Kakanie 4,5-ročného dieťaťa do plienky
Ahojte maminky, potrebujem poradiť, alebo utešiť? 😩 mám doma 4 a polročnú slečnu, ktorá kaká výlučne do plienky... Skúšali sme už všetko, naozaj... Od septembra sa chystáme k psychológovi, má niekto s týmto problémom skúsenosti? Vie psychológ pomôcť? Ako viem, že sú na to, hej? Ale komu to vravím, krúti očami a tak... Už ma zneistili.. Odporučili nám terapiu hrou, počuli ste už o tom (ohľadom tejto témy)? (Dokonalé matky s dokonalými deťmi, prosím nereagujte 🙏🙏 som z toho i tak na nervy a je mi zakaždým do plaču)
Prečo krútili očami nad tým, že chceš ísť k psychológovi? Veď to je logické. Terapiu hrou podľa nich kto vymyslel a aky je jej princíp? 🤦🏻♀️ Určite choďte, je tam nejaký blok, vyjadrila sa?
Moja bývalá šéfka mala toto isté so synom do 5 rokov potom to pochopil nejak sám. Verím, že je to ťažké ona bola z toho tiež chorá. Skúšala aj nemožné a nepomohlo nič on bol schopný aj týždeň držať kým mu tú plienku nedala. Viem, že potom mu ju už len otvorenú dávala na nočník a tak kakal bez nej ani za svet. Držím palce
Ja stále nechápem, prečo majú ľudia zaškatuľkovaných psychologov ako nieco zle..ozaj nerozumiem 🙈 držím palce a verím, že to dáte 🙂 🙏
K psychologovi určite choďte, to je dobrý nápad. Mihla si aj skôr.
Môžete vyskúšať aj terapiu hrou - Filialna terapia. Tým nič nepokazíte.
Ja by som sa vykašľala na nejaké gulanie očami, proste toto je problém a treba ho riešiť
ja tiež krútim očami. ale nie nad psychológom, ale nad tým, že si čakala do 4,5 roka
@martina11906 my sme presne kvoli to mu to, boli u psychologicky, dcera tiez okolo 4 rokov mala a ma proste blok, psychologicka povedala, ze ju treba nechat tak, a lepsie kakat do plienky ako zadrzuavat a mat zapchy...asi o mesiac na to pustila do nocnika, sama od seba chcela. Takze netreba dieta nutit. Na bas tiez, hlavne rodina pozerala akoby sme boli z marsu a mali blbe pindy.
@martina11906 moja dcerka mala to iste...ja som ju nechala, nech teda kaka do plienky.... tlacit na nu by vec len zhorsilo. Tesne pred 5 narodeninami - na dovolenke - zrazu sama od seba zacala kakat normalne na zachod. Odvtedy s tym nema problem😊. Takze zo dna na den sme plienky mohli "zahodit".
Ja by som teda na nu netlacila...ono to samo prejde...pokial teda nema ziadne ine problemy😊...
A teda nikomu to ani nehovor...aspon nasa sa uz za to hanbila, takze to bolo nase "tajomstvo" 😀. Nikto okrem nas doma o tom nevedel. Aspon dcerka nezazivala pocit hanby😊
@martina11906 Psychologovia urcite vedia pomoct. Su momentalbe preplneni a keby neboli na nic dobri, ludia by za nimi nechodili, alebo by sa nevracali na dalsie sedenia. Kto kruti ocami, tak nech nieco vymysli sam.
Inak aj ja mam kamosku, ktorej maly kakal este v takomto veku do plienky, nie je to hanba a verim, ze si skusala vsetko mozne. Len to kakanie je pre vela deti dost citlive a vyznamne a lahko mozu vzniknut bloky. Moj teda kaka do zachoda, ale zaobera sa tym dost, sleduje, skuma, chce o tom rozpravat, velmi ho zaujimaju zachody, proste je to prenho velka tema 🙂 Drzim palce.
Sesternicin syn mal s tým problém, ale oveľa dlhšie. Dokonca do školského veku, nepomohlo nič. Iba vyčkať.
@annashirley mozem sa spytat ako to prebiehalo? Ona povedala, ze chce kakat a vtedy ste jej dali plienku? Super, ze to bolo vase tajomstvo 🙏
Chod k psychologovi sa poradit, na tom nie je nic zvlastne. Gulanie ocami ani hlupe reci si nevsimaj, lepsie ked dieta kaka do plienky, ked ti nebude kakat tyzden dva to este len zistis aky velky mas problem.. A neriesila by som kakanie tak velkeho dietata s okolim, predsa je to intimna vec, svoje kakanie tiez s nimi asi nerozoberas, urcite jej to nepomaha..
@annashirley čiže nechodila ani do škôlky. až po 5.roku života?
Psycholog ti poradit vie, predovsetkym ako spracovavat natlak okolia na to, co tvoje dieta musi-nemusi robit a ako sa musi-nema vyprazdnovat...oni su vsetci mudry, ale kazde dieta je ine...my sme tento problem nemali, ale synov najlepsi kamarat ano, do 7 rokov plienka na kakanie, ked nema, tak drzi tak dlho, az mu ubehne do slipov a nikomu to nepovedal v skolke tak zapareniny smrad... proste blok zo zachoda.... kakaval doma, do plienky, po skolke/po skole.. preslo to same, s jedneho dna na druhy, proste povedal - idem kakat - a bolo hotovo... mame skoro sanka padla... treba to prestat nejako strasne riesit, aspon za mna...su take deti, nie ste v tom jediny... ako tip co pomaha - pevny "squotty potty" schodik na zachod, ktory sa nehyba...do zachoda svetielko (ano je take, co sa dava pod zachodovu dosku), do zachoda vzdy hodit dva-tri papiere, aby necluplo, sprej na stenu (ak zasmradi, moze pouzit...), na zachod kludne tablet (ale len tam proste kym sa vykaka...prosim tiez zas super matky pochopte, ze treba dieta namotivovat a nebude to tam mat cely cas dalsie roky, ale vo faze ucenia)...
@panelacikova ono tie detičky zväčša chodia do škôlky ale držia stolicu a kakaju iba doma do plienky aspoň u tej šéfky to tak bolo
@anjelicek26
@matullienka no ženy, ja neviem. nepoznám široko ďaleko dieťa, ktoré by toto robilo. ak to robí, jednoznačne je potrebný psychológ, niečo sa deje. moja dcéra mala vo veku 2 rokov také obdobie, že 4 dni nekadila. hrozne revala, bolelo ju brucho, atď. posadila som ju na nočník, nič (mimochodom, ona sa ale na nočník pýtala od roku). proste upchatá. tiež nejaký blok. tak som zakúpila takú tekutinu do zadku, ktorá vyvolá kadenie (nespomeniem si teraz na názov, bola to tubička s tenkým ukončením, dalo sa to do konečníka a tú tekutinu vystreklo do čreva)... no ľudia... to bolo vreskotu! bolesti strašné, rev nehorázny, trpela ona, trpela som ja, ale.... vykakala sa. a odvtedy nemala blok ani raz.
preto si myslím, že problém autorkinho dieťaťa je naozaj psychologický. už len záleží na tom, či ho chce riešiť zdĺhavo na rôznych psycho sedeniach alebo to urobí rázne a rýchlo.
ja som asi veľmi krutá, ja si neviem predstaviť 4 alebo 5 ročné dieťa, že kadí do plienky, pri všetkej úcte, nie.
a nie, nie som dokonalá matka, moja dcéra má celoživotný reflux (po mne) moje prvé 3 roky s ňou boli trápenie (čo sa týka prijímania stravy a grcania), ale to bola potvrdená diagnóza. pokiaľ dieťaťu nepotvrdia diagnózu spojenú s vyprázdňovaním, je potrebné konať. nechápem, ako môže niekto čakať do 4.-5. roku života dieťaťa. už len z hygienických dôvodov.
@matullienka a to zadržiavanie v škôlke a kakanie doma - ďalší blbý zlozvyk a návyk. deti si nevedomky, chúďatá, pestujú nábeh na dráždivé črevo alebo iné ochorenia. som názoru, že rodičia by mali konať podstatne skôr, a teda do 3.roku.
@panelacikova ale psycholog ten blok neodbura zo dna na den, to dieta aj tak bude pracovat hlavne doma s mamou, s otcom, surodencami, MAMA sa musi naucit, ako to dieta posmelovat, ako pracovat s jeho problemom, lebo pricinu ti take male dieta ani nevie poriadne definovat... kamoska mala obehane vsetko, k psychologovi s malym chodi aj kvoli inym veciam (ADHS), ale toto bolo tak "pokecame si a dajte dietatu cas"
No a moji ja mam pocit, ze v skolke ci skole nekakali nikdy, vsetci si "to" nosia domov, v skole vraj vedla inych deciek na zachodoch oni smradit nebudu, ze je to trapas... dojdu domov a idu... pokial je to kazdy jeden den, tak je to normalna zdrava pravidelna stolica...
@panelacikova ono sa to veľmi ťažko chápe pokiaľ sa s tým človek nestretne mne tiež padla sánka keď mi to všetko vtedy šéfka povedala, jednoducho s ním človek nepohol. Ja napríklad som celú ZŠ nechodila na wc v škole až doma ani na malú som nešla mne proste vadili kabínky a že tam bolo všetko počuť
@martina11906 Ahoj, my sme s dcérou mali podobný problém. Trvalo to skoro tri roky, tiež som uvažovala nad psychológom. Dala som tomu ešte čas a zo dňa na deň začala chodiť na záchod.
Prešli sme si všetkým, skúšali sme po dobrom, keď povolili nervy aj po zlom cez zákazy.
Kto nezažil nepochopí. Odsúdiť rodiča alebo dieťa je najjednoduchšie. S okolím ani rodinou sme to neriešili, nie kvôli hanbe, ale kvôli rečiam, ktoré by určite prišli...
No keďže manžel je zďaleka, k babke chodíme na dlhšie. Samozrejme videla ako malá kaká. Nahuckala do nej, aká je to hanba také veľké dievča... Malá nám prestala kakať úplne, ešte len to bolo veľmi ťažké obdobie. Keď po čase začala kakať aspoň do plienky, opäť, my sme boli asi najšťastnejší rodičia 😅
Ja som chcela psychológa nechať na neskôr, tvoja dcéra už na to vek asi má, na toho psychológa myslím. Viem že je to ťažké, ale buď začne chodiť tam kam má sama od seba, alebo vám pomôže práve psychológ. Držte sa, viem že to chce častokrát pevné nervy 😉
Ako tak čítam a počúvam, takýchto detičiek je viac ako by sme si možno mysleli, len sa s tým skrátka nechváli. Držím prsty 🙂
@anjelicek26 no tak ja neviem. ja osobne mám s vyprázdňovaním problémy. celoživotné. u mňa to ale súvisí s detstvom (áno, mala som sedenia nielen s gastroenterológom, ale aj so psychológom). z časti hrá úlohu aj genetika. lekári to uzatvorili ako dráždivé črevo, psychológ ako traumu z detstva. všetkým dávam za pravdu. moje dieťa v danom čase nemalo absolútne žiaden dôvod na psychotraumu. jednoducho neviem, čo sa jej udialo, normálne sa denne vyzliekla, sadla na nočník a šup ho tam. a zrazu 4 dni nič. a revy. tak ja som to vyriešila takto. možno kruto, ale úspešne.
rokmi sa to vyformovalo úplne inak. počas školského dňa ráno raňajky, hajzel... tam sa minimálne 4/5 dní vykadí a ide do školy prázdna. cez víkendy opäť problém (ako aj ja). jednoducho akoby nemala čas.
čiže nevylučujem, že tieto deti, čo opisujú tuto ženy, majú nejaký problém, ale určite by som s riešením nečakala do 5.roku života dieťaťa.
@matullienka tomu rozumiem v podstate, len nerozumiem tomu, že matka dokáže čakať do 5.roku dieťaťa, že prestane kadiť do plienky. už v 3.roku života by mi blikala kontrolka, či je všetko OK a že treba riešiť.
to máš ako s logopédiou. moja nevedela rozoznať 2 písmenká. pritom ich poznala, vedela ich pomenovať (písmenká ju bavili, už v 3 rokoch ich poznala takmer všetky, proste ju to bavilo). ale v konkrétnych slovách 2 z nich zamieňala. mala tuším 4,5 roka, keď som okamžite šla k logopedičke a naozaj dobrej, dcéra tam sedela asi 1,5 hodiny. následne mi logopedička povedala, že dcéra pozná písmená (že ich vie čítať). ja že áno. takže mi dala super návod, ako jej problém odbúrať. a podarilo sa behom týždňa. mám susedu, chalan má vyše 6, brble akoby mal 2,5 roka, jej to vôbec nevadí. keď mal 5, spomenula som jej logopedičku... načo? to chce čas... no tak OK. chlapec má pred prvým ročníkom a hovorí niektoré slová ako bábätko. no otrasné. týmto som chcela "povedať", že niekedy samotná matka/rodič/rodičia môžu za to, že to dieťa má v istej veci problém a ten problém sa ťahá a ťahá....
@panelacikova viem, že ona to riešila aj s dr, aj mala pre neho nejaké sirupy ale nepomohlo až sám z jedného dňa na druhý išiel na wc sám
@matullienka možno výnimočne sa toto stať môže, ľudia sme fakt všelijakí, nevylučujem. len opakujem asi po štvrtýkrát, že ja osobne by som s týmto problémom (kadí do plienky) nečakala do 5.roku života dieťaťa. najneskôr v 3. by som začala konať a hľadať príčinu
@martina11906 my sme si presli tiez peklom. V 2och rokoch som zobrala plienku. Zadrziaval, tlacit nechcel, dozadoval plienku. Na striedacku cipky, sirupy, on to mal proste v hlave. Po 5dnoch uz mal take krce ze on reval na tom wcku a ja tiez. Trvalo toto cele peklo 9mesiacov. Ja som nepolavila s plienkou a on pochopil, ze ked ide kazdy den, tak to neboli a ze je to prirodzene. Ale bol to boj a neraz som mala nervy v kybli.
O filialnej terapii som pocula len dobre. ;) Skuste.
U nás bol tiež taky problém. Vyriešila ho staršia dcéra, bez môjho vedomia, keď boli na prázdninách. Malej odmietla dat plienku, ani neviem koľko ju trápila, až si sadla na nočník. Potom zase dlho trvalo ju dostať na záchod. Ja by som to nedovolila, ale staršia si neuvedomila rizika zadržiavania stolice. Našťastie to dobre dopadlo.
Pritom je to veľmi inteligentné a šikovné dieťatko, bez akýchkoľvek problémov, ani psychických. Deti netreba skatulkovat, každé moje dieťa malo niečo svojské, čo by iní vnímali negatívne a neustále riešili. My sme si to riešili len doma, alebo s ľuďmi, ktorí vedeli poradiť a nie poukazovať.
@panelacikova moja malá má zachvilu 3 roky, a doktorka je názoru, že jej mám dať čas... takže nikdy nevieš, či už niečo neriešila. V dnešnej dobe si dávajú aj lekári nadčas.
A skusali ste domcek/stan napr.z plachiet? A tam dat nocnik? Niektore deti potrebuju sukromie. A ked nema plienku dá do nohaviciek alebo zadrziava??
@panelacikova bola som... A cca. S ničím nám nepomohla... Pred rokom aj pol... A teraz nám odporučili novú, inú psychologičku... A čo si myslíš? Čo robím už dva roky? Skúšam aj nemožné...
@panelacikova však chodí do škôlky, tam nekaká... Je schopná zadržať stolicu 5 dní... Dlhšie som nečakala, proste som plienku vrátila

co vam dcera povedala, preto nechce ist na wc ci nocnik?