icon

Dcérka má 5 mesiacov a chcem prestať kojiť

bibi_ana
23. jan 2018

Ahojte. Potrebovala by som nejake rady skusenych aj neskusenych. Moja mala ma 5 mesiacov, zatial plne kojim. Postupne od pol roka by som chcela prestat. Zaujima ma co robit, ked bude stale odmietat flasku. Bude mat sice prikrmy ale ako do nej potom dostat aj nejake mlieko? Vela z Vas si povie, ze preco preboha prestava kojit, ale to nie je predmetom mojho prispevku tak prosim moje kojenie nekomentovat 🙂 Samozrejme, ze ju hladnu nenecham, ale zaujima ma ci tu je nejaky sposob podania mlieka ked nebude chciet flasku 🤔

bibi_ana
autor
23. jan 2018

@malasandrika Pomaly to zistujem 😁

beky1813
23. jan 2018

@bibi_ana ja mam z takych zien pocit, ze su doma nedocenene a tak nasli zmysel v dojceni a spravili si z toho dogmu, podla ktorej sudia ine zeny

barborasebastian
23. jan 2018

@tinaa64 som toho istého názoru, ale tak každý nech si robí so svojím deckom ako uzná za vhodne k tomu sa nič viac nedá povedať. Matky ktoré sú nútené dávať zo zdravotných dôvod um tak by chceli kojiť a zase naopak...nerozumiem keď je niekomu dopriate tak to odmieta... Nuž... Ja sama za seba dúfam ze budem kojiť co najdlhšie a prajem to aj ostatným co beru tento dar ako možnosť dať dieťaťu niečo zdravé a ako ten najkrajší kontakt a niečo jedinečné co už sa nemusí v živote opakovať🙂 ale samozrejme každému prajem v živote len to naj🙂

tinaa64
23. jan 2018

@barborasebastian presne je to na rozhodnuti matky..ja som rada ze mam tu moznost kojit a dufam ze to aj tak ostane aspon do roka..rada by som aj dlhsie....uvidime co osud prinesie😄😄..zatial mam dost mlieka...😀😀

lorela
23. jan 2018

@michaella94 Dojcenie nie je ta najlepsia vec, ktoru moze matka svojmu dietatu dat. Je to len jedna z tych najlepsich veci...
A uz vobec nie je otazka dlzky dojcenia jednoznacne zodpovedana: Vela odbornikov odporuca vylucne dojcit do ukonceneho 6. mesiaca, a dojcenie ako take do 1 - 2 rokov podla slobodnej volby matky. Slobodnej...!

michaella94
23. jan 2018

@lorela ja som zase nasla clanky kde vela odbornikov odporuca dojcit co najdlhsie...lebo dojcenie nie je len o potrave ale ma priaznivy vplyv ma psychiku dietata....a tiez som.citala ze do 2 rokov sa ma prsnik dietatu ponukat a po 2 rokoch neponukat ale neodmietnut....no tiez zastavam.nazor ze ak je to uz matke nepohodlne nekojim za kazdu cenu aj 4rocne dieta....ale pol rocne??? Ako pardom ale to nepochopim....ako ved nech si kazdy dojci dieta kolko chce no ak sa bude dalj sirit informacia typu citujem po roku dojcenie nema vyznam a podobne info kde dospejeme??? Podpora dojcenia ziadna...niektore zeny stale veria ze maju slabe mlieko lebo je priesvitne....tak ho odstavi ved po um jej predsaa dieta krasne spi celu noc....verim a viemnze kazda chce pre svoje dieta len to najlepsie no potom pride taky prispevok ako je tento clovek pochybuje....

lorela
23. jan 2018

@michaella94 Myslim, ze tvoje obavy ohladne dojcenia do jedneho roku su celkom zbytocne. Petoze vobec nic sa nestane. Na cloveka v jeho zivote caka este tolko moznych nastrah, co sa tyka zdravia ako fyzickeho, tak aj psychickeho, pri ktorych dlzka dojcenia nehra vobec ziaden vyznam.

lubkanar1985
23. jan 2018

@beky1813 to uz prehanas

beky1813
23. jan 2018

@lubkanar1985 je to moj pohlad na vec, neprehanam o nic viac, ako zeny, ktore sa tu snazia sudit druhe podla dlzky dojcenia

michaella94
23. jan 2018

@lorela tak potom naco vlastne dojcit??? Boze ja netvrdim ze dojcene deti su nesmrtelne ani nic podobne.....riesim aky maju matky postoj k dojceniu....

michaella94
23. jan 2018

@beky1813 mylis sa...my ktore sme da rozhodli dojcit svoje deti dlhsie si len uvedomujeme prospesnost mm...a zamysli sa kto koho teraz.sudi....

barborasebastian
23. jan 2018

@beky1813 no nedocenene asi ťažko ale ok, podľa seba súdim teba vieš ako🙂 len môj postreh chodievam iba do mužského kolektívu mame s priateľom totiž takú prácu, a jedno viem už keď chlapi rozprávajú o tom ako by boli radi keby ich ženy kojili co najdlhšie a aké je to dobre pre dieťa tak ja už neviem kto ma viac rozumu... Ja som sa teda nestretla s chlapom co by na to nadával a robil z toho co z toho robia ženy od dogmi az po fuj ona vytahuje cecok na verejnosti... A ver tomu ze aj moja babka aj priateľova teda malej prababky povedali jedno nebyť tej doby že jej doktorka kázala umelé nikdy by to neboli urobili, mam plnú podporu zo všetkých strán tak akože v sekte niesom:D takže za mňa spokojnosť🙂 ale ako som spomínala každému prajem v akomkoľvek rozhodnutí v živote len to naj koniec koncov je to každého vec🙂...

lorela
23. jan 2018

@michaella94 Ved aj ja sa vyjadrujem k postoju a tvrdim, ze vyznam dojcenia sa nema ani podcenovat ale ani precenovat.

siska53
24. jan 2018

@bibi_ana musis len skusat.. Starsi vedel striedat flasu s prsom od 4.m. A aj ked som ho ako 11.m.odstavila z mojich zdravotnych dovodov,UM mu zachutilo hned.
Madsie zas odmietalo vsetko, dokocna aj v nemocke som bola aj tak flasa ci pohar 0 bodov,pritom tam bolo moje odsate mlieko.. Z flase az v roku,aj to sme vyskusali x cumlov, pila z toho vodu.. Ju som odstavila az vtedy,ked konecne aspon nejake ine mlieko vzala na milost - kusok pred 2.rokom..
Takze tazko povedat,ake bude tvoje dieta...

dominika_klara
24. jan 2018

Ježia sa mi vlasy na hlave ,keď počujem slovo "kojit"
Po správnosti,je to dojčiť.Kojit je český...

Jedna mamička tu spomínala,že si nevie predstaviť odstaviť svoje decko,lebo je to pre ňu výhodné, bez roboty,bez varenia vody, zohrievania, ochladzovania, dávkovania,a všetkých činnosti,ktore k tomu patria-premoct sa,vstať z postele atď. ...
Ďalšia mamička spomínala -ako kdesi čítala niečo , výskumy,články atď...Ako je to to najlepšie,čo matka môže dať dieťaťu.
Pre Boha ženy....Tak výhodné pre matku alebo dieťa?
Niekedy mám pocit, že ženy, ktoré chcú dojčiť ,akoby zakrývali svoju lenivosť,za výrazom "to najlepšie pre dieťa"
Nejak nechcú priznať,že je to komfortnejšie, ekonomicky menej náročné, isty malý podiel "antikoncepcie"-aj keď antikoncepciou sa to nazvať nedá..A iné dôvody,ktoré zakrývaju za frázou Dojčenie naj pre dieťa....

Ak sa tu máme predbiehať ,ktorá matka je tá najlepšia,naobetavejsia,tak ta,ktorá vytasi prso zo svojej lenivosti,alebo ta,ktorá obetuje svoj spánok,prekoná svoj komfort a zvari niekoľkokrát za noc mlieko???

Prepáčte mi za výraz ,ale aj ja,keď som dojčila,tak som si sama sebe nadávala,ako mi stúpalo mlieko do hlavy a trochu som osprostievala( áno,značná časť toho je aj unava,nakoľko máme náročné dieťa)
Ale niekedy mám fakt pocit ,že zvýšený prolaktin podporuje stratu zdravého úsudku....

Osobne,kedze som zachytila názor jednej mamičky,,ako sa pochybuje v mužskom kolektíve,a muži boli za to,aby ženy dojcili skoro do samoodstavenia...
Ja sa pohybujem vylucne len v mužskom kolektíve,a ani jeden muž (ani môj manžel) nemal nadšenie z dlhodobé dojčenia.
Môj manžel mi sám hovoril,je to moja osobná vec .
On má bude podporovať .Ale náš názor sa zhodoval v tom,že úplne maximum je pre nás dovtedy,kým nezačne dieťa chodiť..
Ja som mala maximálnu túžbu, cieľ 6m
Máme predčasné narodené dieťa..Podarilo sa mi zhruba 5-5,5cisteho , výlučného dojčenia.Necelych 6.Ale koncom 4m mala dcérka antikolikove,nakoľko sa trapila silnými kolikami.
Na čas prestali,až kým sme nezačali prikrmovat.
Ale to by bolo na inú tému (riešime celiakiu ,reflux a podobne tráviace ťažkosti,ktoré sú častým prejavom u nedonosenych deti)
Po 6m som úplne prestala dojčiť,a necítim sa byť za to zlou matkou .I keby som nedojcila vôbec,nebrala by som to ako zlyhanie...

tinaa64
25. jan 2018

@dominika_klara ka som pisala ze je minpohodlnejsie vybrat prso ako urobit cely ten proces s um.....a ko sorry ale ja nekojim pardoooon nedojcim pretoze som leniva...to taku sprostost si trepla.....a nemyslim si ze som lepsia matka za to ze kojim..a ked mam tu moznost kojit tak preco nie?!ked sa bude chcietvkojit do 3 r.tak bude na prse do 3.r.ked do rola tak do roko..a nemam pocit ze by mi "mliekl udrelo do hlavy"ci ako sa hovori....TAKZE MAMICKY TIE CO KOJIME ABY STE VEDELI SME LENIVE..NIE PRETO KOJIME ABY SME DALI DIETATU TO NAJLEPSIE CO MOZME DAT ALE PRETO ZE SME LENIVE V NOCI UROBIT CELY PROCES S MLIEKOM😂😂😂😂..TAK KOJENIU ZDAR MILE LENIVE MAMICKY...😂😂

barborasebastian
25. jan 2018

Som rada ze som lenivá, napríklad majiteľ Microsoftu, Bill Gates povedal ze najradšej zamestnava lenivých ľudí lebo vždy vymyslia ako najjednoduchšie urobiť zložité veci jednoducho🙂 :D radšej budem pre také mamičky ako ty lenivá, sektarka, udreta mliekom na hlavu, smiešna, fuj vyťahuje zase prso a neviem co ešte ako tráviť čas a ho dávať ženam ktoré si pletú dojmi z pojmami. Pretože kojenie🙂, je o pohodlnosti nie o lenivosti., prečo si v tomto uponáhľanom a stresujúcom svete veci urobiť ešte zložitejšími... A ešte teda kamarát s kamarátkou mi plakali malý išiel cisárskym ona nevydržala že jej mliečko nešlo hneď tak malému začali dávať UM potom sa jej o týždeň pustilo ale malý sa nedokazal prisať a ju to bolelo a nevydržala a jedno viem nejsu z tých najchudobnejších ale povedali ze to je psycho dávať 15euro každé dva tri dni, tak sami uznali že keby si to dávali mimo alebo malému na účet mali by z toho lepší pocit. Takže neviem ale hovorím je to o každom človeku co je ochotný obetovať aj keď nemusí🙂 lebo keď si to tak zoberieš keby si si odkladala peniaze tak tvoje vykojene a zničené prsia si dáš za to uz urobiť možno predáš kočík a hneď máš nové prsa keď v živote ide i ba o to:D neviem mne to dava totižto viac ako som spomenula vyššie ale to nepochopí aj tak žena ktorá to berie tak ako berie,takze škoda o tom vôbec písať🙂

phulakova
25. jan 2018

ja som kojila dlho, ale nevnucujem nikomu. ak chce mamička prestať (už z akéhokoľvek dôvodu), tak jednoducho prestane. nie každé dieťa odmieta fľašku, ale ak odmieta, tak sa učí piť napr. pomocou slamky alebo fľašky bez cumľa - sú fľaše s takým sosáčikom - je to pohodlnejšie na cestách atď. ako používanie hrnčeka (ak dieťa odmieta fľašu s cumľom). máte svoje dôvody na to, prečo chcete prestať, ale skúste ešte popremýšľať ;) držím palce a nech vám to vyjde tak, aby dieťatko neodmietalo ;)

lenkaam_1
25. jan 2018

@michaella94 ty si ta mamca co bude kludne kojit do 5rokov nie?

redhead20
25. jan 2018

@tinaa64 Nechcem sa vás nejako dotknúť, alebo niečo podobné. Mňa by len zaujímalo, prečo akože dieťa kojit aj do troch rokov? Preboha veď to dieťa ma už mať plnohodnotnú stravu a navyše už chodí do škôlky.. samozrejme každý si spraví ako uzná za vhodné, ale toto ja asi naozaj nikdy nepochopím 🙂

michaella94
25. jan 2018

@lenkaam_1 neviem ci myslis mna ale nikdy som netvrdila ze budem kojit do 5 rokov...kojit budem pokial bude chciet moj syn..ak to bude do 2 rokov tak nutit ho nebudem...drzim sa pravilda do 2 rokov ponukat po 2 neodmietnut...tiez viem synovi urcimpravidla v kojeni a nedam mu prsnik v rade pred pokladnou....
@redhead20 k tvojmu prispevku som si dovolilaskopirovat pekne napisany clanok preco je dolezite docit aj po 1 roku.... V prvom rade je dôležité pochopiť, že bábätká sa na prsníku nedojčia len preto, že sú hladné, či smädné. Dojčenie je omnoho viac, než len materské mlieko, sprostredkúva fyzický kontakt s matkou, posilňuje vzájomnú naviazanosť a okrem toho pitie, ale aj satie naprázdno na prsníku, pomáha dieťaťu regulovať rôzne telesné funkcie (teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie stresu a bolesti atď.), vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou, mimoriadne dôležité je pre správny vývoj ústnej dutiny a nezanedbateľný je vplyv satia na prsníku pre rozvoj mozgu. Je preto prirodzené, že bábätko sa "pýta na prsník" nielen pre potrebu nasýtenia, ale v podstate vždy, keď mu je nepríjemne, bez ohľadu na to, čo tento stav vyvolalo, dojčenie mu dokáže takmer vždy pomôcť.Častým dôvodom pre dojčenie dieťatka je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Uspávanie je preto jednou z dôležitých funkcií dojčenia. Dojčenie má teda množstvo funkcií nielen výživovú. A jednoročné dieťa sa v tomto nijako nelíši od 10-mesačného dieťaťa či 6-mesačného dieťaťa. A ak sa líši, tak možno tým, že tieto funkcie dojčenia netýkajúce sa výlučne príjmu mlieka vystupujú do popredia. Toto si neuvedomujú mnohí ľudia, ktorí považujú dojčenie sa ekvivalent jedenia.

lubkanar1985
25. jan 2018

@redhead20 tak nechap.

jana_eyre
25. jan 2018

a cela tema zase spadla tam ktora to rodicovstvo robi lepsie 😅😅 no typicky modry kon..

pamatam. si ked som. odstavovala svoju druhu dceru v 13m tiez som sa ja nepoucena pochvalila tu na. fore.. dostalo sa mi sameho. presviedcania ze to. robit nemam.. teraz naopak zase niktore zeny rrapi ze poslednemu prso davam este v 16m..

zeny prepacte ale ja toto vazne nechapem co. z toho mate tlacit ostatnym svoju pravdu, ved robte si co. chcete a ostatnych nechajte na pokoji..

redhead20
25. jan 2018

@lubkanar1985 ani nebudem, vyjadrila som sa zdvorilo, tak to isté očakávam od vás. Prajem pekný deň 🙂

redhead20
25. jan 2018

@michaella94 rešpektujem, ale určite nesúhlasím. A viac asi bude zbytočné rozvíjať túto tému, zbytočné sa dostávať do konfliktu. Každý má na vec svoj pohľad 🙂

malasandrika
25. jan 2018

@michaella94 ,,ak sa chce niekto vyspať, nech si nerobí deti”? Ty kde chodíš na takéto múdrosti?

tinaa64
25. jan 2018

@redhead20 nie kazde chodi do skolky..a moja otazka znie..preco nie??ked mam tu moznost??kojenie nieje len o tom zeby sa dieta najedlo...moja starsia sa pri cucani velmi rychlo ukludnila ked sa dostala pre nu stresovej situacie..su mamicky kt.koja do 4-5 rokov..nevidim na tom nic zle a ani divne..ak tebe to pride divne je to len a len tvoj problemja mam 4 rocnu a este sem tam si vypita ci moze ....vidi 7 mesacnu tak chce aj ona..

dominika_klara
25. jan 2018

@barborasebastian Nepovedala som,že mamičky, ktoré dojčia sú sekretárky...To si zase nedomyslaj prosím ťa.Ja som tiež dojčila.Dojcenie nie je sektarstvo.Ale nepovažujem za dôležité dojčiť dlhodobo .Ako som spomínala,pre mňa je maximum 1r ,alebo (v krajnom prípade) kym nezačne dieťa samé chodiť, čo je niečo tesne po roku(podľa dieťaťa).

Ono by sa to dalo aj prehliadnuť,keby mamičky,ktoré zastavaju dlhodobé dojčenie,nemali sprosté komentáre na adresu mamičiek, ktoré nezastavuju dlhodobé dojčenie,poprípade vôbec nedojcia...A na druhej strane, nepriznajú si,že z veľkej časti je to (aj)z hľadiska komfortu, financi a iných nezanedbateľný dôvodov.Lsn furt ich argument konci pri tom,ze nic iné neexistuje,a je to akoby najvyssia forma lasky.Akoby dojcenie bolo meritkom lasky matky ,materstva.A s tymto ja nesuhlasim.

Nezastavam zase tiež názor, chybu, ktoru robili naši rodičia,staršie generácie...Sama patrím ku generácii,ktorá vyrastala na Sunar .Lebo to proste bolo tak.. Dojčenie bolo zväčša tak max 1m-2m. I preto máme väčšina možno toľko alergií,slabu imunitu.Ale opäť,znacny vplyv má tú aj genetika,životospráva človeka a podobne.Je preto pravda ,že materské mlieko, dojčenie,je zo začiatku to najlepšie (potravy).Je predsa "Bio" .Ak to mám tak nazvať.Umele mlieka nenahradia tu vzacnost ,obohatenost o spustu vitamov,protilatok a inych vzacnych prkov (.Ale ak sa proste nedá ,žena nechce dojčiť,,alebo má iné predstavy dokedy, neznamená to,že je zlá matka ,a nedáva to najlepšie svojmu dieťa....
).Ale ked dieťa dovŕši 6m ,menia sa jeho potreby na stravu,a tým aj potreba materské mlieko už ide do ústrania .Po 6m je to už vyslovene len z citoveho hladiska.

Mňe však padá sánka pri názoroch istých mamičiek, ktoré vypustia zo seba niečo také,ako , že keď zeny nedojcia dlhšie ,alebo vôbec,si ani dieťa nezaslúžia ....
- že je to najvyšší prejav lásky,opatery ,čo sa týka citového hľadiska... Neviem,ale stále sa mi tu biju dva veľké argumenty,ktorými si tieto mamičky odporujú.

Uvediem príklad.Mam dcérku,nar v 33tt ,má 8m, problematicke, náročné dieťa.Vynakladam na ňu 200% svojho času.Podla soc.pracovnicky , psychológicky spadá do kategórie náročných(ťažko zvladnutelnych deti)isty poduel má na jej povahe aj inkubátor ,v ktorom nejaký čas pobudla.
Je neustále placliva,8 mesiacov vkuse(istý podieľ maju aj zdravotné problémy, ktoré momentálne stále riešime)Zo začiatku sa mi dusila ,pipanie monitora bolo na dennom vyžaduje odo mňa ,100%pozornost,čo musím byť pri nej neustale,každý deň,každú chvíľu byť kreatívna a iným spôsobom sa ju snažiť zabaviť.Lebo to,čo ju zabavilo ,,nie že neplatí zajtra,ale ani o hodinu...
A myslím si,že to,koľko času venujem dcérke,to koľko ju hladkam,spievam,hrám sa s ňou, vymýšľam kreatívne hry,cvičím s ňou (cviky pre predčasniatka), častokrát to ide na úkor môjho zdravia,únavy, vyčerpanosti,lebo predsa som na ňu s.manzelom sama.No je to pre mňa niekedy viac,z citového hľadiska,ako dojčenie...A výsledok vidno na nej,ako krásne napreduje.Aj to ,ako sa na mňa krásne usmeje,i keď je viac placko.....
Preto si myslím,že každá matka má iny prejav lásky ,čo sa týka starostlivosti potravoveho , citového...

Každá sme iná...preto si stále myslím,že ženy, ktoré nedojcia,dávajú lásku iným spôsobom ,ktorý je príjemný pre obidve strany .Ako matku,tak dieťa.Ak mám ešte na záver povedať,mňa dojčenie natoľko vyčerpalo,že som odpadávala.
Moja imunita išla dole vodou.Aj teraz ležím v teplotách,s chrípkou a dala som si tú námahu napísať ti.Som celiatik, alergická na mlieko,histamin.Do toho dcérka nezneisla pri dojčení nič,z čoho nafukovalo.Moj jedálniček bol ochudobneny.Takze to šlo na úkor i môjho zdravia..

barborasebastian
25. jan 2018

@dominika_klara nemusela si si dat vôbec tu námahu🙂 radšej si mala venovať čas svojmu dieťaťu, ja nikoho neodsudzujem ak si si nečítala všetky moje príspevky pre nedostatok času tak naozaj si mi písala zbytočne, je to každého osobná vec nech každý robí podľa svojho uváženia a ani som nepísala kto je lepšia a kto je horšia matka, kto som aby som udeľovala tituli... Prosím ťa len o jedno v živote, každý máme svoje trápenia a smutky a krivdy a neviem co všetko v živote, neľutuj sa! Hlavu hore je kopec takých mamičiek kopec deti, ľudí, starcov ktorý toho majú na drámec a viem jedno nikdy v živote človeku nepomohlo byť ľútostivy a aj keď ti tu ženy prejavia ľútosť ver tomu ze je to iba zo slušnosti inak je to v dnešnej dobe každému jedno. To neznamená ze niesom empaticka alebo záhorkla. Držím palce🙂

dominika_klara
25. jan 2018

@barborasebastian prosít má nemusíš o nic.
Mne je jedno,o co má prosis .Ak to vninas ako lutost,to je uz tvoje chapanie.Mne je ľúto mozno akurat tak nad tebou,ze trieska s tebou este puberta a vsetko si si prebrala na seba.Ja som sa vyjadrovala zo vseobecneho hladiska + na dve mamicky(staršie diskusie),ktore som ani nekonkretizovala. Lebo však adeptky sa v tom najdu
Ak ťa to tak však urazilo,možno to aj platí na seba,len to nepriznás...
A na záver ,o moje dieťa sa nemusis báť,je postarané.Momantalne sa on stará manžel ak ťa to tak trápi .ale zalutostim si pred tebou.S dcérkou musím byť čo v najmenšom kontakte teraz ,nosiť rúsko-co sa ani prakticky skoro nedá ,a v takomto stave akom som ,som rada,že som