icon

Dieťa stratené v obchodnom dome alebo na verejnosti

andreatytler
6. júl 2022

Ahojte,
Vcera sme boli v hernicke a asi na 5 minut som stratila 2.5 rocneho syna z dohladu. Asi po 2 minutach marneho hladania ma chytila panika a ako som hladala zacala som v duchu uvazovat co dalej. Vsetci vieme ake rychle dokazu byt male deti. On za ten cas odisiel na uplne opacny koniec herne (kde sme spolu este nikdy neboli) a spustil sa suchalkou co tam bola. Nasla som ho dole pri tej suchalke. Najdolezitejsie v takejto situacii je nepanikarit, ale to sa lahko povie. Viem ze mne pomoze ak sa na nieco podobne mentalne pripravim do buducna a dopredu si ujasnim kroky. Lebo v tej panike clovek nevie triezvo uvazovat.
Mate takuto hroznu skusenost?
Ake rady by ste mi dali?
Pozrela som internet a tam radia toto:
1. Pozri sa hned prve na hodinky aby si mala realnu predstavu o case kym ho hladas;
2. Volaj na dieta a pocuvaj jeho volanie;
3. Hladaj dieta nahlas. Ako ho hladas nahlas kric: “Hladam stratene 2 rocne dievca, hnede vlasy, modre tricko”. Je dobra sanca ze vsetci okolo zacnu hladat s tebou, alebo sa aspon rozhliadnu.
4. Ak nemas fotky v mobile, nos so sebou fotku dietata;
5. Urob fotku dietata v momente ako pridete na preplnenu akciu, alebo si pamataj co ma oblecene;
6. Vyhladaj pomoc personalu v obchode alebo na akcii;
7. Hladaj v ich vyske (v obchodnom dome s regalmi satstva sa zohni na uroven dietata aby si videla popod regale)
8. Volaj policiu;
9. Pri vstupe na preplnenu akciu, alebo obchodak si dohodni z dietatom miesto stretnutia pre pripad ze sa stratia ;
10. Pravidelne vysvetluj detom spravne kroky v pripade ze sa stratia: “Chod za policajtom, chod za inou zenou s detmi a povedz ze si sa stratil“. “Nikdy nedovol cudziemu cloveku aby ta odviedol prec, ani ked povie ze ta posielam ja“. “Ak ta niekto nasilu vedie prec, bran sa a volaj Pomoc unos.”

Strana
z2
nyphadora
6. júl 2022

@andreatytler smartlabels mame , aj v topankach ich ma nalepene 😂, tiez sa mi raz stala podobna situacia a teda neskutocny stres a strach

soldi
6. júl 2022

Ja mam deti styri, tak podchvilou nejake stracam 🤣
Starsi dvaja 11 a 9 - vedia moje telefonne cislo naspamat a vedia ze ma maju cakat na konkretnom mieste.
A este mam jeden svoj trik, ktory tu nezaznel. Ked idem na akciu kde bude ozaj vela ludi, vzdy obleciem detom neonove tricka, aby riadne ziarili a boli neprehliadnutelni

zuzinka888
6. júl 2022

@andreatytler 👍👍. Ach tie nase deti. Len tak mimochodom som tu jedina kto sa 1x stretol so slovickom šuchalka?

prasiatko30
6. júl 2022

Dneska o polnoci - poulicny koncert v meste a zrazu si cupka take 2rocne chlapatko pomedzi ludi a siruje si to a siruje a ziadny dospelak za nim. Zastavili sme s kamoskou ditko- ziadny dospelak zodpovedny za ditko, zoberieme ho za ruku a viac menej isli smerom odkial dieta vypochodovalo a jedna zena nam ukazala skupinku 2-3 bab s 3-4 detmi ako si poskakuju, spievaju, deti sa motali a krpaty im ani len nezacal chybat😂😂😂a zenska ani nebola prekvapena ani zhrozena, ze dieta ide za ruku neznamen zeny 🤦🏽‍♀️😂

andreatytler
autor
7. júl 2022

@oblecenie99 😀😀 hej to bola moda. Ja som mala na zakladke tu najuzasnejsiu neonovo ruzovu jesennu bundu.

andreatytler
autor
7. júl 2022

@soldi Syn mal cierne tricko a nohavice. V tom neonovom by ho zarucene bolo lahsie najst. Budem musiet nakupovat v dievcenskom😀, lebo pre chlapcov maju len same sede, zelene a modre.

andreatytler
autor
7. júl 2022

@zuzinka888 Neviem veru ci je suchalka spravne😀. Zeby suchacka, smikalka?? Fakt neviem. 17 rokov som slovencinu vobec nepouzivala, lebo zijem v zahranici. Ked sa narodil syn, rozhodla som sa ze ho naucim slovensky ale bolo velmi tazke najst slova a dokonca som zacala mat (a este stale mam) problemy so sklonovanim a skladbou vety 😲 a tak som zacala pravidelne chodit sem na konika. Neverila som ze sa da zabudnut materinsky jazyk, ale da.😢

andreatytler
autor
7. júl 2022

@prasiatko30 Citala som clanky na internete na tuto temu a jedna predavacka v obchode pisala ako vela mamiciek vobec nie je vystrasenych ked ich volaju interkomom k stratenemu dietatu. Ze maju dokonca z toho srandu. Takze ta mamicka co si ty stretla bolo asi nieco podobne. Tiez nechapem...

zuzinka888
7. júl 2022

@andreatytler to je pekne, že vedies synčeka k slovencine- ze nezabudaš kde mas korene. Ja len, ze s tym vyrazom som sa srrerla 1x a musela som rozmyslat ze co to asi je? Či je to preklep nejaky sleng alebo ci to ja cely zivot pomenuvam nespravne.🥰 Inak je to mile slovičko a budem ho pouzivat??😜

yanni
7. júl 2022

@andreatytler materinsky jazyk, pokym ho aktivne pouzivas do určitého veku, sa zabudnut neda. Ono nepouzivanim ti zacnu vypadavat slovicka, slovosled atd. ale ked zase zacnes aktivnejsie jazyk pouzivat (staci zo zaciatku aj citat ci pozerat tv), tak zase do toho "vbehnes". Ja som v zaranici vyse 20 rokov, slovencinu "pouzivam" akurat tak s detmi a aj to je niekedy na slucku, kedze sme trojjazycni. Ale da sa, aj deti vedia, po kazdej navsteve Slovenska (zial len 1-2 razy do roka), zase pekne "nabehneme" a potom nam to drzi naj 2 mesiace

andreatytler
autor
7. júl 2022

@zuzinka888 Ako to ty volas?

zuzinka888
7. júl 2022

@andreatytler šmýkačka - šmyklauka- klzačka ale fakt neviem ktoré je gramaticky sprevne.🙈🤦‍♀️

andreatytler
autor
7. júl 2022

@yanni Ja chodim na slovensko len raz za 2-3 roky takze je to fakt malo. Ano slovicka to su prve co cloveku vypadne z hlavy uz po par rokoch (alebo skor sa mu tam tlacia tie zahranicne a musi rozmyslat nad slovenskym vyrazom) ale ked uz som nevedela koncovku pri sklonovani, tak som bola sokovana. Syn krasne nabehol na oba jazyky, tomu som velmi rada a popri nom sa uci aj muz🙂
@zuzinka888 aha ano šmýkačka - klzačka poznam. Vies niekedy si normalne slovo vyrobim podla toho ako si myslim ze by malo byt spravne. A prve ma napadlo ze sa na tom suchas a tak som vyrobila suchalku😀 Tieto slova som naposledy aktivne pouzivala pred 40timi rokmi ked som bola dieta, kedze mi uz taha na 50. To je fakt velmi dlha doba. 😲

luccija
7. júl 2022

@stary_ujco to je hrozne.Ja robim s detmi a ver, ze za den ich niekolko x pocitam🙂mame aj autistu, ktory sa z dvora rozhodne ist dnu a sadne si do wc je to strasna panika hladaj dieta a este cudzie.Moje som na stadstie hladala len v detskom kutiku uz bola starsia, ale tiez nervy lezal a pod trampolinou a rozpravala sa vobec ma nenapadlo pozerat dole.Kamaratke sa tak stratil syn na letisku vo Viedni stacila sekunda.Tie naramky na ruku su vyborna vec

andreatytler
autor
7. júl 2022

@luccija Na letisku!!! Moje nervy, ved to je obrovske a je tam toko dveri. Tam mozu dieta hladat aj rok.

mamatroch
22. júl 2022

Moj trojrocny sa hocikedy vyberie sam, kam mu napadne... Stale jedno oko na nom, sa cudujem, ze som este neoskulavela... No odkedy vypukla korona, mam istotu, kde ho najdem: pri stojane s dezinfekciou, nesmierne ho to fascinuje 🤣

mamatroch
22. júl 2022

Este trosku mimo temu a len v anglictine, ale uzitocne tipy ako sa s detmi rozpravat o nebezpecenstve unosu bez toho, aby sme ich strasili:

sisaka
23. júl 2022

@andreatytler
Ja som mala s detmi zaužívané, že keď sme išli niekde kde bolo viac ľudí, tak som im dala inštrukcie, čo robiť, ak by sa stratili, dcéra, ta bola dosť panikárka, ta sa od nás nepohla a bola schopná sa rozplakať, aj keď sa ocitla na opačnom konci regálu a my sme boli za rohom, ta sa nikdy nestratila.
Syn ten naopak, teraz sa rad zatulaval, ten dokonca ako ani nie 3 ročný skúšal, či tie inštrukcie naozaj fungujú. Boli sme v knižnici, obehli sme detskú sekciu na poschodí, zišli dole, posadila som ho do kresla, obložila knihami a nakazala mu sedieť s tým, že ja budem len v tejto uličke hľadať jednu knihu, obzriem sa po pár sekundách a jeho nikde. Skoro som infarkt dostala. Tak tam pobehujem ako splašená, nemôžem ho nájsť a keď som sa rozhodla ísť pozrieť na poschodie do detskej sekcie už si mladý pán kráčal so širokým usmevom (žiaden stres) dolu schodmi držiac za ruku zamestnankyňu. Takže dieťa vyšlo hore, zamestnakyni povedalo s úplným kľudom, že sa stratil, že sa volá … a jeho mama sa vola … 🤦‍♀️ hanbila som sa tam ako pes 😅

Btw tu majú rôzne druhy labels, aj na oblečenie, aj stickers, aj bracelets, kanadsky výrobca
https://mabelslabels.ca/en_CA/sale.html

andreatytler
autor
23. júl 2022

@sisaka Dakujem velmi pekne za tu stranku.
No to je tvoj syn velmi pekne smostatny a schopny ked hned takto pomoc zmobilizoval. Idem aj ja zacat ucit tieto zakladne veci o sebe.

Strana
z2