K náročnej štvorročnej dcére pribudne čoskoro súrodenec
Ahojte. Mame coskoro 4r slecnu, o par tyzdnov jej pribudne surodenec. Odmalicka bola extremne narocna, nonstop plakala, zachvaty zlosti, rev, krik, hadzala sa o zem, ublizovala si.... Bolo to velmi narocne obdobie, ale cca od 2r.sa to zacalo menit. Donedavna to bolo mile, pomerne poslusne dievcatko, partacka.
Posledne tyzdne nam vsak podla mna prerasta cez hlavu ☹️ za vsetko place, pride mi, ze je rozmaznana (pritom sme k nej nezmenili pristup, mozno sme prave malo prisni....), na vsetko ma vyhovorku "som hladna, smadna, nevladzem, boli ma rucka, som unavena, uz len 5 minut".... Vytahuje vsetky hracky a robi neporiadok, cele dni beha a nenecha nas na 5 minut vydychnut 😢 stale "mama pozri, mama urob toto, mama zacaruj ma, pod sa hrat so sponkami"... akonahle sa postavim k vareniu, vsetko chce ona. Chce rozbijat vajicka, chce miesat, chce zapinat umyvacku, davat tam tabletu...jednoducho som rada, ze sa zapaja, ale ked chcem upratat alebo navarit....neexistuje. varim aj 3 hodiny 🥺 neda sa jej to vysvetlit alebo zabavit inak, lebo place.Pomedzi to vytahuje hracky, plastelinu...necha ju na stole a ona samozrejme vyschne... je jej jedno, ze to dame do kosa.mozno by pomohlo, keby jedneho dna zmizli komplet vsetky hracky... ja neviem.... ale 4r dieta si vyzaduje 24/7 animatora a ja som psychicky na dne ☹️ neviem ist na zachod, ja neviem toto, ja neviem hento...pritom to vie... je to zas len nejake obdobie alebo sme my nieco pokaslali? Lebo ked nerobime ako ona chce, snazi sa nas prekricat, skace nam do reci (aj 50x zopakuje tato, tato, pozri sa, aha, tato, pozrej na mna" a snazi sa o nasu pozornost... ak nepomoze tak reve...
Neviem teraz ci rodičia vychovávajú deti alebo deti ich, treba rázne milo s láskou povedať, že sa to nepatrí.. A aj keby ste hračku vzali co by sa stalo? Bolo by jej to jedno alebo by plakala? Možno niekedy nestačí dohovarat ale snáď capnut na zadok nevymrelo. Nie som za fyzické bitky, ale čo je moc to jee moc.
A prečo ju nedas do škôlky? Do kolektívu, medzi deti? Možno to uz potrebuje, ma 4 roky.. Aj ty oddychnes.
Ježiš, to akoby som čítala o mojom synovi 😄😄 ale podľa mňa je to normálne, klasické dieta 🤷🏼♀️ každý sme iný povahovo, aj deti sú iné. Môjho voláme "kecal s.r.o.", otravka, a podobne 😄 úplne super je keď dcére (6 mesiacov) silou mocou chce priniesť vanicku plnú vody na kúpanie 🥴 ja to ale beriem s humorom, inak je synček šikovný a snazivy. Vždy som chcela aby taky bol, ale s tým sa spája aj spomínané "otravovanie" rodičov s milión otázkami. Mne je praveze vždy luto, keď sa dlhšie hra doma sam, a nezapaja ma. Ale samozrejme aj hru osamote treba.
Ma vela energie a neviete ju vybiť. Dajte ju do škôlky, do kolektívu, na krúžok, balet, tanec, futbal ?? Hoci čo čo jej vybije energiu.
A keď nastavíš jasné pravidlá? Čo sa stane?
Prísnejšie pravidlá(môj 4r neuprace hračky=nenájde ich) budeš mať bábo a zblázniš sa. Zo 4r sa už dá komunikovať a vysvetliť,že nieje pupok sveta!
je nacase zacat zmenit pristup. Nie nemusite jej robit 24/7 animatora, nie nemusite jej davat vsetku pozornost. NIe nemusite jej vyhoviet, len preto ze reve.
zrejme to dieta nikdy neznasalo alebo malokedy.. dosledky svojich cinov. ma 4 roky, tak s tym zacnite.
Ty zostan kludna, 1x 2x povedz jednoducho a kludne co od nej chces a ake bude mat nasledky opak. . Priklad. chces aby sa dohrala a upratala hracky, alebo chces aby ti nesla do kupelne, ...hocico, ale ona nie a nie, OK nasleduje dosledok, podla situacie. Nechce upratat hracky - vezmi vrece, hadz do nich hracky, nech reve ako pavian, ked sa hodi o zem, kludne ju prekroc a pokracuj v "upratovani" do vreca. Hracky do pivnice a dat na tu dobu co si slubila. nikdy nie skor. Ked sa situacia zopakuje, urob to iste...
Ked ziape otravuje, zaviest za ruku do izby dat moznosti hry, kreslit hrat sa, reve uteka...drz ju silno za ruky, dovtedy kym sa neukludni.
Nedovol jej vlacit plastelinu do kuchyne, ked jej vyschnce, zahod, druhu nekup. Proste sa nauc byt na nu kludna a razna a hlavne PLNIT dosledky .
@zdenka11081983
@silviazlat
Chodi do skolky, ale je viac doma ako tam (choroba). Ked pride po celom dni je to uplne rovnake
tak ziadne 4 roky nema. Ma 3 roky a je to normalne spravanie dietata. Rozdiel medzi 3, 4 a 5 rocnymi detmi je dost velky. Si z nej unavena a este si vo vyssom stadiu tehotenstva tak sa rucas. Dcera je mala na nejaku normalizaciu. Obzvlast ked pises, ze od narodenia bola ziva. Ako pisu vyssie, ze ich deti robia to a to ... tak to su ich deti a nie tvoje. Nemozes brat spravanie niektorych super dobrych, poslusnych a sedavych deti ako bernu mincu.
Ak na nu zacnes tlacit tak zacne vyvadzat. Normalne jej povedz, ze si unavena potrebujes si chvilu sadnut. Mas doma ipad? Urcite nemas. Kup a bude pokoj. Pustis prasa Pepu a mas vymalovane. Este sa nauci po anglicky a teba neporazi.
Aha rozumiem. Tak len vydrzat kým je chora. Inak by som ju dala do škôlky, na krúžky. U našej rocnej to zabralo. Jednoducho sa doma nudila. Aj napriek tomu ze som sa snažila jej venovať co sa dalo.
A budte vela vela vonku, kolobezka bicykel a nech jazdi do umoru, ja som chodila s detmi na ihrisko aj v zime a snehu, bolo mi jedno ze ludia pozeraju, vymrznute a vybehane unavene deti doma uplne sklesli, pospali, popozerali telku. My sme chodili prvi a odchadzali posledni, kolko x som bola s detmi vonku do tmy.
este mi pripada aj malo sustredena, mozno tou neustalou pozornostou a kopou veci hraciek jej rozbijate pozornost, zredukujte podnety, menej hraciek, menej veci v izbe, naco nechavas v obyvacke pistol na hranie, fixy, plasteliny, to vytahuj len ked sa hraje pod dozorom.
@kittykat22
Za 2 mesiace ma 4 roky, mala som napisat, ze ma aktualne 46 mesiacov? Napisala som "coskoro"
Dakujem vsetkym za komentare, ked budem mat cas, vsetky si precitam
Úplný základ pri takýchto deťoch je fyzická aktivita na vzduchu. 3,4,5 hodín denne vonku v pohybe a doma už potom bude ochotne maľovať, skladať lego, prezerať su knižky.
Že sa chce zapájať do toho, čo robíš je úplne normálne. Veď jej zadaj nejakú prácu. Ty vešaj bielizeň, ona nech nosí z práčky. Ty skladaj bielizeň, ona nech nosí do skrine. Ty var, ona môže zatiaľ umývať zeleninu, krájať banán, prestrieť stôl. Ty vysávaj, ona môže utierať suchou handrou prach, ktorý su ty už normálne utrela predtým. Jednoducho niečo neškodné, čo ťa veľmi neudrží.
Veď ju nechaj niekedy porevať.... Aj moje deti nepočujú vety nie, nemôžeš, potrebujem robiť niečo iné, atď. Staršie dve už to chápu, malý (4r.) si aj povrieska, kričí tu po nás a diriguje každého, odvráva, papuľuje, rozkazuje, jačí. Väčšinou nereagujem a spravím si čo potrebujem. Akurát ho upozorním, že ak budem to niečo robiť, môžem mu ublížiť (napríklad idem vešať prádlo a on sa mi zavesí na nohu s krikom "NEMUSÍŠ VEŠAŤ PRÁDLO!". Tak ho len upozorním, že keď budem chodiť, môžem ho kopnúť alebo mu ublížiť. A potom chodím chvíľku s ním na nohe, potom ho to za chvíľu omrzí, alebo ma pustí a jačí atď atď.). Nevšímam si to, snažím sa ovládať, vtedy to väčšiu najrýchlejšie prestane. Alebo niekedy sľúbim, že potom môžeme ísť kresliť alebo čo, nech ide nachystať zatiaľ. No, držím palce, prevné nervy, ak to zažívaš prvý krát, verím, že si z toho na prášky...
je to zdrave dievcatko plne energie. Moja bola presne taka ista, od malicka, ako zacala chodit. No tam nepomahalo nic, len s nou byt stale von. Rano som si vzdy navarila a utekala von, lebo doma by som sa zblaznila. A velmi je ukecana, vzdy sa za nami ludia otacali 😀 ze taka mala a tolko slov za minutu z nej dokaze vyliezt. Teraz ma 6...je to stale divozienka 😀 ale uz si da povedat, proste dostala sa do veku, kedy sa vie aj sama skludnit....no to ukecanie sa mi zatial skludnit nepodarilo 😀. Moja rada je, len vybit energiu, ked sa neda tebe, nech ju manzel vezme von, prejst sa napriklad aj okolo domu, kludne aj tri koliecka 🙂 Bude to dobre, neboj
@7miriam77 aj my sme mali taky rezim, a tom mala 4 po sebe, najmladsie babetko, za tym 2,5 rocny a dievcata 5 a 7 rokov, rano sme sa najedli, deti kym som spratala kuchynu pozreli 1-2 kratke rozpravky , nato sme sa vychystali von, na ihrisko cele doobedie, vyhladli, unavili sa, vybehali... Po ceste som im este kupila nejaky jogurt, aby doma kym navarim nieco zjedli. Doma som prelozila vacsinou spiace babo do spalne, oni zjedli jogurt, pohrali sa, polezali v obyvacke. tychlo som spichla obed, hodila do pracky.
a poobede zase vonku, upratovala som vecer ked uz dosiel muz. Bolo to narocne velmi ale zvladli sme to. S jednym hotova malina. A to som druhu dcerku mala podobnu divozienku ako autorka, este aj mi nerozpravala a mala autisticke prejavy, jacala, hadzala sa o zem. Takze to nie je o tom, ze niekto povie, ale ty mas kludne dieta. Aj so zivym dietatom sa da fungovat, len mu treba dat primeranu fyzicku aktivitu.
Úplne normálne dievčatko.
@negymama ja som mala podobný režim ako píšeš ty, akurát len s jedným živým dievčatkom a od druhého roka mi odmietala úplne spinkavat cez deň...tak sme sa len naobedovali, pozrela fihu tralala 15 minút a zasa von. Vždy večer o 19.30 už spala...ten režim má doteraz...sama sa pýta o 20 hod do postele. So živými deťmi je veselo 😂, keď si človek nájde systém. Ale je pravda, že záleží na veku...teraz je ako som písala divozienka, no už sa s ňou dá inak komunikovať a vie aJ mne vyjsť v ústrety. A klobúk dole pred tebou...zvládnuť 4 deti, tak to teda ziram. 😘
Ja mám doma podobny vekovy rozdiel, s tým že to naše druhé sa už narodilo. Syn bol tiež náročný a aj je a poviem ti, ze s príchodom súrodenca sa to na chvíľu ešte zhoršilo a veru to bolo jedno z najťažších období od kedy sme sa stali rodičmi. Ono niekedy ani to, ze sa jej venujes priveľmi nie je dobre, výsledok je ten, že sa nevie bez teba pohrať, nájsť si aktivitu a potrebuje animátorku. Podľa toho čo píšeš, je úplne nesamostatna, nie v zlom to píšem ale je to tak. Ja mám aspoň to šťastie, že starší sa aj sám prehrá. Inak nemám pre teba extra rady, všetko je to len obdobie, u detí duplom, jedno skončí, ďalšie začne. Ale u tvojej tipujem, že možno potrebuje viac ,,zničiť,, viac behať, skákať, bicykel, kolobežka...
Ahoj, mala som presne rovnakú dcéru + bonus vôbec, ale ze vôbec sa nehrala so žiadnymi hračkami a ešte v tom veku sa dokázala za deň aj 3 x hodiť na zem.
Presne v tomto veku som ju musela začat učiť byť sama so sebou a rešpektovať právo iných na súkromie. Musíš hlavne začať od seba, male každodenné zmeny.
Do kúpeľne, na WC ta tebou nesmie chodiť, ani zbytočne klopkat. Každý deň si uvar kávu, vysvetli malej že teraz 10 minút si ideš čítať knihu a potom spolu niečo budete robiť (napríklad ak máte nástenné hodiny vysvetli jej dokedy budeš mat prestavku a kde budú ručičky keď sa pôjdete hrať)
Snaz sa zminimalizovať čas kedy jej robíš animátora, deti sa potrebujú aj trochu nudiť a rozmýšľať co pôjdu robit. Keď skáče dospelým do reči neodpovedaj jej nič co sa pýta, vysvetli ze najskôr sa do rozprávaš a až potom budeš počúvať ju...
A za tu samostatnosť že všetko chce robiť sama bud rada, podporuj ju v tom. Teraz je to otravné ale za pár rokov to bude luxus uvidíš, tvoje dieťa bude vedieť varit, vybaviť si veci, vhodné sa obliecť vzhľadom na pocasie.. To he na nezaplatenie mat samostatné dieta
je krásne rozmaznaná, nenaučili ste ju žiaľ, že aj dospelí majú svoje potreby, nenaučili ste ju počkať, skáčete, ako ona píska. A čo keď plače? Veď to je plač, ktorým chce niečo dosiahnuť, nie plač od bolesti, nech si poplače. Najvyšší čas stanoviť doma pravidlá. Zožeň si knihu Malý tyran.
Ahoj, no žiaľ dcéra bola stredobod vášho vesmíru a teraz to zneužíva. Určite nie je v poriadku robiť animátori 4 ročnému dieťaťu, ani to že nerešpektuje tvoje súkromie na wc alebo v sprche.
Neviem či máte doma určené pravidlá, stanovené hranice, skôr mi príde že nie, takže ak s tým začnete, bude to náročné a trvať, ale radšej teraz ako po narodení súrodenca.
Druhá vec je, že si s ňou v kľude sadni a narovinu jej povedz....potrebujem teraz navariť sama, bude to rýchlo kým ručička na hodinách bude tu a potom sa s tebou zahrám...alebo potrebujem sa osprchovať, pomôže mi ak sa sama záhras...čo navrhujes?
A ak si nevazi hračky, no zbaliť do tašky, dať do pivnice, nechať pár hračiek a bude. Plastelíny suchú vyhodiť a nekupovať ďalšiu.
Tie jej výbuchy možu byť aj žiarlivosťou aj vynucovaním pozornosti, ale treba si s ňou sadnúť a povedať za seba čo chces ty ako mama a ako si predstavuješ vaše fungovanie a potom daj priestor aj jej aby ti povedala čo chce a skúste sa dohodnúť. Držím palce.
Je to s časti obdobie aj moja 5 r niekedy zlatíčko a inokedy katastrofa veľa vecí doniesla aj zo škôlky. Určite sa poobzeraj aj po ergonomickom nosici na bábätko, aby si sa naďalej mohla venovať aj staršej. Ja si to neviem bez nášho Rischino Flexible predstaviť pri menšej. Pripadne môžeš staršej kúpiť nosič na babiky a budete nosit spolu
Myslim, ze tu je chyba v rodicoch a nastaveni hranic. Ta mala nema hranice. Musite jej vysvetlit, ze teraz mama potrebuje ist na wc, alebo nieco ine, pripadne ze nepodate jej vsetko az do ust, pekne nech si sama zoberie a poda atd. Ano bude najprv plac ako protest. A vela. Ale bohuzial, toto raz prerastie cez hlavu ked sa nenastavia mantinely. Moj nazor.
@saiffffa
Musela som si precitat tuto diskusiu, co som vlastne pisala 😃 ubehlo vela casu, som uz pol roka po porode, mala viac vyrastla, zmudrela, musim napisat, ze je skvelou sestrou. Velmi ochotna, trpezliva, starostliva a vobec nesuperi o nasu lasku, prave naopak. Co sa tyka nejakych hranic, prislo to prirodzene s dalsimi povinnostami, ked sa nedalo, tak sa nedalo a aktualne uz naozaj sama upratuje a robi az nad ramec (najde plnu umyvacku, povyklada ju, pozameta, vezme sprej a poutiera stoly, hracky, vsetko mozne) 😃 takze vsetko dobre dopadlo

Este chcem dodat, ze jej venujeme vsetku nasu pozornost, viem, ze moze reagovat aj na to, ze cakame surodenca, ale snazim sa ju do vsetkeho zapajat... lenze neda sa to. Nemozem sa ani sama osprchovat lebo bud mi klope na dvere, krici tam....alebo si otvori, stoji pri sprche, pri vani.... stale cosi chce, nemam klud ani v kupelni a ked ano, caka ma pohroma.... pokresli biely konferencny stol, pokresli si ruky, odstrihne vlasy alebo so strielacou pistolou vystriela po obyvacke a kuchyni tak 50 nabojov.... neviem co robit. Hovorime jej, ze ma za sebou upratovat, pomahame jej s tym, ale napr.drzime sacok a ona uklada (hodinu)...pri tom skace, nevie chodit...jazdi na kolobezke pomedzi nohy a za 5 sekund ma v ruke inu hracku a nezaujima ju, ze sme cosi ukladali.... je extremne ziva 🥺🥺🥺🥺