Dcérka má 5 mesiacov a chcem prestať kojiť
Ahojte. Potrebovala by som nejake rady skusenych aj neskusenych. Moja mala ma 5 mesiacov, zatial plne kojim. Postupne od pol roka by som chcela prestat. Zaujima ma co robit, ked bude stale odmietat flasku. Bude mat sice prikrmy ale ako do nej potom dostat aj nejake mlieko? Vela z Vas si povie, ze preco preboha prestava kojit, ale to nie je predmetom mojho prispevku tak prosim moje kojenie nekomentovat 🙂 Samozrejme, ze ju hladnu nenecham, ale zaujima ma ci tu je nejaky sposob podania mlieka ked nebude chciet flasku 🤔
ja som nechcela dojčiť kvôli prsiam, mala som 20 a bola som riadne hlúpa. Po každom dojčení , som si pozerala prsa , o koľko klesli . Prvú dcéru som dojčila iba 4 mesiace a 100 krát som svoju sprostosť v 20 tke oľutovala. Potom som mala ďalšie tri deti , každé jedno som dojčila okolo dvoch rokov, syna 2,5 roka. Teraz mám piate (posledné ak by niekto narážal na počet detí 🙂 ) ,má mesiac a plne dojčím, napriek tomu že by bolo pre MŇA ďaleko lepšie nedojčiť, lebo kontinuálne pracujem . Svojvoľné odstavenie dieťaťa bez vážneho dôvodu do pol roka považujem za barbarstvo . Do roka za nerozum .
Na druhej strane nie som naklonená ani dojčeniu cez 2,5 roka.
@dominika_klara ano mam svoje odkojene a aj patricne skusensti s kojenim....mna by zaujimalo kde ty chodis na mudrosti typu ze je spravne nedojcit alebo odstavovat dieta tak skoro od materskeho mlieka....ano vela citam snazim sa hladat odborne clanky a pytam sa na skusenosti inych mamiciek lebo tema dojcenie ma zaujima....
@miluna777 ano prave sa na konci diskusie jedna priznala....
@miluna777 neprehanas trosku?? tu sa bavime o 5 mesacnom dietatku ktore chce matka odstavit... a tiez nikto nepisal ze nekojene dieta dostane smrtelnu chorobu...moj mladsi je kojeny a je stale chorlavy
Otázka primárovi detského oddelenia:
Vy ste na jednej strane propagátorom dojčenia, zároveň ste sa dostali do pomerne ostrého konfliktu so ženami z občianskych združení Mamila alebo Ženské kruhy. Prečo?
Viete, ony pri každom mojom vyjadrení vyťahujú takú a onakú štúdiu. Pri všetkej úcte, toto sú typickí „internetoví odborníci“. Ale nevnímajú, že moje vedomosti sú v mojej hlave založené na skúsenostiach a neustálom dlhoročnom štúdiu.
V hlave mám ucelený pohľad na veci aj na základe praxe. Vyčítajú mi, že argumentujem dojmológiou a nechápu, že ako lekár si budujem svoje know-how a archív vedomostí v hlave desaťročia, vidím na výsledkoch, čo funguje a čo už nie. Pritom ja sám som veľkým propagátorom dojčenia minimálne toho pol roka. Nech si dojčí každý, koľko chce. Jedno je však isté. Medzi 4. až 6. mesiacom už začína byť aj ženské mlieko nutrične deficitné, minimálne obsahom železa. Po ukončení prvého roka už dieťa nutrične nijaké mlieko nepotrebuje, lebo vápnik sa dá získať aj inak.
Ženské mlieko nemá v tomto veku už ani imunitnú rolu. Poznám iks detí, čo po roku vôbec mlieko nepijú. Dojčenie je tu „len“ emocionálnou záležitosťou medzi matkou a dieťaťom. Nočné dojčenie po roku je úplný zlozvyk, navyše podporuje kazivosť mliečneho chrupu. Na tomto skalopevne trvám.
zdroj: https://www.postoj.sk/17665/viem-ze-ma-povazuju...
@maminuska ba potom sa nečudujem,že tie barbarky, nazývajú ako teba sektarky.Lebo tu stále ide len o jedno ,nie pre každú je najdôležitejšie , najväčším zmyslom života dojčenie .Mňa to nestáva nesmrteľnou a ani moje dieťa.Pre mňa je zmyslom iný spôsob starostlivosti po stránky citovej...
A pokiaľ tvoje deti boli dojcene do 2,5roka len z hľadiska mlieka,potravy,tej je kdesi asi problém.Len v takom veku už deti majú samostatný jedálniče.Potom je to už len z citového hľadiska,čo ja túto starostlivosť prejavujem od 6m iným spôsobom a nie dojčením.
Pokiaľ si sa dočítala, mne sa podarilo do 5,5m.Slo to na úkor môjho zdravia.Ale pokiaľ by som potiahla do roka,čo nebol už pre mňa až takým cieľom,,brala by som to len z finančného hľadiska a komfortného.Nic viac.
@michaella94 ja som narážala na skúsenosti zo života,nie dojčení.To ako napise mladá 15tka -Som mladá ,životom sklamaná,osudom skúšaná ....
A potom o tých 10-20 rokov si uvedomí,čo je to život .
Ty vidíš len dojčenie...
Zaujímalo by ma,kde som napísala :"že je správne nedojcit a odstavovať dieťa tak skoro".Čo je to skoro?
Pre teba skoro , pre iných nie.
A ak čítaš toľko článkov,isté si sa možno niekde dočítala,že je odporúčané dojčiť 6m.
Vieš ,čo znamená slovo ODPORÚČANÉ?
Alebo ta nejakým nedopatrením tieto články obchádzali?
Divné.Cerpas stranky asi len odtial,odkial chces,ako je pofiderny klub Mamila.
Zaujima ťa názor iných mamičiek?
Teba nezaujíma.Tvojim motívom je každou prehovárať a urážať sprostymi rečami,ako si nezaslúžia deti.
Potom si trošku prehodnot o čo sa snažis...
@dominika_klara pisat si to nemusela...ale kedze tak silno ides proti mojim tvrdeniam tak logicky asi nebudes zastancom dlhodobeho dojcenia...a necitam len to co je mne dobre ale citam vsetko a citala som aj clanky kde sa odporuca dojcit do 6m...v tom pripade ty citas asi clanky kde sa odporuca len do 6m a odtatne prehliadas???..a este dodam niekedy 24 rocny clovek moze mat za sebou viac ako 40 rocny...vaz co pises nevies cim som si presla....a vobec co tu spominas zivotne skusenosti??? Tu sa bavime o kojeni....ja mamicky neodradzam od kojenia ba dokonca vela mamiciek z mojho okolia odomna ziadalo pomoc pri dojceni...len ako vidim viacere tu podcenujete materske mlieko...
A zeny vy nie ste normalne..chodte si svoje mindraky liecit inde...to ako dokedy sa chcete navzajom urazat? Jedna na druhu tu nadavate aka je ta druha ..a neuvedomujete si ze ste uplne rovnake....kazda jedna tu stoj co stoj presadzuje svoj nazor...ste normalne?to vam falt robi dobre sa navzajom urazat levo jedna koji do 5 r.druha nie?kriste pane ved sa spamätajte..vy si hovorite zeny a matky? Natahujete sa ako Stare baby na trhovisku.a nikam to nevedie....Ta kt.nechce kojit nech nekoji a ta kt.chce kojot aj do 5r.tak nech koji...nic na tom nieje zle....ja sama som prvu dojcila dlhodobo a si aj sem tam cucne ma 4r. A 7mes.je dojcena na poziadanie a aj bude do vtedy kym bude chciet.....ja neurazam zeny kt.nedojcia tak si neprajem aby na mna niekto pozeral ako na nejaku uchylacku lebo dojcim dlho......kazda ma na to iny nazor......niekedy mi to tu na fore pripada ako keby tubnamiesto dospelych zien a matiek debatili nejake smarkate 15 rocne deti....l😂😂😂...ale chapem doma sa ASI nemate kde vyburit tak si idete tu...na forum...to je take tazke respektovat jedna druhu???toto iz je na psychiatra ozaj
@michaella94 mna by zaujmalo co tvoje deti okrem mm jedia.. Prepacte, ale poznam take, co len kojit a kojit aj cez mrtvoly najlepsie az do skolky a po odstaveni zrazu zistili, ze decko nic normalne nezje.. A tak tieto kojence vyrastaju na chrumkach, dzusikoch, cokoladkach a keksikoch..
To ako dieta naucit na prsnik a rozbehnut laktaciu maju nastudovane, ale ako ho naucit na lyzicu uz nie..
Tod moj pohlad..
A naozaj ten tvoj vyrok, "na Co maju take zeny deti" nema chyba!!! Svedci o tvojej inteligencii.
Ospravedlnujem sa zakladstelke, ze pisem uplne memo temu, ale fakt mi to nedalo.
Poradim to iste, skus flasu s vodou Zatial, pripade ten poharik.. Vyskusaj viac cumlov, na jeden sa isto chyti.. Mne starsia, chytila len kaucukove, silikonove nechcela..
@dominika_klara nuž že by som ja práve dojčenie milovala sa nedá povedať, do určitej miery ma obťažuje. Nie je práve super chodiť s plnými prsiami , pretečenými vložkami do podprdy , ožužlanými a schrastavenými bradavkami, nehovoriac o tom ako tie prsia vyzerajú po dokojení ..toto určite nie je ten komfort aký ty opisuješ a radšej by som v noci vstala a urobila to mlieko. Nehovoriac o osobnej neslobode, nemožnosti odísť viac ako na 3 alebo 4 hodiny , na dlhšie zas bez odsávačky, nemožnosť niekde zresetovať s alkoholom , dávať si pozor s prepáčením čo človek " zožerie " aby dieťa nemalo koliku . Lenže pre mňa je to tu dieťa, napriek tomu že z mamily a detských centier neodpadávam od rozkoše, resp. ich plne ignoruje, laktačnú poradkyňu so ešte nevidela, nešatkujem Takže nemôže byť reč o tom že ja som nejaká sektárka. Mne by sa bez dojčenia žilo podstatne ľahšie. A to že matka odstaví dieťa od jeho prirodzenej potravy do pol roka bez vážnych dôvodov je pre mňa barbarstvo, do roka za nerozum tak za tým si stojím .
@michaella94 vidím ,že ako (ne)čítaš moje komentáre ,tak aj ostatné články.Absolutne nechapes.Mozno je to tym,ze pisem aj s trochou sarkasmu?!Ja články čítať nepotrebujem na túto tému.Ako som uviedla už dovody vyššie,nebudem sa opakovať.Odporucana dĺžka sa omiela zovšadiaľ.I moja samotná dr mi vravela ,ako je odporúčané do 6m.Potom to už ma len citový charakter.....
@zapka21 na ktorý príspevok reaguješ? Na ten, že dojčenie neni alfa omega materstva? Prosím Ťa nedramatizuj, aj deti na UM prežijú aj zmaturujú, nekrúti sa všetko len okolo ,,cecku”
@maminuska
Dojčila som do 5,5m čistého dojčenia . Nemusíš mi vysvetľovať ,čo so sebou nesie dojčenie.Asi kazda dojčiaca mamca si tým prejde.Ide však o obetu, prijatie.Aler ak to tiež nevieš prijať ,a dojcis, len aby si nebola barbarkou,nvm či to dieťa tiež necíti z teba tu nechut... snáď si uvedomujes,že si týmto pomenovanim pomenovala aj svoje korene, rodičov...
@dominika_klara zrejme som ti to troška ozrejmiť musela pretože práve ty si písala o tom ako je komfortne dojčiť, pre mňa by bolo komfortnejšie nedojčiť. Ja som dojčenie prijala a keby to tak nebolo tak jednoducho nedojčím a mohli by mi aj na krk stúpiť. Nedonútil by ma nikto . Dojčím , lebo chcem, pretože mi to príroda umožnila a pretože verím že práve v tomto momente dávam dieťaťu to najlepšie čo môžem. Ale nie som z tých matiek čo sa bude rozplývať nad tým , prežívať pomaly orgazmy z toho. Beriem to pragmaticky ,je to potrava pre dieťa a ma na ňu právo .
@maminuska konečne si niečo múdre napísala.
Žiaľ stále nerozumiem,prečo sa rozprávame o nejakom barbarstve a nerozume
Po 6 m materské mlieko nie je hlavným zdrojom potravy.
Dosť sa ti potom pletú dojmy a pojmy
@dominika_klara len na okraj, ale sorry, ozaj sa necitim ako leniva matka, lebo mi vyhovovalo dojcenie. a tiez nemam pocit, ze by som potom ostala nejaka retardovana. vyhody ma mm aj um. niekto musi dieta dat na um kvoli praci, ina dojcit nemoze. nebudeme vsak diskutovat o tom, ktore je pre dieta prirodzenejsie. v tvojom pripade bolo um racionalnou volbou. ale neznevazuj matkyco dojcenie vyzdvihuju. materska laska sa neodvija od dlzky dojcenia - priamou, ani nepriamou umerou. detto iq a eq matky.
@dominika_klara 🙂 vieš pasovať sa do posudzovateľky či niekto múdre niečo napísal alebo nie ti absolútne neprináleží. Žiadne dojmy a pojmy sa mi nepletú . Áno , po 6mesiaci mlieko nie je hlavným zdrojom potravy, je však veľmi dôležitým a neopomenuteľným zdrojom potravy. Do roka určite, po roku jeho význam pomaly klesá ale stále ho má . Nesnaž sa ma tu točiť filozofovaním , od sektárstva cez neprijatie dojčenia, moje korene ...toto na mňa absolútne neplatí .
Mnoho matiek odstaví dieťa z pohodlnosti , mnohé z toho že si nechcú zničiť prsia ale neprizná to skoro žiadna z nich , zvaľujú to na otrepané fráze že mali .. slabé mlieko ,boli vyčerpané ,mali zdravotné problémy . Áno sú matky , ktoré deti museli odstaviť.. ťažká choroba, zápaly prsníkov, ploché bradavky , nerozbehnutie primeranej laktácie..to nikto nepopiera. Také matky sú čo chceli dojčiť ale jednoducho nemôžu .
@ada309 ja som t uz vyssie pisala..obaja moji chlapci nemaju problem pit z flase z pohara aj cez slamku...co sa jedenia tyka tak myslim ako kazde dieta maju obdobie ked jedia viac a ked jedia menej no nepokladam to za nekajy problem....vahu maju obaja pimeranu veku a nie moje deti nejedia ani cokolady ani chrumky ani podobne prkotiny im nedavam...to ze je dieta kojene neznamena ze nevie jest....
@ukulela
@michaella94 myslím že diskusia čo je pre dieťa prirodzenejšie a prospešnejšie minimálne do roka je úplne zbytočná .
nema vyznam sa tu s vami hadat...vy tu rozoberate moju inteligenciu a moj vek a zivotne skusenosti a na zaklade toho ma sudite hlavne ze ked ja si napisem svoj nazor to uz nie je v poriadku....ak by dojcenie po 6 mesici nemalo vyznam tak priroda by to tak zariadila nemyslite?? VSETKY zeny ktore nekoja svoje dieta z inych ako vaznych dovodov su pre mna sebecke osoby a to je moj nazor.vy si majte iny...mne je len luto deti ktore su okratene o tieto krasne chvile stravene v naruci matky lebo nejaky odbornik povedal....a kludne ma tu oznacujte do tejto diskusie nema vyznam dalej prispevat...zbytocne mi to berie silu a tu ja potrebujem na dolezitejsie veci...tak a teraz idem dojcit svojho 1 a rocneho syna a uzivat si to...majte sa tu a nehadajte sa uz....vsetkym co boli na mojej strane DAKUJEM ZA PODPORU...dobru noc
@michaella94 plne suhlasim
@michaella94 😂😂😂😂 dávno som sa tak nepobavila. Chudiatka deti, čo nevisia na cecku do 3 rokov, ano.
@michaella94 ak si si nevsimla, nehovorila som konkretne o tebe.. Pisala som vseobecne, ako to vidim v mojom okoli... A Preto sa mi vynara otazka, naco do prveho roka (aj dlhsie) stoj co stoj len to najlepsie, a potom zamoria deti jedom v podobe cukru... Toto sa mne zda proti logike...
zeny ked ste si nevsimli tak autorka prispevku sa absolutne nepytala na to co tu tolko rozoberate.......myslim ze vase skriepky su jej ukradnute,maximalne tak sa na nich moze zabavat.kaslite uz nato.
@maminuska tým pádom si úplne odfajcila svojim komentárom a pomenovanim barbarstva,s nízkyn IQ a nerozumnou aj slečnu
@michaella94 ,ktorá v úvode tvrdila,že mala na to relevantny zdravotný dôvod odstaviť dieta do 8mesiacov(ževraj)
Pokiaľ viem,zastankyne dlhodobého dojčenia nevidiia problém ani s plochými bradavkami,zápalmi a podobne.
Nič .Proste pre ne je riešenim dojčenie ,i za cenu fyzického zrútenia...
Stačí, keď vidím tie vtieracie reklamné nástenky u ktorehokolvek doktora.S dcérkou chodíme do rizikovej ambulancie.Predstav si,neuniklo mi zraku ,ako je materské mlieko pre predčasniatka o to viac potrebnejsie,ako pre normálneho novorodenca, odporúčané do 6m .Ale nikde som sa nedočítate o tom,ako je potrebne dlhodobo dojčiť , najlepšie do samoodstavenia .A pokiaľ sa táto knota nesplní,tak matky treba zavrieť do väzenia.
Vieš,možno by trebalo trochu nefantazirovat.Mozno by si si naozaj mala spraviť prieskum pre údajne nedojciace ženy,alebo tie ktoré podľa teba kvôli svojmu telu odstavuju dieťa ...Zistila by si,že by si sa veľmi mýlila .A kvôli telu či prsiam by to určite neboli...
Veď koľko kladov ma dojčenie?
- Schudla som ním 10kg
- Ekonomické výhody .
- pokiaľ žena dojčí stále, má minimálnu šancu otehotnieť.(pokiaľ nedáva fľašku a podovne,ale to predsa každá zastankyne dlhodobeho dojčenia vie)
- nemusela som robiť mlieko .
Ak naozaj by som myslela tak na svoje telo,dojčila by som vyslovene kvôli tomu,aby som ešte schudla, finančné ušetrila,a využívala na spôsob antikoncepcie...
Myslím,že fakt dôvodov na to,aby som myslela len na svoje telo....
Len ako my "krátko dojčiace" robíme asi všetko len kvôli našich pŕs...Poviem ti takto .Viem,čo sa môjmu manželovi na mne najviac páči .Sklamem ťa.Ta časť nie sú prsia.Tie ho tak nevzrusia ako iná časť tela 😉 Ale to ťa nemusí zaujímat
Nuž ,ale aj naďalej vidíš nás ženy,ktoré nedojcime ako egoisticke, barbrske nerozumne, neviem,v kom potom pestujes ten egoizmus.Si vhodným príkladom pre svoje deti...
@dominika_klara pekný víkend ti prajem.
@dominika_klara dlhodobe dojcenie vobec nie je zaruka antzikoncepcie. akonahle dostanes ms, ovulujes a mozes otehotniet. ja som dojcila vylucne do pol roka, potom na poziadanie, ms 8 mesiacov po porode, sestra pol roka. pri rovnaAKOM PRISTUPE. pozor s tymi rozumami, ktore rozdavas.
nikdy by som nedojcial za cenu fyzickej bolesti, okrem nabehu prvych par dni /tyzdnov, ked bradavky boleli, som nemala ziadny problem.
maly od prichodu z porodnice prespal celu noc, min 8 hodin, niekedy aj 10-12 bez zobudenia. v noci som nebola ziadnym cumlom,
kritizujes skatulkovanie, robis to iste.
@ukulela Mne vrav čosi o kritizovaný.ak si aspoň trošku čítala,určite by si si všimla,že už v úvode tohto príspevku som spomínala,ako antikoncepcia nie je záruka.
Ale to by si veru musela fakt najprv citát,ako hneď prskat .
Ja kritizujem osočovanie.Nie dojčenie .Nech má pre mňa za mňa aj kult dojčenia nejakého budhu.Mne je to jedno.Ale nástrpim útoky a slová ako že si niekto nezaslúži decko a podobne
A to je dosť podstatný rozdiel

@dominika_klara Veď aj ja na to čakám, chudák moje dieťa. Nemali by sme nosiť dke označenie, odznak hanby alebo také čosi? Aby nás ostatné matky hneď spoznali a mohli nám naložiť, čo nám patrí, aké sme nezodpovedné a sebecké a (ne)robíme to iba kvôli prsiam.