icon

Kedy dat dieťa strážiť inej osobe?

jaja23
3. aug 2019

Viem, že sa tu už o tom písalo, ale zaujíma ma konkrétny vek a čas kedy ste dali strážiť detičky napr. Starkej. Malý ma rok a niečo a stále na mna niekto nalieha aby som ho nechala niekomu strážiť. Ešte nechodí, len za ručičku a občas kúsok prebehne sám. Tiež papa ešte 2x v noci. Neviem si predstaviť dat ho starkej na víkend. Občas hovorí, že nevládze a malý je veľmi živý, rad beha a treba byť stále pri ňom. V noci tiež občas mrnkne, aj mu treba dat ruku aby cítil, že je niekto pri nom. Inak ma ľudí rad nemá separacnu úzkosť ani nič iné. On by to asi ustal. Ale ja asi nie. Bývame od našich 200 km s mamina jo chcela napr. Na par dni na chalupu, tak som jej povedala ze keď bude sám chodiť a prespi celú noc. Tak som väčšinou za hydterku. Kedy ste dali deti napr. Na víkend niekomu? Ja by som x tým mala problém, neviem si predstaviť byť bez neho. Ďakujem pekne

luckamorka
3. aug 2019

Veď nemusíš hneď na celý víkend.. daj najprv na deň, alebo naopak na noc s tým že ráno si poňho prídeš, a uvidíš ako to zvládnu ☺ na pár hodín postrážiť babke som dávala každé dieťatko už ako pár mesačné, na celú noc si už nepamätám ale okolo roka už určite áno, a bez problémov ☺ ak sa aj budí nevadí, zvládnu to.. a moja skúsenosť: keď mama nie je doma, deti spia oveľa lepšie 😉 možno s babkou ti prespí aj celú noc 😉 (samozrejme len ak babke dôveruješ čo sa starostlivosti týka, ak rešpektuje teba ako matku a pokyny ktoré jej dáš, atď.. inak by som do toho nešla)

luckamorka
3. aug 2019

Ono väčšinou to tie deti berú oveľa viac v pohode než my ich mamy 😀 preto začni postupne, daj ho napríklad mame na chalupu a ty prídi za nimi na druhý deň alebo tak.. a keď uvidíš že zvládli všetko ok, tak nabudúce sa odvážiš možno aj na dlhšie

vendulka80
3. aug 2019

Zalezi od toho, kolko ma dotyčná osoba rokov, ako je na tom s mobilitou a podobne. Vies naliehať môžu ale ked sa nieco nedajboj stane tak budes zodpovedná hlavne ty a potom bude obviňovanie, ze kde si bola a podobne. Vsetci su veľkí hrdinovia ale ked vidim ako nechávajú babky a dedkovia pobehovať 2 ročne dieta okolo vytrcenych roxorov zo zeme alebo napusteneho bazéna a babička vnutri vari halušky lebo ved co by sa mohlo stat, tak sa mi rozum zastavuje. Ja som si svoje deti strážila sama, pripadne prisla mama ale ta je učiteľka a ma 56 rokov. Takze jedine jej zverím dieta a aj to len vtedy ked muz nemoze a ja potrebujem ist k lekárovi alebo vybehnúť na hodku do obchodu. Mozno som za hysterku ale ja jednoducho som za deti zodpovedná a viem, ze za mojim 15 mesačným nie je tak jednoduché behat a je náročný po všetkých stránkach. Takze za mna je lepsie byt za hysterku ako potom riesit komplikácie len preto, ze niekto chce silou mocou strazit.

kuravesele
Autor odpoveď zmazal
ave_eva
3. aug 2019

Naša malá 7m a nechala som ju so starkými dve noci a úplne v pohode. Teraz keď ma skoro 11m opäť bude dve noci a tri dni bez nás rodičov. Pokiaľ je dieťa zvyknuté aj na iných ľudí,nevidím v tomto problém. Ale podotýkam že rodičia ju strážili u nás doma,kde to pozná.

ruzasipova
3. aug 2019

Pokial sama nie si stotoznena s tym, ze mas byt bez dietata, darmo budes citat, ako davali ine. Mne to tiez zo zaciatku (mala 2-3 mesiace) strasne vadilo, ked som si musela nieco vybavit, ale o to rychlejsie si dcerka zvykla byt aj s inymi. A poviem ti, ze vzdy mi referovali, ze mala bola bezomna zlata, to len ja som to zle znasala. U niekoho na noc asi ako 2rocna

0silvia0
3. aug 2019

@jaja23 rob ako cítiš, nechápem, prečo niekto "nalieha" na teba aby si dala niekomu strážiť dieťa, čo koho do tvojho dieťaťa? A prečo sa ty dávaš niekym ovplyvňovať? Ja som deti dala na hodinku kočíkovat svagrinej keď mal syn asi rok a na noc spali u babky a dedka až keď sami chceli, čiže v skolkarskom veku. Načo robiť stresy sebe a dieťaťu a tej tretej, strážiacej osobe?

bobula46
3. aug 2019

Môj syn má rok aj dva mesiace a nespal ešte bez nás. A teda aj prespí noc, aj vie sám behať, aj nemá problém čokoľvek zjesť. Keď idem do obchodu na nákup a mamina sa ponúkne že ho postráži tak nemám s tým problém na 2-3 hodiny. To už aj keď bol menší som (medzi kojením) odišla. Ale na noc neviem. Máme ísť v septembri na svadbu a teda hoci sa mamina ponúkla že večer nám ho zoberie (býva pár metrov od nás a s malým je denne) stále rozmýšľam či tam ostaneme alebo pôjdeme o ôsmej so synom domov.
Je to podľa mňa každého vec a na matku by sa v týchto veciach nemalo tlačiť, každá má inú hlavu, jedna je nastavená tak že od malička nechá babkám a dôveruje, iná dáva deti v troch rokoch a volá 50x či je všetko v poriadku.

jarca1111
3. aug 2019

Nas maly prcek od narodenia, mama mi dost casto pomahala a brala ho na noc, len do vedlajsej izby a potom uz pri mne nebola tak som jej ho nosila k nej domov na noc a aj k svokre normalne na cely den a noc.. teraz ma 7 mesiacov

evittam
3. aug 2019

@jaja23 Je to presne o tom ako si napísala-o tebe.😉 Tie deti to zvládajú. Len niektoré matky si myslia,ze bez nich to dieta "neprezije".😀😉

denisa0504
3. aug 2019

Čo je tvoja dieťa nejaká vec ktorú si povinná požičiavať iným na požiadanie? Keby ty z nejakého dôvodu chceš, tak to pochopím, ale za to že chce babka? Moja mamina tiež býva ďaleko a je s vnučkou menej ako by chcela, ale vie, že u mňa by s takými nápadmi nepochodila. Dieťa potrebuje v takom veku v prvom rade matku. Možno by to zvládlo, ale čo ak nie? V noci ťa bude hľadať a bude mať stres kde si ty- stred jeho vesmíru. Samozrejme babka ti nepovie ak bude plakať a nebude ho vedieť utíšiť alebo sa oň postarať. Ja osobne by som s prespavanim určite počkala kým dieťa samé povie, že chce, aby si aj na tej návšteve vedelo samé povedať napríklad, že je hladné, smädné, či ho niečo nebolí atď atď. Ak ty nechceš, nie si povinná ho nikomu dávať ako hračku na hranie lebo on chce....

jaja23
autor
3. aug 2019

No ja viem, že malý by s tým problém nemal, má rád starku a zbožňuje starého, bezo mňa by vydržal. Len ja si to bez neho fakt neviem predstaviť, je to môj pocit, viem. Ale napríklad on v kočíku nezaspi cez deň a ja ho uspavam v nosiči. Ako by ho u spali? Všetci mi hovoria, že ho učím späť v nosiči, že ako ho naučím, tak bude. Lenže nosič je záruka, že sa malý nebude trápiť a nebudem sa ani ja. V kočíku plače. A potrebuje spinkať 2x cez deň. Aj preto si to neviem predstaviť. Napríklad so starký i na týždeň na chalupu, keď je taky maličký. Počkáme s tým ešte.

thoughtfulweirdo
3. aug 2019

@jaja23 Ved ho nemusis davat na cely den. Staci hodinka-dve, ty budes mat trochu casu pre seba a mozno starki skonstatuju, ze na dlhsie by ani nevladali 🙂 pre deti je fajn obcas aj zmenit spolocnost

evkamotka
3. aug 2019

Ja davam od zaciatki ale len mame a svokre. Musela som ist na cistenie po porode takze uz 3 tyzdnovy bol maminou strazeny 6-18 hod (vypytala som sa domov na reverz aby to nebolo aj cez noc). Inak teraz m 2r a standardne ho nechame s rodicmi alebo svokrovcami 1-2 hodiny hocikedy. Frekvencia je cca 1-2x mesacne

evkamotka
3. aug 2019

@jaja23 minule som sa tiez bala ako ho svokra uspli (isli mu zuby) a v pohode si poradila. Spal vraj na nej. Obaja spoteni ako mysi, ale syn postrazeny, vyspaty a bolo. Vychovala 3 deti jedneho prcka na par hodin dala lavou zadnou. Podla mna ide aj o to ze pri nas maju deti nejaky system ale pri inych ho nemaju taky zafixovany. A nemusis tie 2 hodiny ist prec ked ma prave ist spat ;)

siska53
3. aug 2019

@jaja23 to je individualne .. ja som napr.bola zvyknuta byt u babky a dedka s mamou velmi casto. Raz ma tam.ale nechali len s nimi, lebo sli na svadbu.. no..zial..vobec som nespala, oni uz boli zo mna unaveni.. nasi prisli nieco po polnoci.. v tom momente som zaspala.. s prespavanim bez mamy nasi este pockali (lebo aj v 3 r. Na druhý pokus, ma opat viezli spat domov..).. a syn spal v 2r.u našich a bez problemov ..takze asi tak..

evittam
3. aug 2019

@jaja23 No mozno by si práve bola prekvapená ako zaspi bez plaču a aj bez kocika ci nosica.😉

saurian
3. aug 2019

Na chvíľu sa strážil malý odmalička, keď bolo treba aj viac hodín kým mal 1r. tiež. Ale spat som ho dala až keď sám chcel aj na noc (cca 3.5r) -dovtedy ak som aj potrebovala v noci prišla babka k nám na večer ci noc...

jaja23
autor
3. aug 2019

@thoughtfulweirdo ale na par hodín on býva so starými, už dávnejšie. Len by som ho ešte na noc nedávala.

jaja23
autor
3. aug 2019

@evittam to je pravda, ťažko povedať, asi len skúsiť, ale s tým ešte počkáme.

whatever1
3. aug 2019

@jaja23 Daj ho az ked sama budes chciet, vela zien da strazit take male dieta, vela neda, statistiky si tu robis zbytocne- normalne su obe moznosti, urob ako vyhovuje tebe. Mne sa akurat nepaci ze na teba tlacia..keby sa ti aspon pekne ponukli, ze ak budes potrebovat postrazit na noc tak to s radostou urobia, ale nie ze daj a ak nedas si hysterka🤷‍♀️

hettinka
3. aug 2019

@jaja23 daj jo strážiť vtedy, keď na to budete ty a dieťa pripravení a budeš cítiť potrebu. To je prudko individuálne. Ja má 2 deti, dcéra nevedela dosť u svokry ani v 6 rokoch, u mojej mamy od 4 rokov v pohode. Ale dali sme ju kvôli prerabke bytu, že nemala kde spat (pretiekla nám strecha). Syn spal u svokry v roku, jednorazovo, kvôli svadbe v rodine. Nedávala som jo tam len tak z rozmaru, alebo pre tlak okolia.

Kto na teba nalieha?

luckamorka
3. aug 2019

Čo sa týka zaspávania, moji pri mne zaspávali dlho len na prsníku, ale s tatinom/babkou bez problémov aj na rukách, a aj v noci lepšie spali. Ale keď s tým nie si stotožnená tak to nerob len preto že babky chcú, ešte máte čas

fedka333
3. aug 2019

Jeejda co by som ja za to dala keby moje deti niekto pytal co i len na hodinu... Určite by som na vasom mieste zacala postupne aby si aj dietatko zvyklo nie hned na noc mozno na par hodin prospeje to aj vam aj dieťatku

kristina2412
3. aug 2019

@jaja23 cez deň som dávala deti postrážiť mame prakticky od narodenia,na hodinu- dve,keď som potrebovala ísť niečo vybaviť. Neskôr aj na celý deň. Na noc som dávala staršiu vtedy, keď sa sama vypýtala že chce ísť k babke na víkend,mala 4 roky. Odvtedy tam rada prespáva,chodí s babkou na dovolenky.

demetria
3. aug 2019

@jaja23
Byvame blizko pri rodicoch, takze na par hodin mali deti velmi skoro, ale na noc az po tretom roku. Nikomu nic neuslo.
Svokra aj chcela skor, okolo 2r, ale deti nechceli a ja som respektovala ich volu.
Svagrovci davali maleho od 16m., vsetci to zvladli super, ale az vtedy si svokra uvedomila, ze mala romanticku predstavu o noci maleho dietata a nakoniec skonstatovala, ze je vdacna, ze som jej tam tie deti nedala skor. A to synovec spal aj jedol ovela lepsie ako nasi🙂.
Vacsinou si to ti stari rodicia zidealizuju a realita ich potom dost zaskoci, najma ak sa babo v noci este budi a rano vstava o 5:00😂.

lenka2710
3. aug 2019

@jaja23 moja malá bude mať 5 rokov a ešte nikde v noci bezomna nespala! Cez deň ok,zvládla byt u jednej babky,u druhej tiež, u svagrinej a podobne,ale na noc nechce byť sama nikde! A ja to rešpektujem,sama sa rozhodne,kedy bude chcieť vyskúšať aj prespať a nebývame dďaleko,len 15 km