Denný spánok iba v šatke
Maminky mám problém. Moje dieťa (8 mesiacov) od narodenia dáva denné spánky (momentálne 3) iba na mne v šatke. V kočíku pospí výnimočne pol hodinu, ale to mu je málo a potom je nervný. V šatke + biely šum pospí 1-2 hodiny. Zobudí sa na všetko (zvuk, môj pohyb iný ako pravidelné knísanie) čiže nemôžem robiť nič len stáť a pravidelne sa knísať, al.pomaly chodiť. Už ma to mierne otravuje. Neviem ako to zmeniť. Po vybalení zo šatky je okamžite hore. Mimo kočík a šatku pospí 10-15 min. Nechcem nechať vyplakať. Pomohla by hačka? Má zmysel ju už teraz kupovať keď píšu že je do 1roka? Aj tak myslím, že by na chrbte nespal. Ide leto a nerada by som nás prehrievala a už má skoro 10 kg. Inak ako na rukách nezaspí. Nechať ležať a čakať je nonsens. Nekojím, čiže ani na prsníku nezaspí.
no ked nie si ochotna naucit dieta naucit aby spalo same v postielke, tak ti ostava len stat a knisat sa a mat ho v satke 😀 😀 😀 😀
ked mas cely den volny a nemas co robit a mas doma sluzky, plus nepotrebujes nic riesit..preco nie..aspon zabijes nudu
@horana ze skryta zavist...ach...neuveriš ale nosila som druhe dieta, tretie nechce tam byt, nevidi čo sa deje...tak čo s nou, nasilu ju tam budem pchat? Asi nevie čo je dobré...ale myslím ze vie, ze v batolacom veku sa treba hybat, objavovat skrinky a šupliky, stavia sa na nohy a ručkuje kam chce - tak načo ju zväzovat do šatky ešte aj doma.
Uz mi fakt lezu na nervy prispevky typu ,kojene a nosene dieta - empaticke, laskave, majuce benefity,, a dieta občas ponosene, občas pošatkovane, kratko kojene alebo vobec je kandidat na psychiatra ....,,
Praveze pod lampou bude najväčšia tma lebo horana sama ma nejake problémy minimálne so synom ak si dobre spominam z nejakej diskusie - zeby kojenie a šatkovanie nepomhlo či ako? nechce sa mi tu hladat v prispevkoch tolko času som tomu neni ochotna dať..pod pokrievku nevidime, kazdy povie len to A...ale B radšej vynecha....
@sardinka335 A teraz si povedala krásnu pravdu. Palec hore 😀
pričom plač je uplne OK, taktiez aj hnev, aj nespokojnost... alebo nazvime to "realny zivot", nie sterilita...
@sardinka335 od kojenia a satkovania zavisi cely zivot dietata... 😉
@juhseverzapad, vies ale ze existuju aj deti, kt. nechas vyplakat, si na ne prisna a ajtak sa z nich ides zblaznit? Toto ma nenormalne stve. Neviem si predstavit ake by potm bolo take dieta, keby malo na ruziach ustlane. Niekedy mam pocit, ze je to v dietati a rodic sa moze aj obesit. Vies kedysi som si myslela, ze deti su ake su lebo vsetko maju a poznam jedno dievcatko, dcerkinu kamaratku zo skolky, zlate je, prisposobive, ako anjel, oni ziju ako socialny pripad, v jednej izbe v rozpadnutom dome, hraciek ma malinko, len co podostavala, oblecenie ma zdedene pekne, ale ozaj ziadne kruzky, ziju max. skromne. Hovorim si preto je taka dobrucka. A ked bol manzel u nich, rovnako vystrajala ako nasa, mama zufalo plakala na zachode bezradna, otec ten je na nu tvrdy akoze nezije v bavlnke a robi to iste ako dieta kt. ma doma velkosklad hraciek. Nasa je stred a chova sa rovnako. Takze teraz co robit? No ale hento nezacina dobre, to je jasne.A fakt, nevedela som, ze aj takto niektore funguju.
@mima4 veď to, že dnešné maminy nemajú zdravý sedliacky rozum, ale ten netový 😀 😀
jáj zasa sa to tu zvrhlo pre a proti. ale naozaj existuje aj zlatý stred a myslím, že väščina nosiacich maminiek to tak praktizuje
@bigbigbooty, ked ti este malyneplakal, vyzera byt pohodove dieta, skus ho naucit zaspavat same. Priprav sa na to, ze trochu poplace, a to je zdrave na pluca neboj sa, moja tym kolko vrieskala od narodenia je tak trenovana, ze moze vrieskat hodiny a nezachripne. Ja ked ju len napodobnim na chvilku, uz mam hlasivky hotove. Mozno sa skor nauci ako si myslis, skus to a budes spokojna.
@katka1981 A ty si myslíš, že ja s mojimi deckami nemám nervy? A aké!! Fakt by som ich niekedy na ulicu vyhodila, nech si ich niekto zobere 😀 Jasné, že to nie je len výchovou, ale má to vplyv na to dieťa. Moja babička aj prababička a aj mama hovoria :"Dieťa sa nenarodí zlé, vychová si ho spoločnosť!"
Veď teraz je nosenie tak veľmi v móde, najlepšia vec pre matku, aj dieťa, bla bla... 😀 Čo sa sťažuješ?
@sardinka335 Ked nechce byt jasne ze nenutit. Kazde dieta je unikat a je super ked moze dostat na vyber. Reagovala som skor na mamicky co nikdy nenosili a tak nevedia o com to je a automaticky zhadzuju satku, hoc, ked dieta co i len trochu chce, co vacsina chce, (a + ak maju mamicky trpezlivost sa to ucit, niekedy to nie je lahke spociatku to vychytat ako na to, poznam take co netrpezlivo zahodili ze k nicomu to nie je lebo to nebolo im lahke naprvy sup, pozdejsia rutina to ale vrati aj s urokami), je to jedna bajecna znovuobjavena vec, ktora pomoze. Ja som si velmi pochvalovala, mala som volne ruky a kopu veci som porobila s babom na sebe. Mne sa deti zacali stavat na nohy okolo 11mes. dovtedy kym boli aktivne, samozrejme batolili sa po pohlade, objavovali, ale mali radi aj pocit "zviazania" ked som videla ze su unavene, pomahalo im to jednoznacne sa ukludnit a zaspat. Sami mi do satky naliezali, mam na to pekne spomienky. Aj vonku, su predsa rozne typy uvazov jednak pre rozny vek (inak budem viazat 3 mesacne a inak 8 mesacne, a potom aj pre rozne prilezitosti, napr. ked je vonku a chce pozerat na krajinu, inak ked uz ide spat).. Keby to nemali radi, skusala by som logicky nieco ine, ale ked ako zakaldatelkino dieta "je naucene", ako hovorim, ma to jednoznacne klady. Len sa netreba bat skusat to doladit a nie ju vyzyvat ako niektore tu nech to zahodi. Dojde vek ked z nej samo utecie.
Ja nehovorim predsa nikde ze nekojene a nenosene je neempaticke a to vsetko, na druhej strane nemusim ani nazory co nedaju dopustit na modu kocikov, a len kocikov a nic nez kocikov (mali sme aj my, neboli sme ciste na satke), na modu strcit do izby/postielky a nechat vyplakat a pod., takze v prvom rade tieto zeny pisu o niecom o com nic nevedia kedze pre predsudky to nidky nevyskusali a je to podla mna o tom, ze ked si dieta moze vyberat chce byt pri mame. Aj ich by si vybralo, podla seba, len vacsina tu moznost ani nedostala.
Problemy so synom co mam ja, zial, aj ked zda sa velmi chces si kopnut do satiek a kojenia, prave tieto atributy jednoznacne pomohli zmiernit, a neskor uplne napravit, teraz je uz len duracelko ktory ma energie, vtedy mu ten pretlak vadil kym nic nemohol s telom nemal tie moznosti ale pudenie uz ano, verim ze to k tomu prispelo, bez toho by bolo jedno chuda o dost studensie odchovane, co by revalo este omnoho omnoho viac. Tieto deti to potrebuju este viac nez ine! Casto prave problemy privedu ludi k niecomu co by inak mozno neobajvili co by bola skoda. Takto som si ho vypiplala a prave na zaklade vybornych skusenosti, overenych este naviac aj u druheho, zas uplne bezproblemoveho dietata, vidim aky benefit to realne je. Ved preboha, ja to tu radim to v dobrom, z najlepsieho vedomia a svedomia, naco by som to inak...logika.
@horana Ja nehovorím,že to je módna vec, tak je to blbosť. Kebyže chcem, tak si tu šatku kúpim, ale nechcem,lebo to blbosť je! Bohužiaľ sa riadim, že dieťa nemôže byť za každú cenu spokojné a matka prichádzať o zdravie. Odtiaľ potiaľ. Jasné, že sa to decku páči, veď to je cecek, ktorý sa 9 mesiacov nosil a chce sa furt. Ja si radšej malú zoberiem na ruky a aj teraz a to má 3 roky a tak ju ukľudním ako by som ju mala niekoľko hodín vláčiť na sebe.
@juhseverzapad, no vo vela s tebou nesuhlasim, hlavne co sa stravy tyka, ale v tomto s tebou suhlasim absolutne, dakujem, tvoj prispevok, az mi slzy z oci vyrazil, vazne dakujem. 🙂 Hned mi je po dnesnom rane lepsie.
@bigbigbooty ahoj, necitala som celu diskusiu, iba zopar blbych poznamok, ale chcem Ti napisat, ze moja mala bola na tom velmi podobne, kazdy mi hovoril, ze ju rozmaznavam, ale nakoniec sa zistilo, ze mala tzv. skryty reflux, takze sa jej jedlo vracalo do pazeraka, takze ked som ju vybrala zo satky do vodorovnej polohy, palila ju zaha a jasne, ze sa zobudila. Rovnako mala lahky spanok, ze ju hned vsetko zobudilo, rovnako je na tom aj moja mladsia, takmer 2 rocna, ked spi, tak sa mobij ist aj na zachod, lebo ju zobudim 🙂 Mladsia spi v kociku alebo posteli kvoli tomu, ze ma na spanie dlahu, s ktorou v satke byt nemohla ani nemoze, ale co sa tyka starsej, tak to bolo velmi podobne.
A aby som Ta povzbudila, vsetko postupne preslo, ako bola rozumnejsia, aj spanok sa predlzoval, uz pochopila, ze ked je unavena, tak ma spat 🙂 Viacero takychto veci ako nosenie pri spani, zaspavanie pri prsniku, zaspavanie len s mamou a podobne, ktore ludia odsudzuju ako rozmaznavanie postupne preslo a teraz ked je unavena si lahne aj na zem v strede obyvacky a zaspi :D Takze len trpezlivost, babo ta potrebuje, ono ti to potom vrati, uvidis 🙂
baby na odlahcenie, skusim nieco najst a dam to sem, mna skoro piclo z toho clanku. Ako cele zle.
http://www.raca.sk/assets/Uploads/14-zkladnch-p...
Akoze toto nema chybu. To s tym jedenim masa, povinnymi kruzkami a oblecenim so second handu, akoze uz chapem preco moje dieta nie je spokojne, ale ani ked sme jedli maso 4x do tyzdna a mala len nove oblecko a nemala zdedene, nebola o nic lepsia ani stastnejsia, dokelu, kde je chyba? A mala aj kruzky 4x do tyzdna, teraz ako je v skole nema, aby sa stihala ucit.
@juhseverzapad Ale ved ja nehovorim ze si ju mas kupit ty, alebo kazda. Len ktora chce predsa.
Matka nicmenej ale vobec nemusi pri satke prichadzat o zdravie, prave naopak. Ja napr. nechapem uspavanie na rukach, by mi upadli. Uz take to 8-10 mes. dieta, ja nevydrzim so svojimi 50 kg ledva nejak "uspavat", satka to ulahcuje, dieta je este blizsie pri tele a zaroven sa navzajom citime, ten pocit pokoja je zjavny a mam cas,nemusim sledovat kazdu sekundu ako mi mrtveju ruky. Blbost hovoria tie, co neskusili, resp. im nebolo ukazane ako si mozu ulahcit zivot. 😵
Aj satka uz moze byt tazka ked je na tele dlho, ako sa riesi aj tu, ale stale o dost dlhsie nez porovnatelne na rukach, prave o tom ide vychytat si to, lebo inak mozes mat dieta konfortne, ja to beriem ako luxus, o dost dlhsie nez na rukach. 3 rocne co spominas ti uz ale do satky nepojde, to uz aj ja som len pomojkala ked sa niekde buchlo, prave na tych rukach, chvilu a dost. Do roka, ale, nedam dopustit.
9 mesacne napr. nie je ziadny cecek ked sa nosi, to len tak vyzera z pohladu mam, ktore toto nikdy nezdielali, pripada im to neprirodzene, hoc opak je pravdou, maju este narok 🙂 . Ved je to male, este nechodiace stvorenie. Kam tak nahanat predcasnu kvazi samostatnost?
Kam ta obava ze potom budem nosit aj do skoly, kojit aj do skoly? Neopodstatna haluz.
Napr. ked sa pozrieme na tie domorode kmene, kde doteraz nemaju asfaltove cesty a casto ani cesty vobec, tam je to nutnost a zaroven ake deti z toho vyrastaju - teraz cisto co sa tyka aspektu samostatnosti - ked ich tam ich matky v tom veku nosia a tam veru nie je moda rozmaznavania v ziadnom pripade. Len vypozorovali jednu spravnu vec. Lebo a prave ked takto nasytia sa kontaktu na plnu citovu nadrz (vsuvka: nevkladat mi do ust ze inak si ju nema sancu nabit, ma, ale aj toto je jeden zo super sposobov) a potom uz v 3-4 rokoch samostatne behaju a robia kopu prace zastanu uplne v pohode. Tu u nas vtejto civilizacii tlak na samostatnost rychlo rychlo aby sa nic nezmeskalo a v tych 3-4 zdaleka nie su potom take samostatne ako tamtie, lebo si nevyzili to riadne priputanie, ktore je ziaduce aby sa nim nasytili a mohli potom ist slobodne vo vyvoji dalej. Opakujem opat: tymto neznavazujem ziadnu co nenosila a len kocikovala, nie, jej dieta nie je horsie, len ukazujem ze ani to satkove nie je, a ze ked sa na to pozrieme bez predsudkov vidime ze to nie je ziadna modna vlna, ale nieco co tu bolo od vzdy, fungovalo a co by bola skoda uplne zatratit. To je vsetko co chcem ukazat. Tie znovuobjavene klady, ktore by mohli mnohym pomoct, nie kazdemu, lebo kazdy je unikat, ale mnohym. Len sa treba odvazit nad predsudky povzniest.
@horana Keď spomínaš tie domorodé kmene, tak tam nosia deti kvôli ich bezpečiu, inak tie deti (videla som dokument) učia chodiť od 3 mesiacov!! Mne to pripadá choré, lebo tie kĺby ešte nie sú vyvinuté, ale u nich to je prirodzené, že dieťa už behá a má pol roka! A aké uspávanie ročného dieťaťa? Chytím na ruky , zaspievam, položím a nechám nech zaspí. Hotovo.
@katka1981 Aspoň som ti spravila radosť.
@mima4 Ved to pisem, ze im sa ani inak neda, nicmenej, odpozorovali ze to je pre dieta tak vhodne a ono aj naozaj je. Vyvinulo sa to vo vsetkych kulturach. Kocar je modny vystrelok poslednych par generacii, aj to len v mestach, na dedinach este menej. To je vystrelok, nie satka. Je dobre modernizovat, ale prave pri tom procese je velmi typicke aj v inych oblastiach ludskeho poznania ze uplne zbytocne namiesto aby sme to pouzivali spolu so starym overenym, toto zavrhneme. Az neskor ked sa v tom modernom usadime, sme obyvkle schopni vziat na milost aj tie dobre aspekty z toho doterajsieho a ze tam vzdy su. Som ochotna sa stavit ze za par generacii nam dojde, ze to malo opodstatnenie. Citove vazby oni dost riesia, nie tie falosne precukrene, to my zas naopak casto v niektorych oblastiach nie, uz sme tu v mnohom odcudzeni, ze sme prestali vnimat co potrebuje diata cicavca je len jeden z priznakov.
@juhseverzapad Ja som videla mnoho dokumentov o chodeni v 3 mes nikde napadla zmienka, ale rada si doplnim vedomosti, ked das zdroj. Vsade to bolo ze sa batolia sami, maju o dost vacsiu slobodu vyvoja nez nase deti. To je jedna z ich kladov, a zaroven nasa dan.
Rocne uz neviem, nepamatam si tak presne mesiace, ono to ide postupne. Kto polozi do postielky a necha, ten tak ma davno pred rokom, za cenu ze si to dieta nevybralo samo, kto to berie postupne je to postupny proces, ktory sam vyzreje. Nie je tam problem.
@bigbigbooty. No divne nedivne ale pomaha to,ja skusam na mojej zabalit ju do decky takej tensej aj rucky,chcilku my vydrzi ale potom zacne plakat lebo neni zvyknuta na tesny priestor,ale vies skusam vsetko.a jednym casom mi tiez bola strasne mrzuta lebo malo spavala,ale ja som to neriesila jednoducho mala spat a basta,snazila som sa ju nejako zabavit aj povonku sme chodili a potom znova ulozit a takto cely den,postupne sa naucila trosku viacej spavat.

@bigbigbooty to fakt ešte neplakal? uff