icon

Dvojročný syn naschvál hrozne vrieska

xxxmind
12. sep 2018

Ahojte, potrebujem radu, lebo uz som zúfalá. Máme syna 2 roky a 3 mes. Je velmi šikovný, pekne a vela rozpráva, všetko rozumie, je od dvoch rokov uplne bez plienok aj na noc. Máme však problém s jeho prejavmi. Už okolo roku začal vydávať prenikavé vresklave zvuky, vtedy najčastejšie v kočíku, mysleli sme si, že ho to prejde ked sa naučí hovorit. Opak je však pravdou. Svoj vreskot používa ako nástroj vydierania. Normálne sa na nás s pobavením pozerá a pritom vreští. Je to hrozné, treští nám hlava. Nič nepomáha, ani dohováranie, ani ignorácia, ani capnutie po zadku. Robí to prevažne doma, ale kludne aj vonku, nie medzi deťmi na ihrisku, tam sa paradoxne pekne hrá, ale len tak na ulici, alebo napríklad v obchode a to je katastrofa. Odvšadiaľ bežím preč jak šibnutá, lebo je to velmi nepríjemné, všetci sa za nami otáčajú, niektorí sa toho vresku aj zlaknú, ked to spraví z ničoho nič. On iste cíti, že mne to enormne prekáža a mám pocit, že sa na tom dokonca zabáva. Ked to začne robiť vonku, pohrozím mu, že odchadzame domov, neprestane, tak sa fakt otočíme a padáme domov, no krik neprestáva, naopak prejde potom už do zlostného kriku-plaču.
Nemáte niekto nápad či skúsenosť čo s tým, lebo toto trvá už vyše roka a ja pomaly, ale isto ošediviem...
Dakujem !

danula.ch
13. sep 2018

@xxxmind mne sa paci aj ten nápad s rozhodovaním, ktorý kus toho, čo idete kúpiť, zoberiete. Ty urcis, že rožky, on môže ukázať ktorý. Ak sa už vie orientovať v obchode, môže ti pomôcť hľadať veci, alebo ukladať do košíka. Aj ja to tak s deťmi robím, nákupy sú ubijajuca činnosť pre vacsinú deti, ak ich zapojime, lepšie to znášajú. Nevidim na tom nič zlé aj pri inych neoblubenych cinnostiach, ako napríklad obliekanie, ak si dieťa vyberie tričko z tých dvoch, ktoré mu dám na výber. Z vlastnej skúsenosti sa deti potom oveľa radšej obliekajú. Nechceme predsa vychovať nesamostatne teliatka, ktorým bude treba celý život hovorit, čo majú robiť.
To ale vo vašom priade nerieši problem ako taký.
S capanim na zadok takému vnimavemu dieťaťu opatrnE, aby si sa potom necudovala, že zrazu capne jednu on tebe. Aj U nás to tak v tom veku zvyklo tak dopadnúť, keď sme sklzli k "vychovnym".

vanesanova
13. sep 2018

My mame tiez obdobie vzdoru ma rok a pol ale az takto teda nie u nas akekolvek priekya vzdory s muzom razante zatrhneme a placneme po zadku tiez sa hadze o zem ked ho chcem zobrat na ruky lebo ho chcem prebalit nakrmit alebo umyt na schval si lahne bruchom na zem aby som ho nemohla vziat no horor ale tak ak to mate takto dlho uz rok ja by som to uz riesila inac... Mozno by bolo dobre popytat sa detskej psychologicky a venujes sa mu dost? Pomaznas ho obijmas ho? Nechyba mu tvoja blizkost? Ked si tak vyzaduje tvoju pozornost ja som raz videla super video kde bola tiez mamicka s chlapcom v obchode a nechcela mu nieco kupit tak sa hodil o zem a zacal revat a viete co spravila ona? Hodila sa tiez o zem a zacala sa metat a vrieskat a maly oci ako puk a usta do koran no mozno by som to skusila ako zareaguje normalne priamo v tom obchode kde spusti by som spustila aj ja mozno ked uvidi ze nie si v pomikove a nevadi ti ta hanba na verejnosti tak s tym prestane.

eeffka
13. sep 2018

@xxxmind on vydiera vas tak mozete zacaj aj vy... maly rozprava a pises ze je rozumny tak by videl, ak... tak....
raz dva by sa naucil kde je sever.

a aby si niekto nemyslel ze som matka teoreticka, dcera vrestala jak pavian v tom veku akurat ze ona zle rozpravala a vrestala z frustracie ze sa nevie dohovorit. Bolo to desne. Akonahle zacala rozpravat moje peklo sa skoncilo.
Ja som si zazila aj to ako ziapala v tescu v kociku lebo ( uz neviem preco) a mudre panie si o mne "suskali" aka som nemozna mater. Spytala som sa ich ci si myslia ze ich nepocut a kedze su uz stare urcite maju kopec zivotnych skusenosti ako vrestiaka umlcat tak nech sa realizuju. Tak rychlo som este nevidela babu nakladat nakup 😅

anemone123
13. sep 2018

@momoika 4mesacne dieta este nemoze plakat, lebo si chce nieco presadit. Taketo vzdorovite spravanie a skusanie hranic prichadza az neskor, ked si dieta zacne viac uvedomovat samo seba a svoje okolie... a je to riadna skuska nervov a trpezlivosti. Uprimne ti zelam, aby si take extremne prejavy svojho dietata nezazila. Na tyzden zatvorit doma naozaj nie je riesenie, dieta musi pochopit, ze krikom a vzdorovanim nic nedosiahne, a to chce bohuzial len konsku davku trpezlivosti. Viem o com hovorim, prechadzame tym istym. Dnes si moj syn v potravinach lahol na zem (nastastie bez kriku). Prekrocila som ho a nakupovala dalej bez toho, aby som mu venovala pozornost. Po chvili sa zdvihol, prisiel za mnou a v pohode sme nakupili co bolo treba.

jumama
13. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl len ja si myslim, ze to dieta nezacne robit hned ako vojdu do obchodu, hned ako su vonku a pod., ale ked sa nudi, ked to trva dlho, ked je mu teplo, nepohodlne, hladne, smadne, ked je dotlacene kamsi, kde nechce byt a teda ak ho do zaciatku maminka pripravi, ze idu nakupovat, mozu z nich byt partaci. Vo chvili ked vresti to uz ozaj nepomoze, to suhlasim. Neviem co robit, ked krici vonku - asi sa nestresovat a nehanbit a dieta nestrasit, ze ho ktosi vezme.

tinapa
13. sep 2018

@momoika 4- mesačné dieťa si nepresadzuje svoje- ono niečo chce, niečo sa mu nepáči, je mu nekomfortne...smädné, hladné, pokakané...je mu zima, moc teplo alebo, alebo mu idú zúbky, či má koliku... a pod.

momoika
13. sep 2018

@tinapa vsetko ma obstarane.....koliky už nemavame, proste si dobija svoje. Keď sa to docieli, tak je ticho. Vie si vydobit, poznam si ho natolko snad....

0silvia0
13. sep 2018

@momoika dieťa nefunguje len na uspokojovanie základných životných potrieb. Môže mu byť príliš teplo, cíti sa samo, niečo ho tlačí, škriabe, šteklí, cíti sa nekomfortne. To sa nedá povedať na pocity niekoho iného, že ty vieš ako sa iný človek cíti...

mirien22
13. sep 2018

Ja to beriem ako obdobie, náš ma toľko isto a strašne vie vrieskať, keď sa mu nevenujeme v tom momente, ako on potrebuje. Ešte nechápe, že keď sa rozprávajú dvaja ľudia, tak on ma vydrzat a potom sa opýtať. Všetko chce hneď, na nič nevie čakať, nechápe pojmu čakaj, o chvíľu to bude. Ak to nie je okamžite, tak vrieska. Mne sa osvedčilo poslať ho do jeho izby. Aby pochopil, že nevyhrá a bude musieť byt sám, to je pre neho najväčší trest. Že krikom si nič nevymaže. Priznávam, párkrát mi už rupli nervy a skričala som aj ja, presne ako on. Zrazu prestal a kukal na mňa. Neurobila som z toho hru, ale tvárila som sa vážne. Zabralo to, ale nechcem ho učiť, že vrieskaním sa niečo zmení. Veľa trpezlivosti a to chvíľkové odlúčenie by som skúsila. Ja mu vždy poviem, že keď sa ukľudní, tak môže prísť. A on prestane vrieskat, revať a dojde sa ospravedlniť. Oni len skúšajú, že kde sú hranice, za ktoré ich pustime, chcú mat tiež rozhodujuce slovo, lebo sú naše kópie a keď to ide rodičovi, tak to pôjde aj mne, nie? Držím palce 🙂

biela_sova
13. sep 2018

@anabella111 Anabella, len smelo napis Tvoju metodu prosim. Zatial babo len cakame, ale casto vidim nezvladnute emocie deti a okrem ignorovania si neviem predstavit, co by bolo treba spravit. Ak nemozes verejne, tak aj do spravy ;)

0silvia0
13. sep 2018

@biela_sova netráp sa dopredu, možno tvoje dieťa nebude s takýmito prejavmi, všetky deti to rozhodne nerobia 🙂

janicka2315
13. sep 2018

Moja ked mala obdobie vzdoru,za vsetko vrestala atd,dohovaranie capnutie po zadky nepomahalo tak som ju dala do izby zavrela dvere a pokual sa neukludnila dovtedy tam bola..vyskusala to par krat a uz ju to preslo..on na tebe skusa co vsetko mu dovolis

anabella111
13. sep 2018

@biela_sova ...Ja osobne to nemam tazke..vzbudzujem prirodzeny respekt...pri mojej dcere stacilo ..ked som sa pozrela..niekedy si pamatam..ze som ju chytila za predlaktie takym sposobom..ze cez ten stisk precitila vsetko...a ten stisk nebol ublizujuco silny...bola to skor nejaka hierarchicka rychla ukazka........Kedysi dávno..sa mi dostala do ruk starucka kniha ...tam bolo doslova napisane...v ramci vychovy...do troch rokov drezura...ako u zvieratiek..krotia sa emocie..Moja dcera bola dobre dieta..je...a podnes ma respekt..Sestrine decka..chlapci..sú divokí..Jediny kto ich vie skrotit kdekolvek a rychlo..je ich teta..Ja)..a hovorim aj o hysterickych pokusoch dietata o vrieskanie...Ked sa nad neho nahnem..a chytim ho za pažu...a pozriem sa mu do oci..a poviem mlc!...Decko len prehltne..nepripomina to cvicenie vlciaka?..je to presne to iste...Dieta okrem lasky ..potrebuje aj autoritu...S autoritou ide ruka v ruke dovera..istota..a nakoniec pokoj...jeho..a vas...Nie som agresivny typ..absolutne...Ale kladiem velky doraz na respekt...ak dieta nenaucite respektovat a vazit si ludi..dieta je stratene....Je pre mna nepochopitelne ..ked citam..kolko teatra..casu..a kadejakych divnych ..strasidelnych metod..(ako vrieskanie hlasnejsie ako dieta...ci nepochopitelne odputavanie pozornosti..ci dokonca kupovanie si slusneho spravania dietata)....dokazu rodicia vyskusat...aby preklenuli jeho vycínanie...miesto toho...aby ho usmernili ...respektive..rovno ho vzdy presvedcili..kde je sever...Problem s takymto chovanim je casto v takych rodinach..kde je hlavou rodiny ...dieta...Ak je autoritou rodic...nemoze trvat dlho..aby to dieta pochopilo...(zena ..ktora zacne vrieskat silnejsie..ako dieta...posobi ona ako autorita?

danula.ch
13. sep 2018

@anabella111 fuha, teba stretnut, tak utekám rychlo prec. A ešte si za to na seba aka hrda. O tom ma byt výchova? To je drezura, ako si písala cvičenie psov, len deti nie sú zvieratá. Trosku extrem toto.......

biela_sova
13. sep 2018

@anabella111
@0silvia0 Dakujem za podnety mile pisatelky, no zatial som len ostala konsternovana kamoskinou 9-mesacnou malou. Boli u nas v trojici (mama, otec, mala). Ponukla som im veceru a kamoska hodila manzelovi malu do narucia, ze na, natriasaj ju, inak sa pokojne nenajem. Manzela mi bolo luto, tak som sa podujala, ze im ju vezmem na kolena. Mala bola ako bez zmyslov, zacala mi kopat do osemmesacneho brucha, na co som ju zastavila a hovorim ze au au, nonooo, toto tetu boli. A kamoska miesto toho, aby malu uzemnila, ju zacala chvalit, ako pekne vie uz kopkat. Takto potom skriekala este dve hodiny, putala pozornost, ale nepacilo sa jej, ze som ju (asi po 1z v jej kratkom zivote) konfrontovala. Tak si uz davala pozor na prejav, ked sme osameli. Uf, dieta skusa hranice, ale treba nepolavit. Snad sa nas to nebude tykat, sme pokojne povahy doma, ale ako sa hovori, aj motyka niekedy vystreli 🙂

anabella111
13. sep 2018

@danula.ch .....Vas pouzijem ako ukazkovy priklad.snad ma zbavite dalsich podobnych mrzutych reakcii..Ked som pisala slovo drezura..pousmiala som sa uz otravene dopredu..ked som predpokladala vynatie toho slova z konceptu....Napisem to teda laicky....V tom obchode sa stretneme styria..ja so svojim divochom..ina mamca so svojim....Spravanie mojho spacifikujem pripomenutim k poslusnosti...Sposobom aj takym..ako som opisala...Amok nestihne ani pocat...Druhe decko..zacne vrestat...a mamca..zacne este viac...myslim ..ze jedna predavacka by pacifikovala dieta..a ochrankar by zdrezuroval mamcu....Ziadne pochopenie okolia necakajte...Tí dvaja obmedzuju svoje okolie...Nie je moj drezurny pocin v ramci nielen vychovy..ale celeho zivota lepsi sposob?....viete co si myslim...pre niektorych stale nie...lebo im utkvelo v pamati slovo ..drezura 😊..btw.....

ivanapetrasova
13. sep 2018

@anabella111 ja ti len prajem aby sa tvoje vydrezurovane dieťa neodtrhlo z reťaze keď opustí brány tvojho vycvikoveho tábora.

silvike
13. sep 2018

@xxxmind A neskusali ste pred nakupom, ked je este pokojny normalne v klude a pokojne ale razne mu vysvetlit napr. nejak takto: Mamka ide teraz do obchodiku nakupit to a to ale Teba musim nechat pred obchodom lebo velmi tam velmi kricis a to sa tam nesmie. Takze dnes pockas mamku tuna pred obchodom sam." Mozno by si uvedomil ze radsej bude v obchode ticho ako cakat sam na mamku pred obchodom.

malinajahoda
13. sep 2018

@anabella111 niečo na tom bude pravdy. Nie je to až tak od veci.

anabella111
13. sep 2018

@biela_sova ....presne k tomuto postoju matiek som sa uz kdesi vyjadrovala...slovami alá...rodicia si porodili svojho direktora)...nebudem sa opakovat...a dala som aj viac prikladov z vlastnej skusenosti...Utesujuce je..ze nie vsetky matky..teda vacsina ..nevychovava svoje dieta sposobom..na aky maju pravo len stare matky...Teda tym takym..povolim vsetko...je to moje vnuca..este sa v zivote natrapi..😊...z vasich par viet..vidim..ze vy viete..kde je sever...Ale!..Nie kazdy chce smerovat na sever..niekto chce na juh...a prakticky robi to..co najlepsie vie...preto su tieto debaty take..no...onicom...kym niekto neskopci na plochu stempel z exaktnosti svojho nazoru...moj je moj..overeny casom... a motyka nech vystreli..a prave opacny bude ten spravnejsi...hlavne nech je pohoda😉

anabella111
13. sep 2018

@ivanapetrasova ....moje dieta ma 16...a su to roky..co mi na tych par excesov staci prisny pohlad...nikdy by som nedopustila..aby sa nas domov stal vycvikovym taborom...v tom prispevku nebola podstata drezura.....ale respekt k ludom....otravujete ma ..hlupostou....pekny vecer

ivanapetrasova
13. sep 2018

@anabella111 pekný večer

biela_sova
13. sep 2018

@anabella111 Ja s Vami suhlasim, aj ja som citala v jednej ucebnici pediatrie pre zdravotne stredne skoly z r. 1968 zakladnu poucku, ze dieta sa do styroch rokov vychovava, neskor sa uz len usmernuje. Myslim, ze sa da vychovavat s laskou, ale s presnym urcrnim mantinelov. PS. Podarilo sa nam vynikajuco vychovat aj kocurika (bez jedineho capnutia), ale to sme asi narazili aj na empaticke zvieratko, takze neprikladam vsetku gloriu len nasej milostivej autorite ;) )

anabella111
13. sep 2018

@silvike ....celkom mile..lez nerealne....dieta pred obchodikom nenechate...a ono to vie...Lebo ho vychovavame tak..ze sme tí co ho chrania...Nemozte splnit ani to mile a pokojne ultimatum..preto je to chyba..v ktorej vas kazde take sikovne vydieracske šidlo dostane...slabikarova psychologia....a uz nejdem pisat..tak aj vam ..dobrú..

anabella111
13. sep 2018

@biela_sova ..autorita nie je podmienena fyzickym trestom...a dusevnym tyranim uz vobec nie...V skutocnosti je to len o tom..ze autoritu vzbudi len ten...kto ju má...dalej to ponecham na bodky..aby som sa nikoho nedotkla..nie je to moj zamer...Teraz idem haji..a este snad dodam...ze laska je podstatou...ale s nou uzko suvisi respekt...paa😊

malinajahoda
13. sep 2018

@anabella111 má to hlavu aj pätu čo píšeš celý čas. Mne sa to páči od začiatku do konca. Ja som za. Prečo nie?! A s drezúrou to určite nemá nič spoločné. Vidno, že vieš o čom píšeš. Dáva to zmysel. Za mňa palec hore.

sidhan
13. sep 2018

My máme doma to isté s 3dcerou .Vždy a stále je zla až zuriva ,vrieska.A trvá to asi už rok .Nepomáha nič (dohovaranie,kričanie ,aj po riti potom je to ešte aj horšie )zatvorit ju do izby nehrozí ide tam aj sama a nemá to žiadny účinok .Ja ju nechávam sa vyplakať , vykričať proste si ju nevsimam .A robí to všade hlavne ak vie že má tým na danom mieste vytáča do zúrivosti vtedy sa sústredím aby si myslela že má vôbec tým nerozhádže a môže aj dlážku hrýzť.A pekne z revom a trieskanim o zem ideme domov.Vobec ma nezaujíma co si druhý o nas myslia.A po takej polhodinke keď vidi že to nemá žiaden účinok sama sa začne ku mne túliť .Treba len fintu ktorá naňho zaberá ja by som si ho nevsimala keď kričí .Veď on prestane a to čo si o vás myslia druhý ľudia vám môže byť jedno.A všímajte si kedy a za akých okolností to robí on cíti že vtedy ste zraniteľná a veľmi vam to vadí .A aj sama prídete na to čo a ako naňho bude platiť.U nás napr.slovo nie nepoužívame musíme.ho vždy nahradiť niečím iným to ju najviac rozuri takže musim vymýšľať rôzne obkluky.

danula.ch
13. sep 2018

@anabella111 mňa prosím na nic nepoužívajte a prepacte, že sa nenechám zatiahnuť do tejto vysoko intelektuálnej rozpravy. Idem ja radšej spat.
Snáď len jedna krásna hláška z môjho obľúbeného filmu: Pre hlupáka každý hlupák.

anabella111
13. sep 2018

@malinajahoda ..nie..nemá)...ziadne biče..ale ani ziadne zbytocne vysvetlovanie malemu mozocku..co nedokaze realne pochopit dosledky svojho spravania..dieta musi citit nad sebou niekoho silnejsieho..prve roky sa musi naucit respektu..a nie preto..aby skakal..ako rodic piska..ale preto..ze rodicovi doveruje...Jednoducho zistí..ze ak posluchne..tak nastava pokoj...Az tu je priestor na to...aby po uposluchnutí..dostal priestor...napriklad na vyberanie aj tych jogurtov..Ziadne volkanie dietatu ..len preto..aby bol od neho pokoj...Ani ziadne napodobovanie dietata..ako ukazka jeho sameho...To neplati ani u dospelych..ze by sme sa poucili z toho..ked nam niekto nieco vrati rovnakou mierou..akurat v nas rastie dešpekt a hnev...a dovera je tu uz naozaj pasé....Naucime dieta doverovat nam ako (mudrej) autorite...=jeho doveru budeme mat cely zivot.

0silvia0
13. sep 2018

@biela_sova keď už teraz vidíš, čo nechceš u svojho dieťaťa na príklade toho kamoškinho, určite sa budeš takejto výchove vyhýbať. Moje deti toto nikdy nerobili, nevrieskali, nekopali, ani sa nikdy nehádzali o zem, neviem čím to je, ale nikdy im to ani nenapadlo, takže ako píšem, nerobia to ani zďaleka všetky deti.