Je normálne nepoznať krvnú skupinu dieťaťa?
Ahojte nechápem že v nemocnici to nezistili? A dr mi povedala že aj tak to ešte nebude iste že až po roku sa ukáže skupina. Je to ok?
@anonym_da9c9b mna zaujala informacia- co ma krvna skupina spolocne s novorodenenckou zltackou? To, ze sa predispozicia dedi, viem, ale ze by podla skupin urcovali? Nejak mi to nesedi (vzhladom aj na vlastne deti a ich krvne skupiny...)
@vevesh Rh faktor ma s tym nieco, preto sa niekedy detom menila krv, lebo tvorili sa protilatky a dochadzalo k rozpadu krviniek v takej miere, ze ohrozoval novorodenca na zivote (mozes si nieco dohladat na internete, toto som len tak okrajovo zachytila, lebo jeden nas pribuzny mal "menenu" krv ako novorodenec, ale ten ma uz viac ako 50 rokov). Dnes sa to riesi injekciu pre matku.
Asi mi to je na nic, ale mna to zaujimalo.
Deti ich mali v prepustacej sprave z porodnice a ja aj v tehu knizke a mam ju aj v zdr.karte.
@vevesh Rh faktor ma s tym nieco, preto sa niekedy detom menila krv, lebo tvorili sa protilatky a dochadzalo k rozpadu krviniek v takej miere, ze ohrozoval novorodenca na zivote (mozes si nieco dohladat na internete, toto som len tak okrajovo zachytila, lebo jeden nas pribuzny mal "menenu" krv ako novorodenec, ale ten ma uz viac ako 50 rokov). Dnes sa to riesi injekciu pre matku.
@viestta ked som rodila, bolo mi pri najstarsej povedane, ze ked ja som mala zltacku, aj dieta bude mat (a aj vnuca s najvacsiou pravdepodobnostou). Dalsie dve nemali a potom najmladsie tiez dostalo. Nejak som sa nad tym nerozmyslala (a aj pri najmladsiom mal zdravotnicky personal otazku na mna, ci niekto z rodicov mal novorodenecku zltacku, lebo je to dedicne). A teraz uz som si nasla, ze to takto nie celkom je....a ze zltacky mojich deti spadaju asi pod abo-nezhodu. Ale moja osobna, to netusim, kedze mam rovnaku skupinu aj rh faktor ako rodicia....🙃
@viestta ked som rodila, bolo mi pri najstarsej povedane, ze ked ja som mala zltacku, aj dieta bude mat (a aj vnuca s najvacsiou pravdepodobnostou). Dalsie dve nemali a potom najmladsie tiez dostalo. Nejak som sa nad tym nerozmyslala (a aj pri najmladsiom mal zdravotnicky personal otazku na mna, ci niekto z rodicov mal novorodenecku zltacku, lebo je to dedicne). A teraz uz som si nasla, ze to takto nie celkom je....a ze zltacky mojich deti spadaju asi pod abo-nezhodu. Ale moja osobna, to netusim, kedze mam rovnaku skupinu aj rh faktor ako rodicia....🙃
@vevesh ja som rh faktor negativny, obe deti pozitivny po muzovi. Pri oboch sa mi tvorili protilatky a po narodeni boli obaja chudokrvni a obom hrozila transfuzia a boli sledovani na rizikovej ambulancii a lieceni. Pamatam sa, ze som im drvila rozne vitaminy, uz neviem co presne ani uz neviem preco neboli vo verzii v kvapkach a obom tato liecba zabrala a transfuziu nakoniec podstupit nemuseli. A mudr. na tych kontrolach krutila hlavou a cudovala sa, ze preco deti nemali zltacku, ze tieto pripady mavaju zltacku, ze sme specificky pripad, cize bude tam nieco take ako pise @viestta
@vevesh ja som rh faktor negativny, obe deti pozitivny po muzovi. Pri oboch sa mi tvorili protilatky a po narodeni boli obaja chudokrvni a obom hrozila transfuzia a boli sledovani na rizikovej ambulancii a lieceni. Pamatam sa, ze som im drvila rozne vitaminy, uz neviem co presne ani uz neviem preco neboli vo verzii v kvapkach a obom tato liecba zabrala a transfuziu nakoniec podstupit nemuseli. A mudr. na tych kontrolach krutila hlavou a cudovala sa, ze preco deti nemali zltacku, ze tieto pripady mavaju zltacku, ze sme specificky pripad, cize bude tam nieco take ako pise @viestta
@0silvia0 ano, rozdielny rh-faktor matka a dietata je jednym z asi 10 najcastejsich dovodov novorodeneckej zltacky...😀🙃zas som o nieco mudrejsia....
@0silvia0 ano, rozdielny rh-faktor matka a dietata je jednym z asi 10 najcastejsich dovodov novorodeneckej zltacky...😀🙃zas som o nieco mudrejsia....
@vevesh no hej, vyzera to tak, ze novorodenecka zltacka ma naozaj roznorode dovody
https://www.union.sk/novorodenecka-zltacka-kedy...
@anonym_da9c9b mna zaujala informacia- co ma krvna skupina spolocne s novorodenenckou zltackou? To, ze sa predispozicia dedi, viem, ale ze by podla skupin urcovali? Nejak mi to nesedi (vzhladom aj na vlastne deti a ich krvne skupiny...)
@vevesh no ved pisem, ze ak ma matka aj dieta rovnaku ks, nie je predpoklad, ze sa po 4. dni bude hladina bilirubinu zvysovat, ale dieta sa s rozpadom prebytocnych cervenych krviniek popasuje postupne samo, teda hladina bilirubinu sa bude znizovat, a neohrozi mozog dietata...
@vevesh no ved pisem, ze ak ma matka aj dieta rovnaku ks, nie je predpoklad, ze sa po 4. dni bude hladina bilirubinu zvysovat, ale dieta sa s rozpadom prebytocnych cervenych krviniek popasuje postupne samo, teda hladina bilirubinu sa bude znizovat, a neohrozi mozog dietata...
@anonym_da9c9b nie celkom. Napriklaf u mna to neplati, kedze mam rovnaku skupinu ako rodicia a zltacku som mala. Moje deti- jedno ma rovnaku hlavnu skupinu ako ja, druhe nie a obidve mali zltacku. Dalsie dve deti netusim aku maju skupinu, ale tie zltacku vobec nedostali ...
@anonym_autor pri prvej dcére nám v pôrodnici povedali, že sa im nepodarilo zistiť, že to nie je ešte jasné, pri dvojičkách mi vedeli povedať ešte niekedy v pôrodnici. Staršej nevieme doteraz... podľa toho ako na ňu sadajú komáre, bude mať skupinu po manželovi
@anonym_autor ja viem tiez len 2 z 3 deti, bezne to nevysetruju. Jeden dostal infuziu, preto viem. Je to normalne nevediet a je hlupost, ze sa zmeni po roku. Ja som svoju spoznala az v 18r, ked som sla darovat krv...preto, aby som ju zistila.
@anonym_autor veď poznať svoju krvnú skupinu a skupinu dieťaťa je základ. Nechapem, ako to niekto nemôže vedieť. Hneď v porodnici mi povedali aku má krv.skupinu.
@anonym_autor veď poznať svoju krvnú skupinu a skupinu dieťaťa je základ. Nechapem, ako to niekto nemôže vedieť. Hneď v porodnici mi povedali aku má krv.skupinu.
@anonym_5cecbf ja som sa svoju dozvedela az ked som bola prvy krat darovat, nejak som nevidela dovod to zistovat. Pred transfuziou zistuju KS a este robia krizak s krvou z konzervy, takze na co mi je to vediet? Aky to ma prakticky vyznam?
@anonym_5cecbf ja som sa svoju dozvedela az ked som bola prvy krat darovat, nejak som nevidela dovod to zistovat. Pred transfuziou zistuju KS a este robia krizak s krvou z konzervy, takze na co mi je to vediet? Aky to ma prakticky vyznam?
@viestta lebo je to jeden zo základných poznatkov o vlastnom tele.
@anonym_da9c9b nie celkom. Napriklaf u mna to neplati, kedze mam rovnaku skupinu ako rodicia a zltacku som mala. Moje deti- jedno ma rovnaku hlavnu skupinu ako ja, druhe nie a obidve mali zltacku. Dalsie dve deti netusim aku maju skupinu, ale tie zltacku vobec nedostali ...
@vevesh co vsetko este hodnotil neviem, ale toto povedal k danemu stavu...
@vevesh mozno to myslel tak, ze vzhladom na hodnoty bilirub. po 4. den....atd...
@anonym_1a8d40 z pupočníka sa vyšetruje krvná skupina deti, ktorých mama je Rh negat alebo krvná skupina 0.
@terezia323 z pupočnikovej krvi sa vyšetruje v slovenských porodniciach krvná skupina,BWR všetkým matkám,a Rh negatívnym matkám plus bilirubín🙂
@anonym_1a8d40 nemáš pravdu
@lenja123 odpovedala som vyššie,všetkým matkám v SK porodniciach sa vyšetruje KS dieťaťa z pupočníkovej krvi.v zahraničí napr ,len rh negatívnym,ja som rh pozitívna ,rodila som v zahranici ,tak tiež som nevedela skupinu detí,až keď ležali v nemocnici,som sa dozvedela .
@lenja123 odpovedala som vyššie,všetkým matkám v SK porodniciach sa vyšetruje KS dieťaťa z pupočníkovej krvi.v zahraničí napr ,len rh negatívnym,ja som rh pozitívna ,rodila som v zahranici ,tak tiež som nevedela skupinu detí,až keď ležali v nemocnici,som sa dozvedela .
@anonym_1a8d40 opakujem, že nemáš pravdu. KS sa vyšetruje len deťom matiek so skupinou 0, alebo s Rh negatívnym faktorom.
V tehotenskej knizke oboch mojich deti som mala zapisanu krvnu skupinu, ktoru im zistili pri narodeni. Zaujimave bolo, ze ked starsie dieta islo darovat krv v 18r tak mu povedali ze RH faktor ma uplne opacny ako ten co nam povedali pred 18rokmi. Uvidime ako to bude s mladsim ditkom. Zatial este nemoze darovat krv a robit mu vysetrenia krvi len tak, sa mi nezda nutne
@anonym_1a8d40 opakujem, že nemáš pravdu. KS sa vyšetruje len deťom matiek so skupinou 0, alebo s Rh negatívnym faktorom.
@lenja123 tak potom naša pôrodnica je výnimka😀opakujem,že každej matke sa v našej vyšetruje KS,a matke skupiny 0 a rh negat.sa vyšetruje plus bilirubin
@lenja123 pardon,myslela som každému dieťatku sa vyšetruje KS
@janinah v SK porodniciach sa každému novorodencovi zisťuje KS z pupočníkovej krvi🙂
@anonym_1a8d40 urcite nie
Rutina to nieje
Ja osobne ju viem a to len preto, ze dieta malo zltacku tak aa zistovalo aku ma a porovnavali s mojou
Ja som nikde v zaznamoch nemala uvedenu krvnu skupinu, zaplatila som si test ked som mala cca 20 rokov. Manzel je o par mesiacov starsi, rovnaka porodnica aj detska lekarka a on to ma napisane v zdravotnej karte od detstva
Vedieť krvnú skupinu mi príde rovnako dôležité ako napr koľko má moje dieťa rokov, je to proste taká základná info o mojich deťoch a mužovi... A info o krvnej skupine je uvedená v prepustacej správe každého dieťaťa

ks sa zistuje po narodeni dietata, ak je asi viac zlte,ako treba , mne primar novorodeneckeho odd. na 4.den po sekcii povedal, ze nie je predpoklad novorodeneckej zltacky u dietata, kedze ma krvnu sk. po matke, aj ked bolo dieta zlte, a na 5. den mozeme ist domov.. na 5. den nemal primar sluzbu, priletela raketa zastupkyna prim., a ked videla ze balim veci...a dieta bolo zltsie ,islo ju rozdrapit od zlosti, ze co si dovolujem- na vip izbe-balit si svoje veci-wtf-!!!-ze ci nevidim , ze dieta je zlte...mala som vtedy 38 r, a so svojimi vecami si mozem robit co chcem...😈, pritom som ju informovala o zavere primara-drapla moje dieta, a utekala s nim na vysetrenia ako o zivot...po 2 hodinach sa vratila, krotka ako baranok-ze ano pan primar ma pravdu, dieta je sice zltejsie, ale hodnoty bilirubinu nema ani hranicne...a isli sme domov a v prepustacej sprave bola uvedena ks dietata...