píšeš, Izby su tam na to uspôsobené, že dieťatko môže byť stále s mamičkou. Len ten systém im bráni v tom zmeniť to.O jednej detičky berú a ráno pred šiestou ich všetky hromadne kupu a potom rozdavaju mamičkam. Nehovoriac o tom, že by som nezniesla aby mi zobrali dieťa na 4 hodiny len tak, si nežellam ani aby bolo moje dieťa každý den hromadne kupane a navyše natierané drogériou... JA si svoje dieťa vykupem, ked uznam za vhodné. Tie 4 dni v nemocnici to bez kupania vydrží a potom neplanujem dieťa mydliť žiadnymi mydielkami ani natierať parfumovanými olejčekami 😖
@vejula a preco deti hromadne kupu? to co je za blbost? to si matky tam nekupu same??? to som v porodnici nezazila. pytali sa kedy si zelam kupat a prvy krat to teda ukazali, aj ked som vedela ako na to. no ale pytali sa ci sprchove mlieko ano alebo nie. nechcela som, tak cista voda a nicim nenatierali... a teda kupalo sa vecer nie rano o siestej :/ a naco ich tam drzia tie 4 hodiny? to nechapem...
@daniela1983 no ja tiež nechapem, proste maju taky system... 😒

@slniecko77 neodbocila som 1.od temy, asi si necitala prispevky.... a poprosim ta o.adresu tej bezplatnej nemocnice v UK. To je proste super, ze tam maju zdravotnictvo a aj taky nadstandart ako samostatne lozko zdarma. Ja som cestovala asi 5min za sice platenym, ale super porodom na SK. Ale s radostou by som pocestovala za bezplatnym porodom do UK. Takze poprosim tu adresu. Vela mamiciek urcite rado pojde rodit len za cestovne. Ale pravda je, ze vsetky nekocnice by mali mat rovnaky standart.