icon

Je dobré mať v dnešnej dobe dve deti?

pastelka99
12. mar 2015

S touto životnou situáciou, čo momentálne riešim, viem, že si musím poradiť a rozhodnut sama, no aspoň si chcem prečítať vaše názory mamičky. Dúfam, že to čo chcem napísať sformulujem správne . Máme s manželom jednu krásnu 4 ročnú dcérku, manzel pracuje na dobu neurčitú, ja bohužiaľ v júni končím s prácou, máme hypoteku na byt a dilemu,čo robiť ďalej, mať druhé dieťatko, čo by sme chceli a hlavne naša malá alebo mám hľadať prácu. Mám obavy, ci je správne popri hypoteke mať druhé babo, bojím sa,že ich nebudeme vedieť zabezpečiť.

fra
13. mar 2015

@decode ak ti možem poradiť, 5 detí je lepšie, potom možeš mať aj vlastnú reality show 😀

decode
13. mar 2015

@fra to aby som čakala teraz štvorčatá 😀 😀

jana_eyre
13. mar 2015

@petra7777 to je taky problem normalne, slusne a bez urazok diskutovat? od cloveka, co ma synov starych ako ja by som cakala aspon aku-taku slusnost..

peneloppe
13. mar 2015

Kolko ludi, tolko nazorov. Je to uplne na kazdom pare ako sa rozhodnu, ako to citia. Pre niekoho je dolezite aby jeho deti boli zdrave, stastne, vyrastali v harmonickej rodine. Materialne veci az taku rolu nehraju. Niekto si zase velmi zaklada na krasnom dome, super dovolenkach, kruzky, atd. Nic nie je dobre ani zle. Kazdy ma inu predstavu o zivote, ine naroky pre seba a pre svoje deti.
My mame 2 deti, je medzi nimi rozdiel 2 roky. Urcitle si myslim je skvele mat surodenca, aj ked sa pobiju ale su aj partaci a potom do buducna dufam ze tu budu stale jeden pre druheho. Aj ja mam sestru a som rada ze ju mam. Naopak manzel ma 3 surodencov a bohvieaky blizky vztah nemaju. Je to individualne.
Poznam aj jedinacikov a su stastni, maju kopec priatelov a necitia sa sami a zase surodencov ktori sa spolu nebavia.

sofiadurovic
13. mar 2015

@petra7777 no prepáč že aj ja zareagujem na tvoj príspevok ale ja napr čakám druhé dieťa a viac by som ich nechcela lebo som zhodnotila svoju situáciu a viem že takto to pre moju rodinku bude správne a je to rozhodnutie aj môjho partnera ale poznám prípad rodinky kde majú štyri deti super rodina mali aj peniaze aj všetko obaja chceli toľko detí akurát ona chúďa nepredpokladala že sa ich zbaví nájde si mladšiu a ona ostane na pár korunách čo jej dá ako alimenty a super prídavky od štátu do práce ešte nemôže posledné dieťa má rok tak aj tá si podľa teba zaslúži pohrdanie a poďme sa s nej všetci pozvracať lebo ju postihlo nešťastie s ktorým nerátala ☹ ☹ prečo tak ostrá kritika a hlavne prečo ich všetkých hádžeš do jedného vreca.

zaza218
13. mar 2015

@pastelka99 my platime hypoteku a mame 3 deti, nevravim,ze je to stale jednoduche ale jedno dieta som nikdy nechcela

ataz
13. mar 2015

@zaza218 úplne súhlasím 😉

petra7777
13. mar 2015

@jana_eyre A koho som akože urazila? Diskusia je verejná a nikomu nenadávam, tak aký máš problém?

jana_eyre
13. mar 2015

@petra7777 ak si myslis, ze urazanie je iba vtedy ak niekomu nadavas tak mas pekne posunutu optiku.. btw. ak je nieco verejne, dava ti to pravo do ostatnych skakat a sudit?

/mam ti skopirovat vsetky urazky, ktore si napisala, alebo si to skusis po sebe precitat?/

petra7777
13. mar 2015

@sofiadurovic Napísala si jasný a trefný príklad....Práve preto som to napísala, že ženy nemyslia dopredu ☹ Trebalo rátať aj s takou alternatívou ☹ Wauuuu, teraz som šťastná...vysmiata.....a šup, šup, splodíme 4-5 detí, perfektná rodinka 😀 😀 Ale, čo bude o pár rokov? Nevie...ona nevie....aj napriek tomu má kopu detí....O ktoré, mimochodom, ak ostala sama, ako sa bude starať? Bude vyplakávať kdesi, či? Len stojím nohami pevne na zemi a nemám ružové okuliare...ani som nikdy nemala 😝

petra7777
13. mar 2015

@jana_eyre Je to "len môj názor" 😀 A že sa tebe nepáči, s tým ja už nič nenarobím 😀

jana_eyre
13. mar 2015

@petra7777 ale ja nenarazam na tvoj nazor, ja narazam na tvoj styl komunikovania - kazdy nazor sa da napisat slusne a bez urazok.. ak to nevies, je to smutne..

mima4
13. mar 2015

@petra7777 život sa neda idealne naplanovat a moze priniest rozlicne situcie. Niekto je silny racionalista (napr. aj ja) a veci si dost analyzuje, niekto je skor "emotivne ladeny" a pristupuje ku svojim rozhodnutiam skor sponanne, ale kazdy clovek si nesie sam nasledky svojich rozhodnuti... Nie je zle mat iny nazor, ako pise @jana_eyre ale sposob ako svoj nazor komunikujes je urazajuci ludi, ktori idu inou cestou ako ty a ktori maju ine uvazovanie v danej veci.

peneloppe
13. mar 2015

@petra7777

To sa mi zda trosku silne teda ze mysliet dopredu, predsa kazdy si planuje stastnu buducnost, teda vacsina si myslim. Ja kebyze ostanem sama aj s dvoma detmi tak by mi bolo tazko a neviem ako by som to zvladla a co teraz nebudem mat "pre istotu" vobec deti lebo toto a tamto sa mi moze prihodit. (?)

petra7777
13. mar 2015

@jana_eyre Nikoho som neurážala 😖 Čomu na tej vete nerozumieš? Ak sa ti to nepáči, tak to nečítaj....smutné je skôr to, ako si sa do mňa pustila LEN za príspevok na diskusii 😢 Skončila som, dvíha sa mi z niektorých ľudí žalúdok ☹

lafamme
13. mar 2015

Život sa nedá naplánovať, poznám rodinu s jedným dieťaťom, dospelý chalan zomrel na rakovinu, ani transplantácia v Amerike im nepomohla, na čo sú im teraz peniaze? Matka sa na staré kolená dala na alkohol. Najviac sa mi tu páčil od pani "poučkovej a vyštudovanej", aj jedno je dosť. Peňazí nebude nikdy dosť a čím budeme starší, tým to bude horšie, ja mám 32, dve deti, kamošky v mojom veku šetria..nech, no moj 9-ročný syn si teraz o mne myslí, že som stará 🙂, len aby sa ony dožili svojich vnúčat.

jana_eyre
13. mar 2015

@petra7777 nejako casto zvracias.. ja sa do teba "nepustam", len som skonstatovala, ze mas problem svoje nazory napisat bez sudenia a urazania druhych.. tiez by som mohla povedat, ze ak sa ti nepaci niekoho zivot, nekomentuj ho.. pekny vecer..

siska53
13. mar 2015

@pastelka99 Ci to zvadnete,na to si musite odpovedat vy. Mozes si aj hladat pracu,aj pracovat na babatku. Mnohe,ked to financne nezvladaju,sa vracaju skor do prace.
A co sa tyka financneho zabezpecenia,ved nemusis detom odkladat po 100€mesacne.. A dolezita je skor investicia do vzdelania a budovanie financneho povedomia, naucit ich,ako hospodarit s peniazmi. To im da urcite viac,ako vkladna knizka s desattisic eurami (aj ked aj to trosku pomoze,ale ako tu bolo spomenute - 20 000 sk v 80-tych rokoch nie je 20 000sk teraz - ano,mame eura,viem).

Ja som draheho presvedcila,aby sme skusili druhe babo skor (obaja mame surodenca,i ked muz o dost starsieho), muz chcel neskor,len ja som.mu povedala,ze mame kocik,mame veci,moj porodnik este rodi, pamatame si co s babatkom treba robit,budu si viac partaci,ako keby bol vacsi rozdiel a navyse -- nas tlacil vek. Mali sme 35,ked sa narodil maly. To bol dalsi dovod a hlavny - o 5rokov sa to uz nemusi podarit. Tak skusme,ves nikde nie je napisane ze hned otehotniem,mozno az fakt o tych 5rokov alebo aj vobec. No aspon si uzijeme. Suhlasil a ja som do dvoch mesiacov otehu.
No je pravda,ze my sice hypoteku mame,ale zvladame ju splacat v pohode. Ak sa obavas,ze by to neslo,tak teda pockajte,citala som.len zopar prispevkov,tak neviem,ci si v daktorom.uvadzala vek, no vyzerate byt este dost mladi. Takze v dnesnej dobe vas vek netlaci.
Tak nech vam to vyjde,ako ma! Ja som stastna za segricku,aj ked je o 4,5r.mladsia,ja by som aj viac surodencov uvitala,esteze sme mali vyborne vztahy so susedovcami,s ktorymi sme dost travili cas. A moji s 2r.rozdielom sa maju strasne radi,aj ked sa vedia i pohadat i capnut si,no to patri k tomu.

hammy
13. mar 2015

@babenqa to som vôbec nepochopila, prečo by malo mať jedno viac, a druhé menej??? čoho? ako si to myslela? lásky, vecí, hračiek .... ???

petra7777
13. mar 2015

@jana_eyre Komentovala som snáď tvoj život ? NIE 😀 A nežiadala som ťa ani o tvoj názor na moju osobu, tak čo ma furt riešiš? Nechápem ťa, ani tvoje neustále napádanie....preštuduj si termín "urážanie", snáď konečne pochopíš ....ja totiž nikoho neurážam 🙂

jana_eyre
13. mar 2015

@petra7777 😀 😀 vies co, niekedy mam chut bavit sa s ludmi dookola, ale dnes sa mi neda.. naozaj nemam dnes naladu nieco dookola vysvetlovat, ked nechces zapojit ani jednu bunku na to aby si sa snazila pochopit napisane..

nikto ta tu nenapada, ako som uz pisala - skonstatovala som..
vklude si vyklad toho slova vygoogli.. a vobec, strasne ma zaujima - kde vidis nejaky moj nazor na tvoju osobu?

petra7777
13. mar 2015

@jana_eyre Najhoršia zrážka človeka je zrážka s hlupákom ☹ A teraz ti je už dúfam termín "urážka" nad Slnko jasný....pekný večer 😀

jana_eyre
13. mar 2015

@petra7777 vdaka za nezodpovedanie otazky.. a to s tym hlupakom, to si vystihla fakt - tiez si to totiz vravim.. pekny vecer..

ikuska31
13. mar 2015

Uzasna tema :D takto nejak som riesila situaciu pre vyse 5,rokmi aj manzelom.dlho sme mali jedinacika a nad druhym dietatom sme akosi nerozmyslali a i tak sme z kazdej strany pocuvali ze na dnesnu dobu je jednobdieta dost.hlupost..teraz to viem.a i nas nastastie zhodou nahodn po s koro 10 rokoch som ostala teh 🙂 otn
a. Nikdy som.to nelutovala skor sa pytam na co sme cakali?dvom je vselsie cela rodina ozila a maly nam to tolko krat vratil uz.dieta je dar.som stastna ze ich mam a musim povedat ze aj ked je mezdi nimi 10 rokov rozdiel nevedia byt bez seba.maju sa velmi radi a to je uzasne.vsetko sa da zvladnut.aj ked to niekedy nie je lahke.ale su bazariky na oblecenie.vypredaje..kadejake moznosti a ta laska co deti vam daju sa neda prepocitat na ziadne peniaze.

fopka
13. mar 2015

@decode ako si prisla na to, ze je chyba rodicov a vychovy,ze surodenci maju zle vztahy? mam dvoch bratov,ani s jednym momentalne nevychadzam dobre,ani sa nezdravime ked sa stretneme (podotykam,ze nejde o majetky ani nic) proste spolu nevychadzame. Aj oni aj ja sme dostali od rodicov vsetkeho rovnako,aj lasky,aj prisnosti,vychova bola rovnaka,atd,atd. Takze to asi nie je vychovou rodicov

zabka1987
13. mar 2015

Aj ja sa zapojím 🙂 som z 5 detí , nežili sme luxusne a ani najhoršie ale veľa sme toho nemali ale poviem vám ten pocit, že si so súrodencami voláme kedy sa len dá a pomerne veľmi často , stretávame sa často, naše vzťahy sú úplne super 🙂 nikdy by som toto nezmenila... nechodili sme každý rok k moru, nemali luxus handry ,no boli sme spokojný . Mám dve deti , možno by som chcela aj tretie , môžeme si to dovoliť , no blbá mentalita ľudí ma brzdí ... už s 2 deťmi na mňa pozerajú ako na "inú" . Kedy bola podľa vás super doba mať viac detí keď nie teraz??? nikdy, ono je to stále rovnako .... nikdy nebolo nič zadarmo 😀

decode
14. mar 2015

@fopka Podľa mňa je to výchovou a hodnotami. Moj názor nezmenis aj keď to tvoj prípad nie je

zabka1987
14. mar 2015

@fopka fuuuha a prečo sa nebavíte? veľa aj za mňa robí výchova. My sa skoro denno denne navštevujeme a voláme si a to máme od 20-40 a je nás 5...moja segra je síce od nás vyše 600km no v kontakte sme každý týždeň a 2-3 krát za rok sa stretávame. Všetci sa snažíme najmladšiemu /17r / pripievať a pomáhať mamine

alexmianina
14. mar 2015

@petra7777 mne sa chce vracat zo zien ako si ty.

mima4
14. mar 2015

@decode ja nechcem tvoj nazor menit, to nie, ale skusila by som uviest priklad... su v triede dve baby, super, mile, zlate, dobre, dari sa im..maju skvelych rodicov, dobre vztahy s nimi, skvelu vychovu k tym spravnym hodnnotam a predsa tieto dve holky nemusia si byt dobrymi priatelkami, dokoncami ani kamoskami... nemusia si rozumiet, mat spolocne temy, zaujmy... registruju sa.. ale nemusia mat spolu vztah... My ludia sme predsa rozni, a to ze s niekym si moc nerozumieme a nie sme rovnaka krvna skupina predsa nic nehovorii o nasich hodnotach či vychove... je to uplne prirodzeny jav a surodenci nie su si v nicom az tak ini, ako prave spoluziaci, co roky dru spolu skolske lavice...
Ja osobne si myslim, ze nutnost mat pre dieta surodenca je dnes velmi precenovana... Velmi vela zien co tu pise, aky ma tazky zivot, ako su tyranne chlapom a podobne... nema kam ist...a ked pride na radu - ist docase k sestre/bratovi... tak asi kazda tu pisala, ze to nejde, lebo si nerozumeju alebo surodenec zije v malom byte alebo toto a hento... proste krizova situacia a ty sa nemozes obratit a surodenca.