Dieťa a pes
ahojte,
chcem sa spýtať. v marci čakáme bábätko a máme možnosť mať 10 týždňového psíka - yorkshira.
bývame v byte. bojím sa iba či to budem zvládať - malé dieťa a pes.
aké máte skúsenosti? odporúčate alebo nie?
chceli by sme ho mať už tento týždeň.
neodporúčam ti to .....my máme v byte psíka (čivavu) ale až keď mal psík 7 rokov tak sa narodilo prvé dieťa, čiže psík bol už kľudný, naučený čistotnosti, pubertu mal za sebou 😀 keď bol šteniatko, veru, bolo to hodne roboty okolo neho.....predstav si ako budeš venčiť psíka 4-5x denne s maličkým bábätkom....čo ak ti bábo ochorie? Ako pôjdeš zo psíkom von keď bude mať hnačku a bude sa pýtať každú polhodinu? Vydrž kým ti dieťa trošku odrastie a potom porozmýšľaj nad rodinným miláčikom. Náš psík má teraz 11,5 roka a chodíme s ním von 4x denne, takže 4x denne obliekam dve deti (ktorým sa nie vždy chce ísť) a musíme na vychádzku....bolo to ťažké hlavne keď boli maličký, nemal mi kto pomôcť keď bol manžel aj 3-4 dni v práci (on tam aj spí). Dobre si to rozmysli, psík je záväzok minimálne na 10 rokov.
@danjelca
@zuzik311 jj presne, ja som mala rok na to aby som z nej nieco stvorila a aj tak je s nou kopu roboty, pyta sa na zachod von, ale ako steniatko to v kuse kradne malej cumel, ciapky, ponozky, ked necham flasku na komode, ked krmim malu uz rano si ju odnesie pod postel, ked sa prilis venujem malej a ju si nevsimam tak mi roztoci toaletny papier po celej kupelni, stale cosi zozerie, roztrha.. ja som vecer unavena akoby som mala stado deti a ne jedno a psa..
@lucinocka ja som mala teda nato rok a pol ale už v tehotenstve som nemala energiu sa jej tak moc venovat kvoli unave. A ja teda venčím raz za den spojím to s kočíkovaním ak nemožem mám pomoc u rodičov...a veru je tej pomoci treba!Máš niekoho ochotného na venčenie ked sa tebe nebude dať?
p.s.: psík je ako dieta ked je malý...ked ho intenzívne nevychováš prvý rok, už ti taký zostane...a teda radím najskor dieta..a ked vyrastie z najhoršieho / nevieš či nebude mat koliky atd. / potom skus zaobstarat psíka-ak ho tak velmi chceš...lebo prvý polrok štena -novorodenec to musí byt šialené...moja do 4 mesiacov cikala po celom byte,a ty budeš mat dieta nalepené stále na sebe takže zohýbat sa utierat dezinfikovat behat von ked psík zaknučí...to podla mna bez pomoci nezvládneš a s pomocou horko-ťažko.
@zuzik311 stena a babatko spolu naraz neodporucam. Mam psa dospeleho a nemam nanho tolko casu ako by som chcela. A to byvam v dome. Krmenie vencenie cesanie cvicenie - vsetko vyzaduje cas. A ked mala zacala lozit po zemi neviem si predstavit ze by som musela po kazdom venceni psovi poriadne vydrhnut laby kedze vonku na prechadzke stupi do vselicoho a potom sa maju spolu hrat na dlazbe alebo parketach.
ja mám 2 psov a dieťa a len potvrdím to čo ostatní - počkaj. Starostlivosť o dieťa je náročnejšia ako som čakala či si v tehotenstve predstavovala. neviem si predstaviť pri tom ešte vychovávať šteniatko. myslím, že ak si toho psíka zoberieš, tak to olutuješ, hlavne prvé mesiace života bábätka.
ak sa jedná o šteniatko, určite počkaj, bude potrebovať min. 3-4 mesiace ak nie viac, kým sa naučí na venčenie vonku..... my sme mali šteniatko keď mal malý 1,5 roka a museli sme ho dať preč, vyžadoval veľa pozornosti a ešte ako ročný sa chcel len hrať a nemali sme naň čas. Teraz máme anglického buldoga, ale má už skoro 2 roky a viac menej len spí 🙂 tešíme sa na bábätko a jej reakcie, ale našťastie je už veľká a stačí jej chodiť von len 2x, ale ked bola malá cca 4 mesiace, chodila som s ňou vonku každé 2-3 hodiny, aj v noci a trvalo jej presne 4 mesiace kým prestala cikať po byte. Potom sa jej už nestala ani nijaká nehoda. len sme ju museli strážiť, lebo sa chcela len hrať a brala malému všetky hračky čo našla na zemi. papuče, autá, lopty, všetko sme museli pred ňou zatvárať keď sme chceli mať chvíľu pokoj.Tak ak môžeš, radšej počkaj a zaobstarajte si šteniatko keď bude mimi väčšie a určite nie na zimu 🙂 v lete skôr vybehneš venčiť ako v zime každú chvíľu 🙂
Ak ti môžem poradiť, tak si toho psíka neber. Ja som mala bišonika 3 roky pred pôrodom a musela som ho darovať, čo som to nezvládala. Bola som cez týždeň sama, a odložiť dieťa, lebo sa pes pýta venčiť mi bolo proti srsti. Rozhodol moment keď som malú kojila a pes mi knučal pri nohách. Oplakala som a darovala známym, nedalo sa to. Ale neviem si predstasviť, že malá mi lozila po byte a teraz všetko dávala do pusy, umývala som každý deň podlahu a keby tam behal ten nás psík, tak neviem, ale asi by ma porazilo, predsa pes behá vonku po výkaloch a potom v byte. Aj keď sme mu sprchavali labky. A navyše malej zistili aj alergiu na psov, takže by jej to len uškodilo, aj som sa čudovala, lebo keď som bola tehotná, tak som sa napestovala toho nášho havkáča.
steniatko potrebuje pozornost aj vychovu a vie byt divoke aj 1,5 roka, kym konecne dospeje, ukludni sa.
Ide aj o to, kolko casu planujes psikovi venovat. ak planujes mat babo, k tomu kazdy den vyvarat, upratovat a nemas pomoc z rodiny, tak radsej nie. ja som brala steniatko ked som bola tehotna. Fenka mala pri narodeni maleho 11 mesiacov, a aj tak mam pocit ze by zniesla aj viac vylucnej pozornosti.
samozrejme ked sa psikovi planujes venovat a nemas to az take perne a s babatkom alebo domacnostou ti niekto pomoze, da sa to.inak by som to odlozila kym dieta nebude mat cca 2-3 roky
Je dost velky rozdiel mat doma psa nejaku dobu este pred prichodom babetka a zadovazit si babetko a stena naraz.Podla mna nie prilis dobry napad to je.Kazdy rozumny psickar vie ze pes minimalne do roka sa vsetko uci,skusa...treba ho proste vychovat,naucit ho pravidla a to chce dost casu.Mat na starost male roztopasne a nevychovane stena a babo to by som nerobila.My tiez mame psika ale vzali sme si ho az ked deti uz neboli babetka a psik mal uz 2 roky takze bol vychovany a nic uz nenicil,no aj tak si vyzaduje vela casu...je to zivy tvor.
Ahoj,z vlastnej skusenosti urcite steniatko a babo .k nam nasa fenky JRT prisla ked mal mensi 10mesiacov,zvykli si na seba ,neziarlia jeden na druheho,proste verim nasmi psikovi na 100 percent 😉
@popelka5000 ahoj chcela si povedať určite nie šteniatko a babo?
@zuzik311 prepac naopak 😀 Ze najlepsie mat stenaitko a babo spolu 😉
@popelka5000 mňa všetci presviedčajú že to nezvládnem... my bývame v byte ale york nie je plemeno do domu...
tiež nechcem spraviť kravinu už som z toho zúfalá veľmi by som ho chcela... ale mm, svokrovci tí vravia že budem mať dosť roboty s malým a nie so šteňaťom.
a myslela si to vážne že mať šteniatko a bábo spolu?
@popelka5000 len on ma 10 týždňov
@zuzik311 pozri ,nehovorim,ze to bude med lizat,kazdy havo je iny....ale ked ich budes mat od malicka spolu,budu ako surodenci 😀 Havinko sa prisposobi k vam..... York nie je ziadny pittbul alebo vlciak....
@popelka5000 no veď to som aj ja dúfala... len môj muž si myslí, že nezvládnem dieťa a psa.
ahoj. ja mám 3 detičky - 9ročná, 6ročný a 4mesacny. psíka mám rok a pol - taktiež jorkšira. skvelý pes. a vzťah k detom - uplne dokonaly. je náš rodinný maznáčik.deti mi s nim pomáhajú len výnimočne, vacsina je len na mne. ale da sa to v pohode 3 prechádzky denne absolvujeme kočík + pes. obaja potrebuju byt vonku. len hlavne treba vyberať kočík, ktorý sa da dokonale ovladat jednou rukou. žiadne chlpy doma nehrozia, nič nám ani nepotrhal a to sme ho mali od jeho 6 týždnov. na hygienu sa naučil taktiež velmi rýchlo. a deti su vdaka nemu omnoho samostatnejsie. psika jednoznacne k detičkám odporucam a do bytu určite jorka.
Ešte ma napadlo - veľa ľudí keď si kúpi psíka tak absolútne nemyslí na to, že po psíkovi treba zberať exkrementy 😕 (hovie..a) aj keď je tak maličký!! Ja som vždy zdvíhala, ale dokáže ma rozčúliť keď sa majiteľ psíka tvári, že ten na konci vodítka nie je môj a po vykonaní potreby rýchle odchádza!! 😠 😠 Mne ku koncu tehotenstva keď som bola psíka venčiť robilo problém zohýbať sa a zdvíhať, lebo brušisko ma ťahalo 😀 Nechápem keď psík urobí potrebu na chodníku a majiteľ to nezdvihne(bežne sa s tým stretávam) a keď ešte kočíkom nabehnem na to, ma ide poraziť!! 😠 🙄 😝
@zuzik311 psik bude mat necelych 5 mesiacov ked sa vam narodi syncek. to je strasne malo... nemyslim si, ze by si to nezvladla, alebo ze by sa to nedalo zvladnut. vsetko sa da ked sa chce. otazka je ze za aku cenu... preto si nemyslim ze je to dobre riesenie. tam nejde o to ze stihnut psa vyvencit... to je to najmenej. ty sa tomu psovi budes musiet venovat, a to su hodiny denne. 5 mesacny psik ti neobsedi, bude lietat po byte, nicit veci. Je velmi pravdepodobne ze budes mat z neho strasne nervy. znama ma rocneho yorkieho a teda dal jej dost zabrat, niekedy to bol masaker... myslim ze si dost dobre neuvedomujes do coho chces ist... dokonca keby si mala 9 mesiacom pre porodom, tak aj to by som ti povedala ze nechod do toho... psik by mal mat aspon ten rok-dva ked pride babo do rodiny. alebo naopak, dieta by malo mat aspon rok-dva ked si vezmete psika...
@zuzik311 ahoj 🙂 my mame dvoch psikov......velkych....ale uz starsich......s dcerkou vychadzaju uplne v pohode.....problem asi bude v jeho veku, kedze ani nebude mat cas na "adaptaciu" a uz pride babetko......do 1 roka bude ten havino s akoukolvek vychovou v podstate blaznivy pubertak........zvladnut maleho psieho pubertaka a babo by som si ja osobne netrufla........
ahojte aj my mame yorka(fenku)mala 2r v auguste mame ju od jej 12tyzdnoch,maly ma 3m.ja som sa bala ako Jesika-pes zareagije na maleho,kedze bola aj je ako nase babo 🙂 a zatial je to super.lahne si pri maleho nohy a spi.aj ked je maly hore tak si lahne vedla neho a ani sa nepohne stadial.byvam v rod.dome a vonku mam dalsie 4fenky ale to su waimarky.ale ked bola jesi steniatko,tak upratovala jedna radost,a o mlackach a kakaniciach ani nehovorim.ako hovoria baby do 6m sa jej stavali nehody,ale teraz vobec.ale steniatko by som si teraz nebrala,keby ju nemam.
ked si spomeniem ako bola nasa Lady malicka a ze by som mala vtedy aj babatko neviem ci by som to zvladla, pretoze je rozdiel napriklad mat psika v byte a mat psika na dvore, ja som velky milovnik psikov a bolo toho dost s vychovou havinka, naucit ho vykonavat potreby vonku, venovat sa mu, ucit ho na zakladne povely, ucit ho aby nic nehryzla a tak podobne, teraz uz bude mat 5 rokov a malicky ma 4 mesiace a je to nerozlucna dvojka 🙂 A este rozdiel je napriklad v domceku mat havka kde vypustis na zahradu tak som najskor byvala, ale teraz sme uz prestahovany v byte a chodime casto na prechadzky 🙂
@dandelions ahoj je krásna. my sme sa nakoniec rozhodli že počkáme.
@dandelions neskutočne krásny psík! Z očí mu srší dobrosť. a aj synček je krásnučký
@kucharikova ahoj je krásna ďakujem za odpoveď. takže vravíš, že šteniatko teraz nie?
myslíš, žeby sa to nedalo zvládnuť? my sme v byte...

@zuzik311 dieta a pes - ano, novorodenec a stena - nie! To je ako mat dvoch novorodencov... obom sa treba venovat intenzivne. Mozete sa dohodnut sice, ze muz sa postara o psa, ty o dieta, ale bude ti jeho pomoc chybat. Pokial nie ste skuseni psickari, tak radsej pockajte...