Dvojročné dieťa vie čítať
Mamičky mám otázku dnes má dcérka prekvapila ma 2 roky a vie čítať do dnešného dňa sme to netušili nikto ju to neučil. Odkukala to z rozprávok stretli ste sa s tým niekto? Pozná celu abecedu a vie čítať - sama sa to naučila som v soku.
@silverrko tes sa z dieťatka a neprajníkov si nevšímaj. Ti boli aj budú ... každé dieťa má v niečom talent, ktorý v ňom treba podporiť a nie ubíjať. Či bude naozaj intelektuálne nadané, to znamená o velky kus ďalej ako rovesníci, to sa ukáže až v tých cca. 4-6 rokoch. A ešte, nadané dieťa netreba cielene učiť. Treba s nim veľa chodiť von, robiť aktivity, zapájať ho do prace doma a ono sa naučí aj samo. A počítač do rúk 2-ročnému nepatrí. To len zabíja kreativitu.
@lusy1507 syna som ja nikdy neucila dopredu čítať. A len zrazu vedel... to je hlavný rozdiel medzi nadanym dieťaťom a dieťaťom, ktoré rodičia od 2 rokov vodia na krúžky angličtiny a driluju čítanie a vedomosti. Nadané dieťa má samo vnútornú motiváciu, je zvedavé a učí sa SAMO OD SEBA, dokonca aj ak mu v tom rodič bráni. Syn vie veľa veci, o ktorých nevieme, kde a kedy sa to naučil. Mám aj starsiu dcéru, tiež je šikovná, dobre sa aj učí.. ale vidím, že mladší je v niečom vždy o kus ďalej.
@silverrko moj prisevok bol cisto ironicky a to na margo ludi, ktori ti radia viest a podporovat dieta v citani len preto, ze sa naucila z detskeho pocitaca alebo riekanky abecedu, aj napriek tomu, ze dieta este nevie poriadne rozpravat. Nijako som tym ale nechcela hanovat tvoj prispevok, ci nedaj boze krivdit tvojmu dietatu. Vsetky deti su velmi vnimave a sikovne. Naucia sa cokolvek (aj abecedu ked ju kazdy den pocuju) to ale neznamena, ze musi byt automaticky vynimocne intelektualne nadane a treba ho zacat ucit veci, ktore sa ma ucit so svojimi rovesnikmi v skole napriklad. Samozrejme najdu sa vynimky, kedy dieta naozaj chce a vie.... ano moj maly velmi rad "pise" na klavesnici pocitaca a preto mu kupim detsky, aby neznicil moj notebook. Kazda mame iny nazor na vychovu... ja svoje dieta planujem najprv naucit rozpravat, neskor rozoznat zvieratka a ich zvuky, rozoznat mokre od sucheho, spravne od nespravneho, kruh od stvorca, ludske telo, pismeno od cislice...... do nicoho ho nebudem tlacit a vobec nie ucit citat, pokial sam o to nebude mat zaujem....
@hettinka a toto je presne to, co som chcela povedat svojim ironickym prispevkom @silverrko ak si to nepochopila a nejakym sposobom sa ta to dotklo tak ma to mrzi
@pivi tak oni tie vysledky uz v tom neskorsom veku nesuvisia az tak s tym co dieta dostalo do daru od pana boha ako skor s vlastnostami , ktore si vybuduje pocas ucenia ( teda nejaky zaklad, sedliacky rozum , by tam mal byt🙂) - ako vytrvalost, koncentracia, schopnost dotiahnut veci do konca, schopnost pracovat so zdrojmi, citat s porozumenim, vediet vyselektovat dolezite informacie etc. ... na tomto zlyhava vela prvackych genialnych deti...
@dai Nooo vystudovala som na same Acka a jednotky, aj ked som pri knihach travila asi patinu casu toho co moji spoluziaci, ale mna to proste nebavi. Bohuzial, mam na to hlavu, ale ja sa nerada ucim. takze potom je to na dietati. Moji rodicia ma podporovali, viem tri cudzie jazyky, hram na tri nastroje( vsetko preto lebo som chcela zacat chodit na kruzky ja a nie moji rodicia 😀 ) a predsa nemam pocit ze som genialne decko... Normalne som skoncila skolu, zacala pracovat, chvilku bola v zahranici. Ini by mozno zacali studovat tri vysoke skoly. Ja mam svoju super pracu, vyuzivam jeden cudzi jazyk, niekedy dva, na nastroji si zahram raz za uhorsky rok, ked mame akesi posedenie a nech je sranda. ale inak.... mam priatela, som rodinny typ a radsej by som babatko ako dalsiu skolu 😀 tot vsio
@silverrko Podla mna dieta netreba nicomu ucit. Teda cielene, ani ho nejak podporovat. Cielene ucenie (napr.skola) je na figu. Dieta sa uci stale a bez nejakej intervencie: nauci sa chodit, rozpravat, farby, pismenka... vsetko. Samozrejme, ak sa pyta, treba odpovedat.
Nechapem, ze brzdit zrovna v pismenkach! Ked to dieta bavi. Preco mamicky s kludnym svedomim hovoria ake zvieratko alebo farba je na obrazku, ale pismenko nepriznaju. Ved je to absurdne! Co sa dcera pytala, na to som odpovedala, samo, ze aj googlila. Iniciativu som nechala na nu.
Deti a celkovo ludia sa ucia najviac odpozeranim a praxou. Vsetky vieme upratat, umyt riad, oprat, navarit a kooopec dalsich veci. A neucil nas to nikto. Teda zivot.☺
@hettinka pozna vsetky slov.pesnicky naspamet slova aj rytmus ked pojde do skolky vsetko bude vediet(ked spieva hovori krasne) len ta abeceda ma dostala.Kazde dieta je ine mna to prekvapilo preto som zalozila aj temu -dostala rady ako dalej.Len kazdy si to ponal po svojom.Co mi je luto...
@silverrko enchem ti kazit iluzie, toto by som nenazavala citanim, pozna pismenka..nie je to citanie..
(ano, je sikovna,..)
nerobte vsak z nej genia
ukazem ti to na prikalde nasho syna..komplet celu abecedu poznal v 20. mesiacoch..bez toho, aby sme ho to ucili (teraz ma 5 rokov a NIKDY nehral na PC ani na tablete ziadne hry), proste bola to vzdy otazka, co je toto? lto je pismenko A..potom to slo dalej "a toto je ake psimenko?)
v 3,5 rokoch sam zacal citat slova (je dvojjazycne dieta, v oboch jazykoch)
v 4,5 roku uplne plynule cital, teraz ma cerstvych 5a cita fakt krasne
ALE!!!!
ako som aj tu viackrat pisala - ceruzka, kreslenie, pisanie, nula bodov, sportovec - nula bodov..
takze pockaj ako sa to vyvynie..
@nakupiky u nas to tiez zacalo znackami aut, v 1,5 roku boli znacky, v necelych 2 rokoch zastavy, v 4 rokoch komplet SPZky..je to vdak o fotografickej pamati..chvilu ho to bavi a potom nie, nevenuje sa tomu a zabudne..
@kaja73 presne tak..nesilit..ja to vidim aj u nasho takto..
Deti sa maju doma hrat , vnutri aj vonku. Nemaju mat absolutne ziaden pocitac ani tablet...ktovie kolko z tych deti co vedia citat od perinky si vie napriklad uviazat snurky na topankach alebo sa vie doma zahrat aj samo, upratať si hracky atd...
@katkaulic pekne napisane...na mna sa minule jedna mamicka / ma 3jrocne dieta/ pozerala ako na exota ked som jej povedala ze moja 4,5 rocna sice tablet ma /ked ideme na dovolenku ma v nom rozpravky adekvatne jej veku/, ale v bezny den alebo inokedy ho v ruke nema, a uz vobec nie na hranie...
@katkaulic ked uz chcete vediet vie fukat smrkat vylezie mi horolezecku stenu 3+vie vela toho-raz sme jej to ukazali ale tu sa najde stale niekto komu nieco nesedi. Proste je to aktivne dieta.Naco sa budem vypisovat....potrebovala som dostat zaujimave rady kt som dostala do sprav a zivot ide dalej
@katkaulic a to kde je napisane, alebo kto toto prikazal, v akom zakonniku sa o tomto mozem docitat, ze nemaju mat absolutne ziaden tablet alebo pocitac? moj maly ma svoj tablet na ktorom si pozera rozpravky a obcas sa aj zahra, rovnako sa hraje aj dnu s hrackamia hlavne aj s nami rodicmi a vonku je za kazdeho pocasia ci je leto alebo snezi... vie si upratat hracky, zahra sa sam aj 2 hodiny, len tie snurky este sam nevie, ale to pride vekom, sme v modernej a pokrokovej dobe preco detom odopierat techniku, len preto, ze my sme to ako deti nemali? preco porovnavat co bolo pre 25-30 rokmi...alebo, ze vy mate taky nazor? vsetkeho vela skodi, ale myslim, ze to ze dieta nemoze mat ziaden vydobitok novej doby je snad vec kazdej mamicky ci to svojim detom da alebo nie, ja chcem aby vedel ovladat pc aj tablet, rovnako ako chem aby vedel robit kotrmelec, vedel tancovat ci rozpravat po anglicky...mne tieto dnesne veci pridu ako hon na carodejnice, ja som sa vela krat bohuzial stretla s tym, ze sa ludia staraju do toho co nemaju, napr a preco mu davate pit z flase, to nemozete kojit take malinke babatko?( to akoze sa vazne do toho mozu starat cudzi ludia? ) to preco sa hra na tablete? to preds skodi( ja som rodic a co ja dovolim je moja vec)...tieto otazky su podla mna uplne nepripustne a nikoho nic do toho. ostatne baby nechapem, ved tu niekto nerobi zo svojho dietata genia, pripada mi, ze tu uz kazdeho zerie vsetko a niektore komentare mi vazne smrdia zavistou...a to je dost smutne..
toto nie je zavist alebo ironia alebo posmievanie sa ako pani autorka reaguje.Len naozaj kazda z nas si mysli ze ma nadpriemerne dieta 🙂 toto su uplne bezne veci,dietatko je sikovne ale v nicom vynimocne.Moja sestra je ucitelka.Ta by nam vsetkym vysvetlila ake su dnesne deti.to ohromne mnozstvo podnetov im skodi.Deti nie su samostatne,nevedia sa nudit.ked nemaju vyplneny cas,stavaju sa z nich zvieratka.Stretava sa s desiatkami matiek,ktore si myslia ze maju nadpriemerne deti a potom na nu kricia a su hystericke,lebo maju pisomky na patky a v podsate nic nevedia. Moje decka robia presne vsetko co vase,je to prirodzeny zaujem,nasavaju a mozno to casom kym pojdu do skoly aj zabudnu.Deti potrebuju detstvo,tym prekruzkovanim a prestimulovanim, lebo vsak podporme "obrovsky" talent nasich deti,robime mozno detom zle.
@silverrko Nečítala som všetky príspevky, iba úvodné - z nich vyplýva, že dcérka iba pozná písmenká. Náš syn poznal písmenká v tomto veku tiež. Taktiež ho to nikto neučil - spýtal sa, odpovedali sme mu, zapamätal si. Spájanie písmen do slov (plynulé čítanie) pochopil až pred nástupom do školy. Prišiel na to tiež sám. Teraz je to úplne "normálny" 13-ročný chalan - žiadna genialita, sú veci, ktoré si zapamätá z počutia, ale i také, ktorým sa musí venovať a naučiť sa ich (podľa toho, čo ho momentálne zaujíma). Tie písmená má asi "v génoch" - veľmi rád čítal a číta.
@danielitta6 ked uz je rec o ironii a zabave na mne rada som posluzila.Ja som v teme hladala nieco ine- ine mamicky zasa ine ....klasika slovac. Mozno mi moje dieta raz podakuje ze som aktivna bola a nic nezanedbala kto vie.Cas ukaze. Pocitala som s tym ked som zakladala temu ze nie kazdy bude prispievat adekvatne-ono to je v kazdej teme cize tolko v skratke.
@danielitta6 suhlasim... Veľmi pekne ste to napisala. Nas rodinny znamy je detský psychológ a pracoval aj v poradni s problémovymi detmi a ten by vedel porozprávať o dosledkoch tejto ,, digitálnej doby,, s ktorým sa denno denne stretáva... Minule som bola u lekára s malym a hadam kazde jedno dieta ktoremu uz bolo dlho a nevydrzalo sediet dostalo do ruky telefon😂.
@silverrko ja nechapem, preco takto reagujes..
co si vlastne chcela pocut? ze mas genialne dieta?
vela z nas ti presne povedalo, ze ma alebo malo deti, ktore vedeli podobne veci a viac, aj bez digitalnych veci...
nechaj jej detstvo, venuj sa jej aj nadalej a nehladaj vo vsetkom nejaku nadpriemernost..
lebo priroda niekde da, niekde vezme
a u vacsiny deti sa tato "genialita" strati vekom...
@silverrko pozrite sa,ako som spominala,moje deti vedia milion uzasnych veci,sama som na ne hrda,moja napriklad tu abecedu vedela od 18 mesiacov,aj pocitat,milion basniciek,znacky aut co boli spomenute.Teraz ma 4 roky,vie sa podpisat,pozna bol raz jeden zivot naspamat a inych veci.Ale je to uplne normalne,ma zaujem,venujem sa im lebo chvalabohu mozem,pyta sa,vysvetlujem a vsetko si zapamata.Lebo je to dieta ako kazde ine.Pride do skoly a mozno v nicom nebude ina ako ostatne deti.Vy mate prve dieta,ste nan citliva a hrda,co chapem.Ale neurazajte nas matky,lebo sme vam povedali pravdu,lebo mame rovnake deti,ktorym sa venujeme a ktore su sikovne, ale nejdeme sa z toho pototo.
@danielitta6 bol to moj nazor ako som si vypocula vyssie na moju adresu o ironii a posmechu🙂 tak sa nepototujeme vsetky teraz hadam...a stojim si za nim.Pekny den

@lusy1507 hlavne ze mu jezisko donesie ten pocitac spominany vsak.My sa hravame hry primerane veku toto by ma nenapadlo zatazovat dieta abecedou v 2r.Ako som spominala mam prve dieta nikto ju to neucil naucila sa sama. Som rada ze som sa opytala dostala som par sprav par rad ako dalej posmievaci boli aj budu