icon

Dobrá kniha o výchove

syrik
11. júl 2014

Ahojte maminky, viete mi poradiť nejakú dobrú knižku o výchove, O období vzdoru? ĎAKUJEM

lalinko2010
•
11. júl 2014

@syrik ahoj, SÁM ŽIVOT - ale takú nekúpiš!!! Vychovávaj svoje dieťa ako uznáš za vhodné podľa seba a nie ako svoje dieti vychovávali - vychovávajú cudzí ľudia!!!!!
Stane sa že takéto knihy píšu takí čo ani deti nemajú a potom to tak aj vyzerá!!!!!

ichbinich
•
11. júl 2014

@syrik:
Ja som zastanca attachment parenting, tak u mna fici Dr. Sears a Elizabeth Pantley. Od Sears je The Discipline Book a The Successful Child. Od Elizabeth Pantley The No-Car Discipline Solution, Kid Cooperation a ine. Nestihla som este precitat celu How to talk so that kids will listen and how to listen so that kids will talk. A este vyslovene o obdobi vzdoru je od Harvey Karp: The Happiest Toddler on the Block.

Vela ale pomoze citat tu diskusie, je tu vela rad, tipov a tirkov. Na obdobie vzdoru treba hlavne pevne nervy, a naucit sa par trikov, lebo v kazdej situacii zaberie nieco ine. Preto mne osbone tiez pomaha si citat tu na koniku diskusie, kazda mama ma nejake finty, a potom si vyberiem a skusam 😉 A ked nepomaha nic, tak na nervy magnezium a b-komplex a rodicovsku mantru: to je iba faza, to je iba faazaa, to je iba faaazaaa, ooohhhmmm 😀

syrik
autor
•
11. júl 2014

Ďakujem Vám.Už neviem, ako na ňu. Máme 2 roky aj 3 mesiace, neviem čo bude V puberte 😀 Absolútne ma nepočúva, niečo poviem pekne niekoľko krát, nepočúva, ešte sa mi začne rehotat do tváre. Čím viac kričím, tým viac ma má v paži.Takisto ani otca neposluchne, ani moju mamu.Pred cudzimi alebo svokrou, s ktorou nie je často, je ako cukrík.Navyše je Baran. Tvrdohlavá. Nedá sa s ňou ani nikam ísť na výlet, alebo na kupko. Všade cirkus, že by som sa radšej V kanáli videla.Suseda sa na mňa diva ako na vraha, čo po nej kričím niekedy.

bleelka
•
11. júl 2014

Ja som prave docitala knihu "5 dní, ktoré zmenia vaše dieťa" a som spokojna, pretoze je to presne moj styl vychovy a som rada, ze ma knizka utvrdila v tom, ze vychovavam spravne 🙂 Ale je to skor pre starsie deti, tak od 3 rokov, i ked niektore veci sa daju pouzit aj na 2 rocne... Je to az do teenagerskeho veku. odporucam! Autor vychoval 5 deti vlastnych deti, takze skusenosti ma urcite dost 🙂

andelok
•
11. júl 2014

@syrik Mne sa velmi paci kniha Respektovat a byt respektovan. Nie je to specificky o obdobi vzdoru, ale je tam vela super rad, ktore mozes vyuzit jednak pri vychove dietata, ale aj pri kontakte s hocikym v tvojom okoli. Aj ked teda vobec to nie je lahke 🙂

marcelaaaa
•
11. júl 2014

ja si myslim ze dobru knizku si precitat a nejaku tu diskusiu o vychove nie je na zahodnie 😉 ...ja sa chytam na citanie ako hovorit aby vas deti pocuvali, Deti ako výzva od Rudolf Dreikurs, maly tyran

siska53
•
11. júl 2014

@syrik od Dreikursa - dieta ako vyzva, dalej 5dni,ktore zmenia vase dieta a mozno najviac ma,oslovila Ako hovorit,aby nas pocuvali....
plus som kedysi pozerala (este som deti nemala) Pestunku v akcii,na nete najdes Supernanny,ak vies aj dobre anglicky,to mas ako nasu Pestunku...
a aj tu je kopec tem na obdobie vzdoru,neposkusnost.. Ja som si aj vypisala z toho vsetkeho take zakladne tady a co sa,mi aj osvedcilo. Citala som aj A dost! Preco francuzske deti nevystrajaju pri jedle.

syrik
autor
•
11. júl 2014

Ďakujem holky, píšem si.Asi si objednám všetky 😀

siska53
•
11. júl 2014

@syrik aj moja ma,presne ako tvoja. 🙂 ja to mam horsir - druha faza vzdoru u starsieho a mala vstupika do prvej fazy v 24.m... Ale nie je to take katastrofalne,prosto trvat na svojom a aj ja musim,obcas nahucat,ked sa uz prilis rozblaznia,vtedy su hluchi,ale krik ani bitka nepomozu,idealne je to ako v Supernanny,ta radila dat na nejake konretne miesto,kde bude tolko,kolko ma rokov. Ak odide,vratit naspat a pocitat ten cas od zaciatku. Ja ich posadzam do kocikov,ked v dacom neuposluchnu obaja,nastastie mame aj staru buginu,tam ide mala,do vacsieho syn. Ale nie je to az tak katastrofalne,treba to podchytit.

maly mal hrozny vzdor od 20-24m,hadzal sa o zem a revaval aj polhodinu vkuse. Vonku sme to riesili odnesenim domov bez slov a doma nevsimanim si,opustenim miestnosti ale o tym,ze som zacala robit inu cinnost,ktora by ho zaujimala. To sa mi osvedcilo.

pri nich su dolezitejsie ciny nez slova.
neviem konkretne,o co ide presne u vas,ale tie knizky,co sme ti popisali,su urcite fajn. Nie vsetko sa ti musi isvedcit,ved uvidis a skus. A vraj cim horsi vzdor,tym lahsia puberta,neviem,tam este nie sme. 🙂 a vravim si-nastastie. Ale aj to pride.

bleelka
•
11. júl 2014

Citala som aj Ako hovoriť, aby nás deti počúvali, tiez dobra kniha. Dostala som aj Surodenci bez rivality, ale este som ju nezacala citat. Mam kupenu aj Respektovat a byt respektovany, ale pride mi taka moc jemna a kamosky co sa nou riadia si nevedia dat s detmi rady, stale len vysvetlovanim a vcitenim sa do koze dietata a dieta to zneuziva...skor mi pride, ze treba trosku tvrdsie na deti. Respektovat a byt repsektovany je skor o rovnocennom vztahu rodic-dieta, ale nie je to v reale celkom tak. Podla mna ma byt rodic prirodzena autorita. Nie tyran, ale ani kamos, s ktorym moze kyvat kolko chce...

syrik
autor
•
11. júl 2014

@siska53 Ďakujem pekne za tipy, vonku tiež väčšinou ideme na rukách s revom domov.Najnovšie ma začala kopať. Môžem jej pekne hovoriť, že má to boli, že budem plakať... Ešte viac začne kopať s rehotom.Začína mi prerastat cez hlavu. Aj moju mamu bije po tvári a to nikomu inému nerobí.

syrik
autor
•
11. júl 2014

@bleelka Naprosto súhlasím.

siska53
•
11. júl 2014

@syrik aj nasa skusa capat rucickami,tak jej ich chytim a poviem dorazne nie a idem od nej. No ono to potrva,potom si zas najdu daco ine.

terezka1947
•
11. júl 2014

@bleelka aj ja mam niektore knihy,kt.si spominala doma a este som len listovala...nestiham citat...a vlastne,zatial,co som si prelistovala-hmmm,na nic nove som neprisla..je tam v podstate to,co si myslim aj ja

dieta ma rozne etapy a jednotlive clovek musi prejst-s pokojom,prehladom,nadhladom...ale urcite nie ako pisala aj ty-tyran,kamos...ale musi vediet,ze je to rodic....rodic moze byt aj kamos,ale v prvom rade je rodic...a musi byt aj autorita...
a na kazde dieta plati nieco ine...da sa povyberat trebars z rad MK...ale do praxe si kazdy musi uviest to,co sam uzna za vhodne,lebo kazde dieta je individualne

a mozno ma za moj nazor teraz "spapate" 😀
ale mne sa "pacila"viac vychova nasich rodicov ako terajsia nejaka "free"vychova....

syrik
autor
•
11. júl 2014

@terezka1947 Aj mne sa páčila výchova vtedy.Dostala som a som si 3x rozmyslela, či budem odvravat. Problém dnešných mnohých rodičov a ja patrím k nim je,že sa boja vlastných detí a potom nám skáču po hlave. Bojím sa,kedy niekomu zo susedov začne vadiť plač,alebo to,že po nej kričím a sociálku mám na krku. Na ulici absolútne neviem,ako reagovať. A bože chráň, keď jej dám po zadku a bude treba pre niečo k doktorovi alebo na pohotovosť a ona červený zadok.Dnes deti nemajú autority, viď učiteľov.

terezka1947
•
11. júl 2014

...pozri,kazdy sa uci byt rodicom....a preco by mala mat cerveny zadok po jemnom capnuti????
mna rodicia nebili,nepamatam.....mozno capnutie po zadku bolo...ale uricte nic specialne,lebo mamka zboznovala deti a aj to s nimi vedela...ale niektore deti pocuvaju naozaj iba na to capnutie...a myslim,ze to tak nejako bude-ale rozhodne nie som za bitky....toooo nie,to uz je podla mna zlyhanie vychovy
autorita sa bitkou nevybuduje-iba strach
ale su situacie,kedy jemne capnutie(naozaj jemne) prinesie viac uspechu ako hodiny kriku
su situacie,kedy treba rozpravat,vela opakovat,vysvetlovat donekonecna....alebo napr.pomoze nechat dieta vytrucovat same v izbe-par minut....anozaj kratko.....a po navrate pekne a dokladne vysvetlit,preco a co a ako...
u mna to velmi zabera....a vysvetlovat sa veci daju iba ak je dieta pokojnejsie
ale uz boli situacie,kedy som musela capnut...a tiez v momente pomohlo a bolo aj vysvetlenie,preco...
lebo niekedy deti vymyslaju,santia sa...su akoby vo vytrzeni...a jednoducho nepocuvaju...a su situacie-mimo domu,kde nie je mozne poslat dieta vedla...atd
jaaa viem,teraz dostanem sprsku za capnutia....ale to nevadi 😉

syrik
autor
•
11. júl 2014

@terezka1947 Ďakujem Ti mockrat za Tvoje slová, ani nevieš, ako si mi pomohla,rovnako ako aj ostatným za rady, tipy na knihy. Ďakujem za rady, vyskúšam to.Hádam niečo zaberie. A určite si objednám aj nejaké knižky. ĎAKUJEM,ste zlaté 😉

citronius
•
10. feb 2015

Nemá niekto predať knihu Výchova v období vzdoru?

franka211
•
23. aug 2016

Nepredava niekto knizku Deti ako vyzva???

kasiopeja01
•
23. aug 2016

Ja mam Ako hovorit,aby nas deti posuvali,ako pocuvat,aby nam deti doverovali. Pre mna Top, velmi dobre pisana. Urcite stoji za precitanie 🙂

lucikusik
•
23. aug 2016

@bleelka Súrodenci bez rivality je veľmi dobrá kniha, výborne sa mi čítala. Sú tam príbehy dospelých ľudí z pohľadu ako ich ovplyvnil súrodenecký vzťah a vnímanie rodičov voči ostatným súrodencom. Je písaná podobne ako Ako hovoriť s deťmi ...

lucikusik
•
23. aug 2016

@syrik Moje naj knihy tu už boli spomenuté a ešte k tomu Jak žít a nezbláznit se - je o tom ako treba deti od útleho veku viesť k zodpovednosti a samostatnosti, t.j. nerobiť za ne veci, ktoré už samé dokážu, hra aj zábava majú svoje miesto v živote rovnako ako povinnosti. je písaná cca od 2r až po starobu.
A ešte kniha 10 najväčších darov pre moje deti - tu je tiež veľa pekných myšlienok.
Niektoré knihy sa dajú aj stiahnuť na uložto.

katrin21
•
23. aug 2016

@syrik 5 jazykov lasky pre nase deti . vyborna kniha, aj na obdobie vzdoru aj vseobecne

gretocka
•
23. aug 2016

u mna v poslednej dobe zarezonovala kniha "Hlavu vzhuru rodice" od p. Mileny Mikulkovej. Autorku poznam osobne a ma bohate skusenosti s detmi fakt ze problemovymi.

katka253111
•
24. aug 2016

.

emilia25
•
24. aug 2016

@lucikusik tuto knihu som citala.a je super tiez som to aplikovala do praxe a predisli sme tak krikom placom.este je kniha ako hovorit s detmi aby nas pocuvali a este jedna ale ta sa uz zaobera s pubertiakmi.

lenkamaxim
•
24. aug 2016

Maminky a nemate knizku Ako hovorit.... v elektronickej podobe?