Je dobrý nápad zavolať si mamu na pomoc k novorodencovi?
Ahojte.
Este nemam doma bábätko ale o par mesiacov mam termin april...
Chcem sa len opytat ako to je s malym bábätkom ked pridete domov z porodnice.
V nomocnici by mi mali ukazat ako okupat, prebalit a tak nie? :D
chcela by som si zavolat na pomoc mamu nie pre dieta ale ze by mi mne pomohla napr. postrazi kym si pospim alebo pomoze pri kupani alebo pojde s muzom na nakup, navari a tak.
Aj to len tak na par dni ze by si aj ona oddychla.
Je to dobry napad ci ani nie?
Muza mam ale ma robotu taku ze neviem ci bude moct byt doma. Vie aj navarit aj viem ze sa postara len keby nahodou.. Svokru nechcem mat doma ma svoju rodinu a viem ze by ani neprisla nepotrebujem ju pocuvat.
neviem ake to je s novorodencom lebo este nemam deti.
Dakujem za radu 🙂
@duratlicka ta najlepsie tak byt dvaja a babo ale pre istotu mam mamu keby nieco viem ze ona je taka ze sa nebude do toho montovat skor svokra je taka a lezie mi s tym na nervy
Ak mas v pohode vzťah s maminou tak si ju zavolaj. Nevidím dôvod, prečo nie 😃 Ja som mala aj na vip izbe 2 dni maminu a 2 dni segru. Bola som na rizikovom a prelezala som 9 mesiacov, z toho 5 týždňov v nemocnici, moja kondicka, moje telo bolo v zlom stave, do toho sekcia takže každá pomoc mi prišla vhod. Mal mi pomáhať manžel ale ako na potvoru v deň vykonania sekcie dostal chrípku a horúčky. Zo začiatku to bola riadna divočina, my sme googlili s mužom ako kúpať malu, akomu polohu zvoliť pri dojceni, ako vyzerá správne prisatie dieťaťa 😃V nemocnici ukázali hromadné kúpanie a teda to bolo na mna velmi rýchle a podpora dojčenia žiadna. Mala som veľké bolesti po sekcii tak kupal malu nakoniec manžel, ostatne som ako tak zvládla sama.
Dám ti aj pohľad ženy,prvorodičky,ktorej by sa zišla veru pomocná ruka inej ženy v neprebádaných vodách v začiatkoch materstva 😃 Povedali mi,že nič nepotrebujem dopredu naštudovať,že všetko budem vedieť,veď inštinkt..že kojenie je úplne prirodzené a každá to zvládne bez problémov...že nepotrebujem.pomoc lebo som žena a budem všetko vediet,že to príde samo..že pri pôrode moje telo bude vedieť,čo má robiť..že keď uvidím svojho syna,bude to láska na prvý pohľad a zabudnem na všetku bolesť. Ani jedna z týchto predpovedí nevyšla.
Ja mám s mamou veeeeelmi komplikovaný vzťah,nie vyslovene zlý,ale proste taký,že sa stretávame iba na maximálne 2 dni,a vtedy to prežijeme jedna aj druhá bez porážky a infarktu ALE ešte aj po roku si bucham.hlavu o stenu,prečo som si ju nezavolala na ten začiatok,na úplne prvý týždeň aspoň. Ja som bola mimo,muž bol mimo, v byte ma čakal kvalitný výbuch,nič poriadne neprichystane a nepripravene, lebo ja som síce upratala pred pôrodom ale za ten týždeň,čo som bola v pôrodnici môj muz narobil celkom slušný chaos v byte.
Jasne,o dieťa sme sa postarali, prežil v zdraví 😁 ale bola to totálna improvizacia najmä na začiatku...všetky tie "v pravý čas budeš vedieť čo máš robiť" pocity proste neprišli hneď.
Áno,nakŕmili sme ho,kúpanie zvládli,aj výmenu plienok,ale mne napr.nikto neukázal v nemocnici ako dieťa prebaliť (ináč to ozaj nie je nejaká atómová fyzika,to som dala aj sama na prvý pokus,mňa malý pri premiére aj ocikal 😃)nakojit,a to som bola po sekcii, mini prsia bez mlieka a malý s rodenym skráteným krcnym svalom,o ktorom vedeli,a teda pomoc by sa zišla, keď som sa slušne spýtala,či mi neukazu ako ho mám chytiť bez perinky, ako ho dať odgrgnut, ako ho okúpať,tak posmesna odpoveď bola,že dnešné mamky si poradia z netu 😉 Určite zvládneš starostlivosť o dieťa sama,ale ak máš možnosť využiť pomoc mamky,ja by som neváhala, ľutujem,že som nevyužila pomoc mamky alebo svokry vtedy..a to som človek,čo má rád svoj pokoj a súkromie.
@anett63 Presne si opísala moje prvé dni po pôrode,ešte aj tá sekcia sedí,googlenie s mužom 🙈.len ja som sa dopredu zahrala na hrdinku a nechcela pomoc,čo aj po roku ľutujem.
@oblecenie99 No bola to divočina 😂teda teraz ked sa na to spätne pozerám, sa aj pousmejem. No niekedy sa netreba hrať na hrdinky, aj tych pár dni po pôrode mat niekoho na výpomoc sa hodí. Teraz ma to čaká zaciatkom júna ale uz 2,5 rocnym drobcom tak nová výzva pred nami 😎.
@scila To nebola reklama na epi-no,to bol skutočný život.Po prvom pôrode som si dva týždne nesadla,po druhom som si po dvoch hodinách pýtala malú na izbu a už ju nedala z rúk.
Bol to neporovnateľný rozdiel.
@duratlicka Ja som si bez epi-na po prvom porode nesadla niekolko tyzdnov, a po druhom tiez bez epina som fungovala uplne bez problemov a to mal druhy syn este väčší obvod hlavičky ako prvý. A poznam okolo seba pripady, co pouzivali a niektore bez problemov, ine boli šité aj tak. Takže nehovorím, že to nemôže pomôcť, ale nemusí.
mama mi velmi pomohla a o to viac ked sa mi maly zacal pri kupani dusit a ja som ostala ako mechom obarena taky sok ze som sa nezmohla na nic keby tam neni mama ktora hned zareagovala a malym triasla neviem co by bolo....takze ak to tak citi zavolaj si ju urcite ti bude napomocna
To zalezi od teba. Ja mam dost silny prirodzeny materinsky instinkt. S nicim mi netrebalo pomoct, zvladala som aj babatko, aj navarit popratat psa vyvencit, navstevy mamy i svokry na 1h som prijimala z povinnosti/z ucty k nim. Ale su aj mamy co sa boja aj okupat, nestihaju navarit, tak tie si volaju pomoc na cele 6nedelie, pripadne aspon davaju kocikovat kazdej babke dva krat denne. Jo a navyse, nastrih som si tri tyzdne vetrala skoro cele dni, prsia Nonstop von - ako neviem si predstavit mat k tomu divakov 🤣🤣
Inac spatne citam koment o postoji tvojho chlapa. Je to spravny muz. Jemu myslis ako padne, ze on sa tesi na radosti i povinnosti rodicovstva, a je pripraveny ti pomoct. Miesto toho tam bude nakvartyrovana tvoja mamicka, a to mi ver, ze sa chudak k vlastnemu dietatu cez jej "barieru dlhorocnych skusenosti, laskavych babkinych ruk s triliardou dobrych rad" ani nedostane :(
Ja som mala u seba maminu prvé 3 týždne. Manžel pracoval na smeny, takže bez nej by sme boli sami.
Mne pomohla hodne a takisto mi bola oporou aj psychicky.
@dkethe AJ môj muž mal taký istý postoj, ojoj, ešte pred otehotnením :D No a potom mi povedal, že on čaká, že ja viem všetko, lebo som matka a on urobí, čo mu poviem. Na tie mužské sľuby by som sa preto veľmi nespoliehala.. môj muž mal predstavy, že v pohode porodím, on nás zoberie domov, ja budem vysmiata a fit, šťastná, plná elánu, endorfínov a s nabudenými materinskými inštinktmi a keďže som pre komplikovaný pôrod nebola ani jedno, tak bol v šoku z tej situácie. Ja sa nehanbím priznať sa, že som sa doslova všetko učila za pochodu :/ A to som veľmi samostatná aj v práci, nemám rada skupinové práce, vždy robím všetko sama.. ale tu som bola dosť bezradná, a dosť rozhodená, pomoc inej ŽENY, aspoň na začiatok by padol vhod.
Ale súhlasím s tebou v tej časti, ako píšeš, že potom tie matky - -babky majú tendenciu prevziať velenie, až príliš. V tomto máš úplnú pravdu.
Ja som bola zakazdym sama odkazana na seba a pohoda.
Skor ci neskor budes sama na dieta.
Samozrejme, ja som bola ok po porodoch. Vdaka bohu 🙏😂
My máme teraz tretie - dvojmesačné. Nikdy mi s deťmi nikto nepomohol, samozrejme okrem manžela. Všetky tri plačky, celé noci hore, ja po sekciach, ktoré zažili vedia aké to je, keď si rada že chodíš. Okrem toho som pri starších dvoch externe študovala a zvládli sme to. Poznám ale baby ktoré majú jedno a pomáha celá rodina a aj tak sa len sťažujú aké je to náročné. Takže súhlas tu s jednou maminou že sú dve skupiny , vyber si do ktorej chceš patriť. Každá sa pri prvom bojí čo ju čaká, žiadna nemá patent na materstvo ale ide to deň za dňom sa budeš učiť čo všetko treba, a za pár dní to bude rutina. Prajem všetko dobré !

@scila ako srnka 🥴😀😀😀 to je dobre... 😀😀
ja som rozmyslala ze si kupim ten aniball ale nie aj tak ma nastrihnu prezilo to tolko zien tak prezijem aj ja 😀aj ked ma svokra strasi ze budem mat 15 stehov. Najviac milujem jak mi povie ja som bola sama na tri deti ked muz odisiel na sluzobky a nemala som sa komu stazovat. Ta si myslim ze ked si bola krava a nepoprosila si nikoho o pomoc a robila si sa ze si majster svetla 😡😡😡😡😠 tak ti potom treba... ja radsej poprosim o pomoc nez by som sa mala trapit sama predsa len mama je mama a vzdy mi pomohla