icon

Deti narodené rok po roku - zdravie matky i bábätka

bridgetfidget
27. aug 2014

Vsade v poslednej dobe citam, ze medzi porodom a dalsim tehu je potrebne nechat aspon rok a pol, aby sa telo zeny zotavilo a aby mladsie dieta neprislo o idealnu vyzivu z matkinho tela v brusku.

Zaujima ma hlavne skusenost mamiciek, ktore mali dve a viac deti po roku- z citania viem, ze ich je dost. Sposobilo vam ci babatku tehotenstvo vaznejsie ci menej vazne problemy, ktore naisto suviseli s faktom, ze deticky prisli na svet rychlo po sebe?

Dakujem za odpovede.

chikitka
27. aug 2014

@bridgetfidget ahoj, ja mam deti narodene po 15 mesiacoch, cize otehotnela som pol roka po porode... problemy som nastastie nemala, druhe tehotenstvo bolo podstatne lepsie ako prve ( to sa tyka celodennych nevolnosti, ktore pri prvom tehu boli 6 mesiacov a pri druhom "len" 3, obe velmi intenzivne..) a porod bol tiez ovela ovela lahsi, aj ked trval 12 hodin,ale bol to krasny zazitok na rozdiel od prveho, co bola cista katastrofa. aj zotavovanie po porode bolo absolutne neporovnatelne lepsie, mohla som sama odkracat z porodnej saly... ale pravdupovediac, velmi som sa porodu bala zo zaciatku po tej prvej skusenosti, takze to ma najviac desilo, ze to nie je zahojene, dlho sa to davalo do poriadku, mala som rozsiahle poranenia po prvom synovi a cim vacsie bolo brusko potom, tym to viac cele bolelo... napriek tomu, ze som mala druhe tehu aj porod podstatne lepsi, priklanam sa k nazoru, ze telo treba nechat oddychnut, zotavit sa, aj po hormonalnej stranke, aj po fyzickej. netreba to prehanat. u nas bolo druhe dieta neplanovane - z roznych dovodov, a aj po otrasnom zazitku z prveho porodu, ktory mi este dnes tlaci slzy do oci...ale nakoniec som si povedala, ze clovek musi prijat zodpovednost za nezodpovednost a ten maly cloviecik za to nemoze. dnes ked pozrem na mensieho a predstavim si ze by som ho domietla len zo strachu... no, dobre som sa rozhodla. ale baby, co to planuju, asi by mali byt podstatne viac fit po porode ako ja vtedy. inak som zvedava, ci niekto mal realne nejake problemy a ake, takze budem sledovat temu...

hamca
27. aug 2014

@bridgetfidget ja mam deticky s 19 mesacnym rozdielom, teda starsia mala 10 mesiacov, ked som otehotnela. Co sa tyka starsej, urcite som jej dala vsetko co som mohla. V tom obdobi som ju uz kojila len pred spankom a v roku sa odstavila sama. Aj tak som ju nemala v plane dlhsie kojit. Celkovo som sa citila uz fit a pripravena na druhe dieta, mali sme to takto v plane od zaciatku. A zadarilo sa hned a tehu bolo v pohode. Bez vacsich komplikacii ale priznam sa, ze som mladsej v bruchu davala riadne zabrat ked som vkuse behala za malou a nosila ju. Ale vsetko som zvladla bez akejkolvek komplikacie. Porod bol super, rychly a ovela menej bolestivy ako ten prvy. Akurat to zotavovanie po porode bolo horsie, vsetko ma bolelo dlhsie a navyse doma boli dve uplakane baby a babky velmi daleko, tak sme to s muzom zvladali ltt. Ale po mesiaci to zacalo byt lepsie a lepsie. Fakt nelutujem, ze mam baby takto kratko po sebe, su zlatucke a uz teraz sa pekne spolu hraju a mojkaju. Su doslova na sebe zavisle a tak sa na tie uvodne bolestive komplikacie rychlo zabudlo. 🙂

bridgetfidget
autor
28. aug 2014

@chikitka
@hamca
Dakujem, zatial to znie pozitivne 🙂 a blahozelam ku krasnym detickam 🙂

nanuskal
28. aug 2014

@bridgetfidget Ahoj, ja som otehotnela presne keď mal malý jeden rok. Na jeho narodeniny som si spravila tehu test a bol pozitívny. Vôbec neľutujem, že sme sa takto rozhodli, aj keď všetci boli prekvapení, že čo tak skoro a mysleli si, že sa asi zadarilo, hoci my sme to plánovali a rozhodli sa do toho ísť tak skoro.
Ako píše @hamca , tiež som malej dávala zabrať tým, že už tu bolo to prvé dieťa, ktoré začínalo chodiť a potom behať 🙂 ale dalo sa to zvládnuť. Keď žena chce, zvládne všetko 😉 aj upratovanie, varenie a staranie sa o dieťa...
Tiež som mala strach z druhého pôrodu, lebo ten prvý bol naozaj ťažký a keď človek vie, čo ho môže čakať, je to dosť... ja som posledné 3 týždne mala samé sny o pôrode 😀 Ale na moje prekvapenie bol tento pôrod úplne super 🙂 a rýchly. Porodila som od príchodu do pôrodnice za hodinu aj trištvrte. A z toho bolo min. pol hodina monitor, 15min. prijímanie, klistír a podobné srandy. Potom som len stihla prísť po pôrodnú sálu a už aj volali doktorku a už aj som rodila 😀
Tiež som v pohode chodila a sedela po pôrode a to som mala teraz väčšie dieťa ako to prvé. Aj zotavovanie bolo ľahšie....
Prajem veľa šťastia pri rozhodovaní....ale najlepšie je to neriešiť a keď si myslíš, že to takto chceš, neuvažuj a choďte do toho. Aj keď to bude zo začiatku náročnejšie, ale potom to bude super. Ja sa strašne teším ako starší ľúbi svoju sestričku, žiadne žiarlenie, proste chodí, pusinkuje ju, hladká 🙂 a strašne sa z nej teší 🙂 a ten pohľad na nich je na nezaplatenie 😉

bridgetfidget
autor
28. aug 2014

@nanuskal dakujem za nazor, my sa zatial snazime o prve 🙂 ale kedze to trva dlhsie ako som si myslela, a naozaj som v poslednom case dost citala/pocula o tom, ale je dolezite nechat aspon rok a pol, napadlo ma, ci spolu s narastajucim vekom vlastne stihneme dalsie jedno ci dve v buducnosti a ci sa tie vyskumy zhoduju so skusenosti realnych zien, alebo je v poriadku sa zacat snazit o dalsie hned, ako sa na to matka citi- nehladiac na ' tabulky spravneho vekoveho odstupu', bez toho, aby sa mame ci babatku ublizilo...

Neviem, ci sa vyjadrujem jasne, snad sa da pochopit, ako to .

bridgetfidget
autor
28. aug 2014

...ako to myslim 🙂 ( som vymazala posledne slovo)

chikitka
28. aug 2014

@bridgetfidget ja Ti zelam, aby sa aj Vam uz coskoro zadarilo a aby Ste sa mohli aj Vy tesit z maleho a zdraveho pokladika! 😉

michell13
28. aug 2014

My sme sa o prvé dieťatko snažili rok, a potom to prišlo, narodila sa krásna zdravá dcérka, mala som sekciu, no napriek tomu som bola veľmi rýchlo fit, bo som chcela, kedže sme sa o prvé snažili rok,tak sme si povedali že nebudeme tak dlho čakať a ked dcérka mala 9 mes. sme si spravili i vytúženého synčeka, opať sekcia, a našťastie tiež všetko bez komplikácii. Dnes ma Michelle 6 rokov, a ide zachvilu do 1 triedy, Rastík ma 4, 5 roka, neskutočne sa ľubia, su na sebe závisly, veľmi si pomahajú, hrajú... je fakt úžasné ich sledovať, a tiež ked je jeden chorý o týžden je druhy, a tak ich choroby ako kiahne maju naraz. Ja tiež nelutujem že sme šli nato tak rýchlo, mne velmi pomahali rodicia a Michelle ked mala 2,5 roka išla do sukromnej školky, nakolko bola veľmi ale veľmi šikovná a potrebovala sa dalej vzdelávať! Držím palčeky, nech všetko dobre dopadne. 😉

nanuskal
28. aug 2014

@bridgetfidget Chápem ako to myslíš 😉 Ja som to mala podobne. Neviem, koľko sa snažíte, no my sme sa snažili 2,5 roka kým to prišlo. Bola som z toho zúfalá, navštevovala som už aj CAR, kde mi nič nezistili. Až to prišlo hneď po laparoskopii, vlastne hneď ako sme sa sťahovali do nového domčeku. Asi malinký čakal na svoj DOMOV 😀
No a pri druhom som si povedala, že radšej poďme na to hneď, čo ak nám to zase bude tak dlho trvať. A podarilo sa to hneď na prvý šup....
Takže nezúfaj a prajem ti, teda vám, veľa rýchlych spermií 😉

bridgetfidget
autor
28. aug 2014

Este nejake dalsie mamicky a skusenosti?

chikitka
17. sep 2014
loxa
17. sep 2014

Ja som otehotnela 4 mesiace po porode prveho syna ..Vsetko bolo ok, v oboch pripadoch..nestazujem sa ..som rada ze ich mam takto skoro po sebe

bridgetfidget
autor
17. sep 2014

@chikitka dakujem za zaujimavy clanok

@loxa super, ja si myslim, ze maly vekovy rozdiel je super, pokial nie su zvysene zdravotne rizika; so sestrou mame rozdiel 4 a pol roka a cestu k sebe sme si nasli az pred par rokmi- od mala sme mali uplne rozne zaujmy, kamaratov a pohlady na zivot, co myslim, ze bolo sposobene hlavne vekovym rozdielom, az nedavno sme sa skutocne 'skamaratili', a zistili, ze sme si velmi podobne, hehe, za co som velmi vdacna 🙂

chikitka
17. sep 2014

@bridgetfidget aj ja mam sbratom rozdiel 4,5 roka. ono ten maly vekovy rozdiel si budeme chvalit ked budu decka vacsie, mozno skoloupovinne, alebo aspon 4-5rocne, ked si s nimi uz clovek pokeca, da sa ist na vylety a uz su samostatne. tie prve roky je to velmi tazke, ked si oni sami nerozumeju, nevedia sa zahrat a clovek riesi od rana do vecera len spory typu "moje!" 😀