icon

Je výchovné capnutie po zadku v poriadku?

tatiana234
1. júl 2025

Ahojte chcem sa opýtať či je v poriadku áno viem je to zlyhanie rodiča a dospelých sa medzi sebou nebiju prečo by sme mali deti ale capnutiw po zadku není bitka nechcem tu názory prečo sa to robiti nema ani názory ako tu maminy maju nadpriemerne inteligentne deti ktore pocuvnu vseto na prvý krst. Dcéra je v období ivzdoru ma 2 roky necelé óde bomby niekedy. Minule do mna hodila kyblik to este prešlo s napomenutim zasmiala sa a treska ho do mna asi 2x tak som jej capla po riti príde Micro okamzite ľúto ale v tom momente zabralo

biba_18
2. júl 2025
@simca06022011

Za mna, ak bolo velmi zle dostala po zadku, bolo to par krat a islo o zivot ked bola mala = realne si pamatam ze raz dostala ked vletela na cestu a raz ked tak vyvadzala v kociku ze sa s nou skoro prevratil a ltt som ju chytila... v skolskom veku tiez nic extra, nemusela som nejak, aj ked jej s kludom poviem, ze ak sa nezacane spravat jednu jej slahnem :DD
Ale dookola by som nevysvetlovala a neopakovala, ak by ma dcera napr. bila, dostala by spat ak by neposluchla ze sa to nerobi. Za mna nieco ako "vychovna" nema byt o tom, ze rodicovi rupnu nervy a vyzuri sa na dietati. To urcite nie. Ludia co sa takto ukludnuju, patria do dalekej minulosti, ked otcovia remene a matky varechy na deti brali = za mna uplne psycho. Dieta vystraja primerane veku a je na nas aby sme to ovplyvnili. Napr. ako sa tu pisalo, nemala som nikdy problem a vycitky, ak nieco nicila alebo na xty krat neposluchla, ze si ma napr. ulozit nieco, zobrat vrece a vsetko do neho nahadzat a odniest. Rovnako ani ju zobrat domov z vonku, alebo naopak von. To von skor zaberalo na moju ako sediet doma.

zaujimave, ze u nas v rodine si robi ona dobry den z kazdeho ufnukanca co nad vychovou dietata kruti hlavou, otca posle do teplych krajin, so starou matkou si toci ako sa jej paci... ale vraj je to ok :D u mna vie, urobi si ako chce= nevyda to, nasledky si sama bude riesit, neda si povedat, poradit.. do dnes to tak plati. daco pos***ie, a vypocuje si odo mna o tom kludne prednasku popri tom ako to s nou budem musiet riesit a musi sa msamozrejme pricinit k rieseniu aj sama. Do dnes si pamatam ako ju so slzickami v ociach vyprosovala babka aby nieco urobila, behala za nou 10 minut dookola okolo domu, a ta si z nej robila pekny den, jednu som jej flasla, ci sa takto sprava k starym rodicom a bolo vymalovane. Samozrejem vypocula som si kraviny.. ale to ako? budeme skolakov vyprosovat a nahanat ich? A nech mi nehovori nik, ze dospeli sa nebiju. Dospeli maju aj horsie nasledky = rozchod, rozvod, vypoved, pokuty, nehody... veeeela nasledkov. Rodic sa s dietatom "nerozide" ale zodpovedny je za to, ze ta jeho ratolest sa vprace do koze a bude sa spravat primerane. Nie vzdy zo vsetkeho sa da sranda robit.
A za mna.. neustali krik, vysvetlovacky a hucanie do hlavy podla mna skodi o mnoho viac ako vychovna... takze matky by v prvom rade (a tiez otcovia) mali prestat vyvreskovat.

@simca06022011 lenže to že dieťa nebijem neznamená že na neho kričím 😂 ja som svoje dieťa ani nebila, ani som na neho nekričala - ani som sa nedoprosovala, ani nenaháňala po záhrade aby niečo urobilo...

simca06022011
2. júl 2025
@biba_18

@simca06022011 lenže to že dieťa nebijem neznamená že na neho kričím 😂 ja som svoje dieťa ani nebila, ani som na neho nekričala - ani som sa nedoprosovala, ani nenaháňala po záhrade aby niečo urobilo...

@biba_18 ja som nikde nic take nenapisala. A netreba byt vztahovacny, vsakze?

biba_18
2. júl 2025
@simca06022011

@simca06022011 ale napísala. konkrétne toto, citujem: "A za mna.. neustali krik, vysvetlovacky a hucanie do hlavy podla mna skodi o mnoho viac ako vychovna... "

biba_18
2. júl 2025
@simca06022011

@simca06022011 takže si sa tak rozvášnila, že si aj zabudla čo píšeš? 😉

simca06022011
2. júl 2025
@biba_18

@simca06022011 ale napísala. konkrétne toto, citujem: "A za mna.. neustali krik, vysvetlovacky a hucanie do hlavy podla mna skodi o mnoho viac ako vychovna... "

@biba_18 napisala som ze bibuska doma miesto vychovnej vrieska po detoch? nie... ja vidim, okolo ze rodicia hucia po detoch jedna radost a to povazuju za ok, vsak deti nebijeme. A to som aj napisala...

simca06022011
2. júl 2025
@biba_18

@simca06022011 takže si sa tak rozvášnila, že si aj zabudla čo píšeš? 😉

@biba_18 sproste poznamky na moju adresu si odpusti

beronsche
2. júl 2025
@simca06022011

Za mna, ak bolo velmi zle dostala po zadku, bolo to par krat a islo o zivot ked bola mala = realne si pamatam ze raz dostala ked vletela na cestu a raz ked tak vyvadzala v kociku ze sa s nou skoro prevratil a ltt som ju chytila... v skolskom veku tiez nic extra, nemusela som nejak, aj ked jej s kludom poviem, ze ak sa nezacane spravat jednu jej slahnem :DD
Ale dookola by som nevysvetlovala a neopakovala, ak by ma dcera napr. bila, dostala by spat ak by neposluchla ze sa to nerobi. Za mna nieco ako "vychovna" nema byt o tom, ze rodicovi rupnu nervy a vyzuri sa na dietati. To urcite nie. Ludia co sa takto ukludnuju, patria do dalekej minulosti, ked otcovia remene a matky varechy na deti brali = za mna uplne psycho. Dieta vystraja primerane veku a je na nas aby sme to ovplyvnili. Napr. ako sa tu pisalo, nemala som nikdy problem a vycitky, ak nieco nicila alebo na xty krat neposluchla, ze si ma napr. ulozit nieco, zobrat vrece a vsetko do neho nahadzat a odniest. Rovnako ani ju zobrat domov z vonku, alebo naopak von. To von skor zaberalo na moju ako sediet doma.

zaujimave, ze u nas v rodine si robi ona dobry den z kazdeho ufnukanca co nad vychovou dietata kruti hlavou, otca posle do teplych krajin, so starou matkou si toci ako sa jej paci... ale vraj je to ok :D u mna vie, urobi si ako chce= nevyda to, nasledky si sama bude riesit, neda si povedat, poradit.. do dnes to tak plati. daco pos***ie, a vypocuje si odo mna o tom kludne prednasku popri tom ako to s nou budem musiet riesit a musi sa msamozrejme pricinit k rieseniu aj sama. Do dnes si pamatam ako ju so slzickami v ociach vyprosovala babka aby nieco urobila, behala za nou 10 minut dookola okolo domu, a ta si z nej robila pekny den, jednu som jej flasla, ci sa takto sprava k starym rodicom a bolo vymalovane. Samozrejem vypocula som si kraviny.. ale to ako? budeme skolakov vyprosovat a nahanat ich? A nech mi nehovori nik, ze dospeli sa nebiju. Dospeli maju aj horsie nasledky = rozchod, rozvod, vypoved, pokuty, nehody... veeeela nasledkov. Rodic sa s dietatom "nerozide" ale zodpovedny je za to, ze ta jeho ratolest sa vprace do koze a bude sa spravat primerane. Nie vzdy zo vsetkeho sa da sranda robit.
A za mna.. neustali krik, vysvetlovacky a hucanie do hlavy podla mna skodi o mnoho viac ako vychovna... takze matky by v prvom rade (a tiez otcovia) mali prestat vyvreskovat.

@simca06022011 ty si to tiež vzala z úplne zlého konca, čiste nepochopenie.
Doprosovat sa a behať za dieťaťom je zlyhanie vo výchove.
Rovnako je zlyhanie "výchovná" ( bože, to kto to takto nazval?)
Rovnako je zlyhanie zjapat na dieťa.
Dieťa potrebuje hranice.
Tie sa ale nenastavuju bitkou, capaním, krikom, vydieraním ani nadávkami.
Nechať dieťa, aby bolo vzdy pánom situácie, za všetkých okolností je rovnako škodlivé, ako ho usmerňovať bitkou..

gregik66
2. júl 2025

Myslis ze capnutim ju nsucis, ze ta nema capat? Ja som starsiemu raz takto capla po plienke na co vobec nie som hrda. Isli sme domov a on nechcel, tak sa skoro hodil pod autom. Dala som mu po riti. Neskor som sa mu ospravedlnila a porozpravali sme sa o tom. Verim ze to vkac krat uz nespravim. Ani jemu ani dalsim detom

beronsche
2. júl 2025
@vreckovka2

@beronsche nedozrieme. Pretoze je to ako hrach na stenu. Ludia neveria, ze to ide aj inak, lebo tym, co to ide inak je to preto, lebo maju dieta co skratka poslucha. Vobec nepripisuju zasluhy tomu, ze sa ako rodicia snazime robit veci inak ako je zauzivane v nasej spolocnosti. Aj ja to pocuvam, ale kolko je za tym driny, to uz nik nevidi. Kolko musim pracovat na sebe, pretoze ja som taku vychovu nedostala ani zdaleka . A tiez mam "speci" dieta, ktore je velmi narocne. A to, ze aj k detom s poruchami spravania (diagnostikovanymi) zabera ovela lepsie respektujuci pristup ako krik a tresty , to uz mi takmer nik neveri...

@vreckovka2 presne tak.
A potom je tu druhý extrém a to ľudia, čo si mylia respektujucu výchovu s totálnou benevolenciou bez hraníc a kultom dieťaťa.

A pritom to ide aj inak..
Ale áno, je to drina, najmä sa vymaniť zo svojich zaužívaných vzorcov správania.

biba_18
2. júl 2025
@simca06022011

@biba_18 napisala som ze bibuska doma miesto vychovnej vrieska po detoch? nie... ja vidim, okolo ze rodicia hucia po detoch jedna radost a to povazuju za ok, vsak deti nebijeme. A to som aj napisala...

@simca06022011 kks - ty fakt vidím že si rozbehnutá - bibuška je iba PRÍKLAD! že to čo píšeš je blbina 😂

simca06022011
2. júl 2025
@beronsche

@simca06022011 ty si to tiež vzala z úplne zlého konca, čiste nepochopenie.
Doprosovat sa a behať za dieťaťom je zlyhanie vo výchove.
Rovnako je zlyhanie "výchovná" ( bože, to kto to takto nazval?)
Rovnako je zlyhanie zjapat na dieťa.
Dieťa potrebuje hranice.
Tie sa ale nenastavuju bitkou, capaním, krikom, vydieraním ani nadávkami.
Nechať dieťa, aby bolo vzdy pánom situácie, za všetkých okolností je rovnako škodlivé, ako ho usmerňovať bitkou..

@beronsche skor ste nepochopili aky priklad som myslela tym behanim za dietatom :DD a mimochodm kazde dieta je ine a dokonca aj v pritomnosti roznych osob sa sprava uplne inak. To co posluchne od mamy, alebo od otca, vobec nemusi od babiek a tetiek a rovnako sa casto ti anjelikovia tak nespravaju napr. v skole alebo medzi rovesnikmi. A netreba prehanat,a ke uspernovanie bitkou? Proste zase prehanate :D ako vzdy v tychto "bitkovych" diskusiach.

simca06022011
2. júl 2025
@biba_18

@simca06022011 kks - ty fakt vidím že si rozbehnutá - bibuška je iba PRÍKLAD! že to čo píšeš je blbina 😂

@biba_18 samozrejme :D

beronsche
2. júl 2025
@simca06022011

@beronsche skor ste nepochopili aky priklad som myslela tym behanim za dietatom :DD a mimochodm kazde dieta je ine a dokonca aj v pritomnosti roznych osob sa sprava uplne inak. To co posluchne od mamy, alebo od otca, vobec nemusi od babiek a tetiek a rovnako sa casto ti anjelikovia tak nespravaju napr. v skole alebo medzi rovesnikmi. A netreba prehanat,a ke uspernovanie bitkou? Proste zase prehanate :D ako vzdy v tychto "bitkovych" diskusiach.

@simca06022011 nuž, nevylučujem, že som to nepochopila, píšeš veľmi zmätočne..
Je samozrejmé, že dieťa sa správa pri rôznych ľuďoch a v rôznom prostredi inak. Pri tých, ktorým dôveruje, si viac dovolí, pretože sa cíti bezpečne. Je to úplne prirodzené.
Veď koniec koncov, toto je rovnaké aj u dospelých.

Problém so správaním nastáva, keď je dieťa vedené k poslušnosti a ak sa správa slušne zo strachu - strachu z rodiča, trestu atď.
Potom, keď v blizkosti nie je obávaná autorita, dieťa nemá dôvod poslúchať, správať sa tak, ako má.. to sú tí spomínaní anjelikovia, čo sa nevedia správať do kože.
Aj preto je výchova k poslušnosti obrovskou chybou. Samozrejme takáto výchova so sebou prináša omnoho viac rizík a pruserov do ďalšieho života, aj neskôr do dospelého.

Je teda vhodné dieťa vychovávať k zodpovednosti. Aby vedelo prevziat zodpovednosť za svoje činy a rozhodnutia, aby vedelo prečo sú od neho nejaké veci a spôsoby správania očakávané, aký je dôvod za požiadavkami dospelých.
Tiež sa ma naučiť pracovať so svojimi emóciami, aby vedelo, že potláčať ich je je správne - k tomuto dochádza, aj sa dieťa "učí" nemať hysaky pomocou bitky a výchovných, aby dieťa chápalo, čo je a čo už nieje vhodný emočny prejav.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
annm81
2. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub zjavne si nepochopil o čom som písala - nie o tom, či sú deti rozličné ani o tom, aké vlastnosti majú vrodené. Písala som o tom, že nemáš absolútne ničím podložené tvrdenie, že fyzické tresty majú pre AKÚKOĽVEK skupinu deti pozitívny efekt.

vevapeto
2. júl 2025

@tatiana234 nie si zlá matka, dieťa miluješ, staráš sa on a z občasného capnutia po zadku nerob tragédiu. Tragédia sú dnešné deti, plné tzv.” tolerancie”, ktoré nemajú hraníc a nezmestia sa do kože.

beronsche
2. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub genetické predispozície nikto nepopiera, avšak vhodnosť fyzických trestov už áno.
To je celé.

sisska96
2. júl 2025

ježiši.... už pomaly decko má diktovať rodičom

carolynka
2. júl 2025
@frflos_nespokojny

dnesne deti sa nebiju !!! 😉 a je to vlastne aj v nasej spolocnosti poriadne vidno.
vsade same vzdorovite deti. prave sused ma na prazdiny 2 deti s anglicka a poviem ti, ze hroza a utrpenie. dieta dve hodiny vrieska( hlasno place) na zahrade a babka ju necha.
niekedy nas ucitelia vedeli dat do laty a dnes ich preto aj vyhodia, zlate casy !!!

@frflos_nespokojny takto, moj brat ako maly pred 30 rokmi dostaval bitku a napriek tomu maval dvoj hodinove zachvaty placu a vrieskania a vzdoru a mohol si ho capat donemoty aj tak neprestal.
Je zaujimave, ze v niektorych krajinach su telesne tresty na detoch nelegalne (aj capanie po zadku) ale u nas sa to berie ako normalka.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
beronsche
2. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub dovolím si nesuhlasit .
To, čo opisujes , nie sú žiadne moderné metódy, tie nezvládnuteľné deti sú výsledkom absentujúcej vychovy. Čo žiaľ je novodobé špecifikum.
Nerozumiem, prečo by nemohli bežní ľudia vychovávať deti s rešpektom. Na to naozaj nepotrebuješ žiadne ťažké psychologické prístupy (toto dokonca zaváňa manipuláciou) a ani žiadne vzdelanie.
Stačí mať súdnosť a chcieť.

A čo sa týka minulosti - nuž kedysi deti do roka ani meno nemali, načo, veď mohli zomrieť.
Naozaj ideme takýmito nezmyslami argumentovať?

annm81
2. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub spomínaš si, ako si napísal "Pomôžu jedine tie správne načasované rodičovské výchovné"? Tak tomuto tvojmu tvrdeniu som oponovala, lebo je to ničím nepodložené tvrdenie. Už sa chápeme?

mirokub
Odpoveď bola odstránená
mirokub
Odpoveď bola odstránená
annm81
2. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub História ľudstva dokladá tak maximálne to, že žijeme v najmierovejších časoch s najnižšou kriminalitou - a to napriek tomu, že máme globalizovaný svet, najvyššiu mieru slobody a najmiernejšie trestné systémy... nejako ti to nesedí, čo?

A samozrejme, ešte tu máme štúdie, ktoré boli robené systematickejšie ako tvoja dojmológia z histórie, a ktoré dokazujú, že výchova fyzickými trestami nielenže nefunguje, ale ešte má aj celý rad negatívnych následkov.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
annm81
2. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub Ak si to nevieš predstaviť, zájdi do severnej Európy, kde sa výchovné nepoužívajú dlhé desaťročia (dokonca sú mnoho desaťročí vyslovene trestné)... a akosi zistíš, že vychované decko po tebe nebude hádzať veci, lebo si mu nastavil hranice dovoleného omnoho efektívnejším spôsobom ako bitím

carolynka
2. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub v 47 krajinach sveta su telesne tresty na detoch ilegalne, asi tam napriek tomu tie deti nejako dorastu na slusnych dospelych aj bez bitiek

annm81
2. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub Mimochodom, že si niečo nevieš predstaviť hovorí len o tvojich schopnostiach, nie o objektívnej realite.

beronsche
2. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub to sú riadne hlúposti, čo píšeš.. úplne nepochopenie toho, o čom sa bavíme..
Keď sa bavíme o respektujucej výchove, to nie je metóda na neposlušné deti. Je to vhodnejší spôsob výchovy, výchovy k zodpovednosti, namiesto poslušnosti.
Aki moralisti? Kde píšem čokoľvek o tom, že chcem niečo niekomu prikazovať či niečo docieliť?
Píšem o tom, čo je vhodnejšie. Čo sa rozhodneš aplikovať ty, alebo ktokoľvek iný je vaša vec.
Ty na druhej strane obhajujes násilie na deťoch a hlúpo to odôvodňujes históriou.
Vieš, v minulosti sa zlodejom odtinali ruky. Znamená to, že súčasné právo je úplne zle nastavené, lebo história dokazuje, že to fungovalo?
Nasilie je vzdy násilím, čo akú ušľachtilú nálepku mu dáš..

A že si to nevieš predstaviť v praxi? Nuž, to len ukazuje, že o tom nevieš vôbec nič.
Pretože obraz kľudnej, alebo akejkoľvek inej matky, keď už sme pri tom, s publikáciou v ruke, aký opisujes, je úplná absurdita.
Takto to nefunguje. Pretože na to, aby si dokázal rešpektovať svoje dieťa, nastavil mu hranice bez násilia, na to nepotrebuješ mať 24/7 v ruke manuál..
Ak už fakt nevieš ako a kam, stačí ti večer napr. namiesto tv si o tom čo to prečítať..
Inak, fakt, že nám rozkvitá kult dieťaťa bude zrejme spôsobený čiastočne aj tým, že kedysi bité deti chcú vychovavat svojich potomkov inak. A žiaľ, preklapaju sa do opačného extrému.
Je ale toto dostatočným dôvodom to celé zatracovať?